RADA NADZORCZA
ZARZĄD
GIEŁDY PAPIERÓW WARTOŚCIOWYCH
W związku z pojawiającymi się informacjami CEDC zawartymi w Raportach, w tym w ostatnim Raporcie nr 50/2013 z dnia 31.05.2013 r. o tym, że „ w dniu wejścia w życie Planu CEDC przestanie być spółką publiczną w Polsce i przewiduje się że jej akcje nie będą dalej przedmiotem obrotu na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie” co wiązać się ma z anulowaniem na GPW akcji CEDC, uprzejmie informuję, iż na dzień 03.06.2013 r. posiadam akcji wartości na ten dzień zł.
Oświadczam, iż nie wyrażam zgody na anulowanie mi akcji bez właściwej rekompensaty, ewentualnie wykupienia zgodnie z prawem Polski i prawem obowiązującym na GPW.
Z ostrożności procesowej oświadczam, że w przypadku zamiaru GPW anulowania akcji CEDC, zgodnie z informacją spółki, DOMAGAM się , przed dokonaniem tej operacji, wydania przez GPW w sprawie stosownego aktu prawnego/ decyzji, postanowienia/ , które powinno opierać się i zawierać podstawę prawną prawa polskiego, merytoryczne uzasadnienie decyzji o anulowaniu akcji i pouczenie o możliwości odwołania się, ze wskazaniem terminu i organu, do którego służyć mi będzie odwołanie.
Jednocześnie informuje, iż w przypadku anulowania mi akcji bez stosownej w/w procedury, sprawę potraktuję jako przestępstwo popełnione na moją szkodę, tj. co najmniej przywłaszczenie kwoty /równowartość moich akcji/ i inne, co wiązać się będzie ze złożeniem stosownego zawiadomienia o uzasadnionym podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez władze spółki.
Pragnę zauważyć, iż GPW działa w Polsce i w swojej działalności kierować się musi praworządnością i prawem obowiązującym w Polsce. W Polsce nie ma przepisu prawnego, na podstawie którego można anulować akcje, a więc w przypadku takiej operacji przez władze GPW jawnie zostanie złamane prawo. Z zapowiedzi władz spółki CEDC wynika, iż GPW anuluje akcje, a więc władze GPW muszą mieć do tego podstawy prawne prawa polskiego, wydać stosowne decyzje, które zgodnie z prawem obowiązującym można będzie zaskarżyć. Do czasu uprawomocnienie się takiej decyzji, nie można i nie zezwalam na anulowani mi akcji, a tym samym przywłaszczenia mojego mienia/ równowartości akcji/.
Do wiadomości. Komisja Nadzoru Finansowego
JUtro wysyłąmj mailem i poczta. Pismo mozna wykorzystać, przerobic itp. Pozdrawiam.
Tak. Zobacz: z naszej giełdy akcje może wycofac tylko GPW, a więc nie wydadzą decyzje, które my zaskarżymy aż do sądu, jak będzie trzeba.Bedzie to sprawa administracyjna, a więc nie bedzie większych kosztów.
no qur wa zapis z komunikatu z 31.05.2013 z cyklu:
" Wskutek anulowania akcji CEDC, w dniu wejścia w życie Planu CEDC przestanie być spółką publiczną w Polsce i przewiduje się że jej akcje nie będą dalej przedmiotem obrotu na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie" to już co najwyżej chciejstw ruskiego h..
Nieźle się uśmiałem. Od razu widać, że autor z kodeksami i ustawami pierwszy raz w życiu zapoznał się gdy mu anulowaniem akcje...
Zwłaszcza zabawny jet fragment "Jednocześnie informuje, iż w przypadku anulowania mi akcji bez stosownej w/w procedury, sprawę potraktuję jako przestępstwo popełnione na moją szkodę, tj. co najmniej przywłaszczenie kwoty " :))))
Włąsnie z kodeksem i to karnym mialem do czynienia/ nie jako przestepca?. Postaram Ci sie trochę coś wytłumaczyć. mam papiery na GPW. One są coś warte, bo je kupiłem. Papiery ma teraz GPW, bo je legalnie tam umieścilem/ obracam/ Przywłaszczenie różni sie od zwyklej kradziezy tym, iż przy przywłaśzczeniu mienie pokrzywdzonego sprawca miał legalnie ale póżniej je zagarnął a przy kradzieży sprawca wyjął mienie spod włądztwa pokrzywdonego i je zabral. Przypuszczam,że jeseś z GPW, a więc masz moje mienie/ równowartość akcji/ a więc oddaj mi je, bo w przypadku aulowania akcji przywłaszczysz to mienie, kapujesz!!
