• aż żal patrzeć Autor: ~Mar [94.42.198.*]
    zwłaszcza jak patrzy się na takie ABM czy Wilbo (tu nawet wniosek o likwidację)
  • Re: aż żal patrzeć Autor: ~ktoś [46.151.76.*]
    ....dalej zwalają handlując między sobą ,akcji to już nikt nie oddaje bo większość tak umoczona,że już teraz albo wóz albo przewóz.
  • Re: aż żal patrzeć Autor: ~rankor2 [78.28.34.*]
    Jest juz z bomi tak źle, że sam rezygnuję przesmiewczej konwencji i proponuję pospekulowanie o przyszłości bez personalnych wycieczek...

Podtrzymuję swoją opinię, ze bomi jest ofiarą przede wszystkim nieudolnosci swoich poprzednich zarzadów i twardych realiów rynkowych, ale wciąż upatruję dla bomi znikoma szansę na ratunek. Widzę ją tylko w ew. inwestorze branzowym, którego jednak nawet nie ma w plotkach. Sam jednak w tego inwestora nie wierzę, gdyz uważam, ze jest na to po prostu za późno dla bomi, a wątpię, by cokolwiek w bomi było tyle warte, by wziąć na siebie wszystkie bomiproblemy i zobowiązania.

Niemniej, choc minęło 8 miesięcy od zmiany zarządu, hipotetycznie dopuszczam taka możliwość i stąd stawiam pytania:
    1. Kiedy najpóźniej musiałby się ujawnić ewentualny inwestor/kupiec na bomi?(nie chodzi o datę, ale o okoliczności)
    2. Jakie miałby korzyście z wejscia/kupna bomi własnie teraz? (po tak tragicznych wynikach, przed nieznanymi wynikami negocjacji z wierzycielami)
    3. Na ile wciąż jest realne przejście w upadłość likwidacyjną? (IMO - coraz większe)
    4. czy bomi dotrwa i czym się wykaże za 3Q - co wtedy bedzie z kursem?
    5. Czy i kto najbardziej korzysta na bomibankructwie (jaka sieć lub spólka)? Sadzę bowiem, że już dawno jest to w innych spólkach zdyskontowane, a bomibankructwo jest tylko obserwowane jako rynkowa ciekawostka...
    6. Czy i jaki bedzię zakres odpowiedzialności (jakiejkolwiek) poprzedniego zarządu i RN? To wciąż uważam za test wiarygodności obecnych władz spółki, choć pewnie i oni czują, ze w przyszłości też moga być wezwani do tablicy... I czy poprzedni zarząd dostał odprawy (w jakiej wysokości), choć pracownicy nie moga dostać wynagrodzeń?
    7. O czym swiadczy fakt, że nie ma wciąż żadnych plotek, by ktokolwiek był zainteresowany bomi (nie mylic z zainteresowaniem niektórymi lokalizacjami PO bomi!)? Potrafi ktoś wytypować, kto mogłby byc najprawdopodobniejszym inwestorem/kupcem bomiresztek?
    8. Jaki ma byc docelowy pomysł na bomi - franczyza? hurt? wyspecjalizowana logistyka?
    9. Co ma być dalej z powiązaniem bomi z rabatem? Dla kogo to jest bardziej korzystny układ?
    10. kiedy, jak, na czym bomi ma w koncu zarabiać?...
  • Re: aż żal patrzeć Autor: ~hehe [83.29.212.*]
    Zamiast pytac kiedy ujawni się zainteresowany inwestor
    inwestycją w BOMi, należałoby odwrócić pytanie i zapytać,
    kiedy "KTOŚ" zainteresował się spółką o 1,5 mld obrocie na rynku,
    który wchodził w ostrą walkę konkurencyjną ?
    Zwłaszcza , że jeszcze za pierwsze półrocze był w BOMI zysk operacyjny ponad 14 mln zł...
    Korzyści , to będzie miał, gdy będą wyczyszczone bilanse, zmniejszone długi,
    zlikwidowane złe lokalizacje, oraz zwolnieni zbędni ludzie..
    Upadłości likwidacyjnej, w tej misternej grze nie widze...
    Pytanie , kto korzysta na bomibankructwie,? Korzystają Ci, co BOMI "wyczyszczone"
    chcą przejąć.
    Odpowiedzialmość byłego Zarządu nie będzie miała konsekwenji. Obecni nie sa lepsi.
    Przecież przez 7 miesięcy, tak jak teraz jest ruina, tak mogło tyle czasu trwać budowanie.. Emisja mogła być dla wszystkich, a w kasie 100 mln zł,
    a nie teraz żebry o 50 mln zł...
    Plotek o przejęciu Bomi nie ma?
    A są infa o odejściu , wysypaniu się z akcji Głównych Posiadaczy?

