• ZAGADKA Autor: ~Żorż [78.30.83.*]
    Zagadka: co robią Polacy w sobotę, gdy pogoda nie sprzyja grillowaniu i wyjazdom poza miasto? Rozwiązanie: przed chwilą wróciłem z tour de galerie. Żona przegoniła mnie dziś po czterech dużych galeriach. I cóż - tłumy ludzi, na parkingach zero miejsca, do jednego HP odpuściłem w ogóle wejście, gdy zobaczyłem kolejki do kasy. W drugim HP myślę sobie, że muszę i koniec, w efekcie do kasy stałem 25 min, a czynne były dwie, za mną taka sama kolejka, więc sprzedaż non stop. Rzuciłem okiem na sklepy CCC, bo akurat nie miałem dziś potrzeby, aby tak wchodzić - dawno nie widziałem tam takiego ruchu, a bywam średnio 2 razy w ciągu miesiąca. Ze spokojnym więc w dalszym ciągu sercem pozdrawiam cierpliwych.
  • Re: ZAGADKA Autor: ~Bzymbzymk [31.60.106.*]
    Przez wiele lat zniknęła prawie zima. Przed Bożym narodzeniem można było smigac w koszulce było po 17C. Teraz natomiast pogoda wraca do dawnych lat gdzie na 1 listopada bywalo śniegu po kolana. Za ten stan rzeczy winne są erupcje wulkaniczne. Aktywność wulkaniczna jest intensywna może dojść do tego że i w Lipcu będzie śnieg. Kiedyś chyba nawet tutaj na bankierze pisałem, że dojdzie podając nawet region że w lato będzie zima i tak było. Faktem natomiast jest to że ludzie są biedni i galerie są puste taki widok co mówisz to rzadkość. Wiem bo obserwowałem sklepy w Szwecji i CEE. Ale to jest giełda spółka może mieć straty etc a kurs może iść w górę. Tak samo jak Alior był po 24 m.in dzięki mojej pomocy jako bank nieuflogany w kredytu Frankowe. Jak ktoś to nabywał po 80 wywalał po 30 bo liczyl że będzie 300 podczas gdy trupy kredytowe po kilkaset zł kosztowały. Problem to ma Wielton bo Baltic Dry Index. Ale te buty etc. Miłek bubli nie sprzedaje. Kupowałem buty w CCC i były wyjątkowo trwałe a jestem sportowcem. Jak KNF się nie przyczepi to i kurs może bryknac do 2000 zł czemu nie. Ale też nie ma być co pazernym. Póki co nic nie zapowiada żeby spółka miała upaść czy coś. Ekspansję uważam za nieco przesadna ale też ceny najmu komercyjnego lecą na leb więc jego ratio to nie tyle że więcej klientów co że tańszy najem
  • Re: ZAGADKA Autor: ~Kosiarz [146.70.230.*]
    Warto spojrzeć na temat sobotnich tłumów w galeriach z szerszej perspektywy. To, co widzimy – przepełnione parkingi, kolejki do kas, ruch w CCC – to nie tylko kwestia zakupów. Galerie handlowe w Polsce pełnią dziś funkcję tzw. „trzeciego miejsca” – po domu i pracy – o czym pisał Ray Oldenburg. W weekendy, zwłaszcza przy niepogodzie, stają się formą rozrywki, społecznego rytuału i taniej rekreacji, szczególnie w gospodarce doświadczeń opisanej przez Pine’a i Gilmore’a.

Dane, które potwierdzają trend:
    • Według GfK, w I kwartale 2025 odwiedzalność galerii handlowych wzrosła o 11% r/r, szczególnie w soboty.
    • Ponad 70% odwiedzających deklaruje, że ich celem nie są tylko zakupy, ale też „spacer, kawa, dzieci się pobawią”.
    Tylko w marcu 2025 sprzedaż w kategorii moda i obuwie wzrosła o 7,2% r/r (Eurostat/PMR).

Co do samego CCC to już nie raz się wypowiadałem ale dodam, że mimo że czynsze spadają, koszty osobowe i logistyka rosną. Do tego wysoka sezonowość sprzedaży (zwłaszcza w modzie) może łatwo przełożyć się na kolejne kwartały „na czerwono”.
  • Re: ZAGADKA Autor: kochamxtb [46.112.0.*]
    Żorż zaklinaj rzeczywistość jak sam Miłek powiedział że sprzedaż idzie tak sobie. Sylwia z Boś w wywiadzie powiedziała że rozmawiała z zarządem i spełnienie prognoz rocznych się oddaliło względem tego co myslała miesiąc temu. Ty pojechałeś w swojej miejscowości do galeri i potrafisz powiedzieć czy jest więcej lub mniej osób w sobotę niż gdy jest ładnie. W weekend każdy wychodzi, w Polsce mamy tylko sobotę, chodzi o tydzień pracy gdy tak się nie chce już chodzić po sklepach. Ludzie zakupy kiedyś zrobić muszą ale mniej chętnie kupią klapki, stroje kąpielowe inne rzeczy które naturalnie by potrzebowali w gorące dni. Ze spokojem trzymaj akcje jak chcesz ale nie licz na wzrosty pod takie prognozy chyba że fundusze będą jeszcze manipulować kursem ale ATH to one nie wbiją to ulica musi ciągnąć a ulica aż tak głupia nie jest by pod niższe oczekiwania pchać kurs na nowe szczyty.
  • Re: ZAGADKA Autor: ~Mc1 [217.114.34.*]
    Nie wiem czy wyłapaliście podczas konferencji to co mówił Prezes apropo zapasów i słabej pogody. Stwierdził że mokasyny czy inne buty spokojnie można spakować i pozostawić na kolejny sezon to nie pomidor ze się popsuje. I stwierdził że to o wiele bardziej się opłaca niż robienie przecen i promocji. I w razie nie sprzedania towaru bedzie na kolejny sezon a zakupy będą dostosowane do zapasów.
  • Re: ZAGADKA Autor: ~ka [31.0.1.*]
    Dnia 2025-05-17 o godz. 18:03 ~Kosiarz napisał(a):
    > Warto spojrzeć na temat sobotnich tłumów w galeriach z szerszej perspektywy. To, co widzimy – przepełnione parkingi, kolejki do kas, ruch w CCC – to nie tylko kwestia zakupów. Galerie handlowe w Polsce pełnią dziś funkcję tzw. „trzeciego miejsca” – po domu i pracy – o czym pisał Ray Oldenburg. W weekendy, zwłaszcza przy niepogodzie, stają się formą rozrywki, społecznego rytuału i taniej rekreacji, szczególnie w gospodarce doświadczeń opisanej przez Pine’a i Gilmore’a.
    >
    > Dane, które potwierdzają trend:
    > Według GfK, w I kwartale 2025 odwiedzalność galerii handlowych wzrosła o 11% r/r, szczególnie w soboty.
    > Ponad 70% odwiedzających deklaruje, że ich celem nie są tylko zakupy, ale też „spacer, kawa, dzieci się pobawią”.
    > Tylko w marcu 2025 sprzedaż w kategorii moda i obuwie wzrosła o 7,2% r/r (Eurostat/PMR).
    >
    > Co do samego CCC to już nie raz się wypowiadałem ale dodam, że mimo że czynsze spadają, koszty osobowe i logistyka rosną. Do tego wysoka sezonowość sprzedaży (zwłaszcza w modzie) może łatwo przełożyć się na kolejne kwartały „na czerwono”.

