• "Elektrim wróci na GPW Autor: ~Xxxxl [83.29.12.*]
    ale nie jako wydmuszka". Już wkrótce minie 18 lat jak człowiek honoru Zygmunt Solorz-Żak wypowiedział te słowa dla jednej z gazet. Kto mu zawierzył dzisiaj jest w czarnej...
  • Re: "Elektrim wróci na GPW Autor: ~TenTego [31.0.45.*]
    Po 17.10 te słowa nie będą już miały dla mniejszościowych żadnego znaczenia. Wtedy to dopiero będziemy w czarnej...
  • Re: "Elektrim wróci na GPW Autor: ~rachunek [149.22.83.*]
    Dzień dobry,
    się okaże….
    Rezygnacja/odwołanie z funkcji członka Rady Nadzorczej lub Zarządu nie ma absolutnie żadnego wpływu na ewentualną odpowiedzialność karną jej członka za popełnione przez niego ewentualnie czyny karalne w okresie sprawowania przez niego tej funkcji … Nawet , jeśli otrzymał tzw. skwitowanie z podejmowanych działań ze strony WZA…
    Przepraszam ale to kolejne głupie, nie mające nic wspólnego z obowiązującymi przepisami prawa, stwierdzenie…
    Po co to ? Pisze Pan całkiem rozsądnie i rzeczowo...
  • Re: "Elektrim wróci na GPW Autor: ~hwds [37.47.111.*]
    Takich uczyli w tej moskiewskiej szkole że ludzi trzeba ogłupiać no i po prostu chłopak trzyma się tej linii politycznej. Każdy mądry wolny człowiek i tak zrobi to co powinien zrobić
  • Re: "Elektrim wróci na GPW Autor: ~rachunek [149.22.83.*]
    Dzień dobry ponownie :-),
    spokojnie, jak napisałem, Pan Tentego co do zasady pisze całkiem rozsądnie i rzeczowo oraz zadaje właściwe pytania.
    Tylko to stwierdzenie, jest jakby no..ten..tego...:-)
  • Re: "Elektrim wróci na GPW Autor: ~TenTego [31.0.32.*]
    Wie Pan co... akurat odpowiedzialność karna solorza za ten wywiad mało mnie interesuje. Mnie interesuje możliwość handlu tymi akcjami, ewentualnie aby je ktoś odkupił po cenie godziwej. To że solorz, za celowe wprowadzanie innych w błąd, dostałby tam jedynie jakąś grzywnę, akurat jest mało pocieszające, a i nawet to jest wątpliwe...
    Wątpię że jakiś sąd będzie się dzisiaj interesował wywiadem z przed 18 lat i analizował jakie solorz miał wtedy intencje. A w wywiadzie solorz nie sprecyzował "kiedy to dokładnie nastąpi", czy za rok, może za 10 lat, a może za 50 lat, więc w sądzie zawsze będzie mógł się wytłumaczyć: "no już były prowadzone prace nad powrotem ele na gpw, ale niestety... na skutek zmian właścicielskich w mojej fundacji zostałem odsunięty. Wszedł nowy właściciel, który to ma już inną wizję ele po za gpw, a ja już nic nie mogę z tym zrobić".
    Nawet jakby sąd zdecydował się ukarać solorza za te słowa w tym wywiadzie, to sąd nie ma uprawnień zmuszających kogoś do dokupienia od kogoś czyjejś własności, ani nie może nakazywać podmiotom gospodarczym do wejścia na gpw. Tak więc jedyne co na tym można ugrać to grzywna dla solorza i sądowy zakaz dotyczący publicznych wypowiedzi nt. inwestycyjne czy finansowe. Według mnie to wszystko i mało pocieszające dla akcjonariuszy mniejszościowych, tak więc Panie Rachunek to ślepa uliczka.
  • Re: "Elektrim wróci na GPW Autor: ~rachunek [198.145.150.*]
    Dzień dobry,
    Panie TenTego zupełnie nie zrozumiał Pan kontekstu mojej wypowiedzi.
    Nie wypowiadałem się na temat słów „Elektrim wróci na giełdę ale nie jako wydmuszka”, gdyż nie ja byłem ich autorem.
    Na ten temat wypowiadałem się tutaj już dawno, w kontekście obowiązujących przepisów prawa krajowego jak i europejskiego.
    Natomiast, wypowiadałem się o Pańskich słowach w tym wątku jak i w innych wcześniejszych z których wynikało, że Pańskim zdaniem odwołanie p. Solorza z funkcji Rady Nadzorczej zamyka temat jego ewentualnej odpowiedzialności i teraz to jesteśmy w czarnej…cytując. Bo to jest głupota....
    Natomiast, w przeciwieństwie do Pana interesuje mnie przede wszystkim ewentualne pociągnięcie do odpowiedzialności karnej wszystkich osób które przyczyniły się do ewentualnego pomniejszenia majątku Elektrimu.
    Dla mnie, w tym momencie pieniądze nie są już tak istotne (zresztą, straciłem ich o wiele więcej zbierając dokumenty niż zapłaciłem za akcje) Powrót Elektrimu na giełdę, w mojej ocenie, również nigdy nie nastąpi.
    Trzeba być naiwnym, aby mieć na to jeszcze nadzieję. Upłynęło 18 lata od momentu opuszczenia giełdy przez Elektrim S.A. i nawet ostatnio usłyszeliśmy, że to była nasza niezależna decyzja biznesowa wg pełnomocnika GA w odpowiedzi na artykuł w Onet.
    Jeszcze raz to powtarzam… to nie są tacy ludzie którzy chcieliby się czymkolwiek podzielić nawet jeśli komuś się to słusznie należy.
    W konsekwencji, jeszcze raz bez kontekstu:
    Rezygnacja/Odwołanie z funkcji członka Rady Nadzorczej lub Zarządu nie ma absolutnie żadnego wpływu na ewentualną odpowiedzialność karną jej członka za popełnione przez niego czyny karalne w okresie sprawowania przez niego tej funkcji …
    Nawet , jeśli otrzymał tzw. skwitowanie z podejmowanych działań ze strony WZA…
    Inaczej mówiąc, można działać dalej.....

• Re: "Elektrim wróci na GPW Autor: ~TenTego [31.0.34.*]
    W takim razie nasze cele są rozbieżne...
    Niedawno opisywałem tutaj ostatnie głośne w mediach orzecznictwo sądu w sprawie inwestorów Amber Gold. Oni na pewno się cieszyli 13 lat temu, jak Marcin Plichta szedł w pasiaki. Jestem ciekaw czy za 2 lata również będą się cieszyli jak media będą transmitowały jego wyjście z więzienia po odbyciu kary, podczas gdy na ich kontach dalej będzie widniało równe okrągłe zero?
    Na pewno wtedy powiedzą: "to nic że nie odzyskaliśmy pieniędzy i straciliśmy oszczędności życia, grunt że sprawca odsiedział 15 lat za naszą krzywdę, a teraz chodzi sobie wolno wśród nas ulicami polskich miast".
    Wracając do solorza, to chyba trzeba spojrzeć prawdzie w oczy, że skoro polskie instytucje KNF, prokuratura, sądy a nawet samo PAE przez tyle lat nie znalazło żadnych wiarygodnych dowodów na solorza, aby przedstawić mu zarzuty, to wygląda na to, że nie zrobił on niczego nielegalnego. Działał na granicy prawa, ponieważ mamy złe prawo i tyle. Ale nie zwalnia to go z odpowiedzialności moralnej wobec nas. Bo można powiedzieć że zgodnie z literą prawa solorz żadnych obowiązków wobec nas nie ma, ale moralnie jest jednak nam coś winien. Dlatego twierdzę że odwołanie go z funkcji przewodniczącego w elektrimie pogarsza również i naszą sytuację. Przecież wejdą na jego miejsce ludzie, którzy niczego nam nie obiecywali i niczego nam nie deklarowali. Nie będą już na nich ciążyły historyczne, prawne ani nawet moralne roszczenia wobec nas. Zawsze będą mogli wtedy powiedzieć: "ale to nie my, to tamci", "idźcie sobie do tamtych i zakładajcie im sprawy cywilne i dochodźcie swoich roszczeń". W takim przypadku nasza sytuacja się poprawia czy jednak pogarsza?
    W sprawie słów: "Elektrim wróci na giełdę ale nie jako wydmuszka" to tak jak opisałem w poprzednim komentarzu, to ślepa uliczka. Nikt poważnie Pana nie potraktuje, jak mu Pan zacznie opowiadać że jest Pan dzisiaj bardzo pokrzywdzony bo przeczytał Pan 18 lat temu jakiś wywiad w gazecie. Warto też się zapoznać, jak sądy w ogóle podchodzą do takich spraw. Dla przykładu wybrałem sprawy z sądów Amerykańskich, bo są tutaj pseudofachowcy, którzy nieustannie spamują żeby zakładać jakieś sprawy w sądach Amerykańskich, albo pisać skargi do ambasady Amerykańskiej:
    https://biznes.wprost.pl/najbogatsi/11082427/elon-musk-ma-szczescie-sad-uznal-afere-420-za-zart-grozila-mu-wielomiliardowa-kara.html

