Niezła ściema w pkt 4, Stanowiska Zarządu Spółki.
Być możę dochodzą już sygnały od KNF, że coś jest na rzeczy z ceną wezwania. Na prośbę Jakubasa zapewne wystosowali "własną" opinie....
w zasadzie to nie można od nich oczekiwać uczciwości, że napisaliby coś innego, niż tylko zgodne z ustalonym wiadomo przez kogo kursem;
w takiej sytuacji może my zrobimy wezwanie i zaproponujemy 10,23 wszystkim, którzy posiadają akcje Polnej, a są insiderami. A może p.J. zechciałby odsprzedać swoje udziały po tej cenie, skoro jest taka atrakcyjna - znajdę dla niego kupca i nawet nie będę chciał za to prowizji...
Pane Havranek, podaj pan wreszcie jakieś normalne, ludzkie info, żeby ludziska wiedzieli co się dzieje w ICH firmie - tak w ich firmie. Bo to co pan nam tutaj od jakiegoś czasu podsuwa, to są urzędowe ochłapy, gówno warte papiórki - bez jakiegokolwiek znaczenia. Nie za to dajemy geld na rozwój firmy.
Re: Info.... Autor: ~pisać skargi do KNF [83.16.131.*]
Cały czas zarząd realizuje jeden scenariusz - mianowicie korzystny dla Jakubasa. Nie wiem tylko, czy opcje, to był pomysł zarzadu, czy też Jakubas im kazał , bo Feroco zarobiło na opcjach 4 mln. zanim straciło 120 mln. Jakubas więc miał pozytyny obraz opcji.
Ale jak by ono nie było, to i tak spości tych służalczych piesków Zakonaka z Lechowiczem jak tylko osiagnie, to co zamierzał.
Myśłę, że teraz część kolegów z forum pozbyło sie złudzeń i napiszą skargi no KNF na robiemnie sobie jaj przez Jakubasa i wasalny zarzą z drobnych akcjonariuszt Polnej. Te 8,65 , to k... mać kpina i szmaciarstwo.
mogliby tak się nowi nabywcy polanki sklonować, wtedy co niektórzy nie mogliby sobie tak łatwo ściągnąć pod koniec sesji kursu na czerwoną stronę (chyba na potwierdzenie, że opinia zarządu w sprawie wezwania jest jak najbardziej słuszna...);
choć co się dziwić nowym, przy tym kwasku na rynku mało komu chce się angażować w jakiekolwiek papiery ;/
Skrócona nazwa emitenta
POLNA
Temat
Stanowisko Zarządu dotyczące publicznego wezwania.
Podstawa prawna
Art. 80 Ustawy o ofercie - stanowisko zarządu spółki dotyczące wezwania
Treść raportu:
Zarząd Zakładów Automatyki "POLNA" S.A. w Przemyślu ("Spółka") działając na podstawie art. 80 ust. 1 i 2 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych ("Ustawa"), przedstawia stanowisko dotyczące publicznego wezwania do zapisywania się na sprzedaż akcji ("Wezwanie") Zakładów Automatyki "POLNA" S.A. ogłoszonego w celu wykonania obowiązku wynikającego z art. 73 ust. 2 pkt 1 Ustawy, w dniu 16 marca 2009 r. przez Pana Zbigniewa Jakubasa ("Wzywający"), działającego na podstawie art. 87 ust 3 Ustawy, jako podmiot upoważniony przez Strony porozumienia, o którym mowa w art. 87 ust. 1 pkt. 5 Ustawy, w związku z art. 87 ust 4 pkt. 4 Ustawy tj. jednostki powiązane z Wzywającym: Mulico Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Ciasnej 6 oraz Wartico Invest Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Ciasnej 6, do wykonania obowiązków, o których mowa w Rozdziale 4 Ustawy.
Podmiotem nabywającymi Akcje Spółki w wyniku Wezwania jest Wartico Invest Sp. z o.o. ("Nabywający").
Zgodnie z treścią Wezwania podmiot Nabywający zamierza uzyskać w wyniku Wezwania do 545.885 (pięciuset czterdziestu pięciu tysięcy ośmiuset osiemdziesięciu pięciu) Akcji Zakładów Automatyki "POLNA" S.A. odpowiadającym 545.885 (pięciuset czterdziestu pięciu tysięcy ośmiuset osiemdziesięciu pięciu) głosom na walnym zgromadzeniu Zakładów Automatyki "POLNA", stanowiącym 21,12 % ogólnej liczby głosów na tym zgromadzeniu.
