• Chaotyczne ruchy zarządu Autor: ~Machine [212.244.235.*]
    Najpierw ogłosili przejęcie Ponaru. Wyszła lipa. Potem Chemar miał być. Podniecenie na forum sięgało zenitu a tuż też nic nie wyszło. Potem ogłosili lipny skup akcji dla Jakubasa a nie minęło kilka dni i prezes wynalazł upadającą spółkę do utopienia kasy.
    :D
    Chaos Panowie. Chaos!
    No doprawdy super ta spółka. Przychody z 32 mln w 2008 spadły o 40% do 21 mln w 2009. Zysk natomiast SPADŁ O 80% r/r

Perełka!
    :-D
  • Re: Chaotyczne ruchy zarządu Autor: ~Volter [193.19.165.*]
    psy szczekaja, karawana jedzie dalej,
    widze ze ci nie lezy to info
    produkuj sie dalej
    a to co sie bedzie dzialo z kursem na pewno nie zalezy ode mnie , ani tym bardziej od ciebie wiec sobie szczekaj dalej:)
  • Re: Chaotyczne ruchy zarządu Autor: ~Machine [212.244.235.*]
    Info na pewno leży prezesinie. Ten nieudolny gość w razie udanego przejęcia będzie mógł przez kilka lat próbować restrukturyzować to gówienko. Zawsze to będzie miał trochę czasu żeby wypłatę zachachmęcić. On to niestety dla akcjonariuszy musi przejąc za wszelkie pieniądze żeby go nie wywalili. Tyle czasu i Polna na stratach, głupiej spółki nie mogą przejąć. Nie moi drodzy on to przejmie bez względu na opłacalność tej "inwestycji"

Komedia...
  • Re: Chaotyczne ruchy zarządu Autor: ~kris b [83.21.207.*]
    do machine-chaos to masz ale w glowie.poza tym nikt na polej pod pistoletem nie zatrzymuje.patrze na wyniki polnej od 5 lat=caly czas na plusie.mimo epizodu opcjii.jesli im sie uda w koncu akwizycja-ta zapomniana spoleczka zostanie odkryta na nowo mimo szaranczy siedzacej na drzewach/pozdro
  • Re: Chaotyczne ruchy zarządu Autor: ~Machine [212.244.235.*]
    Ale co się Pan denerwujesz? :D
    Tą prywatyzowaną gównianą spółeczkę możemy już uznać za przejętą. Prezesina przepłaci 3 razy żeby ją kupić. Koejna porażka byłaby może jego ostatnią. Ten gość jest chyba jeszcze gorszy od Zakonka.

P.S. Panowie z TWA widzę, że reakcje jakby trochę stonowane. A gdzie wasze odpały na 30 i wyżej?
    Życie zaprawdę uczy jednak pokory :-)
  • Re: Chaotyczne ruchy zarządu Autor: ~kris b [83.21.207.*]
    dziekujemy za twoje ostrzezenia i komentarze.ja decyzje podjalem o zaangazowaniu w pona dawna-tu widze same plusy z jedynym minusem-kretactwami kadry.daj boze aby w koncu to wypalilo i spolka wyplynela na szersze wody-na co w pelni zasluguje-motto-''starego psa do lancucha nie przyzwyczaisz''
  • Re: Chaotyczne ruchy zarządu Autor: ~Teoś [178.182.87.*]
    Perełka???? Gazeta pisała:
    ................... w halach przy Czerniakowskiej stoi mnóstwo nieczynnych mzszyn, z ubiegłego wieku.
    Prezes Zieliński przedstawił wizję rozwoju. - Teren, na którym jesteśmy, ma ogromną wartość, a nie służy produkcji. Powinniśmy przenieść się poza Warszawę, a zyski ze sprzedaży 30 tys. m kw. przy Czerniakowskiej przeznaczyć na zakup nowych maszyn, dzięki którym będziemy mogli walczyć o duże kontrakty - mówił.

Jego zdaniem grunt zajmowany dziś przez zakłady można sprzedać deweloperowi albo ubić interes z resortem kultury, który mógłby tu urządzić muzeum lub filię Biblioteki Narodowej. - Prowadzę na ten temat rozmowy w Ministerstwie Kultury - przekonywał prezes Zieliński.

