Prezes Zarządu
Riad Bekkar
Europejski Fundusz Hipoteczny S.A.
Ul. Wiertnicza 107
02-952 Warszawa
Jako akcjonariusz EFH, oczekuję od Zarządu i Rady Nadzorczej EFH szybkiej, jednoznacznej i wyczerpującej odpowiedzi na poniżej postawione pytania:
1) Dlaczego nie rozpoczął się zapowiadany skup własnych akcji przez spółkę?
2) Czy Zarząd uważa, że obecna cena giełdowa 0,45PLN nadal jest zbyt wysoka i nie jest atrakcyjna biznesowo, aby obecnie spółka inwestowała we własne akcje np. rozpoczynając skup?
3) Czy znaczący akcjonariusze sprzedawali akcje na rzecz All Saad?
4) Czy Zarządowi/Spółce znane są powody dla których akcje na GPW są wyceniane na 0,45-0,50PLN natomiast na rynku pozagiełdowym akcje odsprzedawane są przez IDMSA po 1PLN? – czy znane były Spółce warunki umowy z dnia 30.05.2011, gdzie zawarte zostało prawo odkupu akcji od IDMSA?
5) Kiedy rozpocznie się budowa Sheraton Mazury Lakes Resort w Mikołajkach?
Zarząd EFH w mediach oraz reklamach (z udziałem Zarządu) przekazywał do publicznej wiadomości istotne dla współwłaścicieli/akcjonariuszy EFH informacje i oświadczenia, które nie mają odzwierciedlenia w faktach.
Bezsprzecznym jest, iż główną przesłanką decydującą o zakupie akcji były informacje podawane przez najbardziej wiarygodne źródło czyli Zarząd i Rady Nadzorczą, a te jak wskazują poniższe przykłady, okazały się nieprawdziwe.
Dlatego w przypadku braku szybkiej, jednoznacznej i wyczerpującej odpowiedzi zmuszony będę zawiadomić KNF – spełnienie przesłanek art.39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi (Dz. U. Nr 183, poz. 1538 z późn. zm.)
Poniżej tylko niektóre przykłady publicznych Informacji i oświadczeń Zarządu, które nie znalazły odzwierciedlenia w faktach :
1) Parkiet z dnia 9 lutego 2011- "Sheraton Mazury Lakes Resort w Mikołajkach -planujemy rozpocząć budowę jeszcze w tym roku -mówi Riad Bekkar"
2) Parkiet z dnia 13.10.2011 -"skup akcji własnych EFH ruszy za miesiąc- zapowiada Riad Bekkar"
3) Parkiet z dnia 18 sierpnia 20011 - "Bekkar informuje (...) papierów sprzedawać na pewno nie będzie, żaden ze znaczących obecnych akcjonariuszy EFH -zapewnia" - a IDMSA w powiązaniu z pytaniem nr 4?
Do wiadomości:
Przewodniczący Rady Nadzorczej EFH– Pan Grzegorz Leszczyński,
Ale kombinujecie, jak koń pod górkę.
Ale szopka !!
Na te pytania to w imieniu zarządu odpowiedziałby ci tak:
1. Termin rozpoczęcia i zakończenia skupu jest podany w stosownych uchwałach.
2. Zarząd uważa że, obecna cena akcji na rynku jest bardzo atrakcyjna. Obecna cena nie jest adekwatna do wartości i potencjału funduszu.
3. To pytanie powinno być skierowane do sprzedających akcjonariuszy.
4. Pytanie do IDMSA.
5. Budowa Sheraton Mazury Lakes Resort w Mikołajkach rozpocznie się w pierwszej połowie 2012 r.
Dnia 2011-12-21 o godz. 15:20 ~giewonty z filtrem napisał(a):
> Ale kombinujecie, jak koń pod górkę.
Ale szopka !!
Na te
> pytania to w imieniu zarządu odpowiedziałby ci tak:
1.
> Termin rozpoczęcia i zakończenia skupu jest podany w
> stosownych uchwałach.
2. Zarząd uważa że, obecna cena
> akcji na rynku jest bardzo atrakcyjna. Obecna cena nie
> jest adekwatna do wartości i potencjału funduszu.
3. To
> pytanie powinno być skierowane do sprzedających
> akcjonariuszy.