I. Podstawy stanowiska Zarządu i zastrzeżenia.
Zarząd, przygotowując niniejsze stanowisko, nie podejmował działań zmierzających do gromadzenia i analizy informacji nie pochodzących od Spółki, jak również nie zlecał innym podmiotom podejmowania takich lub podobnych działań na jego rzecz.
Z wyłączeniem informacji dotyczących działalności i organizacji Spółki, Spółka i osoby podpisujące niniejsze stanowisko Zarządu Spółki w sprawie Wezwania nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za prawdziwość, rzetelność, kompletność i adekwatność informacji, na podstawie których zostało sformułowane niniejsze stanowisko Zarządu Spółki w sprawie Wezwania;
Niniejsze stanowisko nie stanowi rekomendacji dotyczącej nabywania lub zbywania instrumentów finansowych,
o której mowa w art. 42 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi.
Zarząd uważa, że akcjonariusz podejmując decyzję inwestycyjną w sprawie odpowiedzi na Wezwanie powinien dokonać własnej oceny ryzyka inwestycyjnego związanego ze sprzedażą akcji Spółki na podstawie całości informacji udostępnionych przez Spółkę w ramach wykonywania obowiązków informacyjnych w tym zwłaszcza dokonać oceny atrakcyjności ceny, po jakiej Wezwanie zostało ogłoszone.
II. Stanowisko Zarządu Spółki
Biorąc pod uwagę wskazane wyżej podstawy naszego stanowiska, w tym informacje zawarte w Wezwaniu, podniesione wyżej zastrzeżenia i ograniczenia, Zarząd Spółki:
1. Wyraża pozytywną opinię na temat Wezwania gdyż w interesie Spółki leży posiadanie stabilnego akcjonariatu.
2. W opinii Zarządu, Wezwanie nie powinno mieć żadnego bezpośredniego wpływu na poziom zatrudnienia w Spółce.
3. Wzywający nie przedstawił w Wezwaniu informacji dotyczących planów Wzywającego wobec Spółki i ich prawdopodobnego wpływu na zatrudnienie w Spółce oraz na lokalizację prowadzonej przez Spółkę działalności.
W opinii Zarządu, opierając się na treści Wezwania, Wezwanie nie wpłynie na strategiczne plany Wzywającego wobec Spółki oraz na zatrudnienie w Spółce i lokalizację prowadzenia jej działalności.
4. Mając na uwadze dotychczasowe notowania giełdowe akcji Spółki, jak również wartość księgową Spółki przypadająca na jedną akcję według stanu na dzień 31 grudnia 2008 r. w wysokości 8,65 zł na jedną akcję, zdaniem Zarządu Spółki cena zaproponowana w wezwaniu odpowiada wartości godziwej Spółki.
Czytając treść infa nieźle się ubawiłem, zwłaszcza czytając o własnej ocenie ryzyka inwestycyjnego:) Wygląda mi to na tekst "sponsorowany"?!
w kwestii oceny ryzyka inwestycyjnego związanego z Polną, to powiem przewrotnie:
Bałbym się odpowiadać na wezwanie po 10,23 zł - jest niestety zbyt duże ryzyko, że cena akcji wzrośnie kilkakrotnie w najbliższym czasie:)
;-) z minusa do 9.9 zasałem, byłem ciekaw, czy na koniec zrzuca,
Wniosek - pilnują kursu
pozdrowienia wszystkim
ps. Sugestia: jak bedziemy za mocno reklamować , to pomyslą że spekuła nagania na balona :-))))
Bolo, a widziałeś tekścik o posiadaniu stabilnego akcjonariatu? I kto to pisze? Spółka, która przekazuje infa tylko w terminach wynikających ze sprawozdawczości finansowej! Poza tym zero informacji o tym co dzieje się w Spółce, jakie są plany! Im dokładniej czytam ten komunikat, tym bardziej zaczynam się zastanawiać czy to aby chodzi o naszą Polankę? Jak uważasz, czy ten kounikat został wydany "tak sobie" = bez wyraźnej przyczyny?
według mnie to zaczęli się poważnie obawiać, że nie zbiorą na wezwaniu tyle, ile potrzebują...
drugi raz potencjalnych strat na opcjach już nie mogą skumulować w jednym kwartale, żeby odstraszyć potencjalnych nabywców; mniej informować o pozytywach też już nie mogą, to co im pozostało?
