Do "arcy".
Twój plan jest prosty, śmiały i co ciekawe, że możliwy do zrealizowania, jeśli uzna go za swój taki "gość" jak Marcel Rappaport. Ktoś zapyta, "A dlaczego?",
a dlatego, że ten "gość" wydaje mi się , że jest cichym wspólnikiem i twórcą imperium Ryszarda Krauzego, na co wskazują chociażby niżej wyszukane i przytoczone przeze mnie dane.
1. Jak już pisałem Marcel Rappaport jest założycielem Biotonu,
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
w który zainwestował od jego powstania, jeszcze zanim stał się on spółką giełdową, nabywając 25 milionów akcji, stanowiących 15,43% kapitału założycielskiego. Po wejściu Bio na giełdę w dniu 30.VI.2004r. zwiększył swoje zaangażowanie do 155 milionów i ilość tę posiadał do końca 2007, co stanowiło wtedy 5,87% całego kapitału. Po tym okresie akcje te albo sprzedał albo je ma ale w ilości niższej niż wynosi próg 5%.
2. Jest też założycielem Pertolinvestu Krauzego.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Na dzień 31.12.2007 Marcel Rappaport posiadał 1.216.250 akcji stanowiących 20,71% kapitału zakładowego tej spółki, gdy Krauze miał bezpośrednio 8% a poprzez Prokom Investments 39,78%. Po roku stan swego posiadania zwiększył do 1.456.760 szt wartych w tamtym czasie ok. 582.000.000 zł!!!!!!!!!!!!!.
W roku 2009 w wykazach akcjonariuszy mających ponad 5% akcji już nie figuruje. Przypuszczalnie sprzedał je z zyskiem zanim ich kurs znacznie spadł /cena emisyjna 227 zł i wzrosła do ponad 400 zł/
3. Także zalicza się do założycieli Polnordu.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Marcel Rappaport na koniec 2005r posiadał w nim 781.433 szt akcji stanowiących 21,35% kapitału zakładowego. Dla porównania Krauze poprzez Prokom Investments miał tylko 34,21%. Rok później ilość tę zwiększył do 1.848.966szt - 14,63% całości i prztrzymał je w całości w 2006r. W roku 2007 część z nich oficjalnie sprzedał pozostawiając sobie na koniec roku 1.400.000 -8,01%. W 2008 w zestawieniach dużych inwestorów nie figuruje już.
4. Najprawdopodobniej Marcel R. był też i jest znaczącym udziałowcem Prokomu
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Investments
xxxxxxxxxxxxx
ale do dokładnych danych na ten temat nie dotarłem bo szkoda mi było wydać pieniądze aby wejść do płatnych danych w KRS-ie/.(dla chętnych Nr KRS - 0000087257).
Z powyższego widać, że obaj ci panowie idą we wszystkich przedsięwzięciach znanych jako krauzego "ręka w rękę' i nie może to być przypadkowe. To o czym piszę to nie są teorie spiskowe. To są suche i gołe fakty do uchwycenia w oficjalnie publikowanych materiałach. Zastanawia mnie tylko jedno, kto z nich dwojga w rzeczywistości kieruje tym biznesem, oficjalny właściciel Krauze czy może cichy i niepozorny wspólnik Marcel Rappaport z Zurihu w Szwajcarii na co dzień przebywający w otoczeniu swoich wspólników z Izraela, który "siedzi na tylnej kanapie za kierowcą" i po cichu wydaje mu rozkazy.
Jego też należałoby zapytać jaką przyszłość gotuje Biotonowi, czy zamierza faktycznie rozwinąć tę spółkę czy też tylko "wyciśnie ją jak cytrynę i wyrzuci do kosza", przerzucając swoje fundusze do innych interesów.
rysio