4. Pytanie do IDMSA.
5. Budowa Sheraton
> Mazury Lakes Resort w Mikołajkach rozpocznie się w
> pierwszej połowie 2012 r.
tak bys odpowiedział, bo prawdopodobnie nie rozumiesz, co to są oświadczenia i manipulacja instrumentami finansowymi w sensie prawnym
Jeżeli do prasy mówi babcia klozetowa nie pełniąca funkcji w spółce publicznej (chyba że że jest Prezesem KLOZET. SA) to jest to zwykłe info, plotka lub wróżba. Jezeli mówi coś takiego prezes spółki publicznej za posrednictwem mediów to juz jest to oświdczenie wywołujace rózne konsekwencje prawne np. z art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r.
Wiec nie ignoruj tego.
Z IDMSA mam już odpowiedz, wiec ich na razie nie będę pytał, czekam na oficjalne stanowisko EFH
właśnie idealnie opisałes dlaczego nie warto miec akcji EFH! Dokładnie opisałes dlaczego każdy kto ma akcje powienien je wywalić i zapomniec o tej spólce, lepiej to nawet ja bym tego nie zrobił!
Dnia 2011-12-21 o godz. 15:35 ~maaxxxx napisał(a):
> a i oczywiście mam łzy w oczach ze smiechu jak widze taka
> desperacje i dzeciniadę!
:)
jesteś tutaj na forum, czyli prawdopodobnie masz akcje EFH lub pracujesz w EFH
jeżeli masz akcje - to współczuję świadomości akcjonariusza i braku zainteresowania swoją kasą
jezeli pracujesz dla EFH - rozumiem i pozostawiam bez komentarza
Tak się składa, że większość spraw i procesów skutecznie załatwiam właśnie działając formalnie, a nie biadoląc na forach
największa głupotą jest zawsze nic nie robienie, gdy można działać
nie mam akcji i nie chce mieć własnie z powodów które opisałes w swoim liścicku :))) Tylko samobójca zdecyduje się nabyć akcje spólki tak zarzadzanej...
Dnia 2011-12-21 o godz. 15:59 ~maaxxx napisał(a):
> nie mam akcji i nie chce mieć własnie z powodów które
> opisałes w swoim liścicku :))) Tylko samobójca zdecyduje
> się nabyć akcje spólki tak zarzadzanej...
gdybyś spojrzał na WIG20 WIG40 WIG80, to byś zobaczył, że ostatnich czasach sami samobójcy, nawet gwiazda KGHM
Jak najbardziej przyłączam się takiego czy podobnego pisma. Może to w końcu ukróci haniebne praktyki stosowane przez zarządzających.
Istnieje odpowiedzialność administracyjna wobec konkretnych podmiotów oraz odpowiedzialność za określony czyn.
Zgodnie z art. 172 u.o.i.f – manipulację stanowi
" rozpowszechnianie za pomocą środków masowego przekazu lub w inny
sposób fałszywych lub nierzetelnych informacji albo pogłosek, które
wprowadzają lub mogą wprowadzić w błąd w zakresie instrumentów
finansowych przez osobę(oprócz dziennikarzy), która wiedziała lub przy
dołożeniu należytej staranności mogła się dowiedzieć, że są to informacje
nieprawdziwe lub wprowadzające w błąd ".
W przypadku gdy KNF stwierdzi zaistnienie manipulacji na rynku, może ona
nałożyć karę do 200 000 zł lub karę pieniężną wysokości dziesięciokrotności
uzyskanej korzyści majątkowej albo obie te kary łącznie.
Ale więcej na temat powszechnych nadużyć i sposobów manipulacji tutaj:
Ja dołożyłbym od razu jeszcze obok adresu EFH dopisek do wiadomości: KNF i poczekał ł na ich reakcję. Ponadto mam ochotę wysłać e-maila do mądrali z TVNCNBC Biznes dlaczego reklamują taką firmę i udzielają czas na antenie.
Ja pismo wysłałem wczoraj, czekam na odpowiedz.
Do KNF napiszę w przypadku braku odpowiedzi lub odpowiedzi wymijającej.