Docelowy pomysł na przejęcie głównego aktywa , czyli RABATU, jest realizowany.

A pytanie zasadnicze , na czym ma zarabiać BOMI, wydaje mi się ..............zbędne...
    Bomi może zarabiać na tym, na czym zarabiało jeszcze rok temu [13 mln zysku operacyjnego po połroczu], tak , jak i zarabiają inne spółki handlowe,
    w myśl utartej opinii, iż na handlu się nie traci...[Chyba , iż robi to niewłaściwa osoba !]
    Hehe, dzięki za rzeczowość.
    I szacun za brak uszczypliwości.

Przy całym moim prześmiewczym pisaniu - uwierz - naprawdę wiele razy zastanawiałem się, na ile możesz faktycznie mieć rację i czy faktycznie jakiś KTOŚ zainteresował się właśnie tą spólką w tym sensie , w jakim piszesz.
    Dla mnie to miałoby sens 2 lata temu, może jeszcze 1,5 roku temu, gdy zaczął prezesowac Romanowski. Tez wypatrywałem choćby cienia plotek, czy jakaś sieć, spólka lub człowiek z kasą chiałby wejść w bomi. Nic nie znalazłem.

I moze nawet tacy byli, ale chyba bomizarządy nie umiały podejść do tego strategicznie...
    Nie wiem.
    Sam widzisz, ze z 1,5 mld obrotu zeszli w krótkim czasie na 0,5 mld
    a w 3Q wykażą moze 1/3 tego... Albo i mniej.

Przyznaję, że też dążenia do upadłości likwqidacyjnej nie widzę, ale wydaje mi się ona nieuchronna, jeśli nie nastapi jakiś mocny pozytywny zwrot akcji. I nie mam pojecia, co nim mogłoby teraz być.
    Owszem -wyczyszczone bilanse, zmniejszone długi,
    zlikwidowane złe lokalizacje, oraz zwolnieni zbędni ludzie - to może i oczekiwane działąnia, ale IMO - spóźnione.
    One miały być wcześniej, by NIE DOPUSCIĆ do bankructwea. Wtedy miałoby to dla mnie sens. Ale teraz to zarząd wije się jak Piekarski na mjękach pod wpływem okoliczności, a nie odwrotnie. IMO - działąnia zarządu są wymuszone, a nie są realizacją jakiejś poztywnej sanacyjnej strategii.
    I choć szukam od dawna odpowiedzi na to pytanie - nie mam nawet przyblizonego pijęcia, kto to bomi, nawet "wyczyszczone" chciałby przejąć. Tu wszelkie dotychczasowe spekulacje spiskowe wzięły w łeb. zwłaszcza po zejściu kursu po ostatniej emisji.

Jeśli bedzie, jak piszesz, ze odpowiedzialność zarządu nie bedzie miała konsekwencji - to znaczy, ze... wolę nie konczyć. Nie znam odpowiedniego słowa na cos takiego, bo kazde byłoby za łagodne.
    Masz rację -zmarnowano 7 miesięcy, a nawet więcej.
    Nie widzę niczego, co byłoby czymś więcej niż mniej lub bardziej udolnym minimalizowaniem strat.

Plotem o przejęciu nie widziałem.
    A co zmniejszenia udziałów - czekam na komunikaty i jestem przekonany, ze bedzie jak po ucieczce fundów w lutym, gdy wszystkie infa były podane z maksymalnym opóźnieniem.
    I też bym chciał wiedzieć, jaki jest AKTUALNY stan udziałów głównych akcjonariuszy.
    Byłbym zdziwiony, gdyby nie był zmniejszony. A jeśli zwiększaliby - czemu tym się ni8e pochwalili. Liczą, ze będzie jeszcze taniej i wtedy sie obkupią?

