• umowa z PARP Autor: ~majo [83.24.92.*]
    ale czy umowa z PARP nie przewidywała pełnego uruchomienia Torunia do końca 2015 ?
    czy nie trzeba będzie oddac dotacji , bo nic nie słychać o aneksie do tej umowy ?
    czy nie grozi upadłość ?
  • Re: umowa z PARP Autor: ~Kolus68 [217.172.255.*]
    Zgodnie z umową to PARP już dawno powinien wpłacić resztę dotacji.
    Umowa dotyczyła głównie refundacji instalacji, nie ma rygoru uruchomienia produkcji.
  • Re: umowa z PARP Autor: ~majo [83.6.14.*]
    to znaczy, ze powinni zapłacić nawet za instalację która nie działa ?
  • Re: umowa z PARP Autor: ~Adrian987 [83.20.255.*]
    Myslisz, ze daliby grube miliony w cos co budzi watpliwosci co do dzilania?
    Jezeli interesuje Cie to zagadnienie odpowiedz znajdziesz na http://ezo-recycling.pl/ - mysle,ze tyle ci wystarczy..
    Moglbym Ci podac link....., ale zostawie to dla Ciebie, zebys pozniej juz nie zadawal pytan o rzeczy, ktore mozesz latwo znalezc samemu.....
  • Re: umowa z PARP Autor: ~kacz [94.254.164.*]
    To chyba oczywiste. Przecież urzędnicy z PARP nie są naukowcami znającymi się na technologiach i przede wszystkim nie testują niezależnie wszystkich pomysły/rozwiązań, więc nie mieli zielonego pojęcia czy to co kilku inżynierów wymyśliło będzie działało zgodnie z założeniami czy nie. Ogólnie w jakiejś prezentacji/dokumentacji miało gospodarować odpadami, recyklingować, technologia nikomu nieznana więc teoretycznie innowacyjna i kilku urzędasów się pod tym podpisało.

A teraz wychodzi szydło z worka, kasa poszła a zakłady nie działają bo technologia okazała się klapą. Tylko w zeszycie inżynierów i naukowców i w laboratorium im się spinało (jeśli), a przy komercyjnej produkcji to pic na wodę.
  • Re: umowa z PARP Autor: ~mervix [5.172.232.*]
    A czytałeś raporty miesięczne tam prezes mówił że mają problemy z odcinkiem segregacji a część chemiczna jest w pełni sprawna i gotowa do produkcji.Czasem warto co nieco czytać a nie Ładzice bzdety
    DROGI PANIE KACZ.....skoncz Pan... i wstydu sobie oszczedz.... (Denerwuje mnie jak ktos sie wypowiada o czyms o czym nie ma pojecia....) Czy naprawde Pan tak mysli czy to tylko prowokacja...?
  • Re: umowa z PARP Autor: ~majo [83.31.6.*]
    do: marvix

ale kasy do końca nie wypłacili, co może oznaczać że chodzi o działanie całości ...
    prezes pisze pisze o sortowaniu, ale też o tym , że nie zawarli umowy na te smieci bo ktoś dał lepszą oferte, a cena wpływa na rentowność itd..
    a skąd pewność, że za tydzień prezes nie napisze czegoś nowego ? na razie nie dział - to pewne

Co do ceny jezeli jestescie tacy ciekawi.... To oferta wygrywajaca (chyba to byl REMONDIS?) w przetargu (z tego co pamietam) wynosila 7XX XXX zł..... (Ale reki sobie za to uciac nie dam)
    To dobrze Adrian bo byś ją stracił :)
    To nie był Remondis i wygrywająca cena za tonę była znacznie niższa.
    Ale proszę Was poszukajcie informacji ile Niemcy chcą płacić za odbiór pięknie posortowanych plastików.
    Potem policzcie, że instalacja depolimeryzuje ok 1t na godzinę x 24 godziny ×30dni ×3 zakłady.
    Premią niech będzie przychód ze sprzedaży energii lub paliwa, tyle że wydajność jest pewną niewiadomą.