Co pisał Ray Oldenburg to jeszcze nie wiem, ale wiem, że dzisiejsza sobota jest najlepszą w tym roku pod względem i ruchu i obrotów w galeriach. Oddanie handlowych niedziel zmieniłoby sytuację w handlu. W tygodniu w galeriach są pustki, już nawet są dni kiedy ’’Apaczy’’nie ma. Jeden super dzień w tygodniu nie nadrabia, a przez to, że jest wysoka odwiedzalność spacerowa, a nie zakupowa, to trudno się rozmawia o czynszach, bo statystyki spacerowe „rosną”, kapcie powinni dawać jak w muzeum, to sprzątanie by było tańsze…

• Re: ZAGADKA Autor: ~Eustachy [37.248.217.*]
    Zórz pisał o kolejkach do kas, a nie o odwiedzaniu, a prezes wspominał o obrotach w jeden weekend jednego sklepu we Włoszech
    Tych zagranicznych to jest kilka szt. i to nowo otwartych, a cała reszta jest w Polsce- temat dotyczył Half Price.

Dnia 2025-05-17 o godz. 20:15 ~ka napisał(a):
    > Dnia 2025-05-17 o godz. 18:03 ~Kosiarz napisał(a):
    > > Warto spojrzeć na temat sobotnich tłumów w galeriach z szerszej perspektywy. To, co widzimy – przepełnione parkingi, kolejki do kas, ruch w CCC – to nie tylko kwestia zakupów. Galerie handlowe w Polsce pełnią dziś funkcję tzw. „trzeciego miejsca” – po domu i pracy – o czym pisał Ray Oldenburg. W weekendy, zwłaszcza przy niepogodzie, stają się formą rozrywki, społecznego rytuału i taniej rekreacji, szczególnie w gospodarce doświadczeń opisanej przez Pine’a i Gilmore’a.
    > >
    > > Dane, które potwierdzają trend:
    > > Według GfK, w I kwartale 2025 odwiedzalność galerii handlowych wzrosła o 11% r/r, szczególnie w soboty.
    > > Ponad 70% odwiedzających deklaruje, że ich celem nie są tylko zakupy, ale też „spacer, kawa, dzieci się pobawią”.
    > > Tylko w marcu 2025 sprzedaż w kategorii moda i obuwie wzrosła o 7,2% r/r (Eurostat/PMR).
    > >
    > > Co do samego CCC to już nie raz się wypowiadałem ale dodam, że mimo że czynsze spadają, koszty osobowe i logistyka rosną. Do tego wysoka sezonowość sprzedaży (zwłaszcza w modzie) może łatwo przełożyć się na kolejne kwartały „na czerwono”.
    >
    > Co pisał Ray Oldenburg to jeszcze nie wiem, ale wiem, że dzisiejsza sobota jest najlepszą w tym roku pod względem i ruchu i obrotów w galeriach. Oddanie handlowych niedziel zmieniłoby sytuację w handlu. W tygodniu w galeriach są pustki, już nawet są dni kiedy ’’Apaczy’’nie ma. Jeden super dzień w tygodniu nie nadrabia, a przez to, że jest wysoka odwiedzalność spacerowa, a nie zakupowa, to trudno się rozmawia o czynszach, bo statystyki spacerowe „rosną”, kapcie powinni dawać jak w muzeum, to sprzątanie by było tańsze…
    >

"Do muzea niech lepiej nie wchodzi i tymi łapskami niech nie dotyka. W tramwaju niech sobie podotyka...." :-)

Ale abstrahując od głównego tematu postu to pomysł z kapciami muzealnymi daje początek ciekawej idei. A to pokazuje siłę i istotę takich miejsc jak to forum będącej platformą wymiany myśli dla lepszego jutra. Co prawda ciężko sobie wyobrazić na wejściu do galerii bileterki z psami bez kagańców rozdających kapcie z frotką by odciążyć personel sprzątający to np: jakiś specjalny rodzaj podeszw w tradycyjnych butach, które w zetknięciu z posadzką galeriii absorbowałyby z nich brud zamiast go na nią nanosić to byłoby już coś. Wówczas koszty utrzymania czystości podłóg zostałyby przeniesione na nieświadomych klientów, którzy ów brud wynosiliby na zewnątrz obiektów wprost do swoich samochód i domów - to z kolei przełożyłoby się na zwiększoną sprzedaż środków czystości dla gospodarstw domowych i obroty myjni samochodowych. Myśleć ludzie, myśleć... bo jak wiadomo czas leci.
    Dnia 2025-05-17 o godz. 21:08 ~Kosiarz napisał(a):
    > Dnia 2025-05-17 o godz. 20:15 ~ka napisał(a):
    > > Dnia 2025-05-17 o godz. 18:03 ~Kosiarz napisał(a):
    > > > Warto spojrzeć na temat sobotnich tłumów w galeriach z szerszej perspektywy. To, co widzimy – przepełnione parkingi, kolejki do kas, ruch w CCC – to nie tylko kwestia zakupów. Galerie handlowe w Polsce pełnią dziś funkcję tzw. „trzeciego miejsca” – po domu i pracy – o czym pisał Ray Oldenburg. W weekendy, zwłaszcza przy niepogodzie, stają się formą rozrywki, społecznego rytuału i taniej rekreacji, szczególnie w gospodarce doświadczeń opisanej przez Pine’a i Gilmore’a.
    > > >
    > > > Dane, które potwierdzają trend:
    > > > Według GfK, w I kwartale 2025 odwiedzalność galerii handlowych wzrosła o 11% r/r, szczególnie w soboty.
    > > > Ponad 70% odwiedzających deklaruje, że ich celem nie są tylko zakupy, ale też „spacer, kawa, dzieci się pobawią”.
    > > > Tylko w marcu 2025 sprzedaż w kategorii moda i obuwie wzrosła o 7,2% r/r (Eurostat/PMR).
    > > >
    > > > Co do samego CCC to już nie raz się wypowiadałem ale dodam, że mimo że czynsze spadają, koszty osobowe i logistyka rosną. Do tego wysoka sezonowość sprzedaży (zwłaszcza w modzie) może łatwo przełożyć się na kolejne kwartały „na czerwono”.
    > >
    > > Co pisał Ray Oldenburg to jeszcze nie wiem, ale wiem, że dzisiejsza sobota jest najlepszą w tym roku pod względem i ruchu i obrotów w galeriach. Oddanie handlowych niedziel zmieniłoby sytuację w handlu. W tygodniu w galeriach są pustki, już nawet są dni kiedy ’’Apaczy’’nie ma. Jeden super dzień w tygodniu nie nadrabia, a przez to, że jest wysoka odwiedzalność spacerowa, a nie zakupowa, to trudno się rozmawia o czynszach, bo statystyki spacerowe „rosną”, kapcie powinni dawać jak w muzeum, to sprzątanie by było tańsze…
    > >
    >
    > "Do muzea niech lepiej nie wchodzi i tymi łapskami niech nie dotyka. W tramwaju niech sobie podotyka...." :-)