Jeszcze jedno. Zastanówmy się: władze GPW muszą podjąć w tej sprawie decyzje. Jeżeli podejma decyzje o anulowaniu akcji, to przecież muszą opierać sie na jakiejś podstawie prawnej obowiązujacej w Polsce. NIe mogą przeciez oprzećsie na prawie USA. W POlsce nie ma przepsu prawnego/ niedopatrzenie GPW/ ,iz można anulowac akcje. Jest mowa i podstawa prawna do wezwania. Akce sa CEDC, ale kasa za nie jest moja i wara od niej GPW. Ta kasa jest teraz w posiadaniu GPW. Jak chcą mi ją zabrac, to niech zrobią to legalnie poprzez wydanie decyzji o anulowaniu akcji,. Jako strona w postepowaniu będę miał prawa, w tym odwołania , skargi , skargi kasacyjnej!!. itp. Należy tez pamietać, iż taka decyzja musi byc poprzedzona stosownym postępowaniem, w którym mogę uczestniczyc na zasadzie strony. Jeżeli tak sie nie stanie, to władze GPW mogą naruszyć prawo, a za to mozna " beknąć" i to karnie . Jak w państwie prawa można z dnia na dzień cos komuś zabrać. W USA było postępowanie sądowe, ale GPW nie działa w USA tylko w Polsce, w Polsce prawa!!.
Nie rozśmieszaj mnie proszę, masz nieszczęście trafić na aplikanta III roku aplikacji adwokackiej w Warszawie, obecnie na praktykach w Amsterdamie :-)
Wierz albo nie, ale w instytucjach, które posądzasz o "przywłaszczenie" pracują prawdziwi prawnicy, tacy po 5 latach studiów, 3+ latach aplikacji tej albo innej i kilkunastoletnim doświadczeniem i takie listy brylujące pseudo-prawną terminologią wzbudzą u nich tylko uśmiech rozbawienia/politowania.
Właściwym adresatem powództwa odszkodowawczego jest były zarząd spółki CEDC, tyle Ci powiem, aby nie było że się tylko nabijam i zaśmiecam forum.
Wyobrażam sobie prawdziwych prawników , takich po 5 latach studiów, 3+ latach aplikacji z kilkunastoletnim doświadczeniem, ale nie tam gdzie NOWY stara się wysyłać swoje listy bo tam to robią stare lenie zadufane w sobie, u których wszystko wzbudza tylko uśmiech rozbawienia/politowania
To niech mi anulują akce/ czyt. ukradną/ bez stosownej decyzji.- to sie okaże czy Twoje studia są cos warte, nie mówić o tych co pracują w GPW. Do tej pory jakoś nie wiedzą co zrobić, tacy są właśnie ci prawnicy z GPW. Jeżeli jesteś taki " wyuczony" prawniczo, to podpowiedz, jak powinny postąpić władze GPW przy anulowaniu nam kacji. Według Ciebie nie powinni wydać jakiejś decyzji, tylko strzelą palcem i nie mam akcji!!.
Jeżeli jesteś juz prawnikie,m, to powinienies doskonale wiedzieć,iż ja, jako zawiadamiający nie muszę wcale znać sie na prawie. Ja zloże zawiadomienie do prokuratury w warszawie i tam właściwy prokurator wszcznie postepowanie sprawdzające/ pradopodobnie/ w sprawie, w kierunku przestepstwa według niego prawdopodobnego. Czy będzie to przestępstwo okaże sie w praniu. Katalog przestepstw jest duży, choćby niedopełnienie obowiązków przez władze giełdowe, działanie na szkodę akcjonariuszy itp, itp. Ja nie twierdzę,że takie przestepstwo zostało popelnione, ja twierdzę, iż w przypadku zabrania mi akcji do takiego przestępstwa może dojść, bo aulowanie akcji bez podstawy prawnej obowiązujacej w Polsce jest złamaniem prawa i wie to doskonale nawet niedouczony prawnik..
hyde-ale powiedz jedno-jesli gpw jakas decyzje wyda(lamiąc przy tym nasze prawo)-to adresatem powodzctwa co chyba logiczne ma gpw? a nie cedc-w koncu jesli jakas instytucja lamie prawo zatwierdzając cos co jest wbrew naszemu prawu to chyba logiczne ze ona jest winna?
