• Co to sraczka na K Autor: raf-24 [188.147.242.*]
    Dzieciaka zostawili przy włączonym komputerze ????
    Jak ktoś dzisiaj obserwował notowania to się chyba uśmiał -
    wystawił ,schował ,podbił ,uciekł i tak w kółko ,ruch jak na KGHM tylko obroty nie te :)
  • Re: Co to sraczka na K Autor: pijok [188.123.192.*]
    ..każdy z nas ma zamiar się tutaj wzbogacić . Jednak zarządzający Polną SA , jakby się na tym nie znali i warto by było im pomóc poprzez odpowiednie wskazówki . Zacznijmy od prezesa .
    Panie Zakonek . Spółka i tak ma niewiele do zaoferowania , a zarząd niewiele do roboty (przynajmniej brak jakichkolwiek w tej sprawie informacji) Czy nie zastanowił by się Pan nad możliwością wejścia w słynne "opcje" ?
    Raz się Panu upiekło .
    Druga sprawa to propozycja do Pana Zbigniewa J.
    Czy przypadkiem (kupując pakiet kontrolny spółki) nie planował Pan przekształcić jej w agencję towarzyską ? Jeżeli tak to niech Pan nie poprzestaje na pieprzeniu a zajmie się działalnością zarobkową ...
  • Re: Co to sraczka na K Autor: bolo7 [89.75.115.*]
    Jakubas to taki masochista finansowy - podnieca go to zapewne, że zamiast się rozwijać, interes mu stoi...
    ... jakby tego nie rozumieć... ;)

a co do Zakonka, to chyba brak słów - pomyliły mu się pojęcia ciepłej posadki we własnym folwarku z prezesem publicznej spółki, która jest ZOBOWIĄZANA do informowania akcjonariuszy o różnych rzeczach, a mianowicie rodzaju "sprzedawania" publice spółki, której majątkiem się zarządza, żeby podtrzymywać chęć inwestorów do trzymania swoich pieniędzy, przyciągać świeży kapitał itd... a wiemy, że w tej swojej wybiórczej działalności "promocyjnej" jest skory raczej do udzielania wywiadów dotyczących słabych chwil Polnej, a więc skoro teraz milczy, to znaczy, że nie jest najgorzej :)
  • Re:Kupie polanke po 11 pln Autor: ~slowan [83.11.161.*]
    jw.
  • Re: Co to sraczka na K Autor: ~wasyl [83.31.247.*]
    Kolego! Zbigniew Jakubas ani Polna nie potrzebują Twoich marnych paru groszy. Nie podoba się, to sprzedaj akcje.
    Jedyne co potraficie, to kupić akcje i narzekać, że nie rośnie. Tymczasem Z Jakubas i Prezes Zakonek muszą stawić czoła ogromowi trudności i niebezpieczeństw, bezprecedensowemu kryzysowi, który uderzył w Polną. Oni coś robią, walczą i nie mają czasu wysyłac jakiś komunikatów do nierobów, którzy piszą na Bankierze i tylko narzekają. Troche cierpliwości. Bedzie dobrze. Zarząd wie co robi. A Główny Udziałowiec może robić co mu się podoba - on tu rządzi i nic Wam do tego ze swoimi marnymi pakiecikami.
    Był tu jeden taki, co najwięcej gardłował i już go nie ma. Was też nie będzie, a poważni inwestorzy pozostaną
  • Re: Co to sraczka na K Autor: pablo7 [79.162.34.*]
    wasyl bedziemy tu do konca swiata a nawet jeden dzien dluzej o to sie nie martw
    wasyl, a co Ty kolego tak bronisz zaciekle Jakubasa? Dziwni jacyś jesteście, to całe TWZ z tym adwokatowaniem głównemu udziałowcowi...
    Nie masz niestety racji, Polna to nie jest Jakubasa wyłączna własność, żeby robić co mu się podoba - Czy Ty na głowę upadłeś człowieku???