W dwóch spółkach wygrałem sądownie, a do tego Zarządy zapłaciły karę .....i naprawiły szkodę;) wiec mam juz za sobą gdybanie, czy warto pisać i upominać sie o swoje. Warto i już
Ponadto jako własciciele/akcjonariusze jesteście de facto pracodawcą dla zarządu, wiec macie prawo do odpowiedzi
Popieram pismo, choć do skupu poczekam do końca roku (tak było podane w tv) choć wiem, że i tak nie dotrzymają słowa!!! :) wtedy mogę wysłać im nawet kurierem dodając jeszcze parę faktów o których kolega zapomniał wspomnieć. A mianowicie o biurowcu w Gdańsku, o którym wszyscy chyba zapomnieliście. Pani prezes mówiła o nim bodajże w kwietniu w TVN CNBC i do teraz nie ukazał się żaden OFICJALNY komunikat!!! Hotel Malbork i Sheraton to już swoją drogą! tu chodzi o politykę informacyjną, której w ogóle nie ma!!! ale obiecuje, że z dniem 2 stycznia wysyłam pismo!!!
Jaka "pani" prezes , na szacunek trzeba sobie zasłużyć ja tu widzę słupa, który za odpowiednią sumę zrobi z siebie wszystko i powie wszystko co nakażą ci, którzy na dodatek nie zdają sobie sprawy , że podcinają gałąź na, której siedzą. No cóż podobno światem żądzą "jełopy" to czego można oczekiwać po takiej nikomu nie znanej efh.
Proponuję nie traktować pisma do EFH jako głosowania - podoba mi się EFH lub nie podoba
Tutaj nie chodzi o zwykłą formalność, aby tylko wysłać pismo
Pismo ma dać odpowiedz ze źródła, co dzieje się w EFH i czy Zarząd wprowadza w błąd współwłaścicieli/ akcjonariuszy swoimi komunikatami -Zarząd i Rada Nadzorcza pracuje dla nas, a nie my dla niego i ma obowiązek rzetelnej informacji
Nikt go nie zmusza, aby mówił o skupie, czy budowie hotelu, gdy go nie ma w planach tego robić. Np. od niedawnej zapowiedzi skupu nic sie nie wydarzyło ani w spółce ani na świecie, aby był powód zmieniać plany -chyba że planem była sama zapowiedz, a nie realizacja
Kolejnym krokiem ma być wyciągniecie konsekwencji prawnych w stosunku do Zarządu i Rady w przypadku, gdy odpowiedz będzie wymijająca i bez konkretów
Po co wam te pisma. Akcje i tak wkrótce wystartują w górę, gdyż zmienia się sentyment graczy na świecie. Złe informacje są w cenach akcji. Takie mega-niedowartościowane spółki jak EFH nadrobią wszystko z nawiązką. Przypominam historię ACE, które chodziło npo złotówce i tacy jak wy głosili już upadłość a potem wzrosło razy kilkanaścvie bodajże.
Nie płaczcie spółka rentowna, zyskowna, zmniejsza zadłużenie, redukuje koszty, atrakcyjne aktywa (hotele w Kołobrzegu, Kazimierzu Dolnym, Bochnii, centra konferencyjne w Warszawie itp.
Wszystko zależy od globalnych nastrojów na rynkach finansowych.
W tej chwili trwa jeszcze bessa, która wyprzedza scenariusz bądź silniejszego spowolnienia w gospodarce światowej bądź recesji w niektórych krajach UE związany z kryzysem zadłużenia.
Wygląda na to, że przynajmniej pierwsze 2 kwartały 2012r. mogą być nerwowe na rynkach akcji.
zabawne, że kpicie z pism z pytaniami do Zarządu, czyli do źródła, a jednocześnie łykacie z zamkniętymi oczami pojawiające się plotki czy też domysły na forum
Właśnie dzięki pismom do EFH i IDMSA i ich odpowiedziom, wcześniej wiedziałem, czy i ile akcji kupił inwestor (nie padła nazwa), gdy w tym czasie na forum przebierano nóżkami zastanawiając się, czy w ogóle wszedł nowy inwestor.
