przy okazji plagi szarańczy, powodzi, trzęsienia ziemi i wrzoda waszym tyłku. jak czytam komentarze "fachowców" krytykujacych rzad to słabo mi sie robi. "nadrukujmy pieniędzy, zapożyczmy sie gdzie sie da, rozdajmy wszystkim majacym problemy z opcjami, długami, najlepiej rozdajmy wszystkim. kryzys sie skończy, przyjdzie hossa a my będziemy zyć długo i szczęśliwie." tego typu komentarze nie dziwią na onecie, ale sądziłem że na forum bankiera większość to dorosli i inteligentni ludzie, jakże sie myliłem... według mnie zarządzanie budżetem podczas kryzysu w duzym uproszczeniu można porównać do decyzji inwestycyjnych w czasie bessy. dobre inwestycje przynoszą zyski, złe - straty. jak przekonał sie chyba każdy kazdy inwestor, lepiej niejednokrotnie wstrzymac sie z inwestycją niż popełnić błąd. straty wywołane przez taki fatalny ruch w naszym portfelu często są odrabiane przez dłuuugi okres. podobnie ma sie sytuacja do inwestowania na kredyt. jeśli spudłujesz w takim przypadku będziesz żył dłuuuugo pod kreską. drodzy wielbiciele kaczorów i pawlaka: do czego prowadzi polityka rozdawania ludziom pieniędzy pokazał nam edward gierek, za którego dobrobyt płacimy do dzisiaj. niech wszyscy krytykujący działania tuska spojrzą w przeszłość i spróbują użyć mózgu jesli go posiadają. kraje pożyczajace pieniadze skąd sie da wyjda z kryzysu z ogromnym długiem, za który będą płacic długie lata. drukarze mamony mogą sie spodziewać wzrostu inflacji w tempie jakie mielismy na początku lat 90-tych. analizujac fakty łatwo zauważyć, że częstokroć lepiej nic nie robić, niż działać na szkode państwu. nie uważam tuska wraz z ekipą za ekspertów. myślę tez że mogliby poprawić efektywność na wielu frontach, a niektóre pomysły jak wyścig po euro za wszelka cenę uważam za nietrafione. gdy jednak widze pomysły opozycji do walki z kryzysem, cieszę sie niezmiernie że IVRP sie skończyła. gdyby ta tragifarsa trwała nadal bylibyśmy obecnie w sytuacji węgier.... myślę że polityka ostroznego wydawania naszych pieniedzy jest bardzo rozsądna i wzmocni nasz kraj. gdy koniunktura na rynkach swiatowych zacznie wracać do normy będziemy silniejsi niz kiedykolwiek. zapraszam do dyskusji krytykujacych premiera i jego działania. proszę jednak o merytoryczne wypowiedzi poparte argumentami, bo plucie z capslockiem ze slepą nienawiścią świadczy o poziomie dyskutantów
Poklepcie sie teraz po plecach i stwierdzcie , że ludzie inteligentni i swiatowi sa wiadomo gdzie .Tylko wsród zwolenników po .To ,że teraz duzo ludzi krytykuje tuska za wszystko, to jest tylko i wyłacznie pokłosie polityki , która po rozkreciła za czasów rzadów Pis. A jak wiadomo nie od dzis .kto mieczem wojuje , od miecza ginie .Możecie sie zaperzac i udowadniac swoje racje , ale to po przez swoich największych , ziejacych nienawiscia krzykaczy takich jak palikot czy niesiołowski nakrecila sie ta spirala nienawisci . Wy moze nie chcecie tego pamietać ale wtedy to nawet wiosenne mrozy , ktore zniszczyły sady i były przyczyna wysokich cen jabłek były zawinione przez pis .Taka jest cena władzy , a łaska pańska na pstrym koniu jezdzi .Tak ze teraz musicie przelknać te wszystkie uwagi i pogodzić sie z nimi .A`na pocieche dla was powiem tak .Skala ataków w tej chwili i takl jest dużo mniejsza niz była z waszej strony , a ilosć obrazliwych słow jaka pada w tej chwili jest niczym wobec chamstwa jakiego doświadczali politycy Pis .To chyba jednak swiadczy o tym ,że wbrew temu co próbujecie nadal ludziom wmawiac .Najwiecej agresji i chamstwa jest po waszej stronie .