:) perełka

> Ale abstrahując od głównego tematu postu to pomysł z kapciami muzealnymi daje początek ciekawej idei. A to pokazuje siłę i istotę takich miejsc jak to forum będącej platformą wymiany myśli dla lepszego jutra. Co prawda ciężko sobie wyobrazić na wejściu do galerii bileterki z psami bez kagańców rozdających kapcie z frotką by odciążyć personel sprzątający to np: jakiś specjalny rodzaj podeszw w tradycyjnych butach, które w zetknięciu z posadzką galeriii absorbowałyby z nich brud zamiast go na nią nanosić to byłoby już coś. Wówczas koszty utrzymania czystości podłóg zostałyby przeniesione na nieświadomych klientów, którzy ów brud wynosiliby na zewnątrz obiektów wprost do swoich samochód i domów - to z kolei przełożyłoby się na zwiększoną sprzedaż środków czystości dla gospodarstw domowych i obroty myjni samochodowych. Myśleć ludzie, myśleć... bo jak wiadomo czas leci.

zainwestuję w akcje producentów szczotek :)

Dnia 2025-05-18 o godz. 00:09 ~ka napisał(a):
    > Dnia 2025-05-17 o godz. 21:08 ~Kosiarz napisał(a):
    > > Dnia 2025-05-17 o godz. 20:15 ~ka napisał(a):
    > > > Dnia 2025-05-17 o godz. 18:03 ~Kosiarz napisał(a):
    > > > > Warto spojrzeć na temat sobotnich tłumów w galeriach z szerszej perspektywy. To, co widzimy – przepełnione parkingi, kolejki do kas, ruch w CCC – to nie tylko kwestia zakupów. Galerie handlowe w Polsce pełnią dziś funkcję tzw. „trzeciego miejsca” – po domu i pracy – o czym pisał Ray Oldenburg. W weekendy, zwłaszcza przy niepogodzie, stają się formą rozrywki, społecznego rytuału i taniej rekreacji, szczególnie w gospodarce doświadczeń opisanej przez Pine’a i Gilmore’a.
    > > > >
    > > > > Dane, które potwierdzają trend:
    > > > > Według GfK, w I kwartale 2025 odwiedzalność galerii handlowych wzrosła o 11% r/r, szczególnie w soboty.
    > > > > Ponad 70% odwiedzających deklaruje, że ich celem nie są tylko zakupy, ale też „spacer, kawa, dzieci się pobawią”.
    > > > > Tylko w marcu 2025 sprzedaż w kategorii moda i obuwie wzrosła o 7,2% r/r (Eurostat/PMR).
    > > > >
    > > > > Co do samego CCC to już nie raz się wypowiadałem ale dodam, że mimo że czynsze spadają, koszty osobowe i logistyka rosną. Do tego wysoka sezonowość sprzedaży (zwłaszcza w modzie) może łatwo przełożyć się na kolejne kwartały „na czerwono”.
    > > >
    > > > Co pisał Ray Oldenburg to jeszcze nie wiem, ale wiem, że dzisiejsza sobota jest najlepszą w tym roku pod względem i ruchu i obrotów w galeriach. Oddanie handlowych niedziel zmieniłoby sytuację w handlu. W tygodniu w galeriach są pustki, już nawet są dni kiedy ’’Apaczy’’nie ma. Jeden super dzień w tygodniu nie nadrabia, a przez to, że jest wysoka odwiedzalność spacerowa, a nie zakupowa, to trudno się rozmawia o czynszach, bo statystyki spacerowe „rosną”, kapcie powinni dawać jak w muzeum, to sprzątanie by było tańsze…
    > > >
    > >
    > > "Do muzea niech lepiej nie wchodzi i tymi łapskami niech nie dotyka. W tramwaju niech sobie podotyka...." :-)
    >
    > :) perełka
    >
    > > Ale abstrahując od głównego tematu postu to pomysł z kapciami muzealnymi daje początek ciekawej idei. A to pokazuje siłę i istotę takich miejsc jak to forum będącej platformą wymiany myśli dla lepszego jutra. Co prawda ciężko sobie wyobrazić na wejściu do galerii bileterki z psami bez kagańców rozdających kapcie z frotką by odciążyć personel sprzątający to np: jakiś specjalny rodzaj podeszw w tradycyjnych butach, które w zetknięciu z posadzką galeriii absorbowałyby z nich brud zamiast go na nią nanosić to byłoby już coś. Wówczas koszty utrzymania czystości podłóg zostałyby przeniesione na nieświadomych klientów, którzy ów brud wynosiliby na zewnątrz obiektów wprost do swoich samochód i domów - to z kolei przełożyłoby się na zwiększoną sprzedaż środków czystości dla gospodarstw domowych i obroty myjni samochodowych. Myśleć ludzie, myśleć... bo jak wiadomo czas leci.
    >
    > zainwestuję w akcje producentów szczotek :)
    >

Z tą inwestycją to wyrywna jak nie powiem kto... a to trzeba na spokojnie, usiąść, pomyśleć... i obejrzeć powtórnie dla utrwalenia https://www.bankier.pl/forum/temat_telewizja-klamie,70322293.html

Najpierw niech Miłek pierwsze prototypy pokaże we współpracy z glazurnikami, a potem od razu kumaci hyc... do szczotek gdyż inaczej nikt w fantastykę inwestować nie będzie.

Dnia 2025-05-17 o godz. 18:03 ~Kosiarz napisał(a):
    > Warto spojrzeć na temat sobotnich tłumów w galeriach z szerszej perspektywy. To, co widzimy – przepełnione parkingi, kolejki do kas, ruch w CCC – to nie tylko kwestia zakupów. Galerie handlowe w Polsce pełnią dziś funkcję tzw. „trzeciego miejsca” – po domu i pracy – o czym pisał Ray Oldenburg. W weekendy, zwłaszcza przy niepogodzie, stają się formą rozrywki, społecznego rytuału i taniej rekreacji, szczególnie w gospodarce doświadczeń opisanej przez Pine’a i Gilmore’a.
    >
    > Dane, które potwierdzają trend:
    > Według GfK, w I kwartale 2025 odwiedzalność galerii handlowych wzrosła o 11% r/r, szczególnie w soboty.
    > Ponad 70% odwiedzających deklaruje, że ich celem nie są tylko zakupy, ale też „spacer, kawa, dzieci się pobawią”.
    > Tylko w marcu 2025 sprzedaż w kategorii moda i obuwie wzrosła o 7,2% r/r (Eurostat/PMR).
    >
    > Co do samego CCC to już nie raz się wypowiadałem ale dodam, że mimo że czynsze spadają, koszty osobowe i logistyka rosną. Do tego wysoka sezonowość sprzedaży (zwłaszcza w modzie) może łatwo przełożyć się na kolejne kwartały „na czerwono”.

W teorii Oldenburga , to… forum bankiera też pełni funkcję ”trzeciego miejsca”.
    W gospodarce doświadczeń, to właśnie małe firmy, mają w kilku aspektach bardzo dużą przewagę nad molochami...dokładają klientom doświadczenie uważności, kontaktu... temat rzeka, ale bardzo ciekawy.