• Re: Chaotyczne ruchy zarządu Autor: bolo7 [77.237.20.*]
    Machine, nie to, żebym zaraz mocno bronił Zarządu, lecz musimy być sprawiedliwi - póki co, to okazuje się, że wszystko idzie tak, jak zapowiadał Kozlovski. O ewentualnym skupie (bandyckim w tym wydaniu, co musiałoby mieć swoje konsekwencje) wspomniał tylko Jakubas, że będzie chciał tego, gdy Zarząd nie przedstawi żadnego konkretnego podmiotu do przejęcia na WZA 20-go czerwca.
    Chaosem i wprowadzeniem akcjonariuszy w błąd byłoby, gdyby przeszedł ten skup, gdyż wielu mogło i miało prawo liczyć na akwizycje, na podstawie wcześniejszych informacji Zarządu i Jakubasa. Lecz teraz wszystko wraca do normy i jest ok, nie ma się co czepiać.

Teraz tylko czekać na finał, bo deklaracji przejęć to już tu słyszeliśmy parę. Tylko było to za czasów nieudacznika Zakonka. Miro póki co zdaje się realizuje to, co zapowiedział.
    Narzekać na podmiot też chyba nie ma co, bo taka drobinka jak Polna, jakby chciała przejąć 85% akcji jakiegoś średniego, giełdowego, profitowego gracza, to mogłaby sobie co najwyżej... startuje tam, gdzie może i tego też się nie ma co czepiać. Wszystko jest ok. Pozostaje tylko poczekać, czy w końcu uda im się to choćby przejąć, czy znów pokażą, że tylko potrafią planować, marzyć, składać oferty, ale z dopinaniem kontraktów to już nie bardzo...
  • Re: Chaotyczne ruchy zarządu Autor: ~kris b [83.9.115.*]
    przedmiot przejecia-wzm to firma panstwowa ze stratami i mozna zbic cene.prywatny wlasciciel szybko zrobi porzadek.poza tym to jeden z najwiekszych producentow armatury wtryskowej do diesli i eksporter.zaloga wieksza-ok.300 ludzi.ale 3 ha w srodku warszawy to juz cos.a z olkiem gradem mozna robic deal-to przyjaciel ludu z po.prezes lipka z kompapu kupil juz od niego 2 duze drukarnie za pol-ceny/pozdro
  • Re: Chaotyczne ruchy zarządu Autor: ~andy [95.160.206.*]
    http://www.rp.pl/artykul/71928.html?print=tak
  • Re: Chaotyczne ruchy zarządu Autor: ~polens [82.145.208.*]
    panowie trochę przeceniacie ta przejmowaną spółkę. Widać drastyczny spadek przychodów a pozatym pisanie ze spółka ma drogie nieruchomości i tylko skarb państwa o tym nie wie i nie uwzględni tego przy wycenie jest co najmniej naciągane.
  • Re: Chaotyczne ruchy zarządu Autor: ~kris b [83.9.115.*]
    niedawno jwc podpisal wstepnie umowe z black lion na kupno od nich 8 ha w warszawie zaprawie 200 mln-prosze sprawdzic.sam prezes pzm mowi o przenisinach i drogim uplynnieniu nieruchomosci.a ze spolka ma straty to tym lepiej-lepsza pozycja przetargowa w negocjacjach.warszawa to nie przemysl-a produkcja tez zblizona do polnej-najpierw trzeba tanio kupic-dopiero pozniej brac sie za porzadki/pozdro
    nie wiem
    swego czasu jakubas obiecywal ze optysyf urosnie i warto w niego inwestowac przy 1,3..trwalo to prawie rok ale (wczesniej bylo wezwanie nieudane)
    u nas przed 9 m-cami tez obiecywal ze polna urosnie (u nas grozba skupu)
    wiedze sporo analogii
    cos kombinuje , obiecywalem gorace lato na papierze, moze tym razme sie doczekam:)
  • Re: Chaotyczne ruchy zarządu Autor: ~kris b [83.25.43.*]
    mimo ze wielu na polnej psioczy na jakubasa ze znanych wzledow-to faktem jest ze to on faktycznie uratowal optimus.gdy byl po dolach i wlaciwie to byl koniec-to wlasnie jakubas im pomogl/pozdro
  • Re: Chaotyczne ruchy zarządu Autor: ~pit [89.228.76.*]
    ja nie mam nic przeciwko temu, żeby powtórzyło się na Polance to co miało miejsce na Optimusie:
    Optimus z 3 do 9 zeta w pół roku
    Polanka z 10 do 30 zeta w pół roku ?
    nie jestem pazerny - mogę sprzedać za 20 :)
  • Jakubas handlarzem nieruchomości Autor: ~pijok [83.29.109.*]
    Mennica też skupuje grunty...
  • Re: Jakubas handlarzem nieruchomości Autor: ~Volter [195.205.39.*]
    na przejecie
    pozyczka od jakubasa mozliwa
    sprzedaz gruntow za jakis czas, splata gruntow, ta spolka byla na celwoniku od dawna
    przeneisienie produkcji do przemysla lub poza wa-we
    kasa na inwestyjce i rozwoj w poszerzonym asortymencie
  • Re: Jakubas handlarzem nieruchomości Autor: ~kris b [83.21.199.*]
    bessy na polnej ciag dalszy.pewnie juz czekaja do walnego.motto-''cierpliwy kamien ugotuje''/pozdro
  • Re: Jakubas handlarzem nieruchomości Autor: ~Volter [193.19.165.*]
    mamy 5 konkurentow?
    kto wygrywa, ten z najwyzsza cena?
    czy z najlepszym planem restrukturyzacji dla spolki?
    Kozlovski chyba juz interesowal sie tym podmiotem od dawan wiec powinien byc przygotowany na negocjacje
  • Re: Chaotyczne ruchy zarządu Autor: ~pit [89.228.76.*]
    wie ktoś może gdzie można ustalić kto jeszcze odpowiedział na ofertę MSP w sprawie prywatyzacji WZM ?