To przecież oczywista oczywistość, ze Tusk wywołał cały ten kryzys i dlatego powinien się podać do dymisji. Najlepszym rządem byłaby koalicja PiS z Samoobroną i LPR, bo za nich było 67 tys. p na WIG. Przez PO spadł cały świat a najwięcej Islandia bo 97%. Z winy Tuska wyparowało z parkietów kilkadzisiąt bln dolarów. Teraz powinno się uruchomic masową produkcję pieniędzy i wrzucić w rynek paręset bln dolarów - tu należy iść za przykładem Zimbabwe, w którym dorobili się bankonotu o nominale 100bln ichniejszych dolarów. I właśnie Tusk powinien to zaproponować.
Miało być tak pieknie, podczas debaty z Kaczyńskim Tusk roztaczał widoki pieknej mlekiem i miodem płynacej Polski, naopowiadał bajek a że Polacy sa narodem naiwnym uwierzyli, mam nadzieje ze go z tego jego wyborcy rozliczą, nie tak jak z grabieżczej prywatycaji za czasów UW i KLD, kiedy to mlody Tusk z mlodym pawlakiem pobierali nauki jak kłamać, kraść, grabić i kominowac żeby się nahapać, niezważając na nic. Po co Ćwiakalski został ministrem sprawiedliwości?-pomyślcie, ale nie tak jak przed wyborami.
Kręcą razem lody od czasów zaokrąglonego stołu.....................
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ćwiąkalski - posprzątał archiwum.
Ale stare zdjecia zostały.
Można je znaleźć w google , niektóre z komentarzem.
Hannibal, wypowiedzi tuska z kampanii o drugiej irlandii każdy rozsądny człowiek przyjął z dystansem. nie chcemy cudów, ale zeby było normalnie. piszesz: "Tusk z mlodym pawlakiem pobierali nauki jak kłamać, kraść, grabić i kominowac żeby się nahapać" więc poprzyj to choć jednym przykładem gdzie premier kradnie, grabi czy hapie. polityka tuska nie jest idealna, ale porównując do apokaliptycznej IVRP nie można narzekać. kaczyńscy krytykują dosłownie kazdy pomysł rządu. prezydent wetuje 90% ustaw, nie zważajac na ich faktyczną wartość, tylko kierując sie prywatną antypatią. myślę że głowa państwa powinna przedkładać dobro państwa nad własne ambicje i urazy. jak napisał ktoś wyżej PO krytykowala rzady PISu za ich kadencji, ale jednocześnie wychodziła z propozycjami. kaczyńscy krytykują wszystko co ma związek z platformą, sami jednak nie oferują żadnych rozsądnych pomysłów. gdyby to oni teraz rzadzili krajem cofalibyśmy się w kierunku węgier, albo nawet białorusi. jak już pisałem nie wielbię tuska. gdy pojawi się na arenie politycznej ktoś z lepszymi pomysłami chętnie na niego zagłosuję. moim marzeniem jest zyć w kraju ze zdrowym kapitalizmem, gdzie każdy ma takie same same szanse prwadzić uczciwy biznes. czas kryzysu weryfikuje gospodarki wszystkich krajów. okazuje się że tak wcześniej wielbiony zachód był sztucznie napompowany kredytowymi sterydami, polski kapitalizm pokazuje za to dojrzałość naszej gospodarki w niespełna 3 dekady po obaleniu komunizmu. kryzys dał nam bezprecedensową szansą wzmocnić pozycje w eropie i na świecie, szkoda byłoby ja zmarnować...