Dnia 2025-05-18 o godz. 01:23 ~ka napisał(a):
    > Dnia 2025-05-17 o godz. 18:03 ~Kosiarz napisał(a):
    > > Warto spojrzeć na temat sobotnich tłumów w galeriach z szerszej perspektywy. To, co widzimy – przepełnione parkingi, kolejki do kas, ruch w CCC – to nie tylko kwestia zakupów. Galerie handlowe w Polsce pełnią dziś funkcję tzw. „trzeciego miejsca” – po domu i pracy – o czym pisał Ray Oldenburg. W weekendy, zwłaszcza przy niepogodzie, stają się formą rozrywki, społecznego rytuału i taniej rekreacji, szczególnie w gospodarce doświadczeń opisanej przez Pine’a i Gilmore’a.
    > >
    > > Dane, które potwierdzają trend:
    > > Według GfK, w I kwartale 2025 odwiedzalność galerii handlowych wzrosła o 11% r/r, szczególnie w soboty.
    > > Ponad 70% odwiedzających deklaruje, że ich celem nie są tylko zakupy, ale też „spacer, kawa, dzieci się pobawią”.
    > > Tylko w marcu 2025 sprzedaż w kategorii moda i obuwie wzrosła o 7,2% r/r (Eurostat/PMR).
    > >
    > > Co do samego CCC to już nie raz się wypowiadałem ale dodam, że mimo że czynsze spadają, koszty osobowe i logistyka rosną. Do tego wysoka sezonowość sprzedaży (zwłaszcza w modzie) może łatwo przełożyć się na kolejne kwartały „na czerwono”.
    >
    > W teorii Oldenburga , to… forum bankiera też pełni funkcję ”trzeciego miejsca”.
    > W gospodarce doświadczeń, to właśnie małe firmy, mają w kilku aspektach bardzo dużą przewagę nad molochami...dokładają klientom doświadczenie uważności, kontaktu... temat rzeka, ale bardzo ciekawy.
    >

Czyli Nobel już nie tylko z fizyki ale i ekonomii dla autora projektu jest tym bardziej zasadny. Byle by moder taką szują nie był :-)
    Dnia 2025-05-17 o godz. 15:47 ~Żorż napisał(a):
    > Zagadka: co robią Polacy w sobotę, gdy pogoda nie sprzyja grillowaniu i wyjazdom poza miasto? Rozwiązanie: przed chwilą wróciłem z tour de galerie. Żona przegoniła mnie dziś po czterech dużych galeriach. I cóż - tłumy ludzi, na parkingach zero miejsca, do jednego HP odpuściłem w ogóle wejście, gdy zobaczyłem kolejki do kasy. W drugim HP myślę sobie, że muszę i koniec, w efekcie do kasy stałem 25 min, a czynne były dwie, za mną taka sama kolejka, więc sprzedaż non stop. Rzuciłem okiem na sklepy CCC, bo akurat nie miałem dziś potrzeby, aby tak wchodzić - dawno nie widziałem tam takiego ruchu, a bywam średnio 2 razy w ciągu miesiąca. Ze spokojnym więc w dalszym ciągu sercem pozdrawiam cierpliwych.

Żorż, ale musiałeś nagrzeszyć, że taką ścieżkę zdrowia Ci zapodała :))) , ale nurtuje mnie pytanie - dlaczego aż po czterech galeriach, skoro w każdej jedno i to samo?
  • Re: ZAGADKA Autor: ~Waldi [31.183.152.*]
    Nie wszystkie galerie mają tessme marki a tez zauważyłem ze czesto asortyment czesciowo sie rozni wiec w sumie nie dziwne
  • Re: ZAGADKA Autor: ~Żorż [37.248.179.*]
    Dnia 2025-05-17 o godz. 20:32 ~ka napisał(a):
    > Dnia 2025-05-17 o godz. 15:47 ~Żorż napisał(a):
    > > Zagadka: co robią Polacy w sobotę, gdy pogoda nie sprzyja grillowaniu i wyjazdom poza miasto? Rozwiązanie: przed chwilą wróciłem z tour de galerie. Żona przegoniła mnie dziś po czterech dużych galeriach. I cóż - tłumy ludzi, na parkingach zero miejsca, do jednego HP odpuściłem w ogóle wejście, gdy zobaczyłem kolejki do kasy. W drugim HP myślę sobie, że muszę i koniec, w efekcie do kasy stałem 25 min, a czynne były dwie, za mną taka sama kolejka, więc sprzedaż non stop. Rzuciłem okiem na sklepy CCC, bo akurat nie miałem dziś potrzeby, aby tak wchodzić - dawno nie widziałem tam takiego ruchu, a bywam średnio 2 razy w ciągu miesiąca. Ze spokojnym więc w dalszym ciągu sercem pozdrawiam cierpliwych.
    >
    > Żorż, ale musiałeś nagrzeszyć, że taką ścieżkę zdrowia Ci zapodała :))) , ale nurtuje mnie pytanie - dlaczego aż po czterech galeriach, skoro w każdej jedno i to samo?

Dlaczego cztery galerie? Dwie z nich są położone jakieś 150 metrów od siebie, a pozostałe "niemal po drodze" do nich. Pech dla mnie chciał, że w trzeciej nie mieli rozmiaru upatrzonego przez żonę ciucha, ale sprzedawczyni sprawdziła w systemie i był on dostępny w czwartej. Poza tym, długi staż małżeński nauczył mnie, że, gdy małżonka "zgłasza potrzebę" to ja już nie dyskutuję-))). Pozdrawiam cierpliwych.
  • Re: ZAGADKA Autor: ~Rogaś [31.61.177.*]
    Mnie też 10 lat małżeństwa uodporniło już na wszystko
  • Re: ZAGADKA Autor: ~ka [37.109.150.*]
    Dnia 2025-05-18 o godz. 07:48 ~Żorż napisał(a):
    > Dnia 2025-05-17 o godz. 20:32 ~ka napisał(a):
    > > Dnia 2025-05-17 o godz. 15:47 ~Żorż napisał(a):
    > > > Zagadka: co robią Polacy w sobotę, gdy pogoda nie sprzyja grillowaniu i wyjazdom poza miasto? Rozwiązanie: przed chwilą wróciłem z tour de galerie. Żona przegoniła mnie dziś po czterech dużych galeriach. I cóż - tłumy ludzi, na parkingach zero miejsca, do jednego HP odpuściłem w ogóle wejście, gdy zobaczyłem kolejki do kasy. W drugim HP myślę sobie, że muszę i koniec, w efekcie do kasy stałem 25 min, a czynne były dwie, za mną taka sama kolejka, więc sprzedaż non stop. Rzuciłem okiem na sklepy CCC, bo akurat nie miałem dziś potrzeby, aby tak wchodzić - dawno nie widziałem tam takiego ruchu, a bywam średnio 2 razy w ciągu miesiąca. Ze spokojnym więc w dalszym ciągu sercem pozdrawiam cierpliwych.
    > >
    > > Żorż, ale musiałeś nagrzeszyć, że taką ścieżkę zdrowia Ci zapodała :))) , ale nurtuje mnie pytanie - dlaczego aż po czterech galeriach, skoro w każdej jedno i to samo?
    >
    > Dlaczego cztery galerie? Dwie z nich są położone jakieś 150 metrów od siebie, a pozostałe "niemal po drodze" do nich. Pech dla mnie chciał, że w trzeciej nie mieli rozmiaru upatrzonego przez żonę ciucha, ale sprzedawczyni sprawdziła w systemie i był on dostępny w czwartej. Poza tym, długi staż małżeński nauczył mnie, że, gdy małżonka "zgłasza potrzebę" to ja już nie dyskutuję-))). Pozdrawiam cierpliwych.