https://comparic.pl/elon-musk-triumfuje-sad-oddala-pozew-o-manipulacje-doge/
    i pomyśleć tylko że jeden pseudoznawca chciał jakiś czas temu jakieś skargi do Elona wysyłać, ciekawe co mu odpowiedział?
  • Re: "Elektrim wróci na GPW Autor: ~rachunek [198.145.150.*]
    Rozumiem Pański pkt widzenia, natomiast nie mogę się z nim do końca zgodzić…

Odnośnie p. Marcina Plichty, to nie działa on, ani jego rodzina z tak wielkim rozmachem prowadząc działalność gospodarczą na terenie RP. Najprawdopodobniej, resztę życia spędzi na jakieś uroczej wyspie. W przypadku gdyby doszło do udowodnienia popełnienia czynu zabronionego przez  p. Solorza sytuacja byłaby zgoła odmienna. To nazwisko jest rozpoznawalne i na pewno, z całą pewnością większość mniejszościowych akcjonariuszy nie dałaby o tym zapomnieć, przy każdej nowej inwestycji, zamiarze podpisania nowej umowy etc. przez kogokolwiek z rodziny p. Solorza.

Wracając do solorza, to chyba trzeba spojrzeć prawdzie w oczy, że skoro polskie instytucje KNF, prokuratura, sądy a nawet samo PAE przez tyle lat nie znalazło żadnych wiarygodnych dowodów na solorza, aby przedstawić mu zarzuty, to wygląda na to, że nie zrobił on niczego nielegalnego. Działał na granicy prawa, ponieważ mamy złe prawo i tyle.

Tutaj, także nie mogę się zgodzić. Wielokrotnie pisałem, że aby prokuratura mogłaby skutecznie zadziałać trzeba uprawdopodobnić popełnienie czynu zabronionego, poprzeć je dowodami, wskazać kwotę szkody oraz osoby, które są za to odpowiedzialne. Inaczej mówiąc, wskazać mechanizm popełnienia przestępstwa. I nie starczą tutaj jakieś ogólnikowe zwroty, że zostało się okradzionym etc.
    Co do KNF i PAE…mój pkt widzenia jest znany, natomiast pozostaje Panu liczyć na to, że jestem lepszy od PAE i dwa lata ciężkiej pracy nie poszło na marne.
    I tak, w mojej ocenie, doszło do popełnienia czynu zabronionego w zakresie dysponowania majątkiem Elektrimu przez osoby którym powierzono zarząd tym majątkiem w danym okresie, ale jak już o tym także pisałem, o tym decyduje prokuratura wszczynając postępowanie wyjaśniające a ostatecznie niezawisły Sąd.

Kolejną konsekwencją (tak, mam to wszystko rozpisane) popełnienia i ewentualnie udowodnienia czynu zabronionego będzie możliwość wywarcia rzeczywistej prawnej presji na rozliczenie się z mniejszościowymi akcjonariuszami, bez względu na to kto będzie członkiem RN lub Zarządu gdyż o rozliczeniu się decyduje właściciel spółki a nie jego organy zarządzające. Nie żadne powództwa cywilne i dochodzenie roszczeń, ale to nie jest moim głównym celem, jak pisałem. I to jest jedyny sposób ( udowodnienie popełnienia czynu zabronionego), gdyż w mojej ocenie, GA nic nie musi i nie będzie musiał…Przymusowy wykup lub powrót na giełdę to w mojej ocenie są mrzonki, nie poparte żadną podstawa prawną. A uchwała, nic nie stanowiła w kwestii późniejszego wykupu akcji.
    Tylko dlatego, że staram się trzymać tzw. poziom i zostałem dobrze wychowany, nie napiszę co myślę o pewnych ludziach i ich postępowaniu..

W sprawie słów: "Elektrim wróci na giełdę ale nie jako wydmuszka" to tak jak opisałem w poprzednim komentarzu, to ślepa uliczka. Nikt poważnie Pana nie potraktuje, jak mu Pan zacznie opowiadać że jest Pan dzisiaj bardzo pokrzywdzony bo przeczytał Pan 18 lat temu jakiś wywiad w gazecie.

Jeszcze raz, powtarzam….pisałem już kiedyś na tym forum, że w mojej opinii, jeśliby rozpatrywać dzisiejsze przepisy prawa europejskiego to jak najbardziej, w mojej ocenie, doszło do wyczerpania znamion definicji manipulacji na rynku, a to już nie parę groszy. Ale ja się tym nie zajmuję i tak już dość poświeciłem sprawie Elektrimu i tego czasu nikt mi nie zwróci.

