"BIOTON S.A. ("Spółka") zawiadamia, że Spółka otrzymała od członka Rady Nadzorczej Spółki informację o udzielonej przez niego Nihonswi AG z siedzibą w Szwajcarii pożyczce 100.000.000 akcji BIOTON S.A. ("Pożyczka", "Informacja"). Pożyczka została dokonana w dniu 18.05.2010 r. poza rynkiem regulowanym na podstawie umowy cywilnoprawnej. Przedmiotowe akcje zostaną zwrócone pożyczkodawcy do dnia 18.05.2011 r."
Ja staram się wyjaśnić tę zagadkę i w tym zakresie ustaliłem co następuje.
Firma "Nihonswi AG" została wpisana do rejestru handlowego w dniu 18.07.1966 w Szwajcarii.Jej kapitał założycielski był i jest w wys. 50.000 CHF. Jej siedziba mieści się w miejscowości 6052 Hergiswilprzy ul. Budterlistrasse 53. Jej założycielem i jedynym udziałowcem przez wszystkie te lata jest jeden tylko człowiek. Kieruje nią jednoosobowo do chwili obecnej. Jest nim Pan Marcel Rappaport, ur. 26 sierpnia 1954 r w Zurichu Szwajcaria. Firma ta zajmuje się inwestycjami na rynku kapitałowym bez ograniczeń.
Pan Marcel Rappaport działa także w innych podmiotach gospodarczych, jak:
1. LA SOVA AG, spółka jednoosobowa, siedziba Brandschenkenstrasse 178, 80002
Zurich,
2. Biżuteria Prime AG, w likwidacji, spółka jednoosobowa, Brandschenkestrasse 178,
8002 Zurich
3. Fundacja Stifung Hermine Gorai GEB Wollner c?o lic. iur. RA Bernhard Korolnik,
Stockerstrasse 50, 8002 Zurich,/członek kilku spółek/
4. Investment GmbH BerschoEngelbergstrasse41,6390 Engelberg. Firma ta została
założona w 2007, kapitał 20.000 CHF. Jej akcjonariuszami są:
Barenholtz Jacob, obywatel Izraela, zam. Girat Shmuel, Izrael,
Shores Moshe, ob Izraela, zam. Ramat_Gan, Izrael
Barenholtz Ezechiel, ob Izraela, zam. Bat-Yam Izrael
Miler Yechiel, ob. Izraela, zam Kfar-Saba, Izrael
Rappaport Eli, Zurich, zam. Jerozolima Izrael
Savid Beniamin, ob. Izraela, zam Hajfa Izrael
Shifman, auri Szwarc Aharan, ob. Stanów Zjednoczonych zam. Ramat-Gan Izrael
Shlezinger Shmuel, ob. Izraela, zam. Kibbutz Shaalbim Izrael
Rappaport Marcel, Zurich, zam. Hergiswil Szwajcaria
5. Ostro Minerały Schweiz AG
6. Double-Star AG
6. Zanexa GmbH
7.Zanta AG
8. Merlex AG
9. Judisher Schulverein Zurich
i inne.
Ograniczę się teraz do powyższych tylko informacji, które wskazują jakiemu to finansiście Pan Krauze pożyczył na rok 100 milionów akcji swojej firmy Bioton i który jak można wyczytać w innych materiałach od lat ściśle współpracuje z Krauzem i finansuje wszystkie jego spółki i nie tylko w Polsce. Dodam tylko, że nazwisko Rappaport jest szeroko znane w świecie zwłaszcza finansjery. Ciekawie się czyta raporty specjalne kongresmenów amerykańskich na temat np. Pana Bruce Rappaporta z National Bank of Oman.
rysio
nie wiesz co piszesz ....
To co pisał rysio na innym wątku o historii, to tylko wycinek smutnej prawdy ...
czy nigdy was nie zastanawiało dlaczego firma z taką ogromną ilością emisji i pozyskanej z nich gotówki nie może sobie tyle lat poradzić z produkcją i sprzedażą insuliny ?
Inne firmy zaczynały z niższymi budżetami (i bez powiązań) rozwinęły się przez lata generując spore zyski.
Biotonowi zawsze coś przeszkadzało - oczywiście były to obiektywne przyczyny ;)
Bioton, Petrolinvest itp. istnieją tylko po to by wyciągać pieniądze - zrozumcie to jeden z drugim.
Nie ma znaczenia czy spadnie do 15gr bo potem na pewno nie urośnie a będzie niżej.
Analiza zachowań/działań na przestrzeni lat oraz znajomość charakterów pewnych osób ich powiązań wskazuje jednoznacznie - Bioton nigdy nie urośnie - jego zyski z rynku chińskiego już dawno są przeznaczone na prywatne inwestycje pod przykrywką wielkich kosztów produkcyjnych i budowalnych dla nowych fabryk itp. wtryskiwaczy (chyba głupoty).
Schemat z przejmowaniem firm, które się dofinansuje przez lata a potem odpisze się podobnie jak niedawne 500mln pokazuje, że działania są i będą te same póki 'głupi' tłum daje się nabierać na te numery przy pomocy forumowych wieszczy ...
Smutne że w wolnym kraju, wolni ludzie ulegają prostej socjotechnice bardziej niż to było za komuny. Z Krauze nigdy nie zyskacie.
Jeszcze jedna kwestia, Krauze i jego rodzina to głównie zachód - niemcy, austria, szwajcaria.
Ostatnio podpisano umowę z Bayerem ... niby pięknie ale przecież Bayer to firma która podobnie jak kilku potentatów dorobiła się wyłącznie na krzywdzie ludzkiej i to poważnej ....
1942 - Bayer, Hoechst oraz inne firmy IG Farben wykorzystują tysiące niewinnych więźniów obozu do śmiertelnych badań z opatentowanymi lekami.
1956 - Fritz Ter Meer, skazany w Norymberdze za ludobójstwo i zmuszanie do pracy niewolniczej w związku ze zbrodniami w Auschwitz, na ponad dziesięć lat zostaje szefem rady nadzorczej firmy BAYER
•II Wojna Światowa - wojna, w czasie której zniszczone zostały całe państwa takie jak Polska i która pochłonęła ponad 60 milionów ofiar –została zaplanowana oraz była finansowana i kierowana przez koncern IG Farben (zrzeszający m.in. przedsiębiorstwa Bayer, BASF oraz Hoechst).
•Bayer, BASF oraz pozostałe przedsiębiorstwa koncernu IG Farben finansowały budowanie potęgi partii nazistowskiej oraz przyczyniły się do przekształcenia się niemieckiej demokracji w dyktaturę.
itd. itd.
poszukajcie ludzie i pomyślcie
przecież Krauze i spadkobiercy nazistów znów was krzywdzą - a wy jak pokorne barany godzicie się na to żyjąc złudzeniami ?