haha…pomyśl o tym z jaką zazdrością spojrzą na nią koleżanki w poniedziałek jak powie- Wyobrażacie sobie? Wytrzymał rajd po czterech galeriach i nawet nie jęknął! :))
    Przy okazji zrobiliście ruch w czterech galeriach, kupując w jednej :), a swoją drogą te przysłowiowe „150 m od siebie’’ powinno dać do myślenia, bo czy otwarcie punktu w kolejnej zwiększyłoby komuś przychody czy koszty.

>
    > haha…pomyśl o tym z jaką zazdrością spojrzą na nią koleżanki w poniedziałek jak powie- Wyobrażacie sobie? Wytrzymał rajd po czterech galeriach i nawet nie jęknął! :))
    > Przy okazji zrobiliście ruch w czterech galeriach, kupując w jednej :), a swoją drogą te przysłowiowe „150 m od siebie’’ powinno dać do myślenia, bo czy otwarcie punktu w kolejnej zwiększyłoby komuś przychody czy koszty.
    >

Primo - zakupy były we wszystkich czterech, nie pisałem, że tylko w jednej; secundo - PESTKA i PLAZA funkcjonują obok siebie od lat i bardzo różnią się sklepami, Plaza ma dużo większy wybór sklepów, pozdrawiam cierpliwych

Dnia 2025-05-18 o godz. 12:18 ~Żorż napisał(a):
    >
    > >
    > > haha…pomyśl o tym z jaką zazdrością spojrzą na nią koleżanki w poniedziałek jak powie- Wyobrażacie sobie? Wytrzymał rajd po czterech galeriach i nawet nie jęknął! :))
    > > Przy okazji zrobiliście ruch w czterech galeriach, kupując w jednej :), a swoją drogą te przysłowiowe „150 m od siebie’’ powinno dać do myślenia, bo czy otwarcie punktu w kolejnej zwiększyłoby komuś przychody czy koszty.
    > >
    >
    > Primo - zakupy były we wszystkich czterech, nie pisałem, że tylko w jednej; secundo - PESTKA i PLAZA funkcjonują obok siebie od lat i bardzo różnią się sklepami, Plaza ma dużo większy wybór sklepów, pozdrawiam cierpliwych
    >

To fakt, te dwie w/w bardzo się różnią. 
    A Rynek już skończyli czy jeszcze kreta szukają?

• Re: ZAGADKA Autor: ~Móchamed [31.61.250.*]
    Warto zauważyć, że w czasie pierwszego kwartału forumowi stręczyciele opisywali również gigantyczne kolejki do kas i opustoszałe półki zwiastujące świetną sprzedaż i wyniki.
    Dnia 2025-05-18 o godz. 12:39 ~Móchamed napisał(a):
    > Warto zauważyć, że w czasie pierwszego kwartału forumowi stręczyciele opisywali również gigantyczne kolejki do kas i opustoszałe półki zwiastujące świetną sprzedaż i wyniki.

Wszyscy w jednym piku do galerii wpadają i widzą kolejki jak do toalety w Mc po wypakowaniu ludzi z autobusu.
    Pogoda pogodą, ale może odpowiadać góra za połowę tej zapaści, co dobrze widać po LFL w raportowanych po kolei spółkach spożywczych.

Dnia 2025-05-18 o godz. 12:39 ~Móchamed napisał(a):
    > Warto zauważyć, że w czasie pierwszego kwartału forumowi stręczyciele opisywali również gigantyczne kolejki do kas i opustoszałe półki zwiastujące świetną sprzedaż i wyniki.

Forumowi stręczyciele na spadki od ponad 3 lat (od kiedy tu jestem) wieszczą, jeśli nie bankructwo, to na pewno zamykanie luki na 150, 100 lub 70...a pacz pan, jakoś nie chce upadać, a zachowuje trend, nikt tu nie spodziewa się takich wzrostów % jak w ostatnich dwóch latach, natomiast perspektywy pozostały bez zmian, ja jadę dalej, trzymam na dywidendy, tanio kupione, jeść nie woła, może leżeć, mam z czego żyć, pozdrawiam cierpliwych

• Re: ZAGADKA Autor: ~ka [31.0.3.*]
    Dnia 2025-05-18 o godz. 13:03 ~Żorż napisał(a):
    > Dnia 2025-05-18 o godz. 12:39 ~Móchamed napisał(a):
    > > Warto zauważyć, że w czasie pierwszego kwartału forumowi stręczyciele opisywali również gigantyczne kolejki do kas i opustoszałe półki zwiastujące świetną sprzedaż i wyniki.
    >
    > Forumowi stręczyciele na spadki od ponad 3 lat (od kiedy tu jestem) wieszczą, jeśli nie bankructwo, to na pewno zamykanie luki na 150, 100 lub 70...a pacz pan, jakoś nie chce upadać, a zachowuje trend, nikt tu nie spodziewa się takich wzrostów % jak w ostatnich dwóch latach, natomiast perspektywy pozostały bez zmian, ja jadę dalej, trzymam na dywidendy, tanio kupione, jeść nie woła, może leżeć, mam z czego żyć, pozdrawiam cierpliwych
    >

Wszystko jestem w stanie zrozumieć, bo każdy punkt widzenia zależy od punktu siedzenia —optykę mamy skrajnie różną, ale trzymanie niedywidendowej spółki na dywidendę, no to powiem Ci szczerze, to mnie przerasta.

• Re: ZAGADKA Autor: ~Mc1 [217.114.34.*]
    Warto zauważyć, że w czasie pierwszego kwartału forumowe trole opisywały fatalne wyniki mimo że konsensus został przekroczony, wyniki r/r znowu były bardzo dobre a poprawa od kilku do kilkudziesięciu procent w przychodach, marżach i zyskach. Pewnie dalej trzymają kciuki za pogodę żeby była jak najgorsza bo wtedy będą mieli swoje chwile spełnienia na forum bo akcji tego bankruta oczywiście nie mają a stękają sobie dla zasady.
  • Re: ZAGADKA Autor: ~Drab [37.47.181.*]
    Życie
  • Re: ZAGADKA Autor: mara12 [185.183.224.*]
    Analitycy oceniają wyniki. Opinie neutralne do negatywnych 
    Z tych dwóch powodów biura oceniają dziś pokazane przez zarząd CCC wyniki neutralnie lub nawet negatywnie. Kurs akcji CCC po godzinie 10ej w poniedziałek świeci na czerwono. Akcja traci na wartości 1-2 proc. do nawet 237,7 zł.