Pomylilem sie, ale nie co do kwoty.....
    IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 15.12.2015.
    IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 4.
    IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 1.
    IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
    NOVAGO Żnin Sp. z o. o., Wawrzynki 35, 88-400 Żnin, kraj/woj. kujawsko-pomorskie.
    IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 760000,00 PLN.
    IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
    • Cena wybranej oferty: 756000,00
    Oferta z najniższą ceną: 756000,00 / Oferta z najwyższą ceną: 1134000,00
    Prosze....
  • Re: umowa z PARP Autor: ~Adrian987 [83.23.252.*]
    Jestes pewny tej jednej tony na godzine ?
    Wydaje mi sie, ze byly prezes mowil o mocacch przerobowych w Pionkach 26 000 ton na rok/ Strachowie 30 000 ton/ rok Torun ok 25 800 ton/rok ???
    A to znacznie wiecej niz podane przez Ciebie 1 x 24 x 365 = 8760 ton
    Nie, nie jestem pewien, ale to i tak kosmos, szczególnie jeśli policzysz,że od Niemca odbierzesz plastik po 120€ za tonę!!!!!!!!
    To nie żart!!
    Zgoda, bo ja myślę o cenie za tonę, a Ty o całym przetargu :)

No i do podanych mocy przerobowych (mam nadzieje, ze tych co ja podalem :) ) trzeba dodac zysk ze sprzedazy energii elektrycznej + energii cieplnej no i ewentualnych certyfikatow ;D
    Dokładnie tak :)
  • Re: umowa z PARP Autor: ~kacz [94.254.168.*]
    Excel czy kartka wchłonie wszystko, każdy parametr, który się wpiszę i każdą cyferkę mniej lub bardziej życzeniową. I można mnożyć wszelkie tony przez wszelkie inne cyferki. Liczyć sobie nawet prawdopodobieństwa wygrywania przetargów i inne takie akademickie podejścia.

A fakt jest taki, że zakłady po prostu nie działają. PARP się zbyt późno zorientował, ale jak już coś wyniuchał, że technologia to fikcja to co się dało wstrzymał. NIE DZIAŁAJĄ. NIE PRACUJĄ OPERACYJNIE. Gdyby mogły działać i by chodziło tylko o jakiś smieszny (w relacji to ponad 100 milionowych inwestycji) 3mln brak gotówki to by już przecież to dawno było pożyczone zewsząd. Albo założyciele spółki albo p. Kiciński by z konta bieżącego przelał taką kwotę. Nie żartujcie sobie.
    Po kilku latach takich inwestycji być albo nie być uruchomienia gotowych zakładów, a wszystko (całe funkcjonowanie spółki) wstrzymane przez kilka milionów złoty. Śmiech na sali. Przez te kilka miesięcy gdyby to mogło działać już by je z nawiązką wygenerowali tą kasę. ALE. Ale ta technologia to fikcja. NIE DZIAŁA tak jak było złożone w prototypach.

Mydlicie sobie tylko oczy... mamicie się nawzajem. Tylko po co.

Jeżeli to nie będzie działało, to PARP jest umoczony na całego.
    Pamiętaj, że wypłacone jest znacznie więcej niż 100mln.
    Jak chcesz wiedzieć dlaczego mieli problem z końcówką kasy, to zadzwoń do Prezesa albo p. Kicińskiego.
    A zastanowiłeś się czemu w końcu Green Tech pożyczył dod. 3mln???
    Pewnie oszaleli,co?
    A propos, nie pamiętam Cię z dotychczasowych wpisów, teraz masz taką wiarę, że to lipa!!
    Skąd się tak nagle wziąłeś, czy może zwyczajnie trollujesz.

GreetTech (i inni duzi) czekał sobie spokojnie przez kilka miesięcy czy może PARP raczy wypłacić 3mln i będzie można ruszać z zakładem. Patrzyli sobie wszyscy w sufit w oczekiwaniach bo przecież brakuje kwoty 3mln z PARP, może za miesiąc, może za rok nam wypłacą. A co.. po co uruchamiać zakład od razu. Najpierw czekamy w nieskończoność na PARP. Przecież rok zwłoki to nic wielkiego. <ściana>

Nie ośmieszajcie się. Jak napisałem wyżej. Gdyby te drobiazgowe brakujące kwoty w relacji do całości inwestycji miałyby być albo nie być, czyli już dawno uruchomić produkcyjnie zakłady to z kieszeni by je wyrzucili pędem. Każdy miesiąc zwłoki to niepowetowane straty. Te kilka milionów to w ramach żartu można byłoby potraktować, ewentualnie wciskać jako powód pustakom na giełdzie bo może uwierzą. Szanujące się osoby wiedzą, że to bzdura.
    Zakłady powinny już od dawna działać. Musi być to po prostu niemożliwe. Technologia nie działa, więc nie można było uruchomić kilka miesięcy temu. To jest prawdziwy powód.
    To co tu robisz, rekinie giełdowy?
    Samarytanin się znalazł.