Do rabatu mam dystans, póki nie wypowiedzą się wierzycieli. No i w psrawie układu w bomi. Obawiam się, ze buldogi już mocno gryzą sie pod dywanem, a drobnica zostana ubrana i... pozostanie z makulaturą.

Zeby bomi zarabiało na tym, co poprzednio i jak inne spółki, musiałoby mieć zdrowe fundamenty, a przecież, jakie są, każdy widzi.
    Bomi albo znajdzie swoja nową formułę i przestanie bawic się w luksusowy dyskont/dyskontowy luksus, albo po prostu zniknie z rynku, który przecież i tak jest nasycony podobnymi spółkami.

Na handlu się niby nie traci.... Wyglada na to, ze bomi jest wyjątkiem od tej reguły.
    Czekam jednak na ustalenia walnego i moze w koncu zarząd odkryje karty i wyjdzie z czymś do rynku.
    Na razie nie ma żadnej transparentności ani odnośnie ostatnich PP, ani strategii, ani rozwiązania problemów pracowniczych, ani rozmów z inwestorami i franczyzobiorcami, ani w czymkolwiek...

Przypomnę, ze w perspektywie pewne jest rozwodnienie kapitału...
    Nie wiem więc, kiedy i jak bomiposiadacze akcji maja na nich zarobić...

Zgadzamy się zaś w jednym - bomi nie miało szczęścia do zarządzających...
    Dla porównania i szerszego spojrzenia:
    http://pulsinwestora.pb.pl/2660735,75317,dm-idmsa-130-mln-zl-straty-w-i-polroczu

http://www.pb.pl/2660490,73345,bedzie-qe3-na-raty%0A

Tu jest ciekawie napisane:
    http://pulsinwestora.pb.pl/2660704,99636,polimex-z-gigantyczna-strata-potrzebuje-500-mln-zl%0A

• Re: aż żal patrzeć Autor: ~Bóbr [83.30.140.*]
    z tego co widać najlepsi mają kłopoty, a to co ogłosił PBG - 1650 mln zł straty - to mnie nawet rozśmieszyło;), bo jest choć jeden lepszy od naszej gwiazdy;), ale tak na poważnie to popatrzcie jak wtopił nawet Budimex na PNI
    Nie trzeba daleko szukać...

http://finanse.wp.pl/kat,104124,title,Czarna-seria-delikatesow,wid,14889641,wiadomosc.html?ticaid=1f176
    http://finanse.wp.pl/kat,102634,title,Najgorszy-rok-dla-gospodarki-po-1989,wid,14885742,wiadomosc.html
  • Re: aż żal patrzeć Autor: ~clif [31.63.134.*]
    jedni wykazuja straty a inni podnosza sie z popiołów np takie ROPCZYCE
  • Re: aż żal patrzeć Autor: ~adamson [86.157.42.*]
    Z tego morał dla BOMI - przekształcić delikatesy na dyskont, formuła delikatesów sprawdzała się za czasów komuny, ale jak widać trzeba iść z duchem czasu
  • Re: aż żal patrzeć Autor: ~pixel [77.65.85.*]
    Ja jednego nie rozumiem - dlaczego sąd nie orzekł upadłości likwidacyjnej tylko układową? Wyniki i parametry finansowe firmy musiał chyba znać ?>?>?>?>?>?>?
    To proste przy takim bilansie - nikt nic nie dostaje, zarówno wierzyciele jak i akcjonariusze. Układ jest lepszym rozwiązaniem dla wierzycieli i stąd decyzja sądu.
    Też nie wiem, co tu jest ostatecznie grane...
    I jak to wszystko ma się do wniosku o asymilację oraz wprowadzenie akcji do obrotu...
    Też nie wiem, co tu jest ostatecznie grane...
    I jak to wszystko ma się do wniosku o asymilację oraz wprowadzenie akcji do obrotu...

