Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: Popatrzmy w bilans

Zgadzam się z Tobą nie dla przyjemności zgadzania, ale dlatego, że pewne rzeczy sam podobnie dawno postrzegam. Do polemiki musiałbym mieć silniejsze kontrargumenty, a ich nie mam, bo do twoich lub podobnych wniosków sam, jak wiesz, dawno doszedłem.

Ale sa pewne kwestie, na które zwróciłeś mi uwage i które chcę w sobie rozważyć.
I nie liczby w nich sa ważne, ale koncepcja spekulatywna. - prawdopodobienstwo zaistnienia.

Jedna z nich - to owe 680 mln "straty na papierze". Nie wierzę w tak szytą grubymi nicmi optymistyczną zabawę w kreatywną zonglerkę liczbami, gdzie mogą najpierw wirtualne straty, a za chwilę niewirtualne ich znikniecie. Właśnie teraz.

Nie wykreślam też rabatu z aktywów - przeciwnie. Usiłuję po swojemu oszacować ich wartość. Nie liczbową, ale biznesową i wizerunkową. Problem w tym, ze nie wiem dla kogo. Nie wiem, czyimi oczyma patrzeć teraz na rabat. Nie widzę bowiem nawet cienia plotek o chętnym na rabat.
IMO - rabat chyba pozostanie aktywem bomi nie z wyboru i w ramach przemyślanej strategii, ale z konieczności (czyt. braku chetnego na rabat). Chyba ze po walnym ujawni się wreszcie ten chetny (w co watpię, bo zostałby uznany za szarą eminencję wszystkich rzeczywistych i domniemanych bomiprzekrętów i problemów).

Prawdę o finansach spólki powiedzą dopiero wyniki za 3Q (IMO - jeszcze słabsze!), bo będzie po negocjacjach z wierzycielami, poznamy udziały akcjonariatu, upadłościowe losy rabatu itd.
Przewiduję, ze na koniec roku jednak bedzie znacznie więcej niz 100 mln strat.

ad.1 - wszelka dalsza koegzystencja rabatu z bomi bedzie tylko przyczynkiem do agonii rabatu. IMO - rabat winien usamodzielnić się jak najszybciej lub połączyć się z innym mocnym hurtownikiem

ad. 2 - detal livio też likwidował już placówki (choć też kilka otworzył). Koncentracja na Pomorzu moze jest i dobrym pomysłem, ale pod warunkiem mocnej i stabilnej sieci detalicznej 9własnej lub cudzej), a bomi już taka nie jest.

ad. 3 - tu zabiłeś mi cwieka i rozważam, czy czasem nie masz racji. Intuicja mówi mi, że nie masz, ale racjonalnie uzasadnić nie umiem. No i faktycznie - pewne odpowiedzi dadzą wierzyciele rabatu i bomi po zakonczeniu negocjacji. Blokowanie upadłości likwidacyjnej jako gra na czas to dobry pretekst do odzyskiwania kasy z bomimakulatury przy słąbej płynnosci... Ale jesli ja to podejrzewam, to znaczy, ze inni też mogliby to przejrzeć i skontrować...

ad. 4 - zaklinanie rzeczywistości zapewne nastąpi, bo naturalna reakcja obronna. Polroczna strata jest jednak kolejna stratą, a bomi ma juz tak na rynku przechlapane, ze tylko skrajni ryzykanci bedą próbowali tu sił na dt, choc ostatnie sesje pokazały, ze to nie jest opłacalne...
No i od lipca są generowane tylko straty, zaś niewypłacanie wynagrodzeń i nieopłacanie czynszów jasno pokazuje stan bomikasy.
IMO - bomitsunami nadejdzie. już jest w drodze.
Zatrzymać je może jakieś info o otwarciu kredytu, ale w to akurat teraz wątpię.

ad.5 - zgadzam się się, że poniekąd wszyscy zyskują, ale sa to zyski raczej znikome i juz dawno zdyskontowane, gdyż zbyt wielu było do podziału tortu, a target jest płynny: dziś kupuje tu, jutro tam (ze wskazaniem na dyskonty).

ad.6 - nie chodzi o zemstę,m ale o niezgodę, o której wcześniej pisał Mar. I pytanie o zasadność odpraw oraz dalszej wypłaty uposazenia. Natomiast ignorancja i arogancja bomiinwestorów zostały juz ukarane cena waloru i brakiem potencjału wzrostowego...

ad. 7 - w tajemnego inwestora tez nie wierzę....

ad. 8 - NIE WIERZĘ, że bomi bedzie w stanie zarobić na obsługę zredukowanego zadłużenia. Nie wierzę, ze bomi bedzie w stanie zarobić na siebie...

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
BOMI 0,00% 0,01 2013-09-26 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.