• Re: "Elektrim wróci na GPW Autor: ~JW [130.255.153.*]
    GRABIEŻ POLSKI W BIAŁY DZIEŃ 
    Od ponad 30 lat Polska nie jest rządzona przez obywateli, ale przez klikę polityków, którzy zamienili państwo w prywatny folwark. Zmieniają się szyldy – raz PO, raz PiS – ale mechanizm jest wciąż ten sam: kolesiostwo, złodziejstwo i zdrada interesów narodowych.
     Jak wygląda ta grabież?
    Wyprzedaż majątku narodowego – fabryki, stocznie, banki, kopalnie. Wszystko, co budowały pokolenia Polaków, oddano za grosze obcemu kapitałowi.
    Tajemnicze ustawy i nocne głosowania – miliardy z budżetu wylatują z kieszeni podatnika na „ratowanie banków”, „zielone wały”, „pomoc dla sąsiadów”, a zwykły Polak dostaje coraz wyższe podatki i rachunki.
    Brudne interesy – komisje, fundacje, spółki Skarbu Państwa pełne rodzin, kolegów i „swoich”. Polska polityka to dziś jedna wielka korporacja do wyciągania pieniędzy z narodu.
    Zadłużanie przyszłych pokoleń – nasze dzieci i wnuki już dziś są niewolnikami długu, którego nawet nie zaciągały.
     Efekt dla zwykłego obywatela:
    coraz wyższe podatki, ceny, kredyty,
    emerytury głodowe,
    zdrowie traktowane jak towar,
    młodzi uciekający za granicę, bo w Polsce nie mają przyszłości.
    Polska nie jest biednym krajem. Polska jest ograbianym krajem.
    Politycy – niezależnie od barw – grają jedną grę: dzielić społeczeństwo, żeby łatwiej kraść.
    Raz straszą Rosją, raz Niemcami, raz uchodźcami – a za kulisami dogadują się ponad podziałami i ustawiają interesy.
    To nie jest demokracja. To jest zorganizowana grupa interesu, która udaje rząd.
    Pytanie brzmi:
    Jak długo jeszcze będziemy patrzeć, jak Polskę rozszarpują, a nas traktują jak dojne krowy?
    Czy wreszcie powstanie masa krytyczna, która powie: DOŚĆ – Polska nie jest waszą własnością!
    REGULARNA NAPAŚĆ NA POLSKĘ? TAK — ALE NIE TĄ, O KTÓREJ MÓWIĄ W TV Kiedy ktoś krzyczy: „Co jeszcze ma się stać, żeby wszyscy zrozumieli, że trwa regularna napaść na Polskę?” — warto zadać proste pytanie: Którą napaść masz na myśli? Bo od 1989 roku jesteśmy ofiarą regularnej, systematycznej grabieży — ekonomicznej, legislacyjnej i instytucjonalnej. Nie pociskami, lecz kontraktami, ustawami i „dobrymi radami” międzynarodowych doradców.Co tu się naprawdę dzieje?Wyprzedano przemysł — stocznie, kopalnie, hutnictwo, fabryki, zakłady AGD i elektroniczne, całe zakłady pracy, które dawały godne życie tysiącom rodzin. Zmieniono własność, zlikwidowano łańcuchy wartości, rozbito lokalne ekosystemy produkcyjne. Przekazano kontrolę nad kluczowymi sektorami finansowym grupom i zagranicznym koncernom. Decyzje zapadają poza Polską, zysk płynie poza Polskę.Utworzono układy – polityczno-biznesowe sieci, które żywią się zleconymi kontraktami, dotacjami, ustawami „szytymi na miarę” i przetargami dla „swoich”.Zadłużono kraj i pokolenia. Dług publiczny rośnie, inflacja zjada oszczędności, a młodzi wyjeżdżają za pracą, bo tu nie ma przyszłości. Demontaż suwerenności legislacyjnej — umowy, dyrektywy, „normy” i przywileje międzynarodowe coraz bardziej krępują naszą zdolność do samodzielnego decydowania o gospodarce i zasobach naturalnych. Kultura i edukacja przemodelowane pod kątem konformizmu: kto pyta, dostaje etykietkę „spiskowca”, „populisty” lub „wroga postępu”.To nie teoria spiskowa — to strategia neoliberalna To nie jednorazowy błąd ani przeoczenie. To strategia transformacji, która w praktyce oznaczała: prywatyzacja za bezcen, likwidacja konkurencyjnych zakładów, rozmontowanie krajowego przemysłu, przekształcenie obywatela w konsumenta i dłużnika. Byliśmy „na sprzedaż” i jeszcze to sobie tłumaczono „wejściem na rynki”.Kto na tym zarobił?Nie „ludzie”, nie „społeczeństwo” — tylko garstka będąca w sieciach władzy: banki, prywatne fundusze, międzynarodowe korporacje, krajowe grupy powiązane z polityką. A politycy? Wielu z nich było wykonawcami — kilku wzbogaciło się, inni zrobili karierę. Gdy trzeba, jedni udawali „reformatorów”, drudzy „obrońców”, ale efekty były podobne. Jak to wygląda w praktyce?- Miejsca pracy dla polskiego interesu narodowego zniknęły.- Miasta i regiony utraciły podstawę suwerennej egzystencji.- Ludzie zmuszeni byli sprzedawać ziemię, emigrować, żyć na kredyt. System zdrowia i edukacja stopniowo stają się towarem. Decyzje ekonomiczne podejmowane są pod presją zewnętrznych interesów, nie w interesie narodu. Co z tym zrobić? (krótkie, konkretne postulaty — bo sam gniew nie wystarczy)1. Pełna jawność procesów prywatyzacyjnych — audyt, komisje śledcze, ujawnienie umów i powiązań.2. Rewizja kluczowych umów i mechanizmów, które ograniczają suwerenność gospodarczą.3. Ochrona strategicznych sektorów: surowce, energetyka, przemysł obronny, infrastruktura krytyczna — w rękach państwa lub spółek z wyraźną odpowiedzialnością narodową.4. Podatkowa i prawna odpowiedzialność kolesi — kto sprzedawał za bezcen i kto na tym zarobił, powinien zostać rozliczony.5. Odbudowa lokalnego przemysłu przez wsparcie realnej produkcji, a nie pseudo-inwestycji.6. Edukacja obywatelska — informacja, debata, transparentność, żeby ludzie nie dawali się już oszukać retoryką „postępu za wszelką cenę”.Brutalna prawdaNie ma „szybkiego wyboru” ani „magic solution”. To proces odbudowy suwerenności gospodarczej i moralnej. Ale najpierw trzeba nazwać rzeczy po imieniu: od 1989 r. trwa grabież — systematyczna, przemyślana i legalizowana przez państwo». KONKLUZJA Prawdziwa napaść na Polskę trwa od 1989 rokuNie przez czołgi, nie przez samoloty – tylko przez okrągłostołowy układ i Magdalenkę. Od tamtej chwili sprzedaje się nas kawałek po kawałku:– banki i fabryki za grosze,– ziemię obcym,– młodych ludzi na emigrację,– a resztę wpycha w kredyty i strach. Teraz ci sami, którzy od 35 lat rozbrajali Polskę i okradali naród, mają czelność krzyczeć o „regularnej napaści” i wzywać do wojny. To nie patriotyzm, to cyniczna manipulacja. Prawdziwy patriota nie ginie za interesy elit. Prawdziwy patriota walczy o odzyskanie Polski z rąk zdrajców. Nie płaczmy nad tym cicho. Nie tłumaczmy „to skomplikowane”. To jest proste: ktoś zabiera nam przyszłość.A kto na tym chce zarobić — ten nie przestanie, dopóki mu nie powiemy: DOŚĆ !
    https://www.youtube.com/watch?v=-Exw0IQRjyI
    Jak rozkradziono Polskę w latach 90?
    W naszej Polsce rządzą politycy i korporacje reszta to niewolnicy zadłużeni w bankach. Mamieni nadzieja uczciwości i lepszego jutra
    Czas najwyższy. Likwiduja Polskę mało tego to jeszcze wpycha nas w wojnę. obszar nad Wisla tylko z ROSJA moze stac sie POLSKA Co się cieszysz 20 gospodarką świata ? Przypominam , że byliśmy ~ 9 gospodarką świata z naszym przemysłem i czystym zyskiem.
    No cóż! Skoro Polacy nie wyciągnęli niezbędnych wniosków z historii i zapominając o Tragedii II wojny/o Zdradzie Zachodu, Namiętnie Poparli po Sierpniu1980 roku ""Kolorową Rewolucję ""&Prozachodnie Zmiany po 1989, to mają obecnie za to Sowitą,Zasłużoną Nagrodę !??
    Bracia Kaczyńscy wymyślili powiedzenie napierw Gruzja, potem Ukraina potem Polska. Mimo ogólnej niechęci do Kaczyńskich wszyscy powtarzają te bzdurę jak prawdę objawioną Polakom. Nienawiść do Rosji jest już tak rozbuchana że ogłupiały naród bardziej nienawidzi Rosji niż kocha Polskę. Nie mam wątpliwości. To nie nasza wojna. Tusk niech zabiera syna, zięcia, Sikorskiego i Nawrockiego z synem i żoną i w kamasze. Wara od naszych synów i wnuków.
    Już mam dość USA NATO i całej demokratycznej europy to jest szambo. bagnoTeraz dość? A w Jugosławii, Syrii, Afganistanie, Iraku, Libii itd to nie było dość. Wówczas to nikogo w pl nie ruszało a tam prawo międzynarodowe zostało złamane.. Prawo międzynarodowe zostało również złamane gdy układ warszawski został rozwiązany i od tego czasu wiemy co robiło NATO. Teraz jest tylko tego pokłosie. Sami Polacy wybrali sobie polityków z lewej i prawej strony, którzy mówią że cytuję -Polska stoi murem za izraelem. Albo wspiera najbardziej potomków pewnej ideologii na U.