Dla mnie to wygląda, jakby nikt już nie miał pełnej kontroli nad tym co jest i co ma nastapić...
    A u podstaw wszystkeigo - zadłużenie i brak kasy na wszystko.
    Wg mnie ta estymacja w dół też jest lekko przesadzona, zapewne podyktowana zasadami rachunkowości. Ponadto czy te rezerwy nie są warunkowe? Rezerwy można rozwiązać w razie niezaistnienia niekorzystnego zdarzenia. Jest likwidacja -> rezerwę się wykonuje, nie ma likwidacji -> rezerwę się rozwiązuje. Oczywiście sprawozdania były grubo przesadzone, zwłaszcza w pozycji Wartość firmy, która topniała i powinna być aktualizowana systematycznie, co do tego nie ma wątpliwości.
  • POCZYTAJCIE ZWŁASZCZA Autor: mirek388 [83.29.170.*]

POCZYTAJCIE ZWŁASZCZA PIERWSZE ZDANIE

http://finanse.wp.pl/kat,104124,title,Czarna-seria-delikatesow,wid,14889641,wiadomosc.html?ticaid=1f178
  • Popatrzmy w bilans Autor: ~Zenek [89.77.16.*]
    Rankorze skoro prosisz, żeby pisać bez uszczypliwości, to przychylę się do Twojej konwencji, a nawet spojrzę na BOMI maksymalnie optymistycznym okiem

680mln rezerw optymistycznie można potraktować jako stratę na papierze. Można założyć, że jednak Rabat jest coś wart, więc całkowite wykreślenie go z aktywów spółki było działaniem pochopnym.

Jak wyglądają finanse spółki po pół roku?
    Zysk ze sprzedaży 112mln [poz. C] - koszty zarządu 148mln [poz. F] = 45mln straty.
    Na koniec roku znów będzie 100mln strat ( w najlepszym układzie). Trzeci rok z rzędu! Czyli mocno niewesoło.

Koszty zarządu w Q2 w porównaniu do Q1 nie spadły, więc gdzie efekty działań sanacyjnych? Spadły u o 50mln zapasy. Sam spadek zapasów nie jest zły, ale w tym przypadku świadczy bardziej o odtowarowaniu. Przywrócenie działalności sklepów i hurtowni wymagałoby zainwestowania właśnie tych 50 mln w towar.

Co będzie w Q3? Tylko gorzej. Zysk ze sprzedaży spadnie (co jest oczywiste), ale koszty zarządu nie. Sierpniu było jeszcze pełne zatrudnienie, a w RAST pracownicy wypowiedzenia dostali dopiero w tym miesiącu, a więc pensję dostaną również we wrześniu. Do tego pozostaje kwestia odpraw. Nawet zamknięte lokale będą generować koszty - wieloletnie umowy najmu.

Odpowiadając na Twoje pytania.

ad. 1
    W komunikacie jest zapis, że sieć delikatesów będzie wyłącznie rozwijana w formie franczyzy, więc ten inwestor potrzebny jest chyba tylko dla Rabatu.
    Co do terminu. najwcześniej po walnym. Najpóźniej natychmiast po walnym.

ad2.
    Moim skromnym zdaniem nie ma żadnych korzyści. Przedsiębiorstwo kupuje się dla już stworzonych kontaktów handlowych. O delikatesach zapomnijmy, Rabat nie działa. Kolejny komunikat: Rabat ma działać tylko na Pomorzu. Super, ale siłą hurtowni jest posiadanie własnego detalu, detal pod marką Livio działa na Mazowszu.

ad3.
    Zastanawiam się, czy wyrzucenie z aktywów Rabatu nie miało właśnie na celu wykazanie, że nie ma majątku dla zaspokajania wierzycieli i w ten sposób blokowanie likwidacyjnej. Na zasadzie: są przychody ze sprzedaży, jest program sanacyjny, ale majątku niet. Szkoda, że nie można przejrzeć bilansu Rabatu, tam mogą ukrywać się odpowiedzi na wiele zagadek.
    Problem się zacznie, gdy przyjdzie do zaspokajania wierzycieli według układu.
    Ale o tym w punkcie 8.

ad4.
    Dla mnie pytaniem jest jak zachowają się inwestorzy w poniedziałek. 680mln może zostać zbagatelizowane według mojego przepisu powyżej. Półroczna strata 50mln, ogromna, ale nie jest jakimś zjawiskowym wydarzeniem. Może zostać uznana za już wpisaną w cenę. Obiecałem pisać optymistycznie. Tu będzie działać psychologia: mieszanka paniki ze ślepą wiarą i zaklinaniem rzeczywistości. Ujemna wartość księgowa może niektórych otrzeźwić (spanikować?) - tych co wierzyli, że w przypadku BOMI c/wk ma jakieś znaczenie.