http://www.msp.gov.pl/portal/pl/250/16410/Warszawskie_Zaklady_Mechaniczne_PZLWZM_w_Warszawie_SA___wplynely_oferty.html
  • Re: Chaotyczne ruchy zarządu Autor: ~Polana [82.145.211.*]
    No i chaosu i dymania drobnych ciag dalszy. Jakubas sprzeda swoje akcje za 14 a drobnica zosanie i bedzie obserwowac obsuwanie kursu. Prezes wywalony i to jest jedyny plus. Za nic nie robienie nalezy sie kopniak w ..... Aha ciekawe w jakim stopniu odprawa dla prezesa obciazy wynik spolki. Przy zakonku bylo to juz cwiczone. No nie ma szczescia ta spolka. Ciekawe czy Kaminski bedzie sie tylko przygladal czy juz sie dogadal z Jakubasem i odda w wezwaniu swoje papiery.
  • Re: Chaotyczne ruchy zarządu Autor: ~Volter [195.205.39.*]
    w intersie sprzedajacych czyt jakubas -kaminski lezy podciagniecie ceny do 13-14
    ja tu zostaje na dluzej, czekam na wyniki wuzetem, wyniki w sierpniu
    Miroslav Kozlovski był pierwszym prezesem, który miał konkretne pomysły na to, jak przeprowadzić ciekawe akwizycje, jak poszerzać rynki zbytu. Był też pierwszym prezesem Polnej, który zaczął komunikować się z pozostałymi, drobnymi akcjonariuszami, a nie tylko z głównym. Jego błędem (dla mnie chlubą) w oczach Jakubasa było właśnie to, że za bardzo chciał konsultować, komunikować pewne rzeczy z pozostałymi akcjonariuszami, z którymi próbował się liczyć tak, jak na prezesa publicznej, giełdowej spółki przystało.
    W pewnym momencie ucichł mocno, widać było, jak Jakubas przykrył go czapą. Facet z jajami, który zorientował się, że nie będzie mógł realizować swojej przemyślanej strategii rozwoju spółki poprzez mądre akwizycje, stwierdził, że nie będzie marionetką i podał się wczoraj do dymisji.
    Po prostu okazało się już na 100%, że Polna, choć ma samodzielny, zgodnie z prawem wybierany Zarząd, nie może realizować własnych zadań, tylko wszystko pod dyktando Jakubasa. Który nie ma pomysłu, jak rozwijać spółkę, chce tyko i wyłącznie ją wydoić, albo utrzymywać jak najdłużej się da na tych śmiesznych poziomach, żeby słupy mogły skupować akcje, aż zbiorą praktycznie cały free float. Jak już nie będzie tu w zasadzie nikogo, poza zainteresowanymi, wówczas zrobią pompowanie.
  • Re: Chaotyczne ruchy zarządu Autor: ~kaktus74 [83.1.234.*]
    Ty jesteś pewnie jednym z tych "specjalistów których p.prezes ściągnął do spółki w celu wprowadzenia szeregu pozornych zmian nie dających żadnych konkretnych efektów
  • Re: Chaotyczne ruchy zarządu Autor: ~ed [85.119.21.*]
    cały czas nie rozumiem twojej pokretnej logiki - jesli Jakubas cały czas bedzie zle zarzadzal spolka, doprowadzi ja do kiepskiej sytuacji, a Ty i inni oddacie mu akcje po niskiej cenie, co on z tego bedzie mial - 100% akcji z kiepskimi wynikami? to kto od niego to kupi, przeciez nie bedzie tego trzymal, a dywidendy tez nie dostanie, bo spolka nie bedzie miala kasy?
    wg mnie jakubas juz to spisal na straty - wyssie 7 mln, a z reszta niech sie dzieje co chce
    moze i masz racje
    tylko tutaj jest mozliwych 10 innych wariatow
    slupy maja teraz komfort kupowania bo drobnica bedzie omijac ta spolke szerokim lukiem, po jakims czsie moga sobie juz pompowac
    a jazde sobie jakubas moze zrobic kiedy mu sie zechce
  • Re: Chaotyczne ruchy zarządu Autor: ~misiek [77.237.6.*]
    mniejściowszowe pieski SZCEKĄJĄ karawana jedzia dalej
    dam znać jak będą zaorywac Z.A.POLNA S.A.
    ed, od dzisiaj jesteś na giełdzie? - przecież opchnie to leszczom, którzy najchętniej kupują akcje, które wzrosły kilkaset %, a nie będą patrzeć prawie wcale na to, co firma sobą reprezentuje