- Zwróciłabym uwagę na dwie rzeczy: hurt i pozostałe przychody operacyjne, w tym głównie dodatnie różnice kursowe. Po wyjęciu tych elementów widać, że wyniki są pod pewną presją. Zatem realizacja oczekiwań rocznych pewnie jest trudniejsza, niż sądziliśmy chwilę temu – skomentowała na naszą prośbę Sylwia Jaśkiewicz z Domu Maklerskiego BOŚ.
    - CCC ogłosiło główne wstępne wyniki za I kwartał 2025 r. i okazały się one powyżej naszych i rynkowych oczekiwań. Raportowana EBITDA w wysokości 376 mln zł , wyższa o 25 proc. rok do roku, jest o 2 i 8 proc. wyższa od prognoz naszych i przedstawionych przez PAP. Mimo tego zauważamy, że wynika to głównie z dodatniego wpływu różnicowych kursowych w wysokości 45 mln zł w szyldzie CCC. Skorygowana o tę sumę EBITDA w wysokości 331 mln zł jest już o 5 proc. niższa od naszych oczekiwań. Oczekujemy neutralnej reakcji rynku – przekazał nam Łukasz Wachełko z Wood&Company.
    Jako słabe ze względu na poziom tak wyliczonej EBITDA ocenił wyniki CCC Tomasz Sokołowski z Santander Biuro Maklerskie.
    - Nasza ocena wyników jest neutralna. Wyniki finansowe przekroczyły nasze oczekiwania na poziomie EBITDA, ale wynika to wyłącznie z pozytywnego wpływu różnic kursowych. Skorygowana EBITDA jest zasadniczo zgodna z naszymi oczekiwaniami – skomentował natomiast Janusz Pięta, analityk biura maklerskiego mBanku.
  • Re: ZAGADKA Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    Żorż, jestem bardzo ostrożny w prognozowaniu wyników poprzez obserwację ilości ludzi w sklepach danej marki. Rozumiem obawy analityków na temat dowiezienia zapowiadanego wyniku w 2025 roku. Nie do końca rozumiem wyjmowania z wyniku różnic wynikających z kursów walutowych. Jak na razie kursy walutowe w Q2 nie zmianiły się względem Q1, więc liczę na podobny efekt różnic kursowych w raporcie za Q2. Ponadto pragne zauważyć, że słabsze sprzedaż wywołana późniejszym nadejściem ciepłej wiosny, nie powoduje zmniejszeniem przychodów, a jedynie przesunięcie ich w czasie. Co do kosztów.... ktoś napisał, że czynsze może i maleją, ale koszty osobowe i inne rosną. No to chciałbym zauważyć, że pensje w tym roku znacznie wyhamowały, energia elektryczna jest tańsza niż w 2024 roku, a fracht i produkcja w Azji: tańszy dolar, więc tańsza produkcja, podobnie jak fracht - poza tym: rozejm na Morzu Czerwonym (Huti zaprzestały ataków na statki handlowe), a Kanał Sueski obnizył opłaty w celu odbudowy volumenu żeglugi przez kanał, który własnie bardzo ucierpiał na skutek ataków Huti na Morzu Czerwonym. Ostatnio pojawiły się obawy co do dalszych obniżek stóp procentowych, a ja uważam że nawet jełśi nie będie kolejnej obnżki w czerwcu, to po nowej projekcji inflacji w lipcu, RPP będzie bardziej skłonna do obniżek, niż ostatnio było to komunikowane.
    Wziąwszy pod uwagę wszystko powyższe, uważam że założony poziom przychodów w wysokości 12 mld zł w 2025 roku zostanie osiągnięty.
  • Re: ZAGADKA Autor: ~ka [78.30.98.*]
    Dnia 2025-05-19 o godz. 18:00 ~Antoni napisał(a):
    > Żorż, jestem bardzo ostrożny w prognozowaniu wyników poprzez obserwację ilości ludzi w sklepach danej marki. Rozumiem obawy analityków na temat dowiezienia zapowiadanego wyniku w 2025 roku. Nie do końca rozumiem wyjmowania z wyniku różnic wynikających z kursów walutowych. Jak na razie kursy walutowe w Q2 nie zmianiły się względem Q1, więc liczę na podobny efekt różnic kursowych w raporcie za Q2. Ponadto pragne zauważyć, że słabsze sprzedaż wywołana późniejszym nadejściem ciepłej wiosny, nie powoduje zmniejszeniem przychodów, a jedynie przesunięcie ich w czasie. Co do kosztów.... ktoś napisał, że czynsze może i maleją, ale koszty osobowe i inne rosną. No to chciałbym zauważyć, że pensje w tym roku znacznie wyhamowały, energia elektryczna jest tańsza niż w 2024 roku, a fracht i produkcja w Azji: tańszy dolar, więc tańsza produkcja, podobnie jak fracht - poza tym: rozejm na Morzu Czerwonym (Huti zaprzestały ataków na statki handlowe), a Kanał Sueski obnizył opłaty w celu odbudowy volumenu żeglugi przez kanał, który własnie bardzo ucierpiał na skutek ataków Huti na Morzu Czerwonym. Ostatnio pojawiły się obawy co do dalszych obniżek stóp procentowych, a ja uważam że nawet jełśi nie będie kolejnej obnżki w czerwcu, to po nowej projekcji inflacji w lipcu, RPP będzie bardziej skłonna do obniżek, niż ostatnio było to komunikowane.
    > Wziąwszy pod uwagę wszystko powyższe, uważam że założony poziom przychodów w wysokości 12 mld zł w 2025 roku zostanie osiągnięty.

- Ad vocem do cyt. ’’słabsza sprzedaż wywołana późniejszym nadejściem ciepłej wiosny, nie powoduje zmniejszenia przychodów, a jedynie przesunięcie ich w czasie.”

To się nazywa wyprzedaż, a odbywa się kosztem niższej marży. Poziom przychodów musi iść w parze z innymi parametrami.
    Czasu nie dogonisz, możesz tylko za wszelką cenę starać się zniwelować konsekwencje tego przesunięcia sprzedaży w czasie, którymi są m.in. zachwiana płynność i koszty przetrzymywania stocku do następnego sezonu, a to nie są drobne- 100 mln dla sezonu jesień- zima, jak podał prezes na konferencji, o ile dobrze pamiętam…