Co będzie w Q3? Ciekawe ile gotówki udało im się wycofać z towarów w lipcu. W sierpniu sprzedaż zamarła. Urealnione 106mln należności na koniec Q2, to też daje nadzieję i 50mln zapasów wyprzedawanych w lipcu. Uczciwie przecenili aktywa nieruchome (138 + 7 mln). Na koszty zarządu potrzebują 50 - 70 mln, kredytów i odsetek nie obsługują, więc .... może, może. Tyle, że sklepy funkcjonowały do końca sierpnia, więc na pozbywanie "nieruchomych" zostanie tylko wrzesień.

ad5.
    Moim zdaniem wszyscy zyskują. Moje Bomi pełniło rolę elegantszego supermarketu z działem dóbr z wyższej półki - zyskała Biedronka, firmowe sklepy mięsne, hipermarket. Czy Alma i Piotr i Paweł? Na dzisiaj chyba nie. W Wawie, Krakowie Bomi miało takie lokalizacje, że szkoda gadać - nie obsługiwało klientów, którzy byliby targetem dla Pawła. Na pomorzu odwrotnie Paweł nie jest w świadomości. Na dwie najlepsze lokalizacje podobno znalazł się franczyzobiorca.
    W dalszej perspektywie. Bomi marzy o franczyzie, co według mnie jest mrzonką, jednak jeśli pomysł wypali, to Paweł nie zyska, bo niedostanie ciekawych lokalizacji. Ponieważ we franczyzę marki BOMI nie wierzę, to rzeczywiście mogą zyskać. Alma wywala straty, czy będzie ją stać na przejmowanie lokali po Bomi?

ad6.
    Za głupotę kodeksy nie karzą! Irytuje mnie ta nadzieja zemsty, że przyjdzie prokurator i wymierzy klapsy. Ustawodawca wyszedł z założenia, że w spółkach akcyjnych STALE nadzoruje zarząd rada nadzorcza (przedstawiciel właścicieli), więc Drodzy Akcjonariusze, pretensje prosimy kierować do siebie. Działanie na szkodę spółki to tylko w z o.o. Prawnikiem nie jestem.

ad7.
    Nikt. Rabat wystawi/wystawił emisję ratunkową pod przyszłego inwestora, który będzie mógł mieć 25% głosów na walnym. To władzy mu nie da, bo BOMI będzie miało 75%. T jest jakieś łowienie jelenia. Pamiętamy gadki o wprowadzeniu na NewConnect. I co i nic. Co komu dałoby władowanie milionów w spółkę, która nie jest notowana na żadnej giełdzie, nawet na New Connect, a głos decyzyjny miałby stary właściciel?

Miało być jak najbardziej optymistycznie, ale w tym przypadku inwestora nie widzę.

Dla mnie te wszystkie opowieści, że spółka została na giełdzie uwalona pod Karka, to są jakieś rojenia po absyncie.

ad8.
    NAJCIEKAWSZY PUNKT!!!

Tak z liczenia wygląda, że franczyza marki BOMI da jakieś 8mln i uzdrowienie Rabatu (przychody na starym poziomie: 600mln i rentowność 2,5%) może grupie BOMI dawać ok 23 mln rocznie, co może pozwolić na obsługę zredukowanego zadłużenia.

Poniżej moje wyliczenia. Jeśli ktoś znajdzie błąd, to będę wdzięczny za korektę.

Franczyza?
    No to liczymy. Delikatesy robiły jakieś 700mln sprzedaży. Możemy założyć ze tylko / aż 1/4 sklepów ma dobre lokalizacje i znajdzie franczyzobiorców? No to mamy 177mln. Jaki może być zysk? 5% to będzie grubo przesadzone, ale niech będzie. Czyli mamy 9mln zysku u franczyzobiorców. Jaki może być koszt franczyzy? 50% zysku? To mamy 5 mln.