Lepiej dajcie pieniądze, które wkładacie na akcje Biotona swoim rodzinom, dzieciom na studia, na wspaniałe wakacje, na kochanki czy kto co lubi. Przynajmniej zostaną piękne wspomnienia ... Bioton i Petrolinvest to nie jest normalna firma - tutaj nigdy nie zarobicie.
a aspirynke staruszek zazywa czy moze sie obraza na Bayera za II wojne swiatowa
a moze staruszek jezdzil na saksy i pracował u tych historycznych wrogow
nie staruszek zyje pamiecia z dziecinstwa i kupuje tylko polskie towary ktorych znaczny wkład to surowce pochodzace z w/w firm
Do "POLATACH". Jak wiesz ten tylko nie popełnia błędów co nic nie robi. To po pierwsze.
Po drugie.
Ten internauta ,którego tak w czambuł potępiasz, że nie powiem, z którego się naśmiewasz nie zasłużył sobie na takie traktowanie. Wyłożył on tylko swoje poglądy na niektóre zagadnienia związane z funkcjonowaniem Bio na GPW a bądź pewny, że tak właśnie myślących ludzi jest więcej. Jego nick "stary człowiek" wskazuje, że może to być osoba w słusznym już wieku i chociażby z tego powodu należy jej się szacunek. Ponadto z niektórymi stwierdzeniami tego interlokutora i ja się zgadzam w pełni a z niektórymi nie, o czym dałem wyraz w moim poprzednim poście.
Po trzecie.
Nawiązując do moich ustaleń w zakresie rzeczywistych powiązań pomiędzy tajemniczym "inwestorem" Marcelem Rappaportem ze Szwajcarii, jednoosobowym właścicielem spółki "NIHONSWI AG", o której nie wiem dlaczego piszą niektórzy, że jest jakoby funduszem inwestycyjnym a Ryszardem Krauze informuję zainteresowanych, że buszując po sieci ustaliłem co następuje.
W internecie jest zamieszczony dokument pod nazwą cyt. "2001 List of Swiss Bank Accounts from the ICEP investigation".
Wyjaśniam, że jest to lista ustalonych 36 000 kont w bankach szwajcarskich, które należały do nazistowskich ofiar holokaustu lub ich spadkobierców. Na podstawie tych ustaleń zainteresowani otrzymywali po pozytywnych wyrokach sądowych w sprawie stosowne wypłaty i odszkodowania z tych nieczynnych od II Wojny Światowej kont bankowych. W dokumencie tym pod literą "R" między innymi figuruje niejaki Leonard
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Rappaport - Krause i Frau Erna /Romania/.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Ja tego zapisu nie komentuję. Stwierdzam jedynie fakt. A jest to oficjalny i opublikowany w internecie dokument ICEP /Komitetu Osobistości - Volcker Komitet/. Zastanawiam się jedynie czy powyższa informacja ma jakiekolwiek znaczenie w sprawie istniejących powiązań pomiędzy interesującymi nas osobami publicznymi panami Rappaportem i Krauze.
rysio
nie mam zamiaru z toba polemizowac tym bardziej ze starym czlowiekiem
od malej austrii i niemiec i z duzej Polski
ja nie mam czasu na pierdoły dlatego pisze skrotowo
a wy sobie piszcie ile chcecie
przeczytaj jeszcze raz tekst starego czlowieka - to z pewnoscia nacjonalizm a moze juz szowinizm
ja tez jak ty pracowalem kilka lat w tym dobrze poukladanym kraju poznalem wielu fantastycznych ludzi i zew schodnich i z zachodnich Landow i musze sie nie zgodzic
z tym debilnym tekstem starego czlowieka
marnujesz sie Rysio na tym forum napisz ksiazke artykul
a moze zrob nakladke do googli poszukiwanie rodziny i powiazan rodzinnych RK do siodmego pokolenia(jego firm i kont zrobi furore )
na koniec zapytaj tych co zainwestowali w BIOTON po 90 gr i sprzedali po 2,5 PLN w fazie wzrostu czy podjeli wlasciwa decyzje
obwiniajcie siebie a nie RK za bledne decyzje -BIOTON nie przeszedl jeszcze do trendu wzrostowego czy ty niedowidzisz poszukaj spolek w trendzie wzrostowym i juz nie placz
chcesz to ci kilka pokaze DARMO
TYLE
pozdr
"POLATACH" dzięki za zawoalowaną pochwałę tego co piszę. Ty też masz rację co do zasadniczej wymowy tej wypowiedzi "starego człowieka", że zalatywało od niej szowinizmem i dlatego ja też na nią od razu zareagowałem. Nie pisz tylko, że ja płaczę bo tak nie jest. Jak wiesz jestem zapakowany po 0.30 /tak jak wielu podobnie/ i z tego nie robię tragedii. Nawet gdyby Bio zbankrutował to sobie poradzę i tę stratę mogę zapisać w koszty swojej nauki postępowania na giełdzie. Stać mnie na to i to tyle. A uczę się nieprzerwanie od kilku ładnych lat.
A co do tego Rappaporta i jego związków z Krauze. Przyznam się, że lubię rozwiązywać takie zagadki. Czytałem, że przedstawiciele prasy próbowali rozwikłać te powiązania i w tym celu udali się do jego miejsca pracy /siedziby firmy NIHONSWI AG/ lecz nic nie ustalili. Nikt pod tym adresem nie był obecny i gotowy na jakiekolwiek konwersacje a osoby z sąsiedztwa nabierały wodę w usta i odmawiały rozmowy. Ciekawe? Tak. Ta jego firma, którą Marcer Rappaport kieruje jednoosobowo jako jedyny jej udziałowiec i być może pracownik, o kapitale zakładowym 50 tysięcy Franków to ma być fundusz inwestycyjny o zasięgu międzynarodowym, który zainwestował w Polsce setki milionów złotych, jeżeli nie miliardy? Coś tu mi pachnie przekrętem. I nie dziw się, że starałem się znaleźć jakieś powiązania choćby rodzinne pomiędzy nimi co by wiele tłumaczyło. Obcej osobie, do której nie ma się pełnego zaufania nie pożycza się 100 milionów akcji. A co może być celem takiej operacji jak nie wspólne zyski? To jest jasne. A ile to stwarza możliwości do różnorodnych kombinacji na rynku? Sam wiesz. A my ciągle nabijani w butelkę inwestorzy nic nie możemy? Tylko akceptować nasze straty i ciągle czekać na obiecywane "złote góry"? Czy naprawdę Krauze i Rappaport "bawią" się Biotonem dlatego aby rozwijać tę spółkę, czy też mogą mieć jakieś ukryte, wspólne, inne cele i interesy. Kto ma dobrą wyobraźnię może sobie "dośpiewać" tu różnorodne wątki i koncepcje. Np. pranie brudnych pieniędzy przez ...... kartel narkotykowy z Medelin /poczytaj sobie o Bruce Rappaporcie lub przypomnij ostatnio pokazany reportaż w naszej TV o zatrzymaniu w Polsce jednego z bosów mafii włoskiej i jej finansowym zaangażowaniu w Polsce ocenianym na miliardy złotych/. Powiesz, że są to bzdury. Być może ale tylko "być może" a nie na pewno. Teorie spiskowe są intrygujące i najczęściej pozostają tylko niezdrowymi teoriami ale tam gdzie przepływają realne setki milionów złotych, franków i dolarów, to już znając życie, wszystko zdarzyć się może. Stąd moje podejrzenia co do nie czystego charakteru finansowania płynącego ze Szwajcarii do spółek Krauzego /Bioton, Petrolinwest, Prokom/ poprzez ręce tajemniczego inwestora M. Rappaporta, który może być tylko przykrywką dla innych osób dysponujących nieograniczonymi zasobami.