Chciałoby się powiedzieć: święte słowa; do cierpliwości, która naprawdę potrafi bardzo dobrze wynagradzać dodać można jeszcze: przy zgraniu całej ekipy - pojedynczo jesteśmy za słabi, lecz w grupie kilkudziesięciu (udzielających się na forum), a anonimowych prawdopodobnie nawet kilkuset mamy jakiekolwiek szanse, żeby uzyskać za akcje Polnej właściwą cenę. A że udało nam się zakupić ten cenny papier w takiej megapromocji, to akurat można - w zasadzie całkiem szczerze i poważnie - podziękować naszemu bohaterowi:)
W tym kraju wszyscy znają się na wszystkim, a najlepiej na polityce i gospodarce. Wszędzie aż roi się od fachowców, którzy pokończyli fakultety na prowincjonalnych uczelniach, a teraz chcą pokazać jacy to z nich znawcy tematu. "Eksperci" z Polnej wzięli się za wycenę spółki, przedstawiając swoje stanowisko w sprawie ceny wezwania.
Panowie prezesi, takie ekspertyzy to sobie zachowajcie dla siebie. Czekamy na oficjalne stanowisko KNF. Komisja ma na to czas do końca tygodnia.
Witajcie:)
Bolo, do Polnej potrzeba nie cierpliwości, ale MEGA CIERPLIWOŚCI!!!! No ale cóż, ja uważam, że papier jest tego wart i jeszcze trochę mam zamiar na nim posiedzieć!
Fan, ja to super cierpliwy nie jestem, bo przyznam się, że nie raz - patrząc się na ten umiarkowany zastój na polaneczce (z lekką nutą optymizmu, bo jednak podchodzi pod 10, a nie schodzi poniżej 9), miałem ochotę gdzieś sobie z częścią papiera wskoczyć na parę dni i wrócić. Jednak stwierdziłem, że nie można uczestniczyć we wszystkich wzrostach na giełdzie, a jak się zrealizują w końcu te moje na Polnej, to przecież mało nie zarobię:)
Dlatego jestem w stanie czekać jeszcze. I trzeba infomować innych o tym walorze, nie obawiałbym się w tym momencie najazdu spekuły - ona jest niecierpliwa i nie wejdzie w papier, gdzie jest ryzyko, że przez parę dni może się nie ruszać zbytnio... A z kolei potrzebujemy każdego dnia świeżego popytu, który potem z S-kami dołączy do naszej akcji. W tym momencie jeszcze dołączają koneserzy, którzy znajdują faktyczną wartość spółki, a nie tylko to, czy zrobiła dzisiaj 20, czy 30%...
Wykres na Polnej będzie wkrótce wyglądał jak na spółce Drągowski, to jest pewne.
Do zobaczyska późniejszym wieczorkiem, zliczę wtedy podaż:)
Bedzie zamiana celów emisji na Walnym w dn. 22.06.2009. Może to wreszcie pozzytywne info. Jesli cele będą interesujace i zapewniajace rozwój , to powinniśmy rosnąć !
bolciu ja też z W-wy, tworzycie zajefajną ekipę, na forach trudno znaleźć coś podobnego, niby na KGHMie grupka bufonów coś się stara pisząc kolejny horyzont powrotu do.. a to i tak nie to, wy jesteście NN czyli Naturals i Normals. Toście sobie wybrali przeciwnika; w twym działaniu widzę jakąś metodę - czy pracujesz na zlecenie konkurencji Jakubasa? przepraszam że zadaję takie pytania, po prostu jesteście zbyt zdeterminowani i skuteczni przy tym jak choliba; przez was a zwłaszcza przez ciebie przemawia autentycznośc; nie poddawajcie się na priva prześlęci szczegóły
by the way, świetnie operujesz słowem, według mnie marnujesz się tu chłopie:)))))))))
jeszcze raz ja, bolo odrzuca mnie z twojej skrzynki masz ją chyba zapchaną, albo coś poknociłam z adresem - podaj na wszelki wypadek go jeszcze raz bo nie wchodzi mi bolo7gpw@interia.pl
jestem prawniczką i mogę wam trochę pomóc w bitwie z tym olbrzymem:)))))))))))
ma to sens!