5 (słownie: PIĘĆ) milionów PRZYCHODU dla BOMI.

Cały ratunek w Rabacie, ale pod jednym warunkiem, że rentowność uzyska 2,5% w stosunku do przychodów.
    Rabat 600mln z rentownością 2,5% = 15 mln zysku

Sumujemy: 5 + 15 + 3 (1/5 x 15) od Rast = 23 mln potencjalnych wpływów do BOMI.

ad9.
    jeśli franczyza marki bomi ma dać 8mln to jedyny ratunek w Rabacie.

ad10.
    Na Rabacie, który jest obecnie w upadłości.

• Re: Popatrzmy w bilans Autor: ~rankor2 [78.28.34.*]
    Zenek, dzięki za poświęcony czas i obszerny post.
    Po pierwszym czytaniu - własciwie zgoda niemal we wszystkim.
    Ale chcę przemysleć parę spraw, które poruszyłeś.

No i jestem ciekawy, jaką role obecnie odegra walne.
    Powinno dac odpowiedź na wiele pytań.
    Ale priorytetem ciekawosci jest dla mnie teraz - stan AKTUALNYCH udziałów głównych dotąd graczy...
  • Re: Popatrzmy w bilans Autor: ~Nikodem [89.77.16.*]
    Rankor2!

Ze mną nie trzeba się zgadzać - ze mną trzeba polemizować! Byłbyś właśnie świetnym dyskutantem, bo nie jesteś zaślepiony.

Liczby są dla mnie rzeczą ulubioną, bo niepodważalną. I właśnie najwięcej wątpliwości u mnie budzą moje wyliczenia na liczbach. Szkoda, że nikogo nie ma na forum, kto podjąłby się dyskusji w tej materii. Przecież od liczb zależy los spółki.

Ja swoje obliczenia robiłem na kolanie - warto byłoby je zweryfikować.
  • Re: Popatrzmy w bilans Autor: ~norbuspt [82.145.209.*]
    Ok panowie mam 30k akcji srednio po 38 groni. Sadzilem ze to nieduzo ale teraz realnie sie niepokoje. Liczylem na lepsze dane, inwestora itd. Caly czas uwaznie czytalem opinie. Prosze o obiektywne przewidywania po walnym. Pozdrawiam wszystkich
    Zgadzam się z Tobą nie dla przyjemności zgadzania, ale dlatego, że pewne rzeczy sam podobnie dawno postrzegam. Do polemiki musiałbym mieć silniejsze kontrargumenty, a ich nie mam, bo do twoich lub podobnych wniosków sam, jak wiesz, dawno doszedłem.

Ale sa pewne kwestie, na które zwróciłeś mi uwage i które chcę w sobie rozważyć.
    I nie liczby w nich sa ważne, ale koncepcja spekulatywna. - prawdopodobienstwo zaistnienia.

Jedna z nich - to owe 680 mln "straty na papierze". Nie wierzę w tak szytą grubymi nicmi optymistyczną zabawę w kreatywną zonglerkę liczbami, gdzie mogą najpierw wirtualne straty, a za chwilę niewirtualne ich znikniecie. Właśnie teraz.

Nie wykreślam też rabatu z aktywów - przeciwnie. Usiłuję po swojemu oszacować ich wartość. Nie liczbową, ale biznesową i wizerunkową. Problem w tym, ze nie wiem dla kogo. Nie wiem, czyimi oczyma patrzeć teraz na rabat. Nie widzę bowiem nawet cienia plotek o chętnym na rabat.
    IMO - rabat chyba pozostanie aktywem bomi nie z wyboru i w ramach przemyślanej strategii, ale z konieczności (czyt. braku chetnego na rabat). Chyba ze po walnym ujawni się wreszcie ten chetny (w co watpię, bo zostałby uznany za szarą eminencję wszystkich rzeczywistych i domniemanych bomiprzekrętów i problemów).