I dlatego
Proponuję zakończyć ten watek.
Pełno takiego politycznego gówna jest w mediach ,
Po co się wkurzac , to nic nie da.
Mamy co mamy.
Wyraźnej opcji politycznej nie widzę , wszystkie są "po jednych pieniądzach"
W dupie mam politykę tych przemądrzałych pajaców z kawy na ławę.
masz w dupie politykę, ale to oni decyduja o twoim zyciu, nawet o tym ile zarobisz lub stracisz na giełdzie. załozyłem wątek bo za kazdym razem jak wchodzę na forum bankiera, żeby poczytać o wigu i spólkach, spotykam prostackie wrzuty obwiniające tuska o bessę na gpw. skad w tych ludziach tyle nienawiści? liczę, że się dowiem. wiekszosc postów jest delikatnie mówiąc mało inteligentna. z tego mogę sie cieszyć. niskie IQ innych inwestorów oznacza dobre perspektywy dla mojego rachunku inwestycyjnego. mam jednak nadzieje że wśród fanatyków pisu są osoby kulturalne i inteligentne, które podadzą mi kilka powodów, dla których mozna zagłosować na kaczyńskich, bo jak do tej pory nie doszukałem sie żadnych....
mam jednak nadzieje że wśród fanatyków pisu są osoby kulturalne i inteligentne, które podadzą mi kilka powodów, dla których mozna zagłosować na kaczyńskich, bo jak do tej pory nie doszukałem sie żadnych....
Kolega taki kulturalny i przyjacielski jak wszyscy wyborcy PO? Teraz gdy PO podlega krytyce, unosicie się, spinacie na to że ktoś może Was skrytykować. Więc powiedz mi , kto uczynił zarzuty polityczne jak i kompetencyjne z takich uwarunkowań jak : wzrost , nie posiadanie konta w banku, posiadanie kota ..... Czy to wg kolego są grzeczne i mądre argumenty.
Wracając do giełdy - skoro Tusk i jego ekipa mówili że dzięki nim wig20 ma poziom 3900 i wtedy to miała być prawda. Dlaczego teraz nie ma być prawdą, że przez tuska mamy 1250 na wig20?
Jesteście pierwsi do zbierania oklasków, a jak partaczycie cokolwiek to oskarżacie opozycję o podstawianie nogi. Czyż nie robiliście tego samego (na wiele większą skalę) gdy rządził PiS?
Moralność kalego się kłania. Najlepszymi przykładami są właśnie Tusk, Nowak, Niesiołowski .... i reszta.
piszesz "wy", a ja jestem bezpartyjny. nie klaszcze też tuskowi. po prostu staram sie zrozumiec dlaczego tak wielu ludzi (równierz na tym forum) go nienawidzi. porównując go z kaczyńskimi uważam, że lepszy rząd który w mniej lub bardziej skuteczny sposób próbuje cos zrobić dla poprawy naszej gospodarki, niż taki ktory szuka wszędzie wrogów, wypina sie i obraża na wszystkich. dobra, powiedzmy że tusk jest ten zły to wytłumacz mi dlaczego kaczyński dobry. podaj kilka konkretów które pis zrobił (zamierza zrobić) dzieki którym możemy sie spodziewać wzrostem zainteresowania inwestowaniem w polsce, kupnem naszych towarów, inwestowaniem na naszej giełdzie?
Ty piszesz nienawidzi, ja piszę, że traktuje się Tuska podobnie jak on traktował Kaczyńskich, gdy wygrali wybory. Tyle że w 10% tego co wyprawiał Tusk.
Ok Kaczyńscy może i dawali się prowokować ale czy taki "mąż stanu" powinien ich obrażać, tylko dlatego, że przegrał wybory? Teraz nagle obudził się i widzi, że też może być krytykowany? Tylko, że teraz krytykuje się Go za to co robi źle, a nie za to że jest chudy, czy że jest ryżawy. Widzisz różnicę? Bo ja widzę.