rysio
rysio
PRZECZYTAJ NAGŁÓWEK
Jak pisałem na tym forum przy kursie 2,5 PLN ze wychodzi zalozyciel PrINV
po 10% spadkowej sesji to pisali ze jestem oszołom i debil i BIOTON po korekcie idzie na 10PLN
jak chodzil po 1,1 pisałem ze spadnie duzo nizej było to samo
jak Krauze kupował po 90 gr nowa emisje pisalem ze podpucha pluli coraz mocniej
jak kolejny kwartał strat pokazali przy kursie 65 gr powtorka z rozrywki
gdy Solorz w gescie pomocy chwilowej kupil kilka % mialo byc niebo i up up i spadlo
na 17 GR
jak chodzi ponizej nominału i pisze ze jest akumulowany (za kazdym razem ponizej 20 gr kupuje to srebro od roku juz trzeci raz )to pisza znowu ze jestem glupi i oszolom
i chca po 15 czy 13 GR dostac (zrozumcie ze taniej jak 20 gr to mozna pare szt kupic
bo reszta to akcje przewalane z wora do wora
jak rosnie w krotkim okresie o 100% czy 50% z 17 na 34 czy 26 to na co liczyc krotkoterminowo na 500%
wymecza jeszcze troche (ta rzeznia musi trwac az wszyscy sie o b s r a j a a c z y s z c z a z papiera pieknie)
co do teorii spiskowych ja sie takimi rzeczami nie interesuje
dla mnie wazne co robi insajder
"POLATACH". Czuję przez skórę, że masz rację. Szkoda, że rok temu tego nie wiedziałem. Gdy ujawniono te pożyczki akcji Bio to oczy mi się otworzyły na potencjalne możliwości kombinacji kursem przez chociażby takiego cwaniaka jak Rappaport w imieniu i na rzecz Krauzego. Przedtem nie wiedziałem, że takie coś jest możliwe na GPW a wszyscy wielcy udają, że nic nie widzą. Każdy patrzy tylko jak z tego tortu coś uszczknąć dla siebie a "fer play" ma gdzieś. O, przy mojej obecnej wiedzy to mógłbym teraz dopiero rozpocząć "zabawę" z Bio i to bez dużych wpadek. Mógłbym, bo mam niezbędne środki ale czuję coś takiego jak awersję do tej spółki i jej właściciela. To coś takiego podobnego do wewnętrznego odruchu jaki odczuwam, gdy widzę kupę na chodniku /pieska zazwyczaj/ i omijam ją z daleka.
A tak szczerze to dotychczas miałem jeszcze tę iskierkę nadziei, że Bio odrobi te spadki jak zaczną pojawiać się określone korzyści płynące z kontraktu chińskiego ale teraz widząc, że Krauze może zyski "wyssać" z tej spółki pod pozorem bardzo wysokich kosztów np. sprawowanego zarządu czy fikcyjnych inwestycji realizowanych w spółkach córkach skąd pieniążki mogą trafiać na jego prywatne konta - to coraz mniej mi pozostało nadziej i wiary, że kiedyś odzyskam przekazane temu oszustowi swoje środki. Wiem, że wysokość kursu ma on gdzieś bo zarabia na wzrostach i spadkach lub zupełnie niezależnie od tych wahań. Trudno, nauka kosztuje i to niemało. Mam jednak nadzieję, że poziom 0.30 jest w zasięgu wzrostu spekulacyjnego i być może, przy odrobinie szczęścia jeszcze go zobaczymy na Biotonie.
Ja na Twoim miejscu tak ostentacyjnie nie odżegnywałbym się od moich ostatnich prób ujawniania niejasnych powiązań pomiędzy wielkimi graczami na tej spółce bo oni to przecież grają w pierwszej lidze mając do tego miliony kapitału jak się okazuje spekulacyjnego, którego źródła mogą pochodzić z całego świata /Szwajcaria, Izrael itp./. Kluczem do zrozumienia wahań kursu i całej polityki finansowej Bio jest właśnie świadomość ich istnienia i konieczność poznania. Krauze jest złotousty dla drobnych inwestorów i bzdury, informacje niepewne lub nawet nieprawdziwe to nic dla niego i płyną one bez ograniczeń z jego ust ale ma on także i drugą twarz, dla nas całkowicie ukrytą, która jest szczera do bólu ale w rozmowach tylko z takim partnerem jakim wydaje się być dla niego Pan Marcel Rappaport. I tak naprawdę to nie wiemy, kto komu pomaga a kto kim steruje w tym tandemie. Oczywiście, że bieżące analizy kursu /AT/ i oficjalnych fundamentów są niemniej ważne zwłaszcza dla krótkookresowego inwestowania ale te skrzętnie skrywane powiązania i zależności kapitałowe pozwalają dopiero całościowo zrozumieć co tak naprawdę się dzieje w Biotonie. To trudne ale dla kogoś upartego i wytrwałego w części możliwe. Pozdrawiam
rysio
RYSIO masz 100% racji ze te powiazania kapitalowe to wartosc i cena spolek RK
gdy spolka przynosi straty PETROLINV czy BIOTON mozna spokojnie grac na znizke kursu - brak inwestorow stabilizacyjnych OFE TFI ...
gdy spolka wychodzi z kryzysu (mam taka nadzieje co do BIOTONA ale tylko nadzieje nie wiedze - tzn pierwsze zyski i stabilne przychody przeplywy finansowe - oddluzenie) do portfela zostanie wlaczony i BIOTON (oby) wtedy i RK i jego finansista MR
i Panowie Starak i Solorz i cala banda funduszy spekulacyjnych typu GEM bedzie grala na zwyzke
pozostaje to "jesli" a wlasciwie inne (KIEDY?)
moim skromnym zdaniem moge sie mylic te Twoje 30 gr to bedzie tylko przystanek w b.duzych wzrostach (pisza ze nadzieja czlowiek sie nie naje)
patrz co robi RK (inwestuje w akcje - szkoda ze placi tylko 20 gr )
nasladujac insiderow wiele stracic nie mozna szczegolnie takich ktorzy jak piszesz
maja mocne powiazania kapitalowe finansowe w swiecie (a ma )
nad strategiami dymania drobnych siedza sztaby ludzi tu sie zarabia i traci gigantyczne pieniadze drobny to moze ....
strategia cierpliwosc nerwy na wodzy zacisniete zeby Porsche Panamera tak wyglada GPW koncze bo od pisania nic nie przybywa
Twoja wiedza i doswiadczenie zaprocentuje jesli faktycznie pogodziles sie ze starta czesci kapitalu
pozdr
o i tutaj się mylisz - myśląc że oni będągrali na zwyżkę.
Takie gadanie jest już od prawie złotówki. Za każdym razem gdy kupował gruby pisali że to na przyszłe odbicie. Tymczasem kurs spadał niemiłosiernie.