nie Rosja jest wspierana, ale Polska odukrainiana. "Musicie zrozumieć, że czołowi bolszewicy, którzy przejęli Rosję, nie byli Rosjanami. Nienawidzili chrześcijan. Kierowani nienawiścią etniczną torturowali i mordowali miliony Rosjan bez odrobiny ludzkich wyrzutów sumienia. Nie można tego przecenić. Bolszewizm dokonał największej rzezi ludzkiej wszechczasów. Fakt, że większość świata nie wie i nie przejmuje się tą ogromną zbrodnią, jest dowodem na to, że światowe media są w rękach sprawców". - A. Sołżenicyn. Bolszewizm, twór zachodnich intelektualistów został narzucony Rosji siłą. Służyło temu wymordowanie rosyjskich elit oraz długoletnia walka z armiami tzw. ''Białych''. Niestety Biali przy częściowo biernej postawie Zachodu oraz naszego Piłsudskiego czerwonego potwora nie zmogło, Bolszewicy za to dokonali prawdziwej hekatomby narodu rosyjskiego.Po pierwsze polska , po pierwsze Polacy To są słowa Nawrockiego. Po wyborach zaczął układać się z żydami i ukraincami.PIS podpisał zielony ład i inne bzdety przez co teraz mamy nakazy, zakazy i rozkazy z UE. Mamy najdroższy prąd i gaz oraz inne media w Europie a i może na świecie a po wejściu ETS 2 i 3 skończymy pod mostami. PIS szykanował i prześladował nie zaszprycowanych Polaków i spowodował 200k nadmiarowych zgonów, rozdał uzbrojenie Polaków bez ich zgody ukrainie oraz rozdawał pieniądze polskich podatników ukraińcom, PIS wyleczył ponad 1,3 miliona ukraińców za pieniądze Polaków bez kolejek natomiast Polacy czekają miesiącami na te same usługi, kształci ukraińców za free natomiast młodzieź Polska musi płacić za studia bo na bezpłatnych sąW Polsce jest ogromna korupcja. Brak prawa, układy, zamordyzm i całkowity brak poszanowania człowieka. Za PZPR można było iść do sekretarza partii na skargę , tak mi opowiadali starsi ludzie a w obecnych czasach to ludzie samobójstwa dokonują , taka prawda Panie Suwerenny jest. Nikt nikogo nie szanuje , tylko kasa i kasa dużo kasy jak w jakimś mafijnym amoku. Boże tak zajechanej Polski nigdy nie było nawet za Gierka i Jaruzelskiego. Popis rozpierdolił Polskę i Polskość.
    https://www.tiktok.com/@themagicboy/video/7528887758534823190
    https://www.tiktok.com/@robercik_40/video/7557527538050813206

https://obudzeni.tv/v/1283461092/Kr%C3%B3tka-informacja-od-Putina
  • Re: "Elektrim wróci na GPW Autor: ~jw [130.255.153.*]
    Likwidacja i wyprzedaż polskiego przemysłu po 1989 roku to jedno z najboleśniejszych doświadczeń transformacji ustrojowej. I to nie jest teoria – to udokumentowany proces, który można prześledzić w raportach NIK, danych GUS, i publikacjach ekonomistów z tamtej epoki.
    Oto kilka faktów i szerszy kontekst
    CZĘŚĆ I
     Transformacja ustrojowa – terapia szokowa
    Po 1989 roku Polska została poddana tzw. terapii szokowej Balcerowicza, czyli gwałtownej liberalizacji gospodarki, prywatyzacji i otwarciu rynku na zachodnie korporacje.
    W praktyce oznaczało to:
    błyskawiczne zamykanie nierentownych (ale często strategicznych) zakładów państwowych,
    sprzedaż przedsiębiorstw zagranicznym inwestorom często za ułamek wartości,
    brak ochrony dla rodzimego kapitału i przemysłu.
    Efekt: setki tysięcy miejsc pracy zniknęły, a polski przemysł, który mógł zostać zmodernizowany, został w dużej mierze zlikwidowany.
     Przykłady zniszczonego przemysłu
    To, co pokazuje ta grafika, nie jest przesadą — większość z wymienionych sektorów została faktycznie rozmontowana:
    FSO, FSM, Ursus, Huta Warszawa, Stocznia Gdańska, Pafawag, Tonsil, Unitra, Fadroma, Dolmel, Predom, Wedel, Stomil, Polmozbyt – część z tych zakładów zniknęła całkowicie, część została przejęta i zdegradowana do roli montowni.
    Cukrownie i mleczarnie: w latach 90. i 2000. masowo przejmowane przez zachodnie koncerny (m.in. Pfeifer & Langen, Danone, Nestlé).
    Przemysł włókienniczy – duma Łodzi, Bielska i Andrychowa – został w praktyce unicestwiony przez import taniej odzieży z Azji i brak wsparcia państwa.
    Kto na tym zyskał
    Zachodnie korporacje – przejęły gotową infrastrukturę i rynek zbytu.
    Międzynarodowe fundusze inwestycyjne – wykupiły akcje za bezcen w ramach „reform prywatyzacyjnych”.
    Polscy pośrednicy i „nowi oligarchowie” – często dawni aparatczycy PZPR, którzy mieli dostęp do informacji i kredytów, więc kupowali za symboliczną złotówkę.
     Kto stracił
    Zwykli pracownicy, całe społeczności przemysłowe – np. Radom, Łódź, Wałbrzych, Dąbrowa Górnicza.
    Polska gospodarka, która zamiast się zmodernizować, stała się montownią cudzych marek i importerem gotowych technologii.
    Państwo – utraciło kontrolę nad kluczowymi gałęziami przemysłu i dochodami z własnych firm.
     Kto jest za to odpowiedzialny
    Nie ma jednej osoby. To wynik całego ciągu decyzji elit III RP:
    rządy Mazowieckiego, Bieleckiego, Suchockiej, Olszewskiego, Kwaśniewskiego, Millera, Tuska – wszyscy kontynuowali neoliberalny model bez korekty;
    nacisk i rekomendacje Międzynarodowego Funduszu Walutowego, Banku Światowego i doradców z USA (np. Jeffreya Sachsa);
    brak długofalowej wizji gospodarczej – wierzono w „niewidzialną rękę rynku”, która miała wszystko naprawić.
    Efekt: Między 1989 a 2004 rokiem:
    liczba dużych zakładów przemysłowych spadła o ponad 70%,
    udział przemysłu w PKB zmniejszył się drastycznie,
    Polska z eksportera maszyn i sprzętu stała się importerem dóbr wysokiej technologii.
     CZĘŚĆ II
    Mechanizm Likwidacji Państwa Produkcyjnego
    1. Operacja „Balcerowicz Plan”
    Oficjalnie nazywana „terapią szokową”.
    Nieoficjalnie — to był plan szybkiej deindustrializacji Polski, opracowany przy współpracy z doradcami z Międzynarodowego Funduszu Walutowego (MFW) i Banku Światowego.
    Cel: sprywatyzować i uzależnić gospodarkę od zachodniego kapitału.
    1989–1991: masowa liberalizacja cen → tysiące zakładów traci płynność.
    Banki zagraniczne przejmują kontrolę nad kredytami.
    Polska traci zdolność kredytowania własnego przemysłu.
    Efekt: hiperinflacja + fala bankructw państwowych firm.
     2. „Prywatyzacja” — czyli grabież majątku narodowego
    W latach 90. ponad 5000 przedsiębiorstw państwowych zostało sprzedanych za ułamek wartości.
    Przykłady:
    Huta Warszawa – sprzedana za 1/10 wartości.
    PZL Mielec – oddana Amerykanom za 5% tego, co kosztowały inwestycje PRL.
    Ursus – upadek po prywatyzacji przez holding zagraniczny.
    Wiele zakładów nie miało nawet szans się sprzedać — zostały celowo doprowadzone do upadku, aby nie konkurowały z zachodnimi koncernami.
    3. Recepta z Zachodu: „Nie produkujcie – importujcie”
    Instrukcja była prosta:
    „Po co macie produkować swoje cukierki, ubrania, maszyny, skoro możecie je kupić taniej od nas?”
    Zachód zyskuje:
    tani rynek zbytu,
    tanią siłę roboczą,
    i usunięcie potencjalnego konkurenta w Europie Środkowej.
    Polska zyskuje:
    bezrobocie,
    emigrację zarobkową,
    zależność od importu.
     4. Transformacja finansowa i medialna
    W tym samym czasie media, banki i handel zostały w dużej mierze przejęte przez zagraniczne koncerny.
    To pozwoliło na kontrolę narracji — przekaz był prosty:
    „To wina komunizmu, że zakłady upadły, a nie reform!”
    W rzeczywistości:
    większość zakładów działała rentownie do momentu prywatyzacji lub wymuszonej restrukturyzacji.
    5. Efekt końcowy
    W 1989 roku Polska miała ponad 8000 zakładów produkcyjnych.
    Dziś — mniej niż 10% z nich działa w polskich rękach.
    Reszta to ruiny, galerie handlowe albo magazyny korporacji.
  • Re: "Elektrim wróci na GPW Autor: ~WITEK [78.133.160.*]
    V ROZBIÓR POLSKI 
     To, co wydarzyło się w Polsce po 1989 roku, było podręcznikowym rozbiorem – nie tym zbrojnym jak w XVIII wieku, ale gospodarczym, politycznym i duchowym.
    Oto kluczowe zdrady narodowe lat 90. i 2000., które pokazują, jak Polska została wystawiona na sprzedaż:
     Lata 90. – Fundament zdrady
    „Plan Balcerowicza” (1989–1990)
    Pod hasłem „terapii szokowej” zniszczono setki tysięcy polskich przedsiębiorstw, a miliony ludzi zostały bez pracy. Państwowe zakłady sprzedawano za bezcen zagranicznym koncernom – cementownie, huty, browary, banki, energetyka. Polska produkcja została dobita, a naród wciągnięty w spiralę kredytów.
    „Nocna zmiana” (4/5 czerwca 1992 r.)
    Obalenie rządu Jana Olszewskiego, który próbował lustracji i zatrzymania prywatyzacyjnej wyprzedaży Polski. Na taśmach „nocnej zmiany” widać Tusków, Pawlaków, Kwaśniewskich, którzy ręka w rękę grali przeciwko suwerenności. To był moment, w którym układ III RP się zacementował.
    Prywatyzacja banków (1993–1999)
    Sprzedano m.in. Bank Śląski (ING), WBK (dziś Santander), Pekao SA, BPH. Polska straciła kontrolę nad sektorem finansowym. Decyzje kredytowe i inwestycyjne zaczęły zapadać nie w Warszawie, tylko w Londynie, Madrycie czy Amsterdamie.
    Wejście Polski do NATO (1999)
    Politycy sprzedali to jako gwarancję bezpieczeństwa, ale realnie Polska oddała część suwerenności militarnych decyzji. Od tamtej pory nasze wojsko wysyłane było jako „mięso armatnie” – Irak, Afganistan – w interesach obcych mocarstw, nie narodu.
     Lata 2000. – Konsolidacja niewoli
    Sprzedaż Telekomunikacji Polskiej (2000)
    TP SA trafiła w ręce France Télécom, a infrastruktura strategiczna – kable, centrale, sieci – znalazła się pod kontrolą obcych. Symboliczny gwóźdź do trumny polskiej suwerenności cyfrowej.
    Afera FOZZ, a potem afery paliwowe i hazardowe
    Największy przekręt transformacji – miliardy dolarów wyprowadzone z Polski przy współudziale służb specjalnych. Afera FOZZ to nie tylko złodziejstwo – to finansowe krwawienie Polski, które umożliwiło przejęcie majątku narodowego przez mafię polityczno-biznesową.
    Wejście do UE (2004)
    Zrobiono z tego „sukces cywilizacyjny”. Fakty: Polska zgodziła się na sprzedaż ziemi obcokrajowcom, na likwidację stoczni, cukrowni, hut. Całe gałęzie przemysłu zostały „zrestrukturyzowane” (czytaj: zamknięte) na życzenie Brukseli, aby zagraniczne koncerny przejęły rynek.
    Kontrakty gazowe i ropa (2006–2010)
    Politycy PO-PSL podpisywali umowy z Rosją na wyjątkowo niekorzystnych warunkach – Polacy płacili jedne z najwyższych cen w Europie, a oligarchowie klepali się po plecach.
    Afera taśmowa i Amber Gold (2008–2012)
    Pokazały, że elity polityczne i finansowe traktowały Polskę jak prywatny folwark. Oszukano setki tysięcy ludzi, a państwo „nie zauważyło” przekrętu na miliardy.
     Skutek
    Polska w ciągu kilkunastu lat:
    straciła kontrolę nad bankami, mediami, energetyką i handlem,
    została zadłużona na pokolenia,
    utraciła miliony obywateli, którzy zostali zmuszeni do emigracji,
    a jej parlament zamienił się w teatr marionetek PO i PiS – dwóch skrzydeł tej samej hydry.
  • Re: "Elektrim wróci na GPW Autor: ~WITEK [78.133.160.*]
    PRZEZ 36 LAT 5 MILIONOW POLAKOW WYJECHALO?   EUROPA MUSI SIE ODCIAC OD USA  IZRAELA I UKRAINY BEZ TEGO BEDZIEMY PAROBKAMI NIE DOZYJACYMI EMERYTURY UMUSI POWSTAC JAKAS ORGANIZACJA CZY PARTIA ROBOTNICZA LUDOWA COS NA ZNAK PZPR TE WYBORY NIC NIE DAJA CIAGLE WYGRYWAJA CI SAMI MA RZADZIC JEDEN PREZYDENT I RADA NARODOWA A SEJM DO KONTROLI MINISTERSTWA ALE JAK BEDZIE TA WOJNA TO MUSIMY WIEDZIEC KTO WROG TERAZ JAK ZA KOMUNY POWIINNO BYC NIEPOSLUSZENSTWO CZYM GORZEJ TYM LEPIEJ NIECH TEN SYSTEM UPADNIE