co do tego niby-kryzysu, jeśli jeszcze nie zauważyłeś, że zwykłe spowolnienie gospodarcze rozmuchane zostało do miana kryzysu stulecia, tylko po to, żeby wielcy tego świata mogli tanio się obkupić (pisałem o tym rok temu, gdy panowała jeszcze panika i strach przed pogłębieniem dna), to kolego żyj sobie w tej swojej ułudzie...
    jak masz problem z oceną tego megakryzysu, to zadaj sobie pytanie, co takiego straszengo się stało, co jest inne od normalnego cyklu koniunkturalnego, a może jest jednak ktoś kto nam tym bardzo dużo zyskał, a więc strata na rynkach jest tak naprawdę napchaniem kieszeni innym, poinformowanym, reżyserowm tego kryzysu... zresztą, podobnie została parę miesiecy temu rozdmuchana sprawa z rzekomą pandemią świńskiej grypy - czy masz jeszcze jakieś wątpliowści, że to było po to, żeby opchnąć setki milionów wątpliwej jakości szczepionek masom i szybko i łatwo skosić miliardy dolców?
  • Re: Co to sraczka na K Autor: ~Basia [85.222.86.*]
    A ty bolec jak zwykle nic sensownego napisać nie potrafisz. Jeśli ktoś twierdzi, że kryzys dopadł Polną to ma rację i to w 100%. Popatrz sobie na poziom przychodów za 3 kwartały. Co wiecej spadek przychodów za cały rok będzie jeszcze większy bo obstawiam, że spółka zrobi jakieś 5 mln (a rok temu było dobrze ponad 8) w Q4.
    Po prostu mylisz 2 rzeczy (dlaczego mnie to nie dziwi): to, że gospodarka jako całość uniknęła recesji to fakt. Faktem jest jednak także, że spadek sprzedaży w grupie produktowej w której działa Polna wyniósł w Polsce powyżej 30%! Wynika to ze wstrzymania wielu inwestycji przez firmy a być może nawet ty wiesz że Polna dostarcza produkt na rynek inwestycyjny a nie np. do sklepów. W przeciwieństwie do ciebie potrafię pewne rzeczy sprawdzić i zasięgnęłam informacji u człowieka z branży. Ty potrafisz jedynie pisać dyrdymały.

A więc kryzys Polną dotknął i to poważnie.
    Ale spójrz na to z innej strony. Spadek sprzedaży krajowej Polnej w 2009 był słabszy niż wyniósł spadek na całym rynku. Zatem spólka w tych trudnych czasach zwiększyła udział rynkowy. To wielki plus bo powinno procentować w przyszłości. Jest zrestrukturyzowana i radzi sobie lepiej niż konkurencja. Jak ruszy rynek (jej rynek) to i wyniki się pojawią.