przecież widać gołym okiem, że Jakubas nie ma najmniejszego pomysłu na Polną (a skąd miałby mieć?), nie jest inwestorem z prawdziwego zdarzenia, jak na takie zaangażowanie kapitałowe by przystało, jest zwykłym spekulantem, który przez to, że ma więcej kasy, może robić numery z drobnymi i zarobi na Polnej nie dlatego, że coś w niej zrobił sensownego, tylko dlatego, że wyciśnie pośrednio z free floatu w określonym czasie praktycznie wszystkie postronne osoby, a wówczas steruje kursem, tak jak chce

Kaktus, Miro był pierwszym, który miał podejście rasowego menedżera do zarządzania Polną, tylko co bidulek mógł zdziałać więcej, jak szybko na niego położono czapę, bo to było aż nadto widoczne ...
    byl albo nie byl, kij wie, wyniki takie sobie pokazal, nie ma go co bronic, kluczyl kluczyl i wylecial, zapowiedzi i aspiracje mial duze faktycznie
    inna sprawa ze absolutorium uzyskal
    jeszcze w osta wywiadzie mowil ze po zatwierdzenie skupu zostanie i bedzie rozwijal spolke organicznie, a tu co , rezygnacje mial od dawna wlozona w szufladzie
    nie ma co go rozpamietywac, dla mnie pozniej krytyki
    teraz pytanie co z tym wuzetemem i innymi projektami ktorych bylo kilka :)
    a ten caly skup to dla mnie sciema podbnie jak z wezwnaiem
    jakos dziwnie kaminski tez glosowal za skupem w ramie z jakubasem:)
    Volter, poznałem całą masę menedżerów w swoje karierze zawodowej i ten gościu zapowiadał się na rasowca, jakich poznałem po owocach. Zresztą od początku dzieliłem się tą opinią. Wiem, że Ty i Jethro mieliście odmienne zdanie.

Grzechy główne Mira:
    1. Niepotrzebnie komunikował się z drobnymi - wbrew paroletniej polityce.
    2. Chciał jakiejś akwizycji ( i bardzo sensownie o tym mówił, to planował, w przeciwieństwie do poprzednika, czy głównego akcjonariusza), która by pochłonęła całą gotówkę. A tymczasem ta gotówkę chce Jakubas wyciągnąć ze spółki. A tak czy inaczej przejąć przez słupów ff i podpompować kurs, żeby zarobić, jeszcze więcej.

Wyniki, daj spokój, na razie to on spijał piwo, które zostało naważone przez poprzednika. Jego praca dopiero teraz by zaczęła owocować.