Nie ma zadnego prezydenta Polski! Wszyscy ci tzw...prezydenci od 1989 roku to nie sa zadni prezydenci tylko namiestnicy, podstawione marionetki zachodnich wywiadow wykonujacy rozkazy z za oceanu i z knesetu, beda zapalac swieczki hanukowe w sejmie!!! To jest akt poddanstwa i wiernosci bestii. pewien Polak pojechał do Rosji na wycieczkę. Donosi, że w tamtym kraju nie ma niedoborów paliwa, nie ma kolejek na stacjach. Dokładnie teraz nie pamiętam ale litr benzyny kosztuje ok 2,80pln. A jedzenie, alkohol jest tańszy niż w Polsce. Dobrze traktują i mówią o Polakach. Trzeba o tym mówić bo system ciągle kłamie. Pozdrawiam.
    Prezydent sieje propagandę że najgorsze zło to Federacja Rosyjska. na kilku przemówieniach szczuł na Rosję. to nie mój prezydent

Putin: zawsze analizuje. Polska i spoleczeñstwo polskie powinno nauczyc sie rozporzadzac dobrze wlasna refleksja, wizja, analiza, informacja, precyzja, przed czasem nie po fakcie! Po prostu nauczyc sie myslec po swojemu. Nie, media, nie co mówi sasiad, telewizja, itd. A byloby o wiele lepiej i przed podjeciem decyzji przez czasem.

• Re: "Elektrim wróci na GPW Autor: ~XXX [79.188.86.*]
    Zaczyna docierać do was że nie potrzebujemy aby Ukraina chroniła nas przed Rosją , tylko Rosja chroniła nas przed Ukrainą.??? My jeszcze będziemy prosić Rosjan o wyzwolenie od ukraińców.Tak, oni są tu już od pokoleń. Bękarty operacji "Wisła". 100%racja tak samo bękarty po 45r , po sovieckich wojskach UB SB itp. Dzieci Wiele Polek i Polakow z tymi benkartami sluby pobrali i dzieci maja , bo ,bękarty ukrywaly to kim sa i z jakich terenow sa ich dziadowie .Wspolczuje tym co w nieswiadomosci to zrobili bo lekkiego zycia z takimi nie maja i miec nie beda .Moze stad taka skala rozwodow w Polsce i morderstwa w rodzinach .Takie przemyslenia mam juz od wielu lat . 
     W polskim rządzie są już żymianie, upadlińcy, niemcy... A ilu jest Polaków? Są tacy?Ukraińców w obecnej władzy jest b. wielu Balczun (likwiduje PKP Cargo) , Siemoniak (MSW), Bodnar, Szeptycki, Kowal itp. Dlatego tak jesteśmy bezczelnie okradani.POPIS narodził się w Magdalence...Został stworzony po to, aby wyeliminować patriotów z rządzenia Polską...Jego ojcami chrzestnymi byli Rockefeller z Jaruzelskim. Jego dwa główne człony to lewa i prawa ręka tej samej głowy...jeden z jego sztandarowych tuzów zawodowo zajmujący się naukowym grzebaniem w śmietniku średniowiecza powiedział kiedyś ,,a Polaków rozcieńczymy Ukraińcami"...Wydaje mi się, że po prostu zrobili to, co zaplanowali...
    https://www.youtube.com/watch?v=2oJ-pEbjsdo
    PRZEMOWIENIE PUTIN
    Niech żyje Wielka Polska I tak Putin przejdzie do historii jako ten który w jeden dzień zwalczył korono wirusa. To jest prawda, że Putin zlikwidował wymyśloną Brawo dla Putina....!!! A dlaczego nie zrobili tego w UA? Celowe to było narażanie Polaków? Dlaczego mówiono w TV, że zaraz będzie kolejna fala, tydzień dwa, a tu nagle wpuszczają ludzi bez szczepień, bez masek, wszystko ucichło? Dlaczego konflikt kiedy zaczął się w 2014 nie robił takiego wrażenia jak teraz? Przecież mocno bombardowano wtedy wschód UA jak teraz, nagle zachód się przestraszył, czy to miała być z zaskoczenia kolejna część planu zaraz po cow-id? Dlaczego w TV nagle Tusk mówi, że to też nasza wojna, a w 2014 roku kiedy Tusk był przewodniczącym w czasie rządzenia PO (Komorowski prezydent) nie namawiał, ze to też nasz konflikt tak jak teraz to robi? Co się zmieniło? Nagle jeden konflikt w tym samym miejscu jest gorszy od poprzedniego? Tyle pytań prawda? Jak to mawiają garbate nosy - "Nie dobra o tym mówić"