Wydawało się kiedyś że 60gr to najtwardsze dno, Solorz kupował, wykres pokazywał idealne dno i co ?
Stało się wiele rzeczy o których największym pesymistom się wtedy nie śniło - emisje, olbrzymie straty, kłopoty z płynnością, prezesami, oszustwa zarządu, obiecanki ....
Teraz jest podobnie, wielu mysli że to już dno i że odbije ... zapominacie o bardzo ważnej sprawie. CWK to prawie 1 a szans na wielkie zyski w szybkim terminie nie ma żadnych!
Mówią o Chinach ale to aż na 15 lat rozłożone, rocznie daje to grosze. Indie pochłoną jeszcze sporo grosza i czasu - fabryki się budują a jak wiemy (z Rosji, Izraela itp.) fabryka może stać latami bezproduktywnie generując tylko koszty (specjalnie aby pod to wyciągać pieniądze pozyskane z emisji?) Indie to jeszcze kilka lat - a jak będzie tak jak z chinami to okaże się że w 2012 zbudują fabrykę, w 2013 podpiszą umowę i ruszą z jej realizacją po uzyskaniu różnych zgód i pozwoleń w 2015 roku(!) Europa i USA to już wogóle abstrakcja.
Nie ma antybiotyków a one co by nie mówić dawały kawałeczek grosza.
Zainwestowali we wtryskiwacze czy jak to się nazywa, teraz niby współpraca z inną firmą - ale to jest tak niejasne że bardziej śmierdzi przekrętem niż czymkolwiek innym.
Pytam się ciebie polatach - z czego Bioton ma odbić choćby na te 25gr ? i pod jakie infa ?
Zrozum że kiedyś można było inwestowaćw Bioton bo istniały te różne inwestycje pod które spekulowało się iż dadzą sporo zarobić (uruchomienie nowego leku itp.)
Teraz jest nudna produkcja insuliny (przestarzałej), mozolnie im to idzie, trwa latami ... a niestety nawet do tego brakuje im grosza czego dowodem są emisje. Dodatkowo spekulują z pożyczaniem akcji -pod przyszłe spadki - a jakże
Podaj powody - szacunkowe wyliczenia jak jesteś taki optymista ?
Nie podasz - a nawet jak z grubsza policzysz to za 3 miesiące szlak to trafi bo będzie kolejny pomysł na inwestowanie w jeszcze inną firmę wspartą kolejną mega emisją.
Jeszcze nei widzisz mechanizmu ? Kurs spada każdy drobny myśli że jak jest tak nisko to na pewno wzrośnie. A tymczasem cwk wam weszło na 1 i nie ma perspektyw na szybkie zyski na czymkolwiek. Zostaliście z za drogim papierem niestety ....czas przejrzeć na oczy i przełknąć tę smutną prawdę. Wkrótce 10gr - o 30 zapomnij raz na zawsze (tak jak kiedyś o 3zł, 2zł,1zł,60gr, 50gr, 40gr). To już nigdy nie wróci.
Do "mar_on".
Już przecież zarobiłeś przy kursie 0.21 i to dużo. Jak się da to sprzedaj, jak się nie boisz to poczekaj na grosz, dwa wyżej i sprzedaj bo jak będziesz czekał na zarobek 100% to tylko stracisz. Bio nie jest jeszcze w stabilnym trendzie wzrostowym bo nie ma powodów ku temu. Obecny wzrost to tylko spekulacja moim zdaniem więc zgarniaj co twoje. Możesz np sprzedać tylko połowę i czekać z resztą na rozwój wypadków. Jak wzrośnie to zyskasz jak spadnie to stracisz z tej puli tylko 50%. Co do "stop losów" na Bio to trudno coś sensownego doradzić bo te groszowe ruchy po 5% w górę i w dół powodują "ból głowy" jak są nie po myśli gracza a długie kolejki na S i K uniemożliwiają dokonywanie szybkich ruchów przy minimalnych stratach. To już chyba wiesz. Pozdrawiam
rysio
Kontynuując "opowiadanie" o Panu Krauze przytoczę poniższą informacje sprzed 2 lat bo opisywane ogromne przelewy pieniędzy w cvelu ich "wyprania" co podejrzewa Prokuratura pomiędzy kontami Krauzego w Polsce, Szwajcarią, gdzie siedzi Pan Marcel Rappaport i Izraelem, gdzie są jego liczni koledzy jest bardzo wymowne i godne uwagi.
cyt."Prokuratura zbada konta Prokom Investments
Prokuratura chce zbadać konta należącej do Ryszarda Krauzego firmy Prokom Investments. Śledczy podejrzewają, że firma brała udział w badanym przez nich procederze prania brudnych pieniędzy.
REKLAMA
Nazwa firmy Krauzego pojawiła się w toczącym się od kilku lat śledztwie dotyczącym zniknięcia kilku milionów złotych z kont spółek współzarządzanych przez Jacka Merkla. Firmy te przelewały między sobą duże kwoty pieniędzy mimo, że nie prowadziły praktycznie żadnej działalności.
4Media trudniła się też spekulacyjnym zakupem i sprzedażą akcji spółek giełdowych. Transfery pieniężne wzbudziły podejrzenia, sprawą zajęła się prokuratura apelacyjna z Gdańska. Potem przejął ją wydział przestępczości zorganizowanej Prokuratury Krajowej, który badając przepływy pieniędzy dopatrzył się wielomilionowych kwot, jakie krążyły między Polska, Izraelem i Szwajcarią. Trafiały na między na konta firmy 4Media i zależnych spółek oraz do Prokom Investments.
Śledczy podejrzewają , że operacje finansowe miały ukryć pochodzenie pieniędzy. Dlatego Prokuratura Krajowa zwróciła się do sądu o uchylenie tajemnicy bankowej i ujawnienie operacji dokonywanych na kontach firmy Ryszarda Krauzego. Naczelnik wydziału przestępczości zorganizowanej prokuratury krajowej w Sopocie prokurator Zbigniew Niemczyk odmówił dziś komentarza, z uwagi - jak się wyraził - na dobro śledztwa."
