Rankorze skoro prosisz, żeby pisać bez uszczypliwości, to przychylę się do Twojej konwencji, a nawet spojrzę na BOMI maksymalnie optymistycznym okiem
680mln rezerw optymistycznie można potraktować jako stratę na papierze. Można założyć, że jednak Rabat jest coś wart, więc całkowite wykreślenie go z aktywów spółki było działaniem pochopnym.
Jak wyglądają finanse spółki po pół roku?
Zysk ze sprzedaży 112mln [poz. C] - koszty zarządu 148mln [poz. F] = 45mln straty.
Na koniec roku znów będzie 100mln strat ( w najlepszym układzie). Trzeci rok z rzędu! Czyli mocno niewesoło.
Koszty zarządu w Q2 w porównaniu do Q1 nie spadły, więc gdzie efekty działań sanacyjnych? Spadły u o 50mln zapasy. Sam spadek zapasów nie jest zły, ale w tym przypadku świadczy bardziej o odtowarowaniu. Przywrócenie działalności sklepów i hurtowni wymagałoby zainwestowania właśnie tych 50 mln w towar.
Co będzie w Q3? Tylko gorzej. Zysk ze sprzedaży spadnie (co jest oczywiste), ale koszty zarządu nie. Sierpniu było jeszcze pełne zatrudnienie, a w RAST pracownicy wypowiedzenia dostali dopiero w tym miesiącu, a więc pensję dostaną również we wrześniu. Do tego pozostaje kwestia odpraw. Nawet zamknięte lokale będą generować koszty - wieloletnie umowy najmu.
Odpowiadając na Twoje pytania.
ad. 1
W komunikacie jest zapis, że sieć delikatesów będzie wyłącznie rozwijana w formie franczyzy, więc ten inwestor potrzebny jest chyba tylko dla Rabatu.
Co do terminu. najwcześniej po walnym. Najpóźniej natychmiast po walnym.
ad2.
Moim skromnym zdaniem nie ma żadnych korzyści. Przedsiębiorstwo kupuje się dla już stworzonych kontaktów handlowych. O delikatesach zapomnijmy, Rabat nie działa. Kolejny komunikat: Rabat ma działać tylko na Pomorzu. Super, ale siłą hurtowni jest posiadanie własnego detalu, detal pod marką Livio działa na Mazowszu.
ad3.
Zastanawiam się, czy wyrzucenie z aktywów Rabatu nie miało właśnie na celu wykazanie, że nie ma majątku dla zaspokajania wierzycieli i w ten sposób blokowanie likwidacyjnej. Na zasadzie: są przychody ze sprzedaży, jest program sanacyjny, ale majątku niet. Szkoda, że nie można przejrzeć bilansu Rabatu, tam mogą ukrywać się odpowiedzi na wiele zagadek.
Problem się zacznie, gdy przyjdzie do zaspokajania wierzycieli według układu.
Ale o tym w punkcie 8.
ad4.
Dla mnie pytaniem jest jak zachowają się inwestorzy w poniedziałek. 680mln może zostać zbagatelizowane według mojego przepisu powyżej. Półroczna strata 50mln, ogromna, ale nie jest jakimś zjawiskowym wydarzeniem. Może zostać uznana za już wpisaną w cenę. Obiecałem pisać optymistycznie. Tu będzie działać psychologia: mieszanka paniki ze ślepą wiarą i zaklinaniem rzeczywistości. Ujemna wartość księgowa może niektórych otrzeźwić (spanikować?) - tych co wierzyli, że w przypadku BOMI c/wk ma jakieś znaczenie.
Co będzie w Q3? Ciekawe ile gotówki udało im się wycofać z towarów w lipcu. W sierpniu sprzedaż zamarła. Urealnione 106mln należności na koniec Q2, to też daje nadzieję i 50mln zapasów wyprzedawanych w lipcu. Uczciwie przecenili aktywa nieruchome (138 + 7 mln). Na koszty zarządu potrzebują 50 - 70 mln, kredytów i odsetek nie obsługują, więc .... może, może. Tyle, że sklepy funkcjonowały do końca sierpnia, więc na pozbywanie "nieruchomych" zostanie tylko wrzesień.
ad5.