To będzie ostatni mój post. Zaznaczam, że nie roszczę sobie wielkiej wiedzy z zakresu prawa obrotu instrumentami finansowymi, bo to bardzo wąska dziedzina.
Przed wszystkim GPW nie wydaje "decyzji" - te są zarezerwowane do rozstrzygania przez organy władzy publicznej (np. KNF) w spraw indywidualnych. GPW nie jest organem władzy publicznej, jest spółką kapitałową, a jej organy podejmują uchwały. Organy władzy publicznej mogą wydawać decyzję tylko jeśli mają prawne umocowanie do tego, a organy spółek mogą podejmować wszelkie uchwały jeśli prawo im tego nie zabrania, to podstawowa różnica.
Jeśli zarząd GPW podejmie jakąkolwiek uchwałę, która wg.osoby trzeciej wyrządziła jej szkodę to tej osobie przysługuje oczywiście roszczenie odszkodowawcze w stosunku do GPW. Jeśli GPW podejmie taką uchwałę na podstawie decyzji KNF lub innego organu władzy publicznej to najpierw trzeba w odrębnym postępowaniu stwierdzić niezgodność tej decyzji z prawem a później wystąpić z roszczeniem odszkodowawczym ale do Skarbu Państwa a nie GPW.
Nie wiem, co zrobi zarząd GPW w związku z akcjami CEDC - nie będzie mógł wycofać ich z obrotu, bo nie można wycofać z obrotu akcji, które już nie istnieją, bo zostały anulowane przez prawo, któremu spółka jako osoba prawna podlega. GPW nie będzie mogła podjąć żadnej uchwały dotyczącej tych akcji, bo ich już nie będzie. Zresztą GPW nie ma najmniejszego wpływu na istnienie bądź nieistnienie akcji - to KDPW prowadzi rachunki depozytowe na których zapisane są zdematerializowane akcje, GPW jest tylko "sposobem" obrotu tymi akcjami.
Nie zdziwiłbym się gdyby komunikat KDPW ograniczył się do oświadczenia, że zgodnie z uprawomocnieniem się wyroku sądu z Delaware bla bla bla akcje zostały prawomocnie anulowane w związku z czym ich zapisy znikają z rachunków prowadzonych przez KDPW, a Komunikat GPW, że w związku z powyższym CEDC nie jest już spółką notowaną na GPW.
Dla mnie jest obojetne na kogo " doniosę " do prokuratury. Zrobie to z tą instytucją,której bezprawna decyzja / uchwala/ pozbawi mnie akcji. Dobrej nocy.
ja niestety nie jestem ani adwokatem ani notariuszem- powód- na aplikacji było miejsce tylko dla synkow, wnóczków etc. Pozdrawiam.
trzymam kciuki za was.
Hyde to młody wykształcony słoik z wiejskiego miasta, który uwierzył w swoją doskonałość i przechwala się jakąś obs... raną aplikacją którą mu / jeżeli posiada ? / papa ustawił, a jeżeli nie ma żadnej obs.. ranej aplikacji, co jest całkiem prawdopodobne to znaczy, że młody słoikowy pryszcz leczy na forum swoje podmiejskie kompleksy
Autor: ~Hyde [95.211.138.*], 2013-06-02 19:16
To będzie ostatni mój post. Zaznaczam, że nie roszczę sobie wielkiej wiedzy z zakresu prawa obrotu instrumentami finansowymi..........
zmieniam zdanie, oraz odwołuję to co napisałem powyżej i twierdzę, że Hyde to jest bardzo inteligentny człowiek tylko niestety został "adwokatem diabła", który płaci mu za namawianie nas do pogodzenia się z przekrętem stulecia polegającym na anulowani akcji wartych
5 mld $, oj panie Hyde za parę srebrników dawać du y ? tfu
Dnia 2013-06-02 o godz. 19:37 ~miki napisał(a):
> po wpisie Hyde
Czyli najpierw napisales, a potem pomyslales. To o wiele lepiej niz znakomita wiekszosc uczestnikow tego forum, bo oni pisza, niemyslac i przed i po...