Od dwóch lat słucham że gospodarka pada…długo jeszcze będzie upadać? To co ja widzę to dalsza eskalacja wojny.Uważam że siejesz dezinformacje i złudną nadzieje. Kiedyś ktoś powiedział takie słowa. Ludzi wschodu nie dotkną żadne kryzysy. To są ludzie którzy od zawsze są nauczeni biedy. System finansowy może się załamać a deficyt może być jak kaldera super wulkanu. Człowiek wschodu zje starą słoninę i przepiję to bimbrem. To wszystko z uśmiechem na twarzy bez grymasu i bez załamki psychiki. Oligarchia trzyma kase w Szwajcarii i posiada wykupione wille oraz hotele na Teneryfie czy Hiszpanii. Bogaty dalej będzie bogaty a biedy zostaje przy swojej kanie samogonu a finalnie wszyscy Happy

Skandal za skandalem. Zdrada goni zdradę! Tylko powstanie narodowe ratuje sytuację w której znajduje się Polska Aresztować cały rząd bez wyjątku by nie uciekli Nasze pieniądze już są na Ukrainie i w chazarskich bankach. jeden naród utrzymuje trzy swój własny ten za Bugiem i ten za Wzgórzami Golan dlatego brakuje Chyba cztery , bo dochodzą jeszcze Hindusi ( analogiczna umowa , jak z Ukrainą podpisana przez donaldinio

• Re: "Elektrim wróci na GPW Autor: ~witek [78.133.160.*]
    Rosyjski Specnaz ma listy osób przeznaczonych do likwidacji w razie wojny. Jest na niej m.in. prezydent Karol Nawrocki – powiedział w Radiu Wnet gen. Andrzej Kowalski, wiceszef BBN, były szef kontrwywiadu i wywiadu wojskowego.

Zapytany wprost, czy w takiej sytuacji pierwszym celem ataku będą ludzie z Pałacu Prezydenckiego, Kowalski odparł, że "raczej tak". Przypomniał, że w czasie oblężenia Kijowa w 2022 r. rosyjski Specnaz był obecny w ukraińskiej stolicy i polował na prezydenta Wołodymyra Zełenskiego.
    https://dorzeczy.pl/kraj/790074/gen-kowalski-prezydent-nawrocki-jest-na-liscie-specnazu.html

Bitwa o Kijów – bitwa trwająca między 25 lutego a 2 kwietnia 2022 o stolicę Ukrainy, Kijów, podczas rosyjskiej inwazji na Ukrainę. W trakcie bitwy ukraińska stolica znalazła się pod ostrzałem artyleryjskim, dochodziło do starć na ulicach z dywersantami[4]. Starcie zakończyło się zwycięstwem Ukrainy i ewakuacją wojsk rosyjskich z obwodu kijowskiego[5]. 

Rosjanie mi nic nie zrobili panie ministrze izraela to politycy tacy jak pan jest odpowiedzialny za całe zło ,w dupie z takim rządem lepszy ruski mir niż ta uśmiechnięta demokracja polska

Pamiętajmy że Żydzi zorganizowali rewolucję w Rosji. Wybili inteligencję, księży i chłopów rosyjskich. Lenin-pochodzenie żydowskie, Beria to samo, Świerdłow, organizator egzekucji rodziny carskiej oczywiście też Żyd i kabalista, i tak dalej, i tak dalej......... Poszperajcie trochę w internecie jak nie wierzycie, póki można.
    Wiedzą o tym tylko wtajemniczeni , reszta Polaków bezpryzorna !! Wszytko wina Putina i Rosji . Najgorzej to starsze pokolenie , choć i młodsze nie grzeszy wiedzą . To lata urabiania klepek w mózgu w propagandzie z fiksowanej . Chyba pod tą wojnę z Rosją . Nie udało się Napoleonowi ani Hitlerowi , . Więc chcą pchnąć NATO teraz na Rosję

1 25 lat temu gospodarka zachodu była relatywnie dobra , wytwarzała dużo dobrych produktów. Ich waluty były mocne i pożądane.
    2 Ale już wtedy cos sie psuło , a finansisci zaczeli to naprawiać poprzez dodruk papierowych pieniędzy i inne sztuczki. Ten dodruk trafił do banków , banki zainwestowały forsę w giełdę i zrobiły z niej piramidy finansowe. Bo to łatwy zrobek , dokąd się kręci.
    3 Realna gospodarka zaczęła upadać . Przykład Boeinga , gdzie zarząd zamiast rozwijać markę i produkty , ciął koszty na siłe, by poprawić papierowe wyniki firmy i zwiększyć cenę akcji ( z tergo zarząd był rozliczany) . Po latach takiej polityki samoloty Boeinga zaczęły spadać , dobra kadra uciekła , klienci też a zaraz potem ceny akcji a z tej sytuacji nie ma już dobrego wyjścia. To tylko przykład tego co dzieje się wszerz i wzdłuż gospodarki zachodu.
    6 Kraje reszty świata zaczęły pozbywać się dolców i euro , kupować od siebie zamiast od zachodu i generalnie powiedziały sprawdzam. I poleciało : złoto podwoiło wartośc w ciągu roku , srebro to samo. Dolar leci na łeb , mniej do euro , bo razem spadają ale widać to z cenie złota. Rozpoczęła się ostatnia część upadku potęgi zachodu….. a będzie jeszcze gorzej  Za pięć lat Europa będzie ja Bejrut ( kiedyś piękna i wspaniała ) a potem biedna , zdewastowana i z wojną domową wszystkich ze wszystkimi , uzbrojonymi w kałachy i bazooki . Podobnie w USA .
    7 Dodatek: o co chodziło z wyprawą żydowskich elit na Rosję ? Są dwie drogi bogacenia się państw : Rabowanie innych i rozwój własny. To pierwsze stosowali z wielkim powodzeniem np Rzymianie od roku 100 pne do 150 ne. Potem przestali a nie mieli pomysłu na rozwój własny …. więc upadli !!!! Rozwój własny wymaga dużego wysiłku ale zawsze jest lepszy . Super przykładem są Chiny za ostatnie 40 lat.