Jak już zabierasz głos, to staraj się aby miało to jakiś sens. Jeden klepacz od pisania banialuków sprzedał i od razu uspokoiło się naganianie. Jeszcze ty zmień podejście i będzie trochę bardziej obiektywnie.
    o, babochłop Basiek uaktywnił się kiedy potrzeba, żeby pójść na odsiecz członkowi TWZ...
    przeczytaj swój post, wiem, że nie masz w zwyczaju, ale przeczytaj, wniosek z niego jest taki, jaki ja krótko zawarłem w swoim poście, że z Polną nie stała się i nie jest taka katastrofa, jak to próbował Zakonek, czy cały czas TWZ przedstawiać... a zachowanie kursu od końca września temu wyraźnie przeczy...
    Gdzie ja naganiam? Czy piszę, że najbliższy raport będzie rewelacyjny? O czym Ty znów istoto piszesz?
    Z nas dwojga to Ty w tej chwili naganiasz, jeszcze zachęcisz swoim postem wielu niedoświadczonych forumowiczów, kupią teraz akcje Polnej i się biedni rozczarują... jak Ty, kupując akcje na ostatniej górce i nie mów, że tak nie było
    oj gammoniowaty. Naganiać prymitywnie przestałeś (błyskawice, górale, i prognozowanie 25 zeta na przełomie 2009/2010) gdy realia jasno pokazały że jesteś trochę nierozgarnięty.
    Co do obrony kogokolwiek, to jedynie wskazałam że twój interlokutor mówił o kryzysie który dotknął Polną a ty twierdziłeś że to tylko bajki. No jeśli spadek chlonności rynku jakiejś spółki o ponad 30% nie jest w jej przypadku kryzysem, to co jest? Administracyjny zakaz działalności?.
    Co do rentowności mojej inwestycji w Polną. Pisałam (na pewno pamietasz bolcu siódmy), że kupowałam w sierpniu pomiędzy 11 a 12. No cóż, nie mam się czym chwalić bo wróciła w rejony zakupu. Ale pisałam też w kwietniu i maju że raz udało mi się perfekcyjnie obrócić papierem (kupiony średnio po 11.3 sprzedałam średnio po 14,1). Nie wyczułam tej sytuacji w październiku, no trudno. Ale zważywszy że siedzisz na papierze od dołka bessy (średnia zakupu minimalnie 9) to naprawdę nie masz się czym chwalić. Jesteś dużo słabszy od indeksów i znakomitej wiekszości uczestników rynku.
  • Re: Co to sraczka na K Autor: pijok [188.123.192.*]
    ..Na liście >poważnych inwestorów< proponuję wpisać ~wasyl~ tuż po ~semp~
    nawet posunął bym się do stwierdzenia >Baaardzo poważny< , gdyby nie to że ~wasyl~ piszemy z małej literki , a to już nie wygląda zbyt poważnie...
  • Re: Co to sraczka na K Autor: ~pijok [79.191.221.*]
    Basia .
    ...oczywiście masz rację , a jeżeli tak to dlaczego tu jesteś ?
    . Ja , bolo7 , pablo7 jesteśmy tu od roku . Nie ruszamy nikogo i niczego . Cenię sobie Twój udział na tym forum lecz nasze wpisy służą nie "naganianiu" czy innym pierdołom . Po prostu gadamy sobie ...
    Mam wrażenie że koniecznie chcesz aby tylko Twoje zdanie się tu liczyło . Jeżeli tak to dobra , masz u mnie poparcie .
    A teraz napisz coś miłego i niekoniecznie z sensem ...
    jetem pijoku tu dlatego, bo mam akcje Polnej. Ale nie opowiadam że spólka ma teraz super wyniki, bo akurat w Q42009 i Q12010 ich nie będzie. Jeśli postarałbyś się zrozumieć to co napisałam wcześniej, może doszedłbyś do słusznego wniosku, że gram pod wyniki od drugiego kwartału 2010 począwszy. A dlaczego już teraz? Ano nie chcę ryzykować że czekając na dobre wyniki (najwcześniej za Q2) bo przeprowadzenie jakiejś akwizycji w międzyczasie mogłoby papier rozgrzać. Jeśli po wynikach Q4 spadnie, najwyżej dokupię.

I jeszcze jedno; to że mówię o słabiutkich Q42009 i Q12010 odnosi się oczywiście do poziomu sprzedaży i zysku operacyjnego. Rok temu w analogicznych kwartałach były duże straty z opcji ale operacyjnie było dobrze (szczególnie w Q42008). Zatem paradoksalnie wyniki Q42009 i Q12010 choć słabiutkie operacyjnie nie powinny przynieść strat netto. Może więc jakiemuś paraanalitykowi się spodobają bo po Q4 np. taki wskaźnik P/E spadnie do jakiś 11.
  • Re: Co to sraczka na K Autor: ~kiszonka [89.171.40.*]
    hahahah coz za akcjonariat "checemy sie wzbogacic " hahahah
  • Re: Co to sraczka na K Autor: ~pijok [79.191.221.*]
    Pamiętam jak ~kiszonka ~ się chwalił iż posiada PointGroup , mam więc pytanie . Nadal posiadasz? czy jak zwykle sprzedałeś z zarobkiem . Tylko nie kłam . Nos Ci urośnie.
  • Re: Co to sraczka na K Autor: slonce_karpat [83.10.59.*]
    powitać wytrwałych....ja tylko kilka słów o branży Polnej...sam działam częściowo w obszarze, którym zajmuje się Polna...dla mnie 2009 rok był wzrostowy w stosunku do 2008....pisałem wielokrotnie...marketing jest do d..y....chciałem kiedyś nawiązać z nimi współpracę..ale przy upustach w wysokości 3% podziękowałem za współpracę....może dzięki takiemu podejściu mogę 2009 rok zaliczyć do udanych :)....
  • Re: Co to sraczka na K Autor: ~pijok [188.123.192.*]
    Potwierdzam , w katowickim oddziale Polnej to nawet nie ma z kim rozmawiać , są tak zapracowani że nie ma komu odpowiedzieć na pytania o ofertę i możliwości negocjacji nie tylko cen a nawet terminu płatności . Piszę ogólnikowo , gdyż nie ma co Wam głowy "pierdołami" zawracać...
    Śląskie PWiK zaprzestały w ubiegłym roku współpracę z Polną między innymi z powodu o których pisze słońce karpat , oraz z powodu braku porozumienia co do terminu płatności..
    Dziwi mnie arogancja zarządu , jak nie potrafią się "sprzedać" to niech to zlecą fachowcom...
    I jeszcze coś dla rozrywki , dotyczące naszego Orła Investowania niejakiego ~SEMP~