• Re: ZAGADKA Autor: ~Drab [79.186.230.*]
    Ja tylko dodam Antoni, że w pierwszej cenie się sprzedaje przed sezonem lub na jego początku, potem już leci z przeceną albo ze względu na zatowarowanie albo konkurencję i marża maleje chociaż przychody też raczej niestety. Wybacz ale to akurat nie jest moje gdybanie tylko fakty takie fakty fakty… nie zaprzepaszcza to dowiezienia założeń ale na pewno nie sprzyja temu. Wiadomo, że nie wszystkim leci marża ale na części asortymentu i/lub na części rynków bo np w Szwajcarii puszczało się głównie po pierwszej cenie i przecena tylko na promkach ze względu na ich prawo i komplikacje z tym związane ale no to już temat nieaktualny.
  • Re: ZAGADKA Autor: ~ka [91.188.116.*]
    Dnia 2025-05-19 o godz. 18:00 ~Antoni napisał(a):
    > Żorż, jestem bardzo ostrożny w prognozowaniu wyników poprzez obserwację ilości ludzi w sklepach danej marki. Rozumiem obawy analityków na temat dowiezienia zapowiadanego wyniku w 2025 roku. Nie do końca rozumiem wyjmowania z wyniku różnic wynikających z kursów walutowych. Jak na razie kursy walutowe w Q2 nie zmianiły się względem Q1, więc liczę na podobny efekt różnic kursowych w raporcie za Q2. Ponadto pragne zauważyć, że słabsze sprzedaż wywołana późniejszym nadejściem ciepłej wiosny, nie powoduje zmniejszeniem przychodów, a jedynie przesunięcie ich w czasie. Co do kosztów.... ktoś napisał, że czynsze może i maleją, ale koszty osobowe i inne rosną. No to chciałbym zauważyć, że pensje w tym roku znacznie wyhamowały, energia elektryczna jest tańsza niż w 2024 roku, a fracht i produkcja w Azji: tańszy dolar, więc tańsza produkcja, podobnie jak fracht - poza tym: rozejm na Morzu Czerwonym (Huti zaprzestały ataków na statki handlowe), a Kanał Sueski obnizył opłaty w celu odbudowy volumenu żeglugi przez kanał, który własnie bardzo ucierpiał na skutek ataków Huti na Morzu Czerwonym. Ostatnio pojawiły się obawy co do dalszych obniżek stóp procentowych, a ja uważam że nawet jełśi nie będie kolejnej obnżki w czerwcu, to po nowej projekcji inflacji w lipcu, RPP będzie bardziej skłonna do obniżek, niż ostatnio było to komunikowane.
    > Wziąwszy pod uwagę wszystko powyższe, uważam że założony poziom przychodów w wysokości 12 mld zł w 2025 roku zostanie osiągnięty.

@Antoni, taka ostatnia refleksja po tej rozwalonej dyskusji- lepiej żebyś miał rację we wszystkim, bo nie da się ukryć, że spełniasz rolę wyroczni dla niektórych na forum. Nie wiem jeszcze czy gratulować czy współczuć odpowiedzialności.
  • Re: ZAGADKA Autor: ~Antoni [87.207.68.*]
    Do _ka_ myślę, że przeceniasz moją rolę. Po prostu od trzech lat udaje mi się prawie właściwie przewidzieć kurs CCC w pespektywie 3-4 kwartałów. "Prawie" ponieważ zwykle kurs osiągał prognozowane przeze mnie poziomy 2-3 kwartały wcześniej. Przypuszczam, że właśnie z tego powodu grono osób z zainteresowaniem czyta moje posty. Nie wiem, czy zauważyłaś, ale pół roku temu było tu wiele głosów wieszczących 300, czy nawet 500 zł na wiosnę 2025 roku. Studziłem te emocje, pisałem, że w 2025 roku nie ma szans na dalsze wzrosty w skali obserwowanej przez poprzednie dwa lata. I jesienią 2024 roku pisałem o wysokim prawdopodobieństwie osiągnięcia 300 zł jesienią 2025 roku. I ten scenariusz podtrzymuję. Na razie nie ma zbytnich podstaw do wielkiego optymizmu, ale źle też nie jest. A w najbliższej przyszłości widzę więcej szans niż zagrożeń. Dlatego uważam, że otoczenie będzie sprzyjało CCC, co przełoży się na kurs. Nie ma nieomylnych inwestorów, ale myślę, że i tym razem będę miał rację.
    I jeszcze pytanie - czy to Ty wyśmiałaś pomysł trzymania CCC z powodu dywidendy? "trzymanie dla dywidendy spółki niedywidendowej" ? Czyżby Ci umknęła deklaracja Miłka, że od 2026 spółka zacznie wypłacać dywidendę? Raczej nie umknęła, więc zapewne wątpisz w realizację tej zapowiedzi... Na jakiej podstawie?
  • Re: ZAGADKA Autor: ~ka [91.188.116.*]
    Dnia 2025-05-20 o godz. 01:02 ~Antoni napisał(a):
    > Do _ka_ myślę, że przeceniasz moją rolę. Po prostu od trzech lat udaje mi się prawie właściwie przewidzieć kurs CCC w pespektywie 3-4 kwartałów. "Prawie" ponieważ zwykle kurs osiągał prognozowane przeze mnie poziomy 2-3 kwartały wcześniej. Przypuszczam, że właśnie z tego powodu grono osób z zainteresowaniem czyta moje posty. Nie wiem, czy zauważyłaś, ale pół roku temu było tu wiele głosów wieszczących 300, czy nawet 500 zł na wiosnę 2025 roku. Studziłem te emocje, pisałem, że w 2025 roku nie ma szans na dalsze wzrosty w skali obserwowanej przez poprzednie dwa lata. I jesienią 2024 roku pisałem o wysokim prawdopodobieństwie osiągnięcia 300 zł jesienią 2025 roku. I ten scenariusz podtrzymuję. Na razie nie ma zbytnich podstaw do wielkiego optymizmu, ale źle też nie jest. A w najbliższej przyszłości widzę więcej szans niż zagrożeń. Dlatego uważam, że otoczenie będzie sprzyjało CCC, co przełoży się na kurs. Nie ma nieomylnych inwestorów, ale myślę, że i tym razem będę miał rację.
    > I jeszcze pytanie - czy to Ty wyśmiałaś pomysł trzymania CCC z powodu dywidendy? "trzymanie dla dywidendy spółki niedywidendowej" ? Czyżby Ci umknęła deklaracja Miłka, że od 2026 spółka zacznie wypłacać dywidendę? Raczej nie umknęła, więc zapewne wątpisz w realizację tej zapowiedzi... Na jakiej podstawie?

Nie wyśmiałam tylko napisałam, że nie rozumiem tego pomysłu Żorża, a to duża różnica - dla przypomnienia- 
    „Wszystko jestem w stanie zrozumieć, bo każdy punkt widzenia zależy od punktu siedzenia —optykę mamy skrajnie różną, ale trzymanie niedywidendowej spółki na dywidendę, no to powiem Ci szczerze, to mnie przerasta.” 
    Niestety nie uzasadnił w odpowiedzi.

Deklaracja wypłaty dywidendy mi nie umknęła, tak jak nie umknęło podtrzymywane zapowiedzi IPO Modivo do ostatniego możliwego momentu.
    Nie umknęło mi nawet Twoje wyliczenie tej hipotetycznej dywidendy z argumentacją, że nie warto na nią zwracać uwagi, właśnie ze względu na jej znikomą wartość, a przypomnę, że było to jeszcze przed ogłoszeniem nowych planów inwestycyjnych.
    Może mi umknęły jakieś nowe wyliczenia?
    Antoni, całkiem niedawno były również Twoje wpisy o 300 zł w lipcu, co kilka dni padają inne daty, więc powiem dyplomatycznie
    - pożyjemy zobaczymy.