Ot. To taki mały przyczynek z podwórka Krauzego.
rysio
A ja myślę, że żyjemy w kraju w którym promowane i gloryfikowane jest cwaniactwo, kombinatorstwo i układy a nie uczciwość i praca,. Jak ktoś dorobi się czegoś cięzką pracą a nie wejdzie w "układ' to zawsze znajdzie się jakiś sposób dzięki któremu, nawet w swietle prawa można go "załatwić" . Z drugiej strony jak ktoś nie widamo skąd przejmuje za grosze w podejrzany sposób, w ciągu roku jakąś firmę, którą budowały przez całe lata rzesze Polaków to jest "kimś" i czapki z głow za to, że ratuje jakąś lokalną społeczność przed bezrobociem i to nic, że tak naprawde robi z tych ludzi którzy tam pracują niewolników i to nic, że jeśli zaleje mu fabrykę czy wichura mu ją zniszczy to bedzie może jescze bardziej zadowolony, bo odszkodowanie bedzie wieksze niż ta cała fabryka jest warta ....zawiść ....tu nie ma nic do tego, po prostu ludzie widząco się dzieje....
plan jest prosty:
- Bioton wykupuje ostatki akcji w Scigen,
- Scigen zmienia nazwę na Bioton,
- Bioton staje się międzynarodowym koncernem,
- wchodzi na Nasdaq w USA,
- tam wszyscy "oni" - o których pisze rysio, realizują swoje zyski,
- a potem powtóka z rozrywki,
Nie ma co wieścić teorii sposkowych, tylko trza się podłączać. Zobaczcie na obroty za ostatni rok. Cały czas kurs poniżej emisyjnej... Po 3 latach spadków czas na początek hossy. Jak to kiedyś się pisało ? - Bioton po 1$ na Nasdaq ? :)
Twój plan jest prosty, śmiały i co ciekawe, że możliwy do zrealizowania, jeśli uzna go za swój taki "gość" jak Marcel Rappaport. Ktoś zapyta, "A dlaczego?",
a dlatego, że ten "gość" wydaje mi się , że jest cichym wspólnikiem i twórcą imperium Ryszarda Krauzego, na co wskazują chociażby niżej wyszukane i przytoczone przeze mnie dane.
1. Jak już pisałem Marcel Rappaport jest założycielem Biotonu,
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
w który zainwestował od jego powstania, jeszcze zanim stał się on spółką giełdową, nabywając 25 milionów akcji, stanowiących 15,43% kapitału założycielskiego. Po wejściu Bio na giełdę w dniu 30.VI.2004r. zwiększył swoje zaangażowanie do 155 milionów i ilość tę posiadał do końca 2007, co stanowiło wtedy 5,87% całego kapitału. Po tym okresie akcje te albo sprzedał albo je ma ale w ilości niższej niż wynosi próg 5%.
2. Jest też założycielem Pertolinvestu Krauzego.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Na dzień 31.12.2007 Marcel Rappaport posiadał 1.216.250 akcji stanowiących 20,71% kapitału zakładowego tej spółki, gdy Krauze miał bezpośrednio 8% a poprzez Prokom Investments 39,78%. Po roku stan swego posiadania zwiększył do 1.456.760 szt wartych w tamtym czasie ok. 582.000.000 zł!!!!!!!!!!!!!.
W roku 2009 w wykazach akcjonariuszy mających ponad 5% akcji już nie figuruje. Przypuszczalnie sprzedał je z zyskiem zanim ich kurs znacznie spadł /cena emisyjna 227 zł i wzrosła do ponad 400 zł/
3. Także zalicza się do założycieli Polnordu.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Marcel Rappaport na koniec 2005r posiadał w nim 781.433 szt akcji stanowiących 21,35% kapitału zakładowego. Dla porównania Krauze poprzez Prokom Investments miał tylko 34,21%. Rok później ilość tę zwiększył do 1.848.966szt - 14,63% całości i prztrzymał je w całości w 2006r. W roku 2007 część z nich oficjalnie sprzedał pozostawiając sobie na koniec roku 1.400.000 -8,01%. W 2008 w zestawieniach dużych inwestorów nie figuruje już.
4. Najprawdopodobniej Marcel R. był też i jest znaczącym udziałowcem Prokomu
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Investments
xxxxxxxxxxxxx
ale do dokładnych danych na ten temat nie dotarłem bo szkoda mi było wydać pieniądze aby wejść do płatnych danych w KRS-ie/.(dla chętnych Nr KRS - 0000087257).
Z powyższego widać, że obaj ci panowie idą we wszystkich przedsięwzięciach znanych jako krauzego "ręka w rękę' i nie może to być przypadkowe. To o czym piszę to nie są teorie spiskowe. To są suche i gołe fakty do uchwycenia w oficjalnie publikowanych materiałach. Zastanawia mnie tylko jedno, kto z nich dwojga w rzeczywistości kieruje tym biznesem, oficjalny właściciel Krauze czy może cichy i niepozorny wspólnik Marcel Rappaport z Zurihu w Szwajcarii na co dzień przebywający w otoczeniu swoich wspólników z Izraela, który "siedzi na tylnej kanapie za kierowcą" i po cichu wydaje mu rozkazy.
Jego też należałoby zapytać jaką przyszłość gotuje Biotonowi, czy zamierza faktycznie rozwinąć tę spółkę czy też tylko "wyciśnie ją jak cytrynę i wyrzuci do kosza", przerzucając swoje fundusze do innych interesów.
rysio
Chura !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bio wystartował !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jeszcze tylko 8 groni do góry i będę na 0 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Przeczytałem sobie materiały przygotowane na najbliższe ZWZ.
WNIOSKI.
Za to że Bioton w 2009 roku nie osiągnął zakładanych celów a wręcz zanotował 500 milionowe straty winny jest jedynie kryzys światowy. Wszyscy zaś członkowie Zarządu Spółki i Rady Nadzorczej pracowali świetnie i w nagrodę dostaną pełne absolutorium od ZWZ, czyli od Ryszarda Krauzego i Solorza. Sami siebie oceniają bardzo dobrze i sami sobie przyznają absolutorium czyli upoważnienie do dalszego "owocnego" działania.
To tak jakby złodziej przyszedł do kościoła po rozgrzeszenie , które sam sobie by mógł
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
udzielić.
xxxxxxxx
A kto może kopnąć w dupę tych wszystkich panów za takie ich rządzenie?
Praktycznie jak oni sami tego nie uczynią to nikt. I tyle te wszystkie kwity tam podpisywane są warte. Ble, ble,ble .................. Panie Krauze.
W Kazachstanie dowiercił się pan jak na razie do wód gruntowych a nie do ropy a jakby ten zakład w Macierzyszu szlag trafił /powódź, pożar, trąba powietrzna, czy też w inny sposób dotknęła by Pana "Ręka Sprawiedliwości Boskiej" za krzywdy tysięcy inwestorów/ to co?
To wtedy byłaby sprawiedliwość na tym świecie, czego Panu i sobie życzę. /aha!, jeszcze wzrostu kursu do 0.30 abym wyszedł z tej pana spółki z podniesioną głową/
rysio
Niedawno piałeś że sprzedałeś i czekasz na 15 groni zasranynaganiaczu.
A od Krauzego do wara śmieciemjesteśw porównaniu z nimkrowojedna. Załuż swój biznespykatamałpo.
do stary czlowiek.szanuje starszych ludzi, jednak musze przypomniec, ze biotonik mozna bylo kupic po 3,50 i sprzedac we wlasciwym czasie po 39, komentarz zbyteczny.wowczsa pan rysio byl cacy.to, ze hipermakluje z rappaportem to prawidlowosc, z kim ma to robic np. z golodupcem? ubolewasz,ze do fortuny ktos doszedl krzywdzac innych, znasz li ty inny sposob, to dawaj go.tym stwierdzeniem narazasz siebie na wizyte smutnych panow, bowiem powazasz sie kwestionowac jedynie sluszny system, a pan tusek tego nie lubi.rys i polatach przeprowadzili prywatne sledztwo i ustalili,ze pan krauze trzyma z tymi co obracaja fortunami jak on sam. to dziwne, ze do tego towarzystwa nie chce przyjac zadnego z nas, a ja tak bym chcial, chociaz raz miec prawo wejsc na czterdzieste pietro w mariocie.szanowni interlokutorzy! mam dla was jedna rade - kupujcie na dole i sprzedawajcie jak bedzie troche wyzej, a nie bardzo wysoko. zachlannosc zgubila nie jednego.pozdrawka
W zasadzie masz rację. Kiedyś jak wszedł na giełdę można było kupić Bio tanio a po roku jego nieprzerwanego wzrostu sprzedać z 10-cio krotnym zyskiem. Może ktoś tak i uczynił. Mnie chodzi nie o to ale o to dlaczego tak było i dlaczego tak marnie jest.