https://www.bankier.pl/forum/temat_re-lista-wytrawnego-gracza-nr-1,8041589.html
  • Re: Co to sraczka na K Autor: slonce_karpat [83.29.221.*]
    razem z bankierem1972 specjalistą od Krosna napewno zarobi.......
    słońce i pijok, w takim razie jeśli jest jak mówicie, to raczej Wy mi wytłumaczcie dlaczego trzymacie akcje Polnej. Jeśli spółka ma tak fatalne struktury sprzedaży to jest to problem na chwilę obecną ale też przede wszystkim problem długoterminowy. Skoro tak to oświećcie, co Was trzyma przy tych akcjach. Sentyment do branży?
  • Re: Co to sraczka na K Autor: ~ed [85.119.21.*]
    sorry, ale te ich wypowiedzi na tematy struktur sprzedazy to takie samo pitolenie, jak in na inne tematy - po prostu "ten typ tak ma"
    Zakładam, że w końcu sytuacja się poprawi. Dla mnie branża z przyszłością. Niestety jeszcze muszę (musimy) poczekać na lepsze czasy. Może i są lepsze okazje inwestycyjne na teraz, ale ja nie mam pomysłu. Nie śledzę giełdy codziennie, więc postanowiłem poczekać - w najgorszym razie może będzie z tego kiedyś emerytura. :)......
  • Re: Co to sraczka na K Autor: ~ed [85.119.21.*]
    do bolo - Twoje dwie wypowiedzi w tym watku sa wyrazem manii przesladowczej i zupelnego braku poczucia rzeczywistosci
    jak nie umiesz przeprowadzic najprostszej analizy, przeczytaj sobie strukture zmiany naszego GDP w ujeciu branzowym, zobaczysz tam ze konsumpcja i budowlanka rosly caly czas, ale przemysl pojechal mocno do dolu, Polna tego doswiadczyla, wiec zwalanie calej winy na Zakonka i Jakubasa to paranoja, obrzucanie blotem jest najlatwiejsze, ciekaw jestem co potrafisz pozytywnego i konstruktywnego, bo w Twoich wypowiedziach nic takiego nie widac, idziesz wyraznie w strone belkotu JT, bo zaczynasz wyzywac i to jest juz zupelnie beznadziejne
    ja tez uwazam, ze Polna ma szanse wyjsc z dolka w drugiej polowie roku
    to co pisze pijok to juz zupelna blazenada - czym innym sa wasze wypociny, jak nie pozbawionym argumentow naganianiem?
    jak wam sie nie podoba Jakubas, Zakonek i Polna wyjscie jest proste - sprzedajcie
    No nie , ~ed . Teraz to Cię nie rozumiem . Twierdzisz że "naganiam" ? Ale niby na co ? Mam Polną od roku . Jak już coś piszesz to zastanów się najpierw nad tym "o czym piszesz"