• Re: umowa z PARP Autor: ~olka [83.8.113.*]
    Myślę, że problem tkwi w braku zabezpieczenia ciągłości produkcji w odpady. Za późno zaczęli brać udział w przetargach nieograniczonych ogłaszanych przez jst .
    Denerwuja mnie juz te wasze rozwazania.....
    A moze ufo porwalo zaklad ezo..... ?
    Zejdzcie na ziemie....
    A jezeli chcecie wiedziec wiecej o testach jakie byly prowadzone na technologii RECLEN to poczytajcie w internecie a nie gadacie glupoty.... czy dziala....
    Chociaz co ja bede sie wyppowiadal.... myslcie sobie co chcecie.... Ze zlosci chcialem wam podac link do odpowiedzi na twoje podejrzenia....Ale nie chce mi sie go szukac (odpowiedz na twoje podejrzenia nawet gdzies jest na stronie ezo..)
    Oczywiscie.... mozesz powiedziec rozne rzeczy..... Ba nawet mozesz powiedziec, ze zaklad wpakuja na tiry i wywioza..... i sprzedadza na lewo ;) Gielda to zawsze wieksze lub mniejszze ryzyko... jak Ci sie nie podoba to zawsze mozesz wplacic kase na lokate....
    Osobiscie uwazam, ze osoby zarzadzajace spolka pordzily sobie z tym zadaniem srednio, zeby nie powiedziec zle....
    Armagedonu moze i nie bylo, ale uwazam, ze popelniono tu bardzo wiele bledow....
    Uwazam,ze osobiscie bym to rozegral znacznie lepiej.....
    Ale nie mam duzego prawa glosu, bo to nie moj biznes... jedynie mam nadzieje, ze troche sobie zarobie......
    Zreszta nie rozumiem celu twoich takow na spolke co one maja dac ?:
    1.Chcesz nas ostrzec..... Myslisz, ze ktos z nas cie poslucha.... ? Ja osobiscie watpie...
    2.Chcesz tanio od nas wyrwac akcje....? Duzo osob jest tu na minusie... zreszta myslisz, ze ktos wywali akcje po takiej cenie ? Napewno nie ze strachu... Ci co tak mieli zrobic wywalili jak spadlo na 1,3.....
    3.Chcesz obnizyc kurs..... myslisz, ze to cos da (twoje gadanie)
    4.Nudzi ci sie ...? Nie ma nic ciekawszego do roboty...? A moze bawisz sie w malego analityka...?

Nie wiem taka jest moja opinia , a jak bedzie czas pokaze....
    Olka... Ale juz pomijajac blad zarzadu (uwazam,ze tu takowy wystapil)
    Gdzie byli glowni akcjonariusze, ze nie wzieli pod uwage takiego ryzyka...?
    Gdzie byla rada nadzorcza....?
    Gdzie byli inni pracownicy, ze nie naciskali na zapewnienie surowca...?
    Gdzie byla firma doradcza (Tutaj moze byc wyjatek, bo nie wiem dokladnie jaki jest jej obszar dzialania, czy nie ograniczaja sie jedynie do aspektow prawnych i poprawnosci formalnej dzialania spolki)
    Ale juz pomijajac to co bylo..... mam nadzieje, ze wreszcie zaczna dzialac....
    No ale czy pozyskanie surowca jest, az takie trudne... ? Czy to zarzad/osoba odpowiedzialna za to tak kiepsko dziala... ? Tu mam watpliwosci.....
    Masz rację, ale nie startuje się do przetargów siedząc w Warszawie i podając zawyżone ceny skoro odpady są priorytetem w celu zachowania ciągłości produkcji Mogli zdobywać źródła dostaw już w chwili wejścia ustawy śmieciowej, wtedy zacząć już zarabiać i przy okazji zbierać plastiki. Mam nadzieję, że poszli po rozum i nareszcie ruszą z tą nowoczesną technologią i będą realizować strategię.
    Nie denerwuj się. Złość piękności szkodzi. Rozumiem, że prawda boli. Weź nitro pod język i przejdzie.