Nic nie napiszesz o zasługach Tuska w windowaniu wigu na historyczne szczyty. Wtedy zachowywał się jak paw. Inna sprawa, że w swoim pędzie do władzy, dał się wystawić. Dostał swoją zabawkę (władzę) w idealnym (dla opozycji) momencie. Naobiecywał cudów a tu taka klapa. I dobrze. Może zacznie myśleć zanim coś obieca.
Gdyby Kaczyńscy tak jak to zrobił Tusk w swoim genialnym wyczuciu gospodarki. Zastosowali propagandę sukcesu taką jak Tusk na początku zeszłego roku, mówiąc że trzeba trzymać akcje, że kryzysu nie ma i nie będzie i inne takie pierdoły. Teraz zlinczowalibyście ich, niezależnie czy popieracie PO czy LPR. Czołówki gazet, wiadomości telewizyjne, zionęłyby nienawiścią do PiS. O PO jakoś się milczy.
Trzeba dziękować opatrzności, ze Jarosław bez prawa jazdy Kaczyński tak się przeraził nadchodzącego kryzysu, że oddal władzę w ręce ludzi, którym naprawdę zależy na rozwoju Polski.
A polityka jest jak ............kurwa...........troche ci da przyjemności , ale zapłacisz za usługi słono....................
zaden z tych pajaców nie nadaje sie do polityki , a napewno do rządzenia duzym krajem ,
mogą rządzic najwyzej w Zimbawe.............................................
Tam przynajmniej państwowa mennica ma co robić................................
a propops Zimbawe
wydrukowali banknot o nominale 1 bln.......................................................................
i w tym tkwi problem. wszyscy zarzucają tuskowi że nic nie robi. prawda jest taka, ze coś tam robi. może mogłoby być lepiej, ale opozycja zamiast sugerować jakies konkretne rozwiazania (ostatnio coś się jakby ruszyło) tylko krzyczy i pluje. zamiast walczyć z recesja oni skupiają sie na medialnych historiach jak eutanazja czy ostatni blog palikota. tak własnie wyglądały rzady pisu. sprawy damskich torebek i katolickich dopisków do eurokonstytucji na wokandę, gadanie o reformach w gospodarce nie dodawało elektoratu wśród rolników czy ortokatolików. tusk też nie jest bez winy, bo zgodnie z porzekadłem głupszemu sie ustępuje i powinien czasem zasiąść do wspólnej dyskusji. klucz do świetlanej przyszłości naszego kraju tkwi obecnie w zaprzestaniu obwiniania sie wzajemnie o niepowodzenia i postawieniu sobie pytania: po co naród nas wybrał? na pewno nie po to żeby cofać naszą gospodarke z poziomu do którego udało nam sie dotrzeć od 89. roku. tusk chce dobrze, chociaz często brakuje mu narzędzi i doświadczenia. dopóki szefowie opozycji zamiast o własnym honorze nie zaczną myśleć o przyszłości ojczyzny ma jednak mocno ograniczony zakres mozliwosci...
" moim marzeniem jest zyć w kraju ze zdrowym kapitalizmem, gdzie każdy ma takie same same szanse prwadzić uczciwy biznes" podpisuje sie pod tym obiema rękami, sam prowadze firmę, zajmuje sie min prowadzenien stacji paliwowych, pod rządmi Tuska dwa wspaniałe pomysły dla tej branży:
-możliwość wwożenia do Polski z krajów z poza Unii 600 l ON a nie 200 L-straty skarbu państwa z samej tylko akcyzy ok 2 mld zł rocznie, plus podatek dochodowy plus vat
- wywłaszcanie właścicieli ze stacji znajdujacych się przy drogach ekspresowych , do tej pory stacje takie były własności skarbu panstwa ale tylko przy nowycgh autostradach, teraz majac stacje przy drodze ktora bedzie przebudowywana na ekspresowa, panstwo poprostu ja zabiera placac odszkodowanie po cenach rynkowych nie uwzglendniajac utraconego zrodla dochodow,
oda te przepisy weszly pod rzadami PO, czy wywlaszczanie ze stacji nie jest zlodziejstwem?