Dlaczego Bio rósł? Każdy to może stwierdzić, że to inwestorzy tak wywindowali jego kurs wierząc w zapewnienia, plany i wizje jego kierownictwa. W tych wizjach Bio wskutek inwestycji rozrastał się w oczach inwestorów jak nadymany balon. W momencie gdy wszyscy się przekonali, że w środku nic prawie nie ma, tylko nierozwiązane problemy i kilkanaście tematów pożerających środki inwestycyjne bez perspektyw na ich realny zwrot, kurs się odmienił i tylko spada. Jak to mówią "słoma wyszła z butów", a szefa Zarządu giełda ukarała za kłamstwa. To wprost niesłychane. Miliard przeszło gotówki wpompowano w tę spółkę a efektów brak zupełny. Dopiero ten kontrakt na Chiny i aktualna rozbudowa mocy produkcyjnych Macierzysza to realia. Wszystko co robiono poprzednio "rozsypało si" /dowodem odpisy majątkowe na pół miliarda zł !!!!!!/. Taki jest Bioton i takim okazał się Krauze hochsztaplerem finansowym i nieudolnym inwestorem. Za powyższe nikogo nie ukarano nawet wywaleniem od żłoba. A dlaczego? To proste, dlatego, że za tym wszystkim stał bezpośrednio sam Krauze. Ma większość i robi co chce w tej firmie. Gay był trochę niezależny i odszedł sam /nie do końca z firmy bo mamona nie śmierdzi jak wiemy/ ale też i nie mógł podać prawdziwego powodu swojej rezygnacji. Nie mógł nam powiedzieć prawdy o tym bajzlu w Biotonie bo spółka by mogła faktycznie upaść. Free float to prawie 50% akcji w naszych rękach i jakby wszyscy je "wypieprzyli" to Bio by padł i żadne sztuczki z akcjami by Krauzemu nie pomogły. Mam na myśli te ich pożyczanie cichemu wspólnikowi, który może z nimi robić co zechce w imieniu i na polecenie Krauzego. Teraz np. podbijają sztucznie kurs i znowu znajdują się rzesze naiwniaków co idą na ten lep kuszeni nadzwyczajnymi zyskami. A czy Krauzemu zależy aby kurs był wysoki? Moim zdaniem nie bardzo. On ma inne cele. Wyłudzać brakującą mu gotówkę, na np. Petrolinvest, gdzie też topi setki milionów w suchych szybach naftowych. Ziemia ucieka mu spod stóp i jak topielec brzytwy się chwyta. I to tyle Panowie. Dwa , trzy jeszcze lata temu pisało się jaką to super nowoczesną jest działalność Bio i co z tego zostało? Nic nowego nie wytworzyli, nic istotnego nie zarejestrowali, sprzedają majątek by uratować się przed całkowitą klęską. I na co tutaj jeszcze liczyć? Na "Białego Bociana"?. O naiwności ludzka.
rysio
do rysia.rysiu - masz racje., ze powinna obowiazywac jakas klasa i uczciwosc rowniez w biznesie, ale przypomnij sobie slowa czlowieka z MB w klapie, ze pierwszy milion trzeba ukrasc i wszystko bedzie jasne.gielda i nie tylko nasza to jedno wielkie zlodziejstwo, podobnie jak cala finansjera - kto zafundowal swiatu kryzys i okradl miliony ludzikow, chyba nie kuba. jesli sie wchodzi miedzy zlodziei, trzeba uwazac na kieszenie i starac sie im chociaz troche uczknac.poslugiwanie sie SL-osami powinno byc zasada. nauczyl mnie tego stary wyjadacz.na naszych forach nie powinnismy sie ponizac i obrazac, a jedynie wspierac sie rzetelnymi informacjami.wiadomo bylo, ze kulczyk po czerwonym zmieni kolor.jak o tym napisalem to mnie wysmiano,. to sa ich stare numery , a my powinnismy ich na tych cwaniactwach oskubywac. czekaqm na madre propozycje i rozwazania wszystkich doswiadczonych i zyczliwych kolegow. pozdrawka.
No i Krauze robi interesy z z jakimś Panem Pappaportem. No i co z tego? Grają na zniżki? Spójrzcie ile akcji ma Krazuze (sam i przez Prokom) i ile sam traci na spadkach. Żeby to się opłacało to jego "cisi wspólnicy" musieliby grać na krótkich wiekszą ilością - a to nie wchodzi w grę.
Jeżeli ktoś wierzy w spiski i szare sieci to niech wyjdzie z biotka - proste. Tylko w co wejść? Wszędzie wszak podejrzane biznesmeny na uczciwego Polaka szaraka czychają.
Cześć, ja też do tej kategorii inwestorów mogę się śmiało zaliczyć co i Ty.
Pewnie masz rację pisząc, że nie analizując interesów Krauzego i Marcela Rappaporta sztuką jest "wskoczyć do pociągu, gdy ten rusza na północ" i cześć. Okraść prawdziwego rekina czy nawet złodzieja to dopiero jest sztuka. OK. Zgadzam się z takim poglądem ale z jednym tylko zastrzeżeniem. Moim zdaniem dobrze jest przy tym troszeczkę rozejrzeć się na boki aby mieć świadomość w jakim biegu się uczestniczy i tym samym co ryzykuje biegnąc z takimi zawodnikami. A z jakimi? To właśnie jest "dobre pytanie". I teraz coś z historii co wymaga trochę zastanowienia się., a mianowicie:
W 1994 r. Prokom Software Systems porozumiał się z NIHONSWI AG ze Szwajcarii /czytaj Ryszard Krauze i Marcel Rappaport z Zurihu / i wspólnie kupili oni maleńką firmę z Warszawy, która istniała tylko na papierze. Miała ona jedną zaletę, zwolnienie podatkowe jeszcze z początku lat 90, przysługujące firmom z kapitałem zagranicznym.
Nazwali ją Prokom International. Ta maleńka firma w 1997r. znowu zmieniła nazwę na Prokom Software i za zaledwie 7 milionów złotych kupiła wydzieloną część swojego właściciela - Prokom Investments z Gdyni. W praktyce oznaczało to, że firma z Warszawy przejęła całą komputerową działalność Prokomu, sprzedawane produkty, w tym system finansowo-księgowy FKX i wielkie kontrakty na budowę sieci komputerowych o szacowanej wartości 1 miliarda złotych. Prasa pokpiwała, że "pasierb kupił rodzica". Czytaj Marcel Rappaport kupił Krauzego !!!.