Basiu , czy Ty czy inni analitycy (posiadający akcje Polnej) sprzedadzą teraz? Spółka ma dobre podstawy aby wzrosnąć i wszyscy jesteśmy zaskoczeni taką ceną no i obrotami .Pytasz dlaczego tu jeszcze jestem ? ...
    Czy to jest sentyment..?
    Odpowiem Ci pytaniem ,
    Dlaczego jesteś na którejkolwiek ze spółek ?..,
    Jasne że lepiej byłoby kupić rok temu spółkę która by dała zarobić milion procent , lecz też można było w tym czasie kupić np.: Petrolinv...
    Prawda?
    w moim pytaniu nie chodziło o to czy jesteś zadowolony z inwestycji czy nie. Pytam na co teraz liczysz, skoro twierdzisz że struktury Polnej pracują na żenująco niskim poziomie?
    Ja uważam, że sprzedaż im siadła, bo cały ich rynek siadł. Ty mówisz, że konkurenci są efektywniejsi a sprzedawcy Polnej są do niczego. No to na co liczysz w przyszłości? Tak postrzegając spółkę musisz zakładać , że nawet przy dobrej koniunkturze będą tracili udział w rynku. Więc po co dalej jesteś akcjonariuszem?
    Liczę, że nastąpią zmiany w zarządzie i sprzedaży. Miałem nadzieję, że zmiany w zarządzie nastąpią w 2009 roku, ale jak widać za duże oczekiwania miałem.
  • Re: Co to sraczka na K Autor: ~pijok [83.21.78.*]
    Gdybym miał się utrzymywać z giełdy , to z pewnością nie było by mnie tutaj , a poświęcił bym czas na "pracę" dla bezwzględnego zysku . Czytając wpisy na forum , mam wrażenie że ludzie czują się samotni i niedowartościowani (nie uciekam od tego) dlatego jedni "korespondują" a inni próbują być dowcipni i "wrzeszczą" obelgi .
    A konkretnie ,to nie do końca jestem z tej inwestycji zadowolony , ale nie dlatego że mało zarobiłem ( nie sprzedałem od roku ani jednej akcji , a wiesz że kilka sztuk dokupiłem;;)))))
    , a dlatego że "tajemniczość" tej spółki mnie drażni . Jakubasowi majętność zrobiła koniunktura lat 90-tych , i niestety się nie zreformował . Jeżeli poprawi się koniunktura na rynku to i Polna na tym skorzysta . Dlaczego zatem tu jeszcze jestem ? . Wbrew pozorom mimo małych obrotów Polna należy do bezpiecznych spółek , a ja nie mam "żyłki" gracza .
    Do TWZ, może uściślę, zachowanie kursu Polnej w czasie hossy 2009 i do tej pory wskazuje na 2 ewentualności, albo
    1. Jakubas i/lub Zakonek to nieudacznicy, ponieważ nie potrafili zadbać, żeby wartość aktywów Polnej wzrosła tak, jak powinna, zważywszy jak się zachowywały spółki w nieporównalnie gorszej sytuacji? Albo:
    2. Jakubas i/lub Zakonek nie są nieudacznikami, tylko prowadzą od dłuższego czasu celową politykę (jak to ładnie nazwał emeryt_giełdowy: strategię ) majacą na celu zniechęcenie kogo tylko się da do zainteresowania tą spółką, żeby utrzymać w miarę możliwości długo ceny akcji na niewygórowanym poziomie?
    Odpowiedzcie sobie sami na pytanie, mi nie musicie...

P.S. Zadziwia mnie wciąż atak personalony na kogokolwiek z tzw. TWA. Na każdym forum ludzie wypisują różne dyrdymały, całkowite sprzeczności, gdy przy kursie 5 zł, jedni mówią o zwale do 1 zł, a inni o megadpale do 25 zł. I każdy sobie pisze, co tam myśli. Wy - jest to ewenement ze wszystkich forów - skupiliście się nie na przedstawianiu swojego zdania, tylko na atakach personalnych! To jest absolutne kuriozum na forum Polnej!!! To nie mania prześladowcza, tylko fakty - Wasza rola na tym forum jest conajmniej dziwna od samego początku... Jeśli tak nie jest, to skupcie się od tej pory na dzieleniu się swoimi poglądami, a zejdźcie do jasnej pogody z tej, czy innej osoby, zwłaszcza z tej, która napisze coś nieprzychylnego o Waszym guru, czyli Jakubasie.
  • Re: Co to sraczka na K Autor: ~Maksymilianek [62.233.204.*]
    pijo, dobrze prawisz dać Ci wódki.....buahahahahahhahahahahah

polna to kibel, dawaj na Zenka, tam mozna zarobić....
  • Re: Co to sraczka na K Autor: ~wasyl [83.31.225.*]
    Towarzyszu Bolo Siódmy,

Przeczytaj to raz jeszcze i zastanów się czy to ma sens.
    Przeczytałem cały ten wątek i potwierdzam, że kieruje Tobą mania prześladowcza.
    Po co Jakubas i Zakonek mieliby celow utrzymywać ceny na niskim poziomie, przecież TWA im nigdy nie sprzeda akcji tanio - ani Ty i ani pijok ani inni.
    Odpocznij przez weekend i otrzeźwiej. Nie wiem jak inni, ale ja nie knuję żadnego spisku, tylko uważam naprawdę, że przy tym rynku niewiele więcej można było z Polną zrobić. Wyżej masz wszystko napisane - w branży Polnej był spadek zamówień. Doucz się trochę i zacznij we właściwy sposób interpretować fakty a nie szukaj spisków. I daj trochę czasu Jakubasowi i Zakonkowi.