Podobnie dostałem odpowiedz dlaczego xxx płacił po 1PLN za akcje EFH, gdy były one na GPW po 0,45
i będę pytał, nie na forum, a spółke, bo wiem, że bez oficjalnych pytań sami z siebie nie odpowiadają....bo po co, gdy ma się bezwładny akcjonariat :)
Mnie inwestorzy pytali, wiec i ja pytam, taka rola - a odpowiedzieć muszą
popieram kolesia że ma inicjatywe i nie leży i czeka aż go ograbią a później płacz albo pytania do kolesi na forum również wydrukuje tak sprecyzowane pytania bo moim zdaniem mają uzasadnienie .pozdrawiam i życzę dużo woli do walki i zdeterminowania piszmy w końcu tak konkretnie i na temat bo tu arab nas wyprowadzi w pole na długi czas i wyportkują się wszyscy z akcji .
a przy okazji, czy macie ustawiony jakiś stop loss na swoją bierność?
sądząc po lekturze wpisów, większość tutaj obecnych kupiła akcje, ale nadal nie wie lub nie rozumie, że dzięki temu stała się WSPÓŁWŁAŚCICIELEM Europejskiego Funduszu Hipotecznego SA.
Polecam poczytać, co przysługuje właścicielowi/akcjonariuszowi
Wbrew obiegowej opinii malkontentów - bardzo wiele, wystarczy tylko być aktywnym i Zarząd chodzi jak w zegarku- bo to nasi pracownicy
Autor: ~maaxxx [178.73.50.*], 2011-12-28 06:36
a Ty masz ustawionego stoplossa na swoja naiwność...? od Twojej akcji kurs spadł o jakieś 10% :)))))))))))
moja akcja? jaka akcja? gratuluję świadomości. GPW to nie jest inna odmiana gry gry komputerowej z zapasem siedmiu żyć.
tu są prawdziwe pieniądze, prawdziwe firmy i konkretne oczekiwania (nas właścicieli) do naszych pracowników, (czyli zarządu)
Nie chcę się licytować, co jest lepiej zrobić i co ktoś i w jaki sposób do tej pory robił.
Wiem, że zarządzając kilkoma firmami, nic tak dobrze nie robiło mi i moim kolegom jak formalne działania właścicieli /udziałowców /akcjonariuszy
od tego się zaczynała mobilizacja....właściciele/akcjonariusze zaczynali drążyć jakiś temat...a zarządzający musieli reagować, aby nie stracić pracy lub co gorsze nie stracić swojego majątku (zapoznaj sie z przepisami o odpowiedzialności władz spółek) Oprócz zwykłych oczywiscie zlodziei, żaden Zarząd nie lekceważył tego.
wszelkie bicie piany dla samego bicia..czyli pisanina na forum nie robi żadnego wrażenia na żadnym zarządzie
teraz to już lejesz wode... śmieszny jesteś z tymi swoimi idealistycznymi marzeniami, pogódz sie ze zycie jest inne a inwestowanie tonie gra fair... Bo inaczej to możesz sobie pisac, oczekiwać itd a pieniadze bedziesz tracił. Już bez odbioru bo zaczynasz przeginać...
Dnia 2011-12-28 o godz. 08:59 ~maaxxx napisał(a):
> teraz to już lejesz wode... śmieszny jesteś z tymi swoimi
> idealistycznymi marzeniami, pogódz sie ze zycie jest inne a
> inwestowanie tonie gra fair... Bo inaczej to możesz sobie
> pisac, oczekiwać itd a pieniadze bedziesz tracił. Już bez
> odbioru bo zaczynasz przeginać...
porażające jest to, że pisanie na forum jest jedyną rzeczą, którą ludzie robią inwestując w firmę:), a kontakty z Zarządem traktują jako idealistyczne marzenia
widzę, że nie którzy umrą ze świadomością, że jest się malutkim, a Prezes spółki to Bóg, którego nie wypada pytać i kontrolować
tak na bank zarząd EFH przejmie się Twoimi pisemkami:))) Przewały na GPW sa nie takie robione i gwarantuje Ci ostatnia rzeczą o której się mysli jest akcjonariusz Kolwalski. Widac kolego, ze jeszce mało widziałeś i wiesz ale ważne abyś wyciagał wnioski. Nawet z Twojej małej firmki EFH która leci w kulki z drobnymi od lat już i takie wpsiy jak Twoje i listy do zarządu oraz telefony to już nawet na tym forum były grane tak przy 80 groszach a wiec 100% wyzej - i dokładnie tyle jest warte takie pisanie. Takich przykładów na GPW znam mnóstwo i pisz sobie dalej i patrz jak kurs leci.
Dnia 2011-12-28 o godz. 13:11 ~maaxxx napisał(a):
> a wogóle dostałes już odpowiedź na swój liścik?? Nie...?