miło mi, że nasza brygada przyrasta o - nie obraź sie Jolu - takie osobliwości - ja nie pracuję dla konkurencji Jakubasa, ale Ty masz chyba do niego jakąś osobistą urazę - w tej chwili to nam na rękę:)
coś się wykroi z Twojego pomysłu, to na razie: na później, teraz realizujmy plan kampanii promocyjnej w mediach, zawsze to przyniesie jakiś większy lub mniejszy skutek; ważne, że pomysłów na Jakubasa rodzi się coraz więcej:)
a póki co widzę, że zniechęcają - przecież normalnie kurs by nie spadł 7% !!!
jola, bym zapomniał, przecież skoro przyszło nam już się męczyć w tym zakorkowanym grodzie, to może jakieś spotkanko konspiracyjne?, no i Pablo i Adam SP oczywiście, toż oni nasi ziomale - jestem trochę zabiegany, ale zawsze jakaś godzinka by się znalazła:)
no, dobrze, żeby Jola dotarła, bo to ona ma zapchaną skrzynkę, a nie ja - dostałem zwrot od niej...
tak to jest z zalataną Panią Prokurator... (wybacz Jola za moją wylewność dziś, obiecuję, że nic więcej o Tobie nie napiszę)
zaczyna się robić coraz bardziej gorąco i ciekawie, a i tak wk...iają mnie, że zwalają tak kurs na koniec, to jest chamstwo, a nie rynek
Od kilku dni wysyłam e-mail'e do Polnej i KNF-u , Z pytaniem o politykę informacyjną spółki , równocześnie informując obydwie strony o zainteresowaniu o takich działaniach . Jeżeli większość z nas to będzie robić SYSTEMATYCZNIE jak i zadawać pytania w tej sprawie do mediów , to w końcu zamieszanie spowoduje poważne podejście zarządu do problemu -dezinformacji-.
pomysł świetny starosto, toż nieuczciwe firmy ciągłym atakiem o jakimś produkcie są w stanie przekonać tłumy, żeby nabyły g...no;
a jak z polanką - czyli skarbem - zrobimy zadymę, to jeszcze niechcący przekroczy 100 zł:)
Do dnia zatwierdzenia Prospektu Emitent nie podjął wiąŜących zobowiązań, co do inwestycji
w przyszłości.
Priorytetowymi zadaniami dla Spółki na 2008 rok jest pozyskanie środków finansowych do
zrealizowania przygotowanego juŜ programu zakupów inwestycyjnych i remontów maszyn i urządzeń,
zapewniającego realizację zakładanych celów strategicznych.
ZałoŜenia strategiczne Emitenta oparte są o dalszy dynamiczny rozwój Spółki w poszczególnych
segmentach działalności (m.in. rafineryjnym, energetycznym, chemicznym, ciepłowniczym,
gazowniczym) i umacnianie jej pozycji rynkowej. Cele zostaną osiągnięte poprzez:
stałe udoskonalanie produktów i dostosowywanie ich cech do wymagań odbiorców oraz
oferowanie nowych produktów ,
kontynuowanie prac badawczo - rozwojowych i wdraŜanie nowych rozwiązań konstrukcyjnych,
przyjaznych środowisku naturalnemu,
6. ZARYS OGÓLNY DZIAŁALNOŚCI EMITENTA
6.1. DZIAŁALNOŚĆ PODSTAWOWA
6.1.1. GŁÓWNE OBSZARY DZIAŁALNOŚCI EMITENTA
Podstawowym obszarem działalności operacyjnej Emitenta jest produkcja wyrobów na rynki
automatyki przemysłowej, automatyki ciepłowniczej, urządzeń centralnego smarowania, aparatury
laboratoryjnej oraz odlewów. Ponadto Spółka świadczy usługi z zakresu obróbki mechanicznej detali,
galwanizowania, hartowania, oferuje odlewy z Ŝeliwa szarego i sferoidalnego, jak równieŜ projektuje
i wykonuje instalacje centralnego smarowania oraz oprzyrządowanie odlewnicze. W ofercie
produktowej znajduje się ponad 60 typów wyrobów. MoŜna je podzielić na kilka grup
asortymentowych, w ramach których produkowanych jest po kilka typoszeregów produktów.