Po podpadlo bardzo po przegranych wyborach kiedy do wladzy wszedł PIS, mogli rządziś jako koalicjant, ale uniesli sie honorem to byl drugi raz kiedy poszli dragą szkodliwą dla kraju, zamach stanu na rzadzie Olszewskiego, grabiez majątku narodowego szumnie nazwana prywatyzacja za rzadów UW ile z tego dostalismy 20 zł? rzycze Tuskowi jak najlepszych decyzji bo to przeciez chodzi o nasze wspolne dobro, tylko mam obawy oc chodzi jemu.
jeśli chodzi o mozliwość wwozenia do kraju 600 l on to patrzysz trochę subiektywnie gdyż uderza to w twoja kieszeń. równie dobrze mozna krytykować rząd za ulgi podatkowe, przez które budżet traci. ja jako kowalski spoza branży bedę chwalił taką decyzję, gdyż ułatwia życie. jesli chodzi o przejmowanie stacji nie jestem w temacie, który wyglada na bardziej złożony, wiec się nie wypowiem. zanim jednak skrytykujesz jakiekolwiek działania rządu w jakiejkolwiek sprawie spójrz co ma pis do powiedzenia w tej kwestii i porównaj. w wielu przypadkach ludzie ostro krytykują nie patrząc co by było gdyby... a w wielu przypadkach moglibyśmy wpaść z deszczu pod rynnę
Dnia 2009-03-07 o godz. 17:35 ~Hannibal napisał(a):
> " moim marzeniem jest zyć w kraju ze zdrowym
> kapitalizmem,
"analizujac fakty łatwo zauważyć, że częstokroć lepiej nic nie robić, niż działać na szkode państwu. nie uważam tuska wraz z ekipą za ekspertów" - akurat w nic nie robieniu obecna ekipa bije wszystkie inne na głowę
W tekście pojawiło się również kilka kwestii, które należałoby sprostować:
1. Pomysł rozdawania wszystkim mającym problemy z opcjami, kredytami walutowymi, etc. narodził się w umysłach obecnego rządu
2. Zadłużenie zagraniczne Polski w latach rządów E.Gierka (1970-1980) wzrosło o niespełna 30 mld $. Porównaj sobie, ile warte były inwestycje, które wtedy powstały. Sprawdź także, ile wynosi obecna dziura budżetowa Tuska po zaledwie dwóch latach rządów i co Tusk zostawił w zamian. Wierzę, że nie jesteś ślepo zapatrzony w swojego wodza, jak to zwolennicy PO zwykle mawiają o zwolennikach PIS i potrafisz wyciągnąć wnioski
pisz co chcesz, ale to tusk sprzeciwia sie pomysłom pomagania firmom z naszych podatków. zgoda na pomoc indywidualnym kredytobiorcom wyszła pod silnym naciskiem opinii publicznej. osobiście uważam że nie powinniśmy dopłacać do czyichś spekulacji na walutach. to tak jakby państwo dopłacało nam do strat na giełdzie. kto spekuluje bierze na siebie ryzyko. podkreślam, że nie wielbię tuska, uważam go za mniejsze zło. nie ustrzegł sie błedów ale spójrzmy na politykę PISu: po sąsiedzku mamy dwie duże gospodarki- rosję i niemcy. przy odpowiednich stosunkach partnerskich możemy trzepać kokosy handlując z nimi, do czego dąży premier. a do czego dążyli kaczyńscy? polityka wobec rosji polegała na grożeniu palcem putinowi. doszło do tego lizanie bushowego tyłka żeby tylko tarcza u nas powstała. jakie z niej korzyści??? po tych wszystkich negocjacjach bush na dowidzenia nawet nie zadzownił żeby powiedzieć cześć lub spie...j. polityka kaczyńskich wobec niemiec polega na ciagłym rozdrapywaniu strupów przeszłości. rząd IVRP szukał wokół wrogów, zamiast partnerów handlowych. nie chcę żyć w poczuciu zagrożenia, wolalbym jeździć na wschód na tanie wakacje i handlować z ruskimi. a czym sie zajmowali na arenie krajowej? sprawami damskiej torebki jakiegoś animka, albo rozdmuchiwaniem afer. krytykujecie tuska, konstruktywna krytyka wskazana jak najbardziej. przytoczcie mi jednak jakies znaczące osiagnięcia pisu, które przyczynia sie do poprawy naszej gospodarki...