> Ale obiecaj że zamiescisz to odpowiedź i wspólnie się
> posmiejemy...:)
Tak, na poprzednie pisma dostawałem odpowiedz (mi.in poinformowałem na tym właśnie wątku 23 grudnia- czytaj ze zrozumieniem)
o wcześniejszych odpowiedziach informowałem również w innych moich wpisach i niekiedy wklejałem odpowiedz -jeżeli Cię interesują poszukaj sobie.
ostatnie pismo wysłałem przed świętami, wiec mają czas/ ale coraz mniej
Muszę też Cię dodatkowo chyba zmartwić niedowiarku ;), bo na zapytanie o powód sprzedaży przez IDMSA akcji EFH po 1PLN, oprócz osobistej oficjalnej pisemnej odpowiedzi bezpośrednio od Zarządu (vice), wcześniej zadzwoniono do mnie z Zarządu, przekazując odpowiedz ustnie.
Wiec nie mów mi, że po nich to spływa - jedyne co spływa bicie piany na forum, nad pisemną odpowiedzią muszą sie już zastanowić co zrobić.
Nie oznacza to też, że mam dalej nie pytać, gdy w innych sprawach mam wątpliwości lub podejrzenia o popełnianie przestępstwa np. manipulacji
przykład
http://www.parkiet.com/artykul/1159626-Manipulacja-akcjami-Chemoservisu.html
Zarząd każdej firmy liczy własnie na takich niezainteresowanych i mało aktywnych inwestorów jak Ty, co to nie wierzą w ścieżkę formalnoprawną i swoją aktywność kończą na forum.
napisze jaśniej bo widze toTy masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem... (ja musze przyznac nie czytam wszystkich Twoich cennych wpisów) - a więc -> możesz sobie pisać i pisać i odpowiedzi bedziesz zapwne dosatawał - tylko CO Z TEGO ?!
"Zarząd każdej firmy liczy własnie na takich niezainteresowanych i mało aktywnych inwestorów jak Ty(...)" Każdy poważny inwestor po tym w jaki spoób zachowuje się zarząd firmy EFH i po zachowaniu kursu EFH -> trend spadkowy - powinien sprzedać akcje jakieś kilkadziesiat % wyżej... tyle w temacie inwestowania a nie pisania liścików z żalami do zarządu...
Dnia 2011-12-29 o godz. 13:40 ~maaxxxx napisał(a):
> napisze jaśniej bo widze toTy masz problemy z czytaniem ze
> zrozumieniem... (ja musze przyznac nie czytam wszystkich
> Twoich cennych wpisów) - a więc -> możesz sobie
> pisać i pisać i odpowiedzi bedziesz zapwne dosatawał -
> tylko CO Z TEGO ?!
kurs EFH widzę, ale widzę też kursy innych spółek,
EFH nie odbiega od reszty, chyba tylko tym, że ma więcej drobnych akcjonariuszy zmęczonych ciągłymi spadkami w poprzednim okresie - i tym akcjonariuszom się nie dziwię, chociaż żałuje, bo wg mnie, to oni obecnie są celem skupujących i przyczyną spadków (zobacz na obroty)
W takim zmęczonym akcjonariacie łatwo skupować akcje po coraz niższej cenie, bo nikogo nie wzrusza to co naprawdę dzieje sie w spółce. Tutaj akurat czas działa na na korzyść dużych akcjonariuszy. Potrzebują dużo akcji, ale nie muszą się spieszyć
Pomimo tego że obecnie, nie robi wrażenia na drobnicy nawet wejście i zwiększanie zaangażowania przez nowego inwestora, to fakt pozostaje faktem, ze jest to pozytywna informacja i dobra perspektywa.
Zmiany w firmie nie następują w godzinę czy tygodnie, raczej w miesiace/lata.
Pozytywne sygnały, nie powodują u mnie jednak uśpienia i nie oznaczają, że nie będę zmuszał Zarządu do przejrzystej polityki informacyjnej
Pytasz co z tego? dużo, bardzo dużo, bo dzięki temu nie mam dużej wtopy, pomimo sukcesywnego zwiększania zaangażowania
Ponadto przy odpowiednio mocnych naciskach, Zarząd każdej spółki można zmusić do zmiany/zrewidowania dotychczasowych niekorzystnych dla małych akcjonariuszy poczynań i działań - a takimi są np. informacje które z założenia nie mają pokrycia w faktach, o czym być może wiedzieli z góry duzi akcjonariusze. (np skup akcji)