Pozdrawiam
  • Re: Co to sraczka na K Autor: ~pijok [79.191.233.*]
    ~Wasyl , trudno z tobą wytrzymać Rzucasz się a chyba nie przeczytałeś co kolega napisał . To jest normalne czepianie się . Brak mi w tym przypadku argumentów i żałuję iż znamy się tylko "wirtualnie" ,bo miał bym ochotę Ci przypieprzyć ....
    ciekawy jestem jak wyglądają co niektóre osoby w realu... zdziwilibyśmy się pijok, jak co niektórzy okazaliby się osobami przed 20-ką...
    Wasyl, dobrze zgadłeś, którą opcję ja obstawiam. Nie oceniam pracy Zakonka, ale w przypadku Jakubasa oczywiście, że nie uważam, że to jest nieudacznik (była to moja prowokacyjna ironia, żeby sprawdzić, kto z Was i w jaki sposób zareaguje...). Nie mówię, że nie popełnia błędów, ale nikt go nie może za to oceniać, tylko za to, czy wyciąga z nich wnioski. Uważam wciąż, że to jest szczwany lis.
    Co do tego:
    "Po co Jakubas i Zakonek mieliby celow utrzymywać ceny na niskim poziomie, przecież TWA im nigdy nie sprzeda akcji tanio - ani Ty i ani pijok ani inni" - masz 100%-ą rację, nie ma możliwości, żebym oddał akcje na obecnych poziomach cenowych. Myślę, że podobne założenie ma jeszcze kilka osób przynajmniej. W rękach resztek TWA pozostało może niecałe 2% akcji Polnej - to jest w kontekście tego o czym piszesz pryszcz na d...pie chrząszcza dla Jakubasa. Pozostaje wciąż prawie 50% free float...

"I daj trochę czasu Jakubasowi i Zakonkowi" - to jest jasne jak słońce (karpat), bo nie mam(y) innego wyjścia...
    A skoro Ty jesteś tak "douczony", to może skomentujesz post Słońca Karpat dotyczący ABB?
  • Re: Co to sraczka na K Autor: ~pijok [79.191.233.*]
    Przepraszam Cię ~wasyl , nie wiedziałem że jesteś "prawiczkiem" . Na pewno bankier1972 zrobi z Ciebie mężczyznę .

https://www.bankier.pl/forum/temat_Re-cerabud-i-inne-otwieram-liste-nr-III,8039552.html

sam się zresztą o to prosisz...
  • Re: Co to sraczka na K Autor: ~pijok [83.21.78.*]
    Maksiu , znając Ciebie to zenek od poniedziałku bankrut.
    Chłopie , co Ty masz w sobie . Gzie tylko zrobisz zakupy tam zaraz upadek...
    Przeziębiłem się cholernie . Co mam zrobić by wydobrzeć (poza wódzią)
    Tylko baaaardzo poważne podpowiedzi proszę kierować ...tu
  • Re: Co to sraczka na K Autor: slonce_karpat [83.10.61.*]
    pijok...gdyby akcje Polnej były papierowe to można by było rozpalić nimi ognisko..a tak to pozostają Ci tradycyjne metody....

• Re: Kupie polanke po 11 złociszy i nie zamierzam przepłacać... Autor: ~slowan [89.174.214.*]
    jw.
  • Re: Kupie polanke po 11 złociszy i nie zamierzam przepłacać... Autor: bolo7 [89.75.115.*]
    w zasadzie... zakazu nie ma, a więc nikt Ci nie zabroni ;)
    a jak będzie z realizacją? to na szczęście już nie nasz problem :)
  • Re: Kupie polanke po 11 złociszy i nie zamierzam przepłacać... Autor: ~pijok [83.30.52.*]
    Tradycyjne metody pomagają :)_... jutro jeździmy po okolicznych lasach , robimy "przecinki" w śniegu gdyż (nie do wiary, a jednak) zwierzyna w nim grzęźnie...
[x]
POLNA -1,84% 16,00 2017-11-27 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.