Prawdę o finansach spólki powiedzą dopiero wyniki za 3Q (IMO - jeszcze słabsze!), bo będzie po negocjacjach z wierzycielami, poznamy udziały akcjonariatu, upadłościowe losy rabatu itd.
    Przewiduję, ze na koniec roku jednak bedzie znacznie więcej niz 100 mln strat.

ad.1 - wszelka dalsza koegzystencja rabatu z bomi bedzie tylko przyczynkiem do agonii rabatu. IMO - rabat winien usamodzielnić się jak najszybciej lub połączyć się z innym mocnym hurtownikiem

ad. 2 - detal livio też likwidował już placówki (choć też kilka otworzył). Koncentracja na Pomorzu moze jest i dobrym pomysłem, ale pod warunkiem mocnej i stabilnej sieci detalicznej 9własnej lub cudzej), a bomi już taka nie jest.

ad. 3 - tu zabiłeś mi cwieka i rozważam, czy czasem nie masz racji. Intuicja mówi mi, że nie masz, ale racjonalnie uzasadnić nie umiem. No i faktycznie - pewne odpowiedzi dadzą wierzyciele rabatu i bomi po zakonczeniu negocjacji. Blokowanie upadłości likwidacyjnej jako gra na czas to dobry pretekst do odzyskiwania kasy z bomimakulatury przy słąbej płynnosci... Ale jesli ja to podejrzewam, to znaczy, ze inni też mogliby to przejrzeć i skontrować...

ad. 4 - zaklinanie rzeczywistości zapewne nastąpi, bo naturalna reakcja obronna. Polroczna strata jest jednak kolejna stratą, a bomi ma juz tak na rynku przechlapane, ze tylko skrajni ryzykanci bedą próbowali tu sił na dt, choc ostatnie sesje pokazały, ze to nie jest opłacalne...
    No i od lipca są generowane tylko straty, zaś niewypłacanie wynagrodzeń i nieopłacanie czynszów jasno pokazuje stan bomikasy.
    IMO - bomitsunami nadejdzie. już jest w drodze.
    Zatrzymać je może jakieś info o otwarciu kredytu, ale w to akurat teraz wątpię.

ad.5 - zgadzam się się, że poniekąd wszyscy zyskują, ale sa to zyski raczej znikome i juz dawno zdyskontowane, gdyż zbyt wielu było do podziału tortu, a target jest płynny: dziś kupuje tu, jutro tam (ze wskazaniem na dyskonty).

ad.6 - nie chodzi o zemstę,m ale o niezgodę, o której wcześniej pisał Mar. I pytanie o zasadność odpraw oraz dalszej wypłaty uposazenia. Natomiast ignorancja i arogancja bomiinwestorów zostały juz ukarane cena waloru i brakiem potencjału wzrostowego...

ad. 7 - w tajemnego inwestora tez nie wierzę....

ad. 8 - NIE WIERZĘ, że bomi bedzie w stanie zarobić na obsługę zredukowanego zadłużenia. Nie wierzę, ze bomi bedzie w stanie zarobić na siebie...

• Re: Popatrzmy w bilans Autor: ~BOMIFAN [95.108.116.*]
    rankorze ad 7 i 8

brak wiary ..... a szkoda .....

bo ja wierze ze wzszystko od lutego to szyte grubymi nicmi .....

ba jestem tego pewien tym bardziej ze ludzie z idm sa w tym maczaja palce .....

a ewentualny inwestor bedzie nie traktowany jak winny tylko jak zbawca po pierwszej sesji plus 50 % dla przypomnienia takowa sesja po takim infie jest jak najbardziej mozliwa ba juz taka byla miesiac temu .....

takze .....

czekamy na karka ....

ps. co by ni bylo ja bede pisał dalej na tym forum bardzo jestem czy ty czasem nie znikniesz pewnie tak ale powiesz ze uciekasz bo zajmujesz sie tylko bankrutami a bomi juz takowym nie jest .....

o bankrutach widac wypowiadasz sie ochoczo ale juz przykladow spolek ciekawych pod inwestycje juz nie chcesz sie podzielic .... a taki niby pomocny altruista ......

:))))

serdecznie pozdrawiam

i duzo zdrowia zycze bo najwazniejsze reszta przyjdzie sama :)))))
    Nie zabraniam ci wierzyćw co chcesz...
    Twoja kasa i twoje wierzenia...
    Wiem tylko, że tu już starzy wierzący w bomi weterani - od lat...
    Ewentualny inwestor...
    No włąśnie, wciąż jest tylko EWENTUALNY...

