Pozdrawiam was ciepło. Niezle nas dołują, ale chciałabym wlać trochę otuchy w wasze serca. Wydaje mi się, że toczy się gra o ustalenie ceny akcji do skupu. Prawdopodobnie specjalnie trzymają cenę nisko, aby uśredniona cena np. za 6 miesięcy była niższa od księgowej ceny czyli 4,5 zł na akcję, dlatego trzeba trochę wytrzymać i w miarę możliwości dokupić akcji gdyz oni tez nie moga wiecznie sypac bo zmniejszają w ten sposób ich udzial w przejmowaniu gotówki Cognora ... Ciekawe czy i ile zaproponują ...
Nie będzie żadnego wezwania........przestancie mieszać drobnym w głowach...
Sztuczka musiał sprzedać Mittalowi.. bo nie miał kasy, którą teraz miałby tracić.....
pozdrawiam
Te wizje nie są wcale dziwne to najprostszy i najbardziej skuteczny sposób zgarniecia całej puli 300 baniek zrobienie wezwania pozbycie się niewygodnego tematu akcjonariuszy miejszosciowych czyż nie warto poświęcić kilkadziesiąt mil na wezwanie dla 300 mil w kieszeni ? proste bez kombinowania
jestes pewny ze nie mozna mniej niz wartosc ksiegowa?
nigdzie tego nie wyczytałem.
a o tym ze nie moze byc mniej niz srednia z ostatnich 6 miesiecy to owszem.
ta srednia to 3zł
Dajcie sobie z tym wezwaniem.
Zaskarżać uchwały skutecznie potraficie sądzić się o zakup hut, a jakiegoś śmiesznego wezwania nie damy rady zaskarżyć.?? Tym bardziej jak spółka bedzie miała żywej gotówki ok 4,5 na akcje to wezwanie chcecie po niższej cenie?
To się wzywajcie, wyzywajcie róbcie co chcecie. Będą tacy co skutecznie takie wezwanie zablokują.
Kto miał oddać oddał, pozostali starzy trzymacze którym wisi czy jest 2,4 czy 1,0
Nawet batony straszące na S nie robią już wiekszego wrażenia. Gdzie te 20 K na 2,40?
Zskarzyc to sobie można wszystko tylko ze nie wiem jakich argumentów można użyć w zaskarzeniu ewentualnego wezwania ? Ze cena za niska :) zawsze będzie dla kogoś za niska dla tych co kupowali po 10 zł pewnie cena 4 będzie za niska dla niektórych będzie atrakcyjna narazie to spekulacje ale moim zdaniem wezwanie to najprostszy i najskuteczniejszy sposób dla Zlomrexu by zdobyć 300 baniek Congora tylko ze narazie to musi dojść do finalizacji sprzedaży aktywów Congora abyśmy mogli myśleć co dalej
najprostrzym sposobem na wezwanie ktorego nie mozna w zaden sposob zaskarzyc jest wezwanie np. przez mechela (to ten co kupil zagraniczna czesc) po cenie ksiegowej, czyli wiekszej niz 4.5, cognor ma jescze najatek w polsce ktorego nie sprzedal mittaowi, (im sprzedal tylko 11 oddzialow w polsce), odpowiada na nie napewno zlomrex, a inni jak chca, wezwanie przez zlomrex po cenie nizszej niz war. ksieg. czyli kasa w kasie jest zaskarzalana, niezaleznie od wyniku zlomrex nie ma czasu na sadzenie sie, kasa panie i panowie kasa, jest mu potrzebna i to bardzo szybko, zle zarzadzanie doprowadzilo zlomrex na skraj ...., niestety
SDC i mietek mają rację, sztuczka nie może zrobić wezwania ale te nieznane fundusze, gość ze wschodu lub Mittal ( o ile posiadają już minimum 10 % akcji) mogą zrobić wezwanie to tyle w tym temacie.
po co to gadanie, gdyby miało być wezwanie to przed sprzedażą oddziałów.
teraz złomrex musi ratować własny tyłek poprzez pozyskaną kasę coga
czekamy na nowy plan (czytaj nowy - stary plan)
A że nie odpuszczą i dopną swego , czy to przez walne zachowując twarz i nie biorąc udziału w głosowaniu , czy inaczej jestem pewien na 100 %, ,Po tym zdarzeniu 3,-3.5zeta w zasięgu. Znacznie bardziej prawdopodobny 50% zarobek njz dalsze spadki , dlatego ładuje do wora . A czy miałem racje czas pokaże . Zawsze jest jakies ryzyko , Jeśli jest mniejsze niż 50 % warto zaryzykowac.
Już niedługo się dowiemy ... Ciekawa jestem kto z nas ma rację.
Jak zagospodarować 300 milionów złotych
Parkiet, Adam Roguski 07-01-2011, ostatnia aktualizacja 07-01-2011 04:25
Złomrex za kilka dni odkryje karty
Prawdopodobnie w nadchodzącym tygodniu Złomrex, kontrolujący 64,4 proc. akcji giełdowego Cognora, przedstawi nową strategię wobec tej spółki.
– W najbliższych dniach będziemy to komunikowali – mówi Krzysztof Zoła, członek zarządu Złomreksu ds. finansów i rozwoju. Nie zdradza jednak żadnych szczegółów.