Wyroby z zakresu automatyki przemysłowej: Są to urządzenia słuŜące do zmiany natęŜenia
przepływu medium z zachowaniem wymaganej charakterystyki. Zasadniczymi członami tych urządzeń
są nastawniki mające na celu zmianę oporu dla przepływającego czynnika oraz napędy (siłowniki)
słuŜące do dostarczania energii mechanicznej niezbędnej do przestawienia nastawników. Ze względu
na to, Ŝe zawory stanowią największą grupę nastawników, pojęcia te uŜywane są równowaŜnie.
W grupie tej wyróŜniamy następujące podszeregi:
Zawory regulacyjne
Przepustnice regulacyjne
Do dnia zatwierdzenia Prospektu Emitent nie podjął wiąŜących zobowiązań, co do inwestycji
w przyszłości.
Priorytetowymi zadaniami dla Spółki na 2008 rok jest pozyskanie środków finansowych do
zrealizowania przygotowanego juŜ programu zakupów inwestycyjnych i remontów maszyn i urządzeń,
zapewniającego realizację zakładanych celów strategicznych.
ZałoŜenia strategiczne Emitenta oparte są o dalszy dynamiczny rozwój Spółki w poszczególnych
segmentach działalności (m.in. rafineryjnym, energetycznym, chemicznym, ciepłowniczym,
gazowniczym) i umacnianie jej pozycji rynkowej. Cele zostaną osiągnięte poprzez:
stałe udoskonalanie produktów i dostosowywanie ich cech do wymagań odbiorców oraz
oferowanie nowych produktów ,
kontynuowanie prac badawczo - rozwojowych i wdraŜanie nowych rozwiązań konstrukcyjnych,
przyjaznych środowisku naturalnemu,
6. ZARYS OGÓLNY DZIAŁALNOŚCI EMITENTA
6.1. DZIAŁALNOŚĆ PODSTAWOWA
6.1.1. GŁÓWNE OBSZARY DZIAŁALNOŚCI EMITENTA
Podstawowym obszarem działalności operacyjnej Emitenta jest produkcja wyrobów na rynki
automatyki przemysłowej, automatyki ciepłowniczej, urządzeń centralnego smarowania, aparatury
laboratoryjnej oraz odlewów. Ponadto Spółka świadczy usługi z zakresu obróbki mechanicznej detali,
galwanizowania, hartowania, oferuje odlewy z Ŝeliwa szarego i sferoidalnego, jak równieŜ projektuje
i wykonuje instalacje centralnego smarowania oraz oprzyrządowanie odlewnicze. W ofercie
produktowej znajduje się ponad 60 typów wyrobów. MoŜna je podzielić na kilka grup
asortymentowych, w ramach których produkowanych jest po kilka typoszeregów produktów.
Wyroby z zakresu automatyki przemysłowej: Są to urządzenia słuŜące do zmiany natęŜenia
przepływu medium z zachowaniem wymaganej charakterystyki. Zasadniczymi członami tych urządzeń
są nastawniki mające na celu zmianę oporu dla przepływającego czynnika oraz napędy (siłowniki)
słuŜące do dostarczania energii mechanicznej niezbędnej do przestawienia nastawników. Ze względu
na to, Ŝe zawory stanowią największą grupę nastawników, pojęcia te uŜywane są równowaŜnie.
W grupie tej wyróŜniamy następujące podszeregi:
Zawory regulacyjne
Przepustnice regulacyjne
Jolka, miło powitać w naszym gronie! Staramy się tworzyć sympatyczną atmosferę, chociaż z żalem stwierdzam, iż ostnimi czasy znacznie się ona pogorszyła. Pojawiło się mnóstwo "słownej agresji", a pewne osoby starają się za wszelką cenę wywołać zamęt wśród inwestorów. Myślę jednak, że jakoś to przetrwamy, ba - powiem więcej - nie mamy wyjścia! Skoro już tak zaangażowaliśmy się, to teraz grzechem byłoby to zaprzepaścić:) pozdrawiam
witam Jolke w naszym skromnym gronie osób " zaangażowanych "
czyli co ? jednak dzieje sie tak jak myślałem i na czym powinno Nam zależeć : z forum odpadają niecierpliwi leszcze, a angażują się osoby, które faktycznie mają pojęcie i chęć zmian