Dnia 2025-05-19 o godz. 18:00 ~Antoni napisał(a):
> Żorż, jestem bardzo ostrożny w prognozowaniu wyników poprzez obserwację ilości ludzi w sklepach danej marki. Rozumiem obawy analityków na temat dowiezienia zapowiadanego wyniku w 2025 roku. Nie do końca rozumiem wyjmowania z wyniku różnic wynikających z kursów walutowych. Jak na razie kursy walutowe w Q2 nie zmianiły się względem Q1, więc liczę na podobny efekt różnic kursowych w raporcie za Q2. Ponadto pragne zauważyć, że słabsze sprzedaż wywołana późniejszym nadejściem ciepłej wiosny, nie powoduje zmniejszeniem przychodów, a jedynie przesunięcie ich w czasie. Co do kosztów.... ktoś napisał, że czynsze może i maleją, ale koszty osobowe i inne rosną. No to chciałbym zauważyć, że pensje w tym roku znacznie wyhamowały, energia elektryczna jest tańsza niż w 2024 roku, a fracht i produkcja w Azji: tańszy dolar, więc tańsza produkcja, podobnie jak fracht - poza tym: rozejm na Morzu Czerwonym (Huti zaprzestały ataków na statki handlowe), a Kanał Sueski obnizył opłaty w celu odbudowy volumenu żeglugi przez kanał, który własnie bardzo ucierpiał na skutek ataków Huti na Morzu Czerwonym. Ostatnio pojawiły się obawy co do dalszych obniżek stóp procentowych, a ja uważam że nawet jełśi nie będie kolejnej obnżki w czerwcu, to po nowej projekcji inflacji w lipcu, RPP będzie bardziej skłonna do obniżek, niż ostatnio było to komunikowane.
> Wziąwszy pod uwagę wszystko powyższe, uważam że założony poziom przychodów w wysokości 12 mld zł w 2025 roku zostanie osiągnięty.
@Antoni, taka ostatnia refleksja po tej rozwalonej dyskusji- lepiej żebyś miał rację we wszystkim, bo nie da się ukryć, że spełniasz rolę wyroczni dla niektórych na forum. Nie wiem jeszcze czy gratulować czy współczuć odpowiedzialności.