PO adresowało swój program wyborczy do osób o poglądach liberalnych, miały być niższe podatki: populistyczne 3x15, w które chyba nawet sami nie wierzyli, że będzie możliwe do sfinansowania, i inne tego typu cuda.
A mamy jeden z bardziej socjalistycznych rządów w historii: unieważnijmy opcje walutowe, dopłaćmy ludziom do kredytów, podnieśmy podatki.
Czy ta ekipa jest jeszcze dla Was wiarygodna ?
dobrą odpowiedzią jest porównanie wykresów polskiej złotówki i węgierskiego forinta
Na Węgrzech od wielu lat był wprowadzany program gospodarczy podobny do tego, co proponuje dzisiaj PiS. Efekty są tragiczne.
Ostatnie umocnienie złotówki i jednoczesne zatrzymanie spadków na GPW pokazują dobitnie, że pieniądze pozytywnie zareagowały na działania rządu RP. Forint za to wpadł w otchłań.
PiS jako partia bolszewicka, mająca biedny niewykształcony i leniwy elektorat, zrobi wszystko aby tego elektoratu nie zabrakło. Któż inny zagłosuje na Jarka K, niż bezrobotny absolwent szkoły podstawowej z PGR lub 80 letni budowniczy Polski Ludowej nawrócony cudownie na katolicyzm?
Dlatego właśnie Jarosław bez żony, bez konta, bez domu Kaczyński stara się wszelkimi sposobami przeszkodzić w realizacji dobrego programu gospodarczego aby biednych było możliwie najwięcej. Ponadto PiS jako partia wodzowska chciałaby kontrolować wszystko i wszystkich. Dlatego też za rządów cudownej koalicji PiS-LPR-SO nie podjęto ŻADNYCH reform ustrojowych idących w kierunku zwiększania wolności obywateli.
1. Pozostawiono NFZ aby zachować kontrolę nad składkami. Uniemożliwiono powstanie prywatnych KCH. Kaczyńscy nauczyli się od komunistów.
2. Nie tknięto KRUS-u aby zachować glosy ze wsi.
3. Nie wprowadzono opodatkowania rolników. Nie chodzi o wpływy do budżetu, chodzi o zmianę polskiej wsi. Konserwując obecny układ godzimy się na to, że ludzie utkną z 5ha w permanentnej biedzie. Potrzebne są gospodarstwa min 30ha. Opodatkowanie dochodów spowodowałoby naturalny proces zwiększania średniego gospodarstwa, inwestycje i konieczność zmiany zawodu przez wielu obecnych "rolników" Stan obecny pasuje bolszewikom z PiS. Większa bieda to woda na ich młyn.
4. Nie tknięto finansów państwa, nie zlikwidowano wielu bezsensownych przywilejów, nawet komuchom emerytur nie ruszono!!!!! Bo tam jest elektorat bolszewików z PiS.
5. Nie rozpoczęto wchodzenia do strefy Euro.
Trzeba dziękować opatrzności, ze Jarosław bez prawa jazdy Kaczyński tak się przeraził nadchodzącego kryzysu, że oddal władzę w ręce ludzi, którym naprawdę zależy na rozwoju Polski.