Analitycy giełdowi do dziś zachodzą w głowę dlaczego Krauze dopuścił do spółki Szwajcarów /M.Rappaporta/ za tak niską cenę.
W tym też to roku Prokom Software przekształcił się w spółkę akcyjną i zadebiutował na GPW. W 2000 roku jego zysk wyniósł 117 milionów zł. /Ile z tego przejął M. Rappaport?? - to jest dobre pytanie/. A dalej, kontynuując;
kto jest obecnie w Radzie Nadzorczej Prokom Inwestments?
Dwie tylko osoby: Pani Irena Krauze /rocznik 1932/ i Pan Krzysztof Jan Wilski /rocznik 1933/. W Zarządzie zaś mamy Pietraszko Andrzeja Henryka i Szachniewicza Zbigniewa zaś na jego czele jako Przewodniczący Zarządu stoi osobiście sam Ryszard Krauze /a więc jest pracownikiem tej spółki !!!/. Wyjaśnić też należy, że Pan KJ Wilski jest przedstawicielem firmy NIHONSWI AG.
I niech mi ktoś wytłumaczy o co w tym wszystkim tutaj chodzi? Dlaczego te dwie leciwe wiekiem osoby w wieku powyżej 75 lat są nadal w RN /figuranci?/ a R.Krauze z mozołem "pracuje" w tej firmie jako jej Prezes Zarządu?
Obiecuję konia z rzędem temu, kto rozwiąże tę zagadkę.
rysio
Stary bo stary ale ciekawy artykulik o Krauze i Rappaporcie do "mojej Kolekcji".
Cyt "Tajny przelew od Rappaporta
Piotr Kubiak 13-05-2008, ostatnia aktualizacja 13-05-2008 17:31
Człowiek związany z Krauzem stał za przelewem ponad 35 mln zł, które ostatecznie trafiły do Prokom Investments
źródło: Rzeczpospolita
+zobacz więcej
Prokuratura od lat bada, czy w tej sprawie nie doszło do prania pieniędzy.
Chodzi o grupę 4Media. Notowana na warszawskiej giełdzie w latach 2000 – 2003, wydająca m.in. dziennik „Życie”, szybko popadła w kłopoty finansowe, a jej akcje wycofano z obrotu. Wyszły na jaw podejrzane operacje finansowe dotyczące m.in. domniemanego prania i wyłudzania pieniędzy.
Pod lupą prokuratury znalazło się także niespodziewane dokapitalizowanie w 2002 roku jednej ze spółek grupy 4Media przez izraelski fundusz Poalim Trust Services Ltd (PTS). Pieniądze z zakupu udziałów w jednej z firm holdingu przekazano natychmiast firmie Prokom Investments, spłacając zaciągnięte pożyczki.
Przelewem z Izraela w 2004 roku zainteresował się generalny inspektor informacji finansowej. Jego podejrzenia co do możliwości prania pieniędzy wzbudził brak określenia tytułu transferu. To główny wątek śledztwa dotyczącego malwersacji w 4Media, który jest ciągle wyjaśniany.
Na tropie Rappaporta
„Rz” dotarła do dokumentów i ustaleń gdańskiego wydziału Biura ds. Przestępczości Zorganizowanej Prokuratury Krajowej.
Prokuratorzy po latach śledztwa uzyskali m.in. dokumenty z Izraela potwierdzające, że to
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Marcel Rappaport z funduszu Nihonswi AG osobiście „autoryzował” transakcję
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
przeprowadzoną przez fundusz.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Z dokumentów, do których dotarła „Rz”, wynika, że 12 lutego 2002 roku szef Nihonswi zawarł z PTS umowę powierniczą. Figurował w niej jako „darowujący”, natomiast „beneficjentem” majątku została tajemnicza firma Kollfin Keller Finanz AG ze Szwajcarii. Umowa przewidywała, że fundusz będzie działał zgodnie ze wskazówkami Rappaporta lub jego prawnika.
Prokuratorzy dotarli do tej umowy, sprawdzając transakcje z przełomu 2001 i 2002 roku pomiędzy Prokom Investments a Prokom Software i funduszem Nihonswi. Zaczęli podejrzewać, że „izraelska” gotówka może pochodzić z przelewu 43 mln zł dokonanego 11 stycznia 2002 roku. Pieniądze z Prokom Software wpłynęły wtedy na konto Nihonswi jako „zapłata za udziały”.
"W tej sprawie zarzuty usłyszeli już byli szefowie spółki 4Media: Dariusz K. i Wojciech K. "
Cel: Prokom
Tuż po podpisaniu przez Rappaporta umowy powierniczej do działania przystąpił Jacek Merkel. To były polityk i pracownik Krauzego. Mimo że zasiadał w radzie nadzorczej, był „główną twarzą” holdingu 4Media.
25 lutego 2002 roku Merkel złożył PTS ofertę objęcia podwyższonego kapitału akcyjnego w Media Trust, jednej ze spółek grupy 4Media. Podpisano umowę, a izraelski fundusz przelał ok. 36 mln zł do Polski. Gotówka, poprzez dwie inne firmy holdingu – Media Invest i Dom Wydawniczy Wolne Słowo – niemal natychmiast została przekazana do Prokom Investments. Tytuł płatności: wykup krótkoterminowych papierów dłużnych. Jak doszło do tego, że PTS zdecydował się na transakcję? Próbowaliśmy dowiedzieć się tego od Jacka Merkla, ale nie chciał o tym rozmawiać. – Nie mam żadnych informacji do publicznej wiadomości – powtórzył kilkakrotnie.
Próbowaliśmy też skontaktować się z Marcelem Rappaportem, by wyjaśnić, dlaczego krył się za dofinansowaniem upadającego holdingu 4Media, jaki cel miała ta operacja i skąd pochodziły pieniądze.
W siedzibie Nihonswi AG, udziałowca takich firm jak Bioton i Petrolinvest, nikt nie odbierał telefonu. Dotarliśmy do znajomego Rappaporta – Auriela Silbigera, pełnomocnika funduszu FI Finance, który także inwestował w przedsięwzięcia Krauzego. – Nie chcę na ten temat rozmawiać – uciął, gdy spytaliśmy, czy ułatwi nam kontakt z szefem Nihonswi. Według naszych ustaleń obaj współpracują ze sobą w kilku szwajcarskich firmach.
Brudne pieniądze?
Gdańscy prokuratorzy badający wątek izraelskiego przelewu nie chcą potwierdzać „Rz” ustaleń dotyczących udziału Rappaporta w tej sprawie. – Śledztwo ma na celu wyjaśnienie źródeł pochodzenia pieniędzy, a także okoliczności ich rozchodowania i miejsca ich ulokowania. Czynności obejmują spółki zaangażowane w powyższy proceder, w tym podmioty z grupy 4Media – powiedział tylko „Rz” Zbigniew Niemczyk, szef gdańskiego biura. Zaznaczył, że nie można stwierdzić jednoznacznie, iż transferowane z Izraela środki miały charakter brudnych pieniędzy. Jak się dowiedzieliśmy, by to ustalić, śledczy wystąpili m.in. o pomoc prawną do Szwajcarii z wnioskiem o przesłuchanie Rappaporta.