Moim zdaniem wszyscy zyskują. Moje Bomi pełniło rolę elegantszego supermarketu z działem dóbr z wyższej półki - zyskała Biedronka, firmowe sklepy mięsne, hipermarket. Czy Alma i Piotr i Paweł? Na dzisiaj chyba nie. W Wawie, Krakowie Bomi miało takie lokalizacje, że szkoda gadać - nie obsługiwało klientów, którzy byliby targetem dla Pawła. Na pomorzu odwrotnie Paweł nie jest w świadomości. Na dwie najlepsze lokalizacje podobno znalazł się franczyzobiorca.
W dalszej perspektywie. Bomi marzy o franczyzie, co według mnie jest mrzonką, jednak jeśli pomysł wypali, to Paweł nie zyska, bo niedostanie ciekawych lokalizacji. Ponieważ we franczyzę marki BOMI nie wierzę, to rzeczywiście mogą zyskać. Alma wywala straty, czy będzie ją stać na przejmowanie lokali po Bomi?
ad6.
Za głupotę kodeksy nie karzą! Irytuje mnie ta nadzieja zemsty, że przyjdzie prokurator i wymierzy klapsy. Ustawodawca wyszedł z założenia, że w spółkach akcyjnych STALE nadzoruje zarząd rada nadzorcza (przedstawiciel właścicieli), więc Drodzy Akcjonariusze, pretensje prosimy kierować do siebie. Działanie na szkodę spółki to tylko w z o.o. Prawnikiem nie jestem.
ad7.
Nikt. Rabat wystawi/wystawił emisję ratunkową pod przyszłego inwestora, który będzie mógł mieć 25% głosów na walnym. To władzy mu nie da, bo BOMI będzie miało 75%. T jest jakieś łowienie jelenia. Pamiętamy gadki o wprowadzeniu na NewConnect. I co i nic. Co komu dałoby władowanie milionów w spółkę, która nie jest notowana na żadnej giełdzie, nawet na New Connect, a głos decyzyjny miałby stary właściciel?
Miało być jak najbardziej optymistycznie, ale w tym przypadku inwestora nie widzę.
Dla mnie te wszystkie opowieści, że spółka została na giełdzie uwalona pod Karka, to są jakieś rojenia po absyncie.
ad8.
NAJCIEKAWSZY PUNKT!!!
Tak z liczenia wygląda, że franczyza marki BOMI da jakieś 8mln i uzdrowienie Rabatu (przychody na starym poziomie: 600mln i rentowność 2,5%) może grupie BOMI dawać ok 23 mln rocznie, co może pozwolić na obsługę zredukowanego zadłużenia.
Poniżej moje wyliczenia. Jeśli ktoś znajdzie błąd, to będę wdzięczny za korektę.
No to liczymy. Delikatesy robiły jakieś 700mln sprzedaży. Możemy założyć ze tylko / aż 1/4 sklepów ma dobre lokalizacje i znajdzie franczyzobiorców? No to mamy 177mln. Jaki może być zysk? 5% to będzie grubo przesadzone, ale niech będzie. Czyli mamy 9mln zysku u franczyzobiorców. Jaki może być koszt franczyzy? 50% zysku? To mamy 5 mln.
5 (słownie: PIĘĆ) milionów PRZYCHODU dla BOMI.
Cały ratunek w Rabacie, ale pod jednym warunkiem, że rentowność uzyska 2,5% w stosunku do przychodów.
Rabat 600mln z rentownością 2,5% = 15 mln zysku
Sumujemy: 5 + 15 + 3 (1/5 x 15) od Rast = 23 mln potencjalnych wpływów do BOMI.
ad9.
jeśli franczyza marki bomi ma dać 8mln to jedyny ratunek w Rabacie.
ad10.
Na Rabacie, który jest obecnie w upadłości.