Gdyby był ciulem, to by skulił ogon i nauczył się egzystować przez następne kadencje. A że miał (i ma) jaja, to opuścił ten prywatny folwark Jakubasa.
    moze i przeczucie Cie nie myli, ja osobiscie nie znam goscia to sie nie bede wypowiadal
    byc moze masz i racje bo to ma sens co piszesz ale czy to prawda to sie nigdy nie dowiemy
    pozostaje czekac co zaplanowali opiekunowie, beda jaja jak wygraja przetarg...choc odstapic tez moga w kazdej chwili
    wariatnow jest tu co najmniej N, kurs i tak szoruje po dnie a jak beda trzymac w okolicach tych 10-11 to wyciagna ze spolki max 5 baniek a drugie 5 mozna sensonie zagospodarowac
    tyle ze tu nie widac zadnej dobrej woli ze strony glownego pryncypala i to najbardziej irytujace ;/
  • Re: Chaotyczne ruchy zarządu Autor: ~kaktus74 [83.1.234.*]
    bolo7 nie wiem na jakiej podstawie tak wychwalasz Mira,ale każdy może mieć swoje zdanie.Zgadzam się z tobą co do p.Jakubasa to zwykły kupiec tnio kupić wydoić i jeszcze drogo sprzedać.Już jędną drukarnię ( która drukowała akcyzę) w Przemyślu przez działania multiko zaorali
    byc moze tak jak piszesz spolka kiedys bedzie zaorana, ale wydaje mi sie ze jeszcze zbiora zniwo z rynku za lata 2012-2014 bo jeszcze spolka pojdzie zleceniami gospodardki napedzanej inwestycjami, sam jakubas przyznal ze w branzy sie bardzo poprawiolo
    przed jakimkolwiek likwidacja madry spekulant za ktorego uwazacie jakubasa bedzie musial tu zrobic konkretna , kilkunastumiesieczna podbitke :)
    no dobra, a o co chodzi z tym, że Aviva przekroczyła 5% ???
    no to maly zaskok:)
    mają 80K papiera (3% spółki), zastanawiam się kiedy oni to kupili, przy tych mizernych obrotach?

no i że w ogóle jakiś fund zainteresował się naszą spółeczką, to mnie najbardziej zdziwiło, bo takie coś jak Polna w dotychczasowym wydaniu finansiści omijają szerokim łukiem...
  • Re: Chaotyczne ruchy zarządu Autor: ~kris b [83.21.192.*]
    tez jestem w szoku ze pojawilo sie pierwsze tfi i to aviva-ponad 80 tys papiera.wg mnie nie kupili tego na gpw-nie bylo takich obrotow.wiec zbysiu im opylil pod stolem.dobre i to widac ze wiedza w jak perspektywicznym rynku pracuje polna.ale chaosu ciag dalszy.uchwalili skup i informowali o krokach w sprawie akwizycji.trzymac chca wiec 2 sroki za ogon/pozdro
  • Re: Chaotyczne ruchy zarządu Autor: pijok [83.27.134.*]
    Wreszcie jest temat dla mnie, tzn.: wydawanie opinii . Jakubas to nieudacznik , jego córuś beztalencie , Kozlovski agent ubezpieczeniowy i estradowy , a ja teraz ...dziad.
    no i dobrze ze mamy finansowego z nami, beda bardziej im patrzec na rece, fundy przegladaja w pierwszej kolejnosci sektory gospodarcze, perspektwy na kilka lat a dopiero pozniej wyjawiaja jakies spolki z tego zakresu, ktos musial obiektywnie ocenic ten papier poza nami i to duzy +, koeljny ze kaminski tez usrednil w dol:)
    jak kupowali to na podbitakach pow 13 i 14 bo wtedy byly wieksze obroty
    ponziej 11 przemielioso sie kilkanascie tys
    jedno jest pewne ze tfi jest na minusie i to sporym przy tej cenie
    Panownie, jedno pewne, beda przyzwoite wyniki w sierpni wiec szybko moga przekroczyc prog 5 % na 2-3 sesjach, sobie te akcje moze jakubas sam sprzedawc po 14, a po dychu to tej ceny wogle nie chce mi sie nawet komentwac czego trzymaja tak nisko, ich sprawa :)
    jak już w Polnej pojawił się w końcu pierwszy fundusz, to ewentualnym następnym będzie łatwiej "zaryzykować"

łatwiej też będzie przekonać innych inwestorów, pomimo stracha na wróble, czyli głównego udziałowca
  • Re: Chaotyczne ruchy zarządu Autor: ~roberto [188.146.42.*]
    Co do TFI Avivy, to ich zespół zarządzający z Przybylskim na czele, to specjaliści z najwyższej półki. Zawsze byli wysoko ale ostatnie 2 lata, to czołówki wszystkich rankingów funduszy. To może tylko dobrze wróżyć walorom polnej. Pierwsza dobra wiadomość od miesięcy.
  • Re: Chaotyczne ruchy zarządu Autor: ~Pan J. [83.22.174.*]
    Polna dla Avivy to -Pikuś- a Jakubas to Pan Pikuś
[x]
POLNA -1,84% 16,00 2017-11-27 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.