No właśnie nie wierzę w bomi takze dlatego, ze jest tu (a moze juz tylko był) IDM.
    Moze jesteś zbyt krótko, by wiedzieć, jakie oni rekomendy i przy jakiej cenie wystawiali...
    Dla mnie własnie IDM odbiera bomi wiarygodność.

A karkosik? kolejna spekulacja...
    Nie moge jej wykluczyć całkowicie, ale jest dla mnie równie prawdopodobna jak przejęcie bomi przez bioton...

Co do zniknięcia z forum - jestem tu dłużej chyba niż ty i pisze wiecej...
    Zniknę/wrócę, kiedy zechcę i nie masz na to wpływu ani nikt z forum.
    To tylko moja wola, mój kaprys.

I może nie pisz, co ja myslę, co ja zrobię itp., bo jest to rónie trafne jak moje podobne pisanie o tobie. A o bomi pisałem od bopdajże 15 zeta, gdy bomi jeszcze za bankruta nie miałem...

O swoich spólkach ani obserwowanych nie zamierzam pisać i nigdy nie okreslałęm siebie tu jako altruistę. Przeciwnie - cały czas pisałem w prześmiewczej konwencji narcystycznego egocentryka...
    Moje spółki sa moje -śledzę je, analizuję itd., ale nie zamierzam ani tobie, ani komukolwiek ujawniać, czym obecnie się interesuję lub kupuje...

No i jednak od wielu miesięcy (prawie 2 lat) jednak moje przewidywania sie sprawdzają.
    A teorie o tajemniczych inwestorach tworzono tu jeszcze nim fundy wyszły, zaś kurs tylko spadał.
    Zobaczymy, co bedzie po walnym...
  • Re: aż żal patrzeć Autor: ~BOMIFAN [95.108.116.*]
    a tak dla ciekawostki

Przepływy pieniężne netto z działalności operacyjnej po I polroczu 2012 to 14,1 mln
    a w I polroczu 2011 to minus 2,6 mln

Zobowiązania długoterminowe po I polroczu 2012 r. to 46,6 mln a po I polroczu 2011r. 81,5 mln

Zobowiązania krótkoterminowe po I polroczu 2012r. 432,50 mln a po I polroczu 2011r. 482 mln

takze jak by nie przeszacowania ...... widac sporą poprawe .... w wielu aspektach

jak na bankruta rok do roku całkiem niezle ...... ba bardzo niezle .... oby tak dalej .....

• ministratka Autor: ~Nikodem [89.77.16.*]
    Ministratka w tym półroczu wynosi -45mln. Na koniec roku min. 100mln.

Bawmy się!
  • Re: ministratka Autor: ~adamson [86.157.42.*]
    Ja sądzę, że jeśli to będzie fachowo przeprowadzone to ma szanse powodzenia. Zobaczymy co nas czeka w środę...
  • Re: ministratka Autor: ~rankor2 [78.28.33.*]
    Dnia 2012-09-02 o godz. 01:41 ~adamson napisał(a):
    > Ja sądzę, że jeśli to będzie fachowo przeprowadzone to ma
    > szanse powodzenia. Zobaczymy co nas czeka w środę...

No własnie.
    "JESLI..."
    A co w bomi przeprowadzono fachowo i z zyskiem dla drobnicy?...
    W tym problem...

Z bomi jak dotad raczej fachowo sie ucieka, jakkolwiek to rozumieć...

Ale przyznaję - do dziś nie rozumiem, czemu rzutem na taśmę Romanowski sfinalizował zakup skromniutkiej (chyba tylko kilkuosobowej) firemki BDF, zarządzanej przez p.Falkina, do niedawna wiceprezesa bomi...

Ktos umie to wyjasnić?
  • Re: aż żal patrzeć Autor: ~niko [86.41.27.*]
    To trzeba koniecznie zobaczyc

smart-chart-analiza-techniczna.blogspot.com/2012/09/graj-w-pudeka-na-indeksie.html
  • Re: aż żal patrzeć Autor: ~skonsolidowany [151.248.37.*]
    Ciekawe jak będzie wyglądać raport skonsolidowany?
[x]
BOMI 0,00% 0,01 2013-09-26 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.