• Re: ZAGADKA Autor: ~Żorż [78.30.80.*]
    do @ka ws dywidendy - ten pomysł urodził mi się już podczas pierwszej nieśmiałej zapowiedzi Miłka nt. możliwych wypłat, następnie, a marcu tego roku temat się skonkretyzował w postaci uchwały ws. polityki dywidendowej spółki, ale dla jasności - nie łaszczę się na kwoty dywidendy, bo one nie będą wysokie, choć w zapowiedziach jest napisane od 25 do 66, a następnie od 50% zysku netto, ale tym samym sugeruję, że nie zamierzam pozbywać się akcji, choć kupiłem tanio - całość opieram na dwu-trzyletniej historii spółki i jej planach, bardzo się to wszystko spina i ja w to wierzę, gdyby, z jakichś, niewidocznych w tej chwili powodów zaczęło by się to sypać, to oczywiście zrewiduję swoje plany, ale działam bez napinki widocznej u dużej części forumowiczów, szkoda zdrowia, pozdrawiam cierpliwych
  • Re: ZAGADKA Autor: ~Móchamed [31.61.250.*]
    Warto zwrócić uwagę na nowatorski i interesujący wywód zawarty w jednym z wpisów tutejszego luminarza:
    "Jak na razie kursy walutowe w Q2 nie zmianiły się względem Q1, więc liczę na podobny efekt różnic kursowych w raporcie za Q2"
    Znaczy się stabilne kursy walutowe mają wygenerować dodatnie różnice kursowe...
  • Re: ZAGADKA Autor: ~Antoni [87.207.68.*]
    Móchamed - o ile dobrze pamiętam flow jest dosyć wydłużony, więc różnice kursowe mogą generować dodatnie różnice kursowe nawet do pół roku. Czyż nie?
  • Re: ZAGADKA .... Autor: ~mabmab [83.20.253.*]
    zanim cos napiszecie to siegnijcie do zasad ksiegowania różnic kursowych i ich wpływu na wynik końcowy....fajnisisci
  • Re: ZAGADKA Autor: ~ka [78.30.74.*]
    Dnia 2025-05-20 o godz. 21:22 ~Antoni napisał(a):
    > Móchamed - o ile dobrze pamiętam flow jest dosyć wydłużony, więc różnice kursowe mogą generować dodatnie różnice kursowe nawet do pół roku. Czyż nie?

proponuję coś prostszego do policzenia-
    ATH w 2018 r - 312 zł dla 41 tys akcji, a teraz mamy 77 tys szt
  • Re: ZAGADKA Autor: ~Móchamed [31.61.243.*]
    Nie kop leżącego i nie odrywaj go od pracy analitycznej. Poza tym kaleczysz wizerunek tutejszego arbitra i analityka narażając się "cierpliwym". Pewnie nie masz akcji, tkwisz na zimnym peronie i chcesz tanio podebrać trochę akcji.
  • Re: ZAGADKA Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    do _ka_
    W 20217 roku zysk netto był 302 mln, w 2018 juz tylko 57 mln.
    A obecnie.... pomożesz, proszę?

Jeśli ne podoba Ci się porównanie zysku netto, bo w 2024 był wypaczony, to może porównamy EBITDĘ?
  • Re: ZAGADKA Autor: ~ka [78.30.72.*]
    Dnia 2025-05-22 o godz. 10:35 ~Antoni napisał(a):
    > do _ka_
    > W 20217 roku zysk netto był 302 mln, w 2018 juz tylko 57 mln.
    > A obecnie.... pomożesz, proszę?
    >
    > Jeśli ne podoba Ci się porównanie zysku netto, bo w 2024 był wypaczony, to może porównamy EBITDĘ?

Historia uczy, że historia niczego nie uczy.
    Nie o te techniczne wskaźniki, procenty i inne cuda chodzi.
    Obecnie wszystko to, co udało się wyprostować po ostatnich 5 latach, masz w cenie - tym bardziej adekwatnej, jeśli przeliczysz wszystko przez liczbę akcji — na to zwrócił też uwagę mBank w pierwszym zdaniu opisu po konferencji.
    2024 r to już historia, trochę naciągana, ale bez gwarancji powtórki w 2025.

Po co porównywać EBITDA? Jak już to margin i vs przychody, ale to naprawdę mało nam wniesie do 2025 r. Nie ma gwarancji powtórzenia spektakularnego wzrostu.
    Lepiej policz konsekwencje radykalnego cięcia kosztów, popatrz w prognozę pogody na 45 dni i zastanów się czy ccc zatowarowało się na wiosnę-lato 2025 na lajki z poprzedniego roku i co z tym zrobią.

@ka nie kop pana bo się spocisz...
    Tekst o porównywalności EBITDA za 2017 i 2024 niesie podobną wartość jak androny o różnicach kursowych. Wysokość EBITDA za te lata nie jest porównywalna ponieważ w 2019 MSR 17 zastąpiony został przez MSSF 16. Aby zapewnić porównywalność należy od EBITDA za 2024 odjąć ~500 mln.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/MSSF-16-czyli-jak-leasing-odmieni-wyniki-spolek-7652030.html
    Dnia 2025-05-22 o godz. 12:53 ~Móchamed napisał(a):
    > @ka nie kop pana bo się spocisz...
    > > Tekst o porównywalności EBITDA za 2017 i 2024 niesie podobną wartość jak androny o różnicach kursowych. Wysokość EBITDA za te lata nie jest porównywalna ponieważ w 2019 MSR 17 zastąpiony został przez MSSF 16. Aby zapewnić porównywalność należy od EBITDA za 2024 odjąć ~500 mln.
    > >
    > > https://www.bankier.pl/wiadomosc/MSSF-16-czyli-jak-leasing-odmieni-wyniki-spolek-7652030.html

@Móchamed , ale ja tylko lekko w kosteczkę, życzliwie, dla obudzenia, a Ty od razu wiadrem lodowatej wody w delikwenta :))

Jakby w ten sposób policzyć dane do porównania i jeszcze zdjąć zdarzenia jednorazowe, to … szkoda czasu, już lepiej poczytać raporty Pepco o otoczeniu biznesowym dla handlu.

@Antoni, weź to wszystko na luz i na wesoło, bo to ani Twoja ani moja firma… ot, taki ping-pong po prostu.

Wiem na czym można zaoszczędzić w tym roku— na kosztach klimatyzacji i podlewaniu ogrodów, ale nie wiem jak się przełoży w % na konsumpcję … deszczówkę i parasoli ;-)
    Deichmann już odpalił regularną 50% wyprzedaż z kampanią reklamową i tak wszyscy po kolei żegnają sezon sprzedażowy, którego nie było.
    Czyli "przy dosyć wydłużonym flow różnice kursowe mogą generować dodatnie różnice kursowe".
    Proponuję wydłużyć "dosyć wydłużony flow" i dokonać sprzężenia. Powstanie generator dodatnich różnic kursowych, z których zostanie wypłacona cierpliwym inwestorom suta dywidenda.
  • Re: ZAGADKA Autor: ~ka [78.30.74.*]
    coma, ale może sarkazmem wyrwiesz z tych odmętów absurdu… po sezonie wjedzie rachunek za pracę generatora
[x]
CCC -9,86% 168,15 2025-10-02 17:03:45
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.