Dotychczas postawiono zarzuty w części śledztwa dotyczącej oszustw. Podejrzanymi są byli szefowie 4Media: Dariusz K. i Wojciech K. Chodzi o doprowadzenie do niekorzystnego rozporządzenia kwotą 33 mln zł przez spółki powiązane z 4Media, a także narażenie na stratę ok. 16 mln zł firmy Prokom Investments Ryszarda Krauzego.
Od giełdy do prokuratury
Spółka 4Media pojawiła się na Giełdzie Papierów Wartościowych w 2000 roku po wykupieniu spółki Chemiskór. Firmą zarządzali (obecnie dwaj podejrzani): Wojciech K. i Dariusz K., a w radzie nadzorczej zasiadał Jacek Merkel.
Zapowiadali zbudowanie silnej grupy medialnej. 4Media wydawała m.in. dziennik „Życie”, czasopismo muzyczne „Tylko Rock”, tygodnik telewizyjny „Antena” oraz gazetę „Prawo i Gospodarka”. Jak się okazało, spółka nie regulowała płatności i zajmowała się podejrzanymi transakcjami. Rada GPW wykluczyła 4Media z obrotu giełdowego 31 marca 2003 roku. Działalnością spółki zajmuje się prokuratura."
Przypominam, że obecnie Krauze pożyczył Marcelowi R. 100 milionów akcji Biotonu. Dlaczego?
rysio
Zastanawia mnie tylko dlaczego nikt nie pisał o rappaportach i innych przekrętach w czasie kiedy kurs spadał z 34 groni do 17 groni. Teraz jak rośnie z 17 to akurat się straszy rappaportem. Niestety "Rysio" ale wygląda mi to na celowe straszenie. Przecież tyle treści już nawklejałeś chłopie. Do takiej roboty trzeba czasu. Niektóre artykuły były wklejane nawet w nocy. Napisz lepiej ile dostajesz pieniędzy za wklejanie tych treści i jaka agencja reklamowa Ci płaci ponieważ tak Twoja działalność wygląda. Kto mądry od dwóch miesięcy codziennie przeczesuje internet i za free wkleja pochodzące z internetu wiadomości?
Rysio
im słabszy PLN do USD ksiegowo BIOTON zyskuje dziesiatki milionow PLN
a jak USD /EURO bedzie 1/1 to za USD zaplacimy piateczke
to ile milionow PLN zarobi BIOTON w II kwartale
pozdrawiam tych od 15 ,13 czy grosika
Słówko wyjaśnienia do powyższych moich adwersarzy.
Panowie, ja nie jestem naganiaczem ani na kupno ani na spadki. Po prostu się nudzę i staram się dowiedzieć coś więcej na temat, moim zadaniem, "ciemnej strony Biotonu" w zakresie powiązań pomiędzy R. Krauzem a M. Rappaportem. I tylko tyle.
W przytoczonym przeze mnie i cytowanym materiale opisuje się jako tajemniczego beneficjenta przelewów milionowych kwot z Izraelskiego banku firmę "Kollfin Keller Finanz AG". Ustalono przy tym jednoznacznie, że to M. Rappaport był sprawcą tych operacji finansowych z Prokomem. Tyle ujawnili śledczy a ja pogrzebałem w necie i bez trudu ustaliłem, co następuje.
W materiale tym może chodzić o osobę Rudolfa Kellera zam Buelstrasse 2, 8966 Oberwil - Lieli, Switzerland. W miejscu zamieszkania posiada on zarejestrowaną na siebie od 3.04.1994r. firmę o nazwie Rudolf Keller Finanz AG zajmującą się zarządzaniem aktywami, doradztwem finansowym, obrotem akcjami zagranicznych spółek itp. Jest on także członkiem innej spółki o nazwie Liberty Financial Trust AG z siedzibą przy Lindenstrasse 6, 6340 Baar, Switzerland, gdzie obok niego Dyrektorem jest ob. Niemiec Kellhof Hartman. Tą spółką Kellera mógł posłużyć się Marcel Rappaport dokonując niejasnych operacji finansowych z Prokomem Krauzego.
Dane te można uzyskać na stronie www.moneyhouse.ch /szwajcarski informator o krajowych podmiotach gospodarczych/.
I tylko tyle.
rysio
Sorry. Małe sprostowanie.
Prawidłowa nazwa firmy to: "Liberty Financial and Trust AG" a jej dyrektor to Kellhof Hartmut ob. Niemiec, zam. USA, miasto Panama City, Floryda.
rysio
Dobra przyznaję się to ja jestem ffffffffff teraz pracuję w drugą stronę. Piszę i piszę o rapaportach chyba zwariowałem. Również ważne jest dla mnie żeby mój post osiągnął 100. Bioton nie rośnie to chociaż mój post dzisiaj ma już 41 wpisów. Jak nie zdążę dobić do 100 w tym tygodniu to zwariuje i rapapport mnie się pozbędzie. Dzisiaj rappapport nawiedził mnie w snach ja myślałem, że to Piotruś Pan ale to na pewno był rapapport.
Odpowiem temu fałszywemu rysiowi co powyżej głupstwa napisał.
Mnie Rappaport się nie śni ale "polubiłem" to nazwisko i znalazłem w internecie w tym zakresie co następuje:
1. Rappaport Joachim , lekarz Królestwa Polskiego, Warszawa 1839,
2. Rappaport Jakób, chirurg, tamże,
3. Pappaport Banzian, nauczyciel gimnazjum w przedwojennym Krakowie,
4. Rappaport Rabbi Szapse, Rabin przedwojennego Krakowa,
5. Rappaport, członek Komunistycznej Partii Polski w Krakowie, tamże,
6. Rappaport Jakob Dawidiwicz, naczelny funkcjonariusz Gułagu, Kierownik Łagru w
latach 30tych,
7.Rappaport Michał Krawiecki, odznaczony Orderem Odrodzenia Polski - przed 1939r.
prawdopodobnie agent sowiecki,
8. Rappaport Zelman, więzień Pawiaka w 1940r.
9. Rappaport Mosche, jest na liście 68 osób, które przeżyły obóz zagłady w Treblince,
gdzie zamordowano ok. 800 tysięcy ludzi.
Wystarczy. Dość tej wyliczanki z naszych dziejów. Może któryś z w/w Rappaportów to rodzina Marcela Rappaporta ze Szwajcarii ale jakie to ma znaczenie. Byli wśród nich kaci i ich ofiary. Ale ten Leonard i jego żona frau Erna z Rumunii o podwójnym nazwisku Rappaport - Krause nadal dla mnie są zagadką. Czy mają krewniaków i potomnych? Prawdopodobnie też zginęli z rąk faszystów a ich majątek na koncie w banku szwajcarskim przetrwał lata. Czy ktoś go w końcu podjął i wykorzystał? To jest prawdziwa zagadka.
rysio
Dzięki za to info, a już miałem wchodzić w ten papier, co to za żydokomuna i to jeszcze nasz głupi naród to popiera, chyba bedzie kolejny rozbiór Polski niedługo.........