Maciej, czy twoje prawdziwe dane to przypadkiem nie J Palikot? Wypisujesz takie brednie, jesteś zaśleinoy przez PO ich polityką cudów, i emanuje z Ciebie nienawiść, wszczepiana przez PO od momentu przegrania wyborów kiedy to PIS doszedł do właszy, taki jest właśnie elektorat PO brak jakiejkolwiek swiadomości politycznej, karmiony wypowiedziami Palikota i obitnicami Tuska, smiac mi sie chce.
zasługi braci to
1.obniżenie składki rentowej (ktorą teraz Tusk Wam zabierze ,aby zatkać dziure budżetową w ,,Prowizorium)
2.12 dni ustawowo wolnych od pracy (Tusk zabrał Wam Sw.trzech Króli)
3 pieniądze na każde dziecko (wszedł projekt lpr ,braccia chcieli go podzielić na dwie częsci)
4 ustawa o spoldzielniach i uwłaszczenie na mieszkaniach spółdzielczych za grosze
5 zniesienie podatku od spadku i darowizn
6 nowelizacja prawa upadłosciowego umożliwiająca wielu wierzycielą odzyskanie należności także tym giełdowym
znam jeszcze wiele przykładów ,ale nie mam wątpliwości ,że wybierzecie żle ,bo to taki narodowy sport kopać się po kostkach
Rząd PiS-SO-LPR w okresie świetnej koniunktury gospodarczej nie przeprowadził reform o znaczeniu fundamentalnym. Chodzi o:
i
1. KRUS
2. ZUS,
3. Finansów publicznych,
4. Służby Zdrowia
5. Wejścia do strefy Euro.
Za to doprowadził do lawinowego wzrostu zadłużenia. I taka jest prawda.
macieju za kilka dni usłyszysz o podniesieniu składki rentowej ,naród to nie stado matołów tylko jednostki ,które nie raz wpływały na los Europy ,jak można działać marketingowo i pożyczać pieniądze Islandii i Estonii ,mając wielomiliardowe długi?
Jakie problemy rozwiązał Tusk słucham?
problemy fundamentalne rozwiązuje się w okresach rozwoju a nie kryzysu
Teraz trzeba 2-3 lata sprzątać po ekipie PiS-SO-LPR.
Wszędzie tylko zaniechania, zablokowane decyzje, unieważnione przetargi, oszustwa i matactwa. Ta ekipa pozostawiła po sobie taki cyrk i tak zabagniła wiele spraw, że zamiast działać do przodu, trzeba odkręcać idiotyzmy które zrobili geniusze spod znaku Gosiewskiego, Ziobry czy innego Brudzińskiego. PiS oparł swe kadry na działaczach byłej PZPR i efekty są. Nawet nowelizacja kodeksu karnego to żywcem przepisane przepisy z kodeksu z lat 50 ub. wieku.
Rzady PiS cofnęły nasz w rozwoju o kilka lat. Taka jest prawda o tych straconych latach.
chyba coś Ci się pomyliło. Jarosław Kaczyński już nie rządzi.
On to potrafił działać wyprzedzająco.
W efekcie jego nieudolnych rządów i nie wykorzystania wszelkich możliwych szans w okresie prosperiity, uciekło nam minimum 5 lat w doganianiu Europy. Dla tych bolszewików ważniejsze było konserwowanie biedy, łapanie lekarzy i sędziów zamiast konkretnych działań. Nawet Lepepra wicepremierem zrobili aby tylko chwycić się stołków. Banda nieudaczników, kłamców i byłych komunistycznych działaczy.
wydatki budżetowe nie były w 2008 realizowane zgodnie z harmonogramem ,bo w tym co robi platforma nie ma żadnej logiki macieju ,a co do Zoibry to trzymał komunistyczna chołotę za mordę ,a Cwiąkalski dał im podwyżki ,dziwie się że tego nie rozumiesz
Ty chyba drwisz sobie ze mnie.
Ziobro syn sekretarza PZPR z