https://www.youtube.com/watch?v=BLkCUHbGSLU
  • Re: "Elektrim wróci na GPW Autor: ~CWKS [149.156.84.*]
    Zamiast zyc w zgodzie z Rosją, Białorusią to będziemy płacić i harować na tym pasozytow z USA! Nie ma żadnej Ukrainy to prywatna korporacja a w tzw rządzie nie ma ani jednego Ukraińca
    majątki polityków polskojęzycznych trza odebrać skonfiskować na poczet tych emerytur i socjali dla ukraińców ukradzione ze składek Polaków wypracowanych i ukradzione Polakom.
    Ukraina została sprzedana .Amerykańskich ,Angielskich i Izraelskich korporacji nikt nie pozwie. Spróbuj to zrobić w Polsce .Chciałabym zobaczyć efekt twoich starań .Poza tym kto ma to zrobić na Ukrainie? Ten rząd to nie są Ukraińcy i to oni sprzedali Ukrainę.
  • Re: "Elektrim wróci na GPW Autor: ~CWKS [149.156.84.*]
    KILKA WARIANTOW NA ROZWIAZANIE TRAGICZNE SYTUACJI POLSKI BEZROBOCIE JUZ 10% OFICJALNIE NIE OFICJALNIE 20% ZLOTO 1 KG 500 TYS BITCOIN 450 TYS MIESZKANIA JUZ W DUZYCH MIASTACH PO 8000 M WTORNY IDZIE KRACH NIE MA PRZEMYSLU NIE MA PRACY NIE MA KTO KUPOWAC MASE NOWYCH CENA MAX 10 TYS M POLSKA UTRZYMUJE 3 NARODY UKRAINSKI CHAZARSKI I KOLOROWYCH POLAK TO JUZ 4 KATEGORI UKRAICOW BYLO 42 MIL 10 MIL UCIEKLO 10 PRZYLACZYLO SIE DO ROSJI 1,5 MIL ZGINELO Z BRONIA NATO ZOSTALO 20 MIL ILE TAM CHAZAROW? TERAZ CHCA 1 MIL POLAKOW  NA ROSJE  NAWROCKI NA LISCIE SPECNAZU W RAZIE WOJNY POWSTANIE NARODOWE ALBO BUNT WOJSKA POLSKA I POLACY W LIKWIDACJI CHCA PRZESZKOLIC 1 MIL CHLOPA NIC SIE W POLSCE NIC SIE NIE ZMIENI NIE MOZNA Z ROSJA WSPOLPRACOWAC BO RUSKA ONUNCA MY TEZ JESTESMY POD OKUPACJA USRAELA OD 36 LAT PARTIE KTORE CHCIALY ZMIANA I KAMARACI ZLIKWIDOWANE 1 000 000 DLA POLAKA Z ZASOBOW NATURALNYCH I CO MIESIAC PO 10 000 Z ZYSKOW ZE SPRZEDAZY PODATEK OBROTOWY 2% DOCHODOWY 10% ZERO VAT PIT CIT ZUS DO LIWIDACJI KAS TEZ  WSPOLNOTY TEZ A PRZEDEWSZYSTKIM ODCIAC SIE OD CHAZARSKIEGO SYSTEMU BANKOWEGO MFW I BANK SWIATOWY TO JEST PODSTAWA ALE TO OZNACZA WOJNE TAK JAK MA ROSJA ALE WOJNE I TAK CHYBA BEDZIEMY MIELI  PODOBNO UE PRZEGLOSOWALA SPRAWIE ZESTRZELIWAC SAMOLOTOW ROSYJSKICH NA TERYTORIUM ROSJI
    PRZEMOWIENIE PUTINA BARDZO LOGICZNE I SENSOWNE  NA KANALE 3 TOMASZOW BEDNARSKI PIEKIELNIK GDULA PIOTR I SEWERENNY NA ULICACH POLSKI MIAST LUDZIE SMUTNI PRZYGNEBIENI DROZYZNA ITP LIKWIDACJA POLSKI I POLAKOW PRZEZ 36 LAT 5 MILIONOW POLAKOW WYJECHALO?SKICH EUROPA MUSI SIE ODCIAC OD USA  IZRAELA I UKRAINY BEZ TEGO BEDZIEMY PAROBKAMI NIE DOZYJACYMI EMERYTURY UMUSI POWSTAC JAKAS ORGANIZACJA CZY PARTIA ROBOTNICZA CHLOPSKA LUDOWA COS NA ZNAK PZPR TE WYBORY NIC NIE DAJA CIAGLE WYGRYWAJA CI SAMI MA RZADZIC JEDEN PREZYDENT I RADA NARODOWA A SEJM DO KONTROLI MINISTERSTW ALE JAK BEDZIE TA WOJNA TO MUSI WIEDZIEC KTO WROG TERAZ JAK ZA KOMUNY POWIINNO BYC NIEPOSLUSZENSTWO CZYM GORZEJ TYM LEPIEJ NIECH TEN SYSTEM UPADNIE
    Słowianie! Jednoczmy się jeśli chcemy przetrwać!Majątki oligarchów ukraińskich powinny być im odebrane!!
    Dziwić się można, ze Rosja jeszcze nie zareagowala na to zbiorowe podgryzanie jej przez hieny imperialistow!!! Cierpliwie -- broni się tylko,,,,- ale tak nie może być długo,,,,,kazda cierpliwość sie kończy,,,, A polska juz i tak rozwalona !!! - bez udziału Rosji!!!!Rozbiór i likfidacja Polski juz jest w toku!!!! A ciemniaki są nadsl podżegani przeciwko Rosji??!!!! A co z prawdziwym wrogiem????!! Polacy?

Jak to jest że ja po 25-ciu latach pracy mam 1500 zł renty a Ukraincy mają za darmo dostawać ulgi i 800 plus jak żyć...oraz oni mają za 1 dzień pracy w Polsce 1.780 zł emerytury lub renty.... Płatne z naszych składek ZUS, które ty płaciłeś co miesiąc przez 25 lat. Obecnie, POLACY prowadzący 1-osobową działalność gospodarczą płacą SKŁADKĘ ZUS prawie 3.000 zł miesięcznie !!! Ukraińcy są zwolnieni z płacenia składek przez PÓŁ ROKU, a po tym okresie płacą grosze.
    Bitwa o Kijów – bitwa trwająca między 25 lutego a 2 kwietnia 2022 o stolicę Ukrainy, Kijów, podczas rosyjskiej inwazji na Ukrainę. W trakcie bitwy ukraińska stolica znalazła się pod ostrzałem artyleryjskim, dochodziło do starć na ulicach z dywersantami. Starcie zakończyło się zwycięstwem Ukrainy i ewakuacją wojsk rosyjskich z obwodu kijowskiego

Bitwa pod Lenino – starcie zbrojne w dniach 12–13 października 1943 

Operacja dukielsko-preszowska

To celowa, zaplanowana ekstrminacja rdzennej ludności słowiańskiej. NIGDZIE się nie ruszajcie, żadnych plecaków ewakuacyjnych, bo nie będzie do czego wracać. Chcą zrobić dokładnie to co w Palestynie i Ukrainie, obydwa kraje zajęte już przez Chazarów