W giełdowej spółce trwa pat, po tym jak na grudniowym walnym zgromadzeniu akcjonariusze mniejszościowi, właściciele zaledwie 2 proc. kapitału, zablokowali plany Złomreksu. Główny udziałowiec nie wziął udziału w głosowaniu dotyczącym transakcji w ramach grupy.Złomrex planował sprzedać Cognorowi trzy huty i sieć skupu złomu, aktywa wycenione na 700 mln zł. Cognor miał zapłacić około 200 mln zł gotówką oraz przejąć ponad 500 mln zadłużenia Złomreksu z tytułu obligacji. Firma pozbywa się biznesu dystrybucyjnego, który generuje straty, za prawie 300 mln zł. Mniejszościowi akcjonariusze mieli wątpliwości wobec wyceny aktywów Złomreksu. Po zgromadzeniu menedżerowie tej firmy zapewniali, że na zmianę parametrów transakcji nie ma szans.
Drobni udziałowcy nie wykluczyli zaś przedstawienia głównemu graczowi własnego scenariusza. – Na razie czekamy na ruch Złomreksu – mówi Tomasz Suszycki, nieformalny lider opozycji.
Jednak wezwania prawdopodobnie nie będzie za to Congor ma zarabiać 100 mil rocznie na hutach które przejmuje pozyjemy zobaczymy :) jakby tak było to kurs powinien być dwucyfrowy brzmi nierealnie ale nie takie rzeczy widziało się na Gpw
Nie jestem prawnikiem, ale myślałam, że nie ma żadnej podstawy prawnej by głosować jeszcze raz to samo. Czy tego nie można zaskarżyć? W sumie to nie wiem co jest dla nas, małych akcjonariuszy, lepsze: kupno aktywów Złomrexu czy wydostanie kasy z Cognora?
Mam tylko nadzieję, że Złomrex poprawi warunki i zostawi trochę więcej gotówki w Cognorze.
sztuczka wydymał nas bez mydła, zapakował po znajomych po 2,40-2,70 i teraz na walnym przegłosuje wszystko co chce. teraz będzie kupowanie przed walnym żeby zdobyć większość więc pewnie 3 zeta zobaczymy, a potem ... 3 huty które prawie mają zyski i 500 mln długu - piękna perspektywa
A ja myśle że nic się nie zmieni , Sztuka uważa i tak że sprzedaje swoje aktywa za pół darmo i nie upuści ani grosza,, Jeśli na walnym przegłosują zakup aktywów to rynek powinien zareagować wzrostami , , tylko do jakich poziomów.. Większych sypaczy już raczej nie ma.
Do tego nikomu nie chce sie poszukać w necie informacji na temat kupowanych hut.
Do tego wypisujecie farmazony o zdewelowanych starych hutach. Ich wartości na poziomie 196 mln zł.
W ich modernizacje w ostatnich latach zostało wsadzone ponad 100 baniek wiec o jakich kwotach ja tu czytam??
A są to jedne z najnowocześniejszych zakladów w Europie.
Do tego huta produkująca najnowocześniejsze na świecie w nowej technologi blachy pancerne (kontrakt na rosomaki) do tego o 30% tańsze od najtańszych na świecie.
Panowie !!!!
Hej kwa! Mógłbyś napisać coś więcej o tych hutach. To co się o nich pisze na forum to w większości stwierdzenia, że kiedyś przynosiły 100 mln zysków a teraz 10 mln. Jeżeli chodzi o ich wartość, to też trudno uwierzyć, że są warte 500 mln, pamiętając ile "warte" były spółki dystrybucyjne Cognora a za ile je sprzedano.
Chciałeś żle a wyszło dobrze...widzisz...:) Jak sie modernizuje zakłąd to nie potrzeba tylu zbędnych pracowników...:) Już wsadu do wielkiego pieca łopatą nie ładują :)
1,
Huta Stali Jakościowych
Spółka ma wdrożony System Zarządzania Jakością zgodny z ISO 9001:2000, Wewnętrzny System Kontroli (WSK) według PN-N 19001:2006, posiada koncesję na wytwarzanie i obrót materiałami wybuchowymi, bronią, amunicją oraz wyrobami i technologią o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym oraz posiada inne certyfikaty i uznania na swoje produkty. - ile warte są te same pozwolenia??
2,
Ferrostal Łabędy Sp. z o.o. jest producentem stali surowej oraz wyrobów hutniczych.
Produkcja stali odbywa się w piecu elektrycznym w całości ze wsadu złomowego. Stal odlewana jest w procesie ciągłego odlewania stali w formę wlewków ciągłych. Wydział Stalowni huty Ferrostal Łabędy Sp. z o.o. posiada zdolność produkcyjną ok. 400,0 tys. ton kęsów rocznie. Został oddany do użytku w 1997 r. i jest jedną najnowocześniejszych w Polsce i Europie.
Wiecej m sie nie chce..sami możecie poszukać na temat reszty kupowanego majątku
Za 190 baniek to sie dzisiaj burowce kupuje lub buduje,a nie huty.
Huty są warte spore pieniądze. Jednak ludzie sa zniechęceni do zagrywek Sztuczki. I w tym cała nadzieja, że jestesmy blisko dna. A odbicia na Cognorze, czyli daewnym CSG sa sporę i dochodza do 80%