Błąd Zarządu...Gdzie byli głowni akcjonariusze, RN - hehe, przecież to wszystko to ci sami ludkowie. Główni akcjonariusze to ta sama rodzina, wymieniają się raz syn w Zarządzie, raz ojciec. Wszyscy mają akcje czy to osobiście czy przez spółk zależną. RN sami poustawiani znajomi. Nie ma znaczenia kto jest akurat Prezesem bo i tak wszystko pod dyktando głównego akcjonariusza jak wyżej. RN to pionki żeby wymóg spełnić.
    Nie ośmieszaj się.
    To co olka napisała też kuje w oczy. Powinni mieć już wszędzie zapewnione hałdy plastiku, żeby była ciągłość. I od dawna by już je przetwarzali... no gdyby zakłady działały...

Ale po co...
    Jednak nie do końca masz rację akcjonariusze to nie tylko zarząd ale również Bodziony i Kiciński. Myślę, że bardzo wszystkim zależy na uruchomieniu ponieważ produkcja i sprzedaż wywinduje cenę akcji bardzo w górę. Popatrz tylko na spółki zajmujące się kogeneracją jaką mają wartość. Nie ukrywam, że inwestowałam w tę spółkę szczególnie ze wzlędu na innowacyjność no i oczywiście zysk.
    olka, oczywiście nie dyskryminuje Bodzionego I Kicińskiego (ten mógłby wszystkich jednym strzałem wykupić wszystkich i wszystko :) ) ale w ryzach wszytko trzymają założyciele. Oczywiście w porozumieniu z nimi.
    Teoretycznie wszystkim powinno zależeć już na dawnym uruchomieniu zakładów, zarówno założycielom jak i w/w dwójce. Stąd, tak jak pisałem bez wahania dorzuciliby brakujące kilka milionów byleby tylo uruchomić czym prędzej zakłady...i rónolegle by sobie czekali na PARP.
    A tak się nie stało. Zakłady nie działają....a gdyby dorzucili kilka miesięcy temu, zadbali o hałdy plastiku i ciągłość to już operacyjnie część spółki by chodziła. Przychody byłyby generowane. A tak zwlekają specjalnie z tym...
    Panie KACZ.....
    Nie jestem jakims lalusiem co musi wygladac ''pieknie'' byc moze PAN takim jest....
    Co do osmieszania sie.... To moim zdaniem osmiesza sie PAN... ;)....
    Pomijajac Pana jak podejrzewam mala znajomosc tematu.... I pomijajac to, ze w ezo siedza jak to PAN okreslil ''znajomi''...(chociaz jest oczywistym przynajmniej dla mnie, ze w swoj biznes najlepiej ladowac ludzi, ktorych sie zna i korym sie ufa)
    Dlaczego niby sie osmieszam...? (dlaczego PAN tak sadzi?) Moze dlatego, ze mysle inaczej niz wszechwiedzacy PAN KACZ ?

Droga Olko i PANIE KACZ
    Podejrzewam, ze jestescie w bledzie..... (zapewne nie mogli tego zrobic (uwazam, ze mogly przeszkodzic im regulacje prawne i wymogi)).... Czyz do uczestnictwa ws zagospodarowania odpadow (do wziecia udzialu w przetargu) nie jest wymagna juz sprawna instalacja do unieszkodliwiania odpadow... ? Ktora podmiot bioracy udzial w przetargu na dzien rozstrzygniecia przetrgu musi juz posiadaac?

Adrian987 nie obrażaj się proszę, też siedzę w EZO ponad dwa lata i też się wkurzam. Pisząc o przetargach miałam na myśli początki działania ustawy tzw. śmieciowej podpisywania umów z urzędami i oczywiście już zarabiania. Byliby obecni na rynku i pewnie było by łatwiej.
    Alez sie nie obrazam, bo nie mam o co ;)
    Zycze kazdemu jak najlepiej....
    Jednak czytajac wypowiedzi Pana o nicku KACZ... wyprowadzaja mnie one troche z rownowagi....
    (denerwuje mnie jak ktos gada o czyms o czym nie ma pojecia..., a przy tym jest przemadrzaly i uparty ;))
    Ok
  • Re: umowa z PARP Autor: ~mervix [5.172.238.*]
    On gada od rzeczy a kurs juz16%na plusie.Dobrze gada,POLAĆ MU ha ha
    Dnia 2016-02-12 o godz. 16:23 ~Adrian987 napisał(a):
    > Droga Olko i PANIE KACZ
    > Podejrzewam, ze jestescie w bledzie..... (zapewne nie mogli tego zrobic (uwazam, ze mogly przeszkodzic im regulacje prawne i wymogi)).... Czyz do uczestnictwa ws zagospodarowania odpadow (do wziecia udzialu w przetargu) nie jest wymagna juz sprawna instalacja do unieszkodliwiania odpadow... ? Ktora podmiot bioracy udzial w przetargu na dzien rozstrzygniecia przetrgu musi juz posiadaac?
    >

Tym bardziej powinno im zależeć na szybkim uruchomieniu zakładów już dawno. Mogli nie czekać do nieskończoności na kilka milionów z PARP (tłumacząc to jako główny argument dlaczego zakłady nie ruszają) tylko pożyczyć gotówkę i uruchomić już daaaawno. A tego nie uczynili. I sobie czekają czekają i czekają kolejne miesiące. Zakład by chodził, mogli by plastik młócić aż miło. Operacyjnie spółka już by śmigała. NIE CHCIELI Z JAKIŚ WZGLĘDÓW TEGO ZROBIĆ. A teoretycznie bardzo im na szybkim uruchomieniu powinno zależeć...

• Re: umowa z PARP Autor: ~kacz [94.254.172.*]
    Cińkciarze, do momentu kiedy organy i służby nie zaczęły siedzieć im na głowie i szeroki bunt i naciski małych akcjonariuszy to pisali co miesiąc te same bzdety. Teraz zaczęli się "gęsto tłumaczyć" mimo, że wszystkie te informacje mogli już dawno opisać przynajmniej na takim samym stopniu szczegółowości. Woda w usta.

Śmiech na sali, sami piszą:

"Opóźnienie w realizacji wypłat przyznanych refundacji wpływa niekorzystnie na sytuację finansową i gospodarczą Emitenta, a w efekcie opóźnia realizację zakładanej strategii. Gdyby PARP wypłacił należne Emitentowi refundacje w terminach przewidzianych w umowach o dofinansowanie, wszystkie zakłady byłyby już uruchomione i prowadziłyby działalność gospodarczą polegającą na przetwarzaniu odpadów i produkcji paliwa i energii elektrycznej. "

Doskonale wiedzieli, że to jest być albo nie być dla działalności operacyjnej spółki i nawet śmiesznego 1.7mln dla Torunia nie dorzucili. Teraz nagle chwalebny pod niebiosa wybawiciel po ponad 6 miesiąc raczył wyłożyć 3mln.

Co to jest 1.7mln??? przy grubo ponad stu milionowych inwestycjach zarówno dla założycieli jak i p. Kicińskiego. Ten na ROR pewnie trzyma większe kwoty. Przecież chodziło, żeby spółka zaczęła funkcjonować. Każdy miesiąc zwłoki to wg. biznesplanu są wieeeeelkie straty, a ci nie dali wcześniej brakujących kwot. Mogli przecież sobie czekać i prowadzić rozmowy z PARP, a zakłady uruchomić i nie powodować strat dla spółki za ponad półroczną zwłokę!!!! Przez te pół roku działania zakład już mogliby przecież kasy wygenerować na ostatni zakład.

MOGLI DAWNO DORZUCIĆ BRAKUJĄCE KWOTY/Ę i JUŻ DAWNO ZAKŁADY POWINNY BYŁY CHODZIĆ, GDYBY TYLKO MOGŁY.... ZROBILI TO SPECJALNIE, ALBO TA CAŁA TECHNOLOGIA TO JEDNA WIELKA LIPA I PO PROSTU NIE DZIAŁA I INŻYNIEROWIE WRACAJĄ DO LABORATORIUM. Woleli żeby spółka stała w miejscu i ponad pół roku nie działała, niż pożyczyć spółce gorsze.

Żałosne dziadostwo.

• Re: umowa z PARP Autor: ~ezuś [89.71.19.*]
    zgodzę się że to śmierdząca sprawa...
    pożyjemy, zobaczymy, bo co nam maluśkim zostało,
  • Re: umowa z PARP Autor: ~kacz [94.254.172.*]
    Przez to, że zakładu nie uruchomili ponad pół roku wcześniej ((a jak napisane wyżej mogli przecież to zrobić jeśli brakowało drobiazgowych kwot) to kolejny rok spółka akumuluję duuużą stratę, tym razem ponad 9mln zł!!!
    Gdyby uruchomili chociaż jeden zakład wcześniej to mogłoby to wyglądać inaczej bo spółka działająca operacyjnie generowałaby przychody. Nie uruchomili bo... wszystko powyżej.

• Re: umowa z PARP Autor: ~odpal [79.186.135.*]
    rozliczenie dofinansowania
[x]
EZO 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.