https://www.youtube.com/watch?v=UisZGp7mhR4&list=RDUisZGp7mhR4&start_radio=1

WYGRAŁEM.To jedno słowo kosztowało mnie ponad cztery lata życia.Ponad 150 kilkugodzinnych rozpraw.9 skierowań na badania psychiatryczne.Kilka nielegalnych zatrzymań przez policję.Niezliczone kontrole – sanepidu, skarbówki, ZUS-u, policji, straży, prokuratury.Śledzenie, nękanie, ciągłe próby złamania mnie psychicznie i finansowo.A wszystko dlatego, że nie zgodziłem się zamknąć ust i klubu.Ale przetrwałem.I dziś mogę powiedzieć – WYGRAŁEM.Nie jestem politykiem.Nie mam układów, wpływów ani parasola ochronnego.Jestem zwykłym człowiekiem z Rybnika, który prowadził klub, dawał ludziom pracę i chciał żyć normalnie.Ale w czasie, gdy większość się bała – ja powiedziałem „dość”.Sprzeciwiłem się bezprawnym obostrzeniom.Nie z buntu, tylko z potrzeby normalności i prawa . Walki o siebie ale i o ludzi o branże . Za tę odwagę próbowano mnie zniszczyć.Postawiono mi zarzuty karne, za które groziło 8 lat więzienia.Byłem traktowany jak przestępca, choć jedynym „przestępstwem” było to, że nie dałem się zastraszyć.Dziś, po latach, mogę powiedzieć z pełną dumą – sąd przyznał mi rację.Nie raz, a dwa razy – w Naczelnym Sądzie Administracyjnym, najwyższej instancji w Polsce.Wcześniej wygrałem też w I instancji w sprawie karnej, która miała mnie zniszczyć.To zdjęcie pochodzi z konferencji pod siedzibą Sanepidu w Rybniku.To tam ogłosiłem wygraną i zapowiedziałem, że składam zawiadomienia do prokuratury z art. 231 i 271 Kodeksu karnego – dotyczące działań inspektorów Michała Dudka i Grzegorza Chudzika.Bo ktoś musi odpowiedzieć za decyzje, które niszczyły ludzi, biznesy i marzenia.Dziś emocje już opadły, więc wrzucam to zdjęcie spokojnie.Nie po to, by się chwalić.Po to, by przypominać.Że zwykły człowiek może wygrać z systemem.Że nawet jeśli masz przeciwko sobie instytucje, urzędników, paragrafy i całe państwo – prawda jest po Twojej stronie.Tylko trzeba mieć odwagę o nią walczyć.Ta walka kosztowała mnie wiele – zdrowie, nerwy, pieniądze i spokój.Ale dała mi coś bezcennego: świadomość, że człowiek ma w sobie siłę większą niż cały aparat władzy.Dziękuję wszystkim, którzy stali obok mnie, wspierali, wierzyli, pisali, dzwonili.Bez Was nie byłoby tego momentu.To nasze wspólne zwycięstwo.Bo to nie jest historia o jednym człowieku.To historia o nas wszystkich – o tych, którzy się nie poddali
    Piekło zamarzło po raz kolejny…Nobel dla fałszywych autorytetów to moralny upadek komisji w służbie imperium.Tak się zastanawiam dla kogo naprawdę pracuje ta komisja? Komitet Noblowski nie uznał prawdziwych bohaterów pokoju. Zamiast tego dał laur wenezuelskiej polityk-celebrytce Maríi Corinie Machado, członkini nurtu neoliberalnego, otwarcie wspierającej izraelski reżim Benjamina Netanjahu i mającej powiązania z amerykańską hegemonistyczną polityką. To nie jest „nagroda dla demokracji” to nagroda dla propagandy imperium, dla tych, którzy od dawna uczą się ręcznie eksportować „terapię szokową” z Zachodu do krajów Ameryki Łacińskiej.Machado to symbol neoliberałów: prywatyzacje, cięcia, otwieranie gospodarki na korporacje, tłumione związki zawodowe wszystko w rytm scenariuszy fundacji „demokratycznych” z DC i Londynu. Naomi Klein nazwała ten model Doktryną Szoku kryzys staje się pretekstem do grabieży narodów.A teraz Komisja Noblowska mierzy się z katastrofą: - Daje Pokojowego Nobla tym, którzy przyklaskują agresji i przemocy. - Uznaje wspieranie reżimu izraelskiego i zbrodni w Gazie jako „zasługę”. - Bagatelizuje cierpienie milionów ludzi, by uczynić z wielkich graczy aktorów moralnych.Kto dziś stał przy pierścieniu? Komisja, która rozdaje laury politykom przyklejonym do imperialnych linii. Kto przechodzi bezkarnie? Ci, którzy w imię wolności rozmontowują własne kraje na usługach zagranicznych interesów.Nie dajmy się okradać idei pokoju i sprawiedliwości. Nie pozwólmy, by nagroda, którą kiedyś nadawano wielkim postaciom zmiany świata, dziś stała się narzędziem PR-u i geopolitki.Nie kupuję ich mitu. Udostępniaj, mów, budujmy front przeciw moralnej degeneracji Zachodu i manipulacjom wielkich instytucji.Pokojowy Nobel? Tak ale nie dla tych, którzy wspierają wojny.

agdalenka (1988–1989)Były to tajne spotkania przedstawicieli komunistycznych władz PRL oraz opozycji „Solidarności”, prowadzone w willi MSW w Magdalence pod Warszawą.Spotkania te poprzedzały Okrągły Stół i miały na celu ustalenie ram transformacji ustrojowej.Ze strony rządowej uczestniczyli m.in. Czesław Kiszczak, Stanisław Ciosek, Jerzy Urban, a ze strony opozycji Lech Wałęsa, Tadeusz Mazowiecki, Bronisław Geremek, Adam Michnik.Uzgadniano kwestie: legalizacji „Solidarności”, zasad wyborów, podziału wpływów w mediach, a także bezpieczeństwa dla funkcjonariuszy aparatu PRL.
    https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=co0iVSnESyE

https://www.youtube.com/watch?v=UisZGp7mhR4&list=RDUisZGp7mhR4&start_radio=1

ZOBACZ, CO ROBIŁ TEN TYRAN.
    Oto, co zły dyktator i tyran Kaddafi robił swoim biednym ludziom:
    1. W Libii elektryczność była darmowa dla wszystkich obywateli.
    2. Pożyczki były nieoprocentowane w bankach państwowych dla wszystkich obywateli zgodnie z prawem.
    Trzy. Własny dom był uważany za prawo człowieka w Libii.
    4. Nowożeńcom przydzielono równowartość 50 000 dolarów amerykańskich na zakup pierwszego mieszkania. Rząd wspierał tworzenie rodzin.
    5. Edukacja i zdrowie były darmowe w Libii. Przed Kaddafim tylko 25% Libijczyków umiało czytać; obecnie liczba wynosi 83%.
    Sześć Libijczykom, którzy zdecydowali się na rolnictwo, przydzielono grunty, mieszkania pod zabudowę na miejscu, narzędzia, nasiona i bydło, aby mogli założyć własne gospodarstwa.
    Siedem. Jeśli Libijczyk chciałby studiować lub skorzystać z leczenia za granicą, miał przydzielić mu równowartość 2 300 000 dolarów miesięcznie na pokrycie zakwaterowania i transportu.
    Osiem. Rząd dotował zakup samochodów na 50% całkowitej wartości.
    Dziewięć Benzyna w Libii kosztowała Muamar Kaddafiego równowartość 14 centów za dolara amerykańskiego.
    Dziesięć Jeśli Libijczyk po ukończeniu studiów nie znalazł pracy, rząd płacił mu średnią pensję, dopóki nie osiągnął odpowiedniego miejsca do uzyskanego wykształcenia.
    11. Libia nie miała długu zagranicznego, a rezerwy jej Banku Centralnego szacowane na około 150 miliardów dolarów amerykańskich zostały podzielone jako łupy wojenne pomiędzy mocarstwa okupujące ten kraj.
    12. Wszyscy Libijczycy uczestniczyli bezpośrednio w tantiemach ropy naftowej, pieniądze przelewano każdemu obywatelom na ich konto bankowe.
    13. Na każde poczęte dziecko mamom przydzielano równowartość 5000 dolarów amerykańskich.
    14. 25% Libijczyków miało tytuł uniwersytecki.
    15. Libia jest krajem pustynnym, a Kaddafi rozpoczął projekt Wielka Sztuczna Rzeka, który jest największym transpozycją wody na świecie i zapewnił zaopatrzenie w wodę wszystkim obywatelom i rolnictwo w tym kraju.
    Teraz znamy listę okrucieństw, które Libijczycy musieli cierpieć przez cztery dekady z Muamarem Kaddafim, odkładając na bok sarkastyczny, był to niewygodne dla międzynarodowego S10n1sm0 dlatego został odchylony
  • Re: "Elektrim wróci na GPW Autor: ~Andi [91.94.12.*]
    09.X. na stronach rządowych opublikowano raport " Polska pomoc Ukrainie 2022-2023".
    Raport pokazuje skalę kompromitacji podporządkowania interesów Polski innemu państwu. Całkowita wartość pomocy Polski dla Ukrainy w tych latach wyniosła 106mld zł czyli 3,82% naszego PKB. Jest to rekord świata. Drugi kraj dał poniżej 1% swojego PKB na pomoc.
    Nikt Polaków nie pytał o zgodę na tak niebywałą skalę rozdawnictwa publicznych pieniędzy. Afera podkarpacka tylko w części tlumaczy taką służalczość polskich elit.
    W omawianym okresie przekazano Ukrainie 44 pakiety uzbrojenia o wartości 4 mld€ . Pokazują one skalę rozbrojenia Wojska Polskiego.
    Przekazano: 586 pojazdów opancerzonych, 137 systemów artyleryjskich, 318 czołgów, 10 śmigłowców itd. oraz ponad 100mln szt. amunicji. Polski dług to ok.2bln zł.
    Z raportem można się zapoznać na stronach rządowych.
[x]
ELEKTRIM -11,88% 6,01 2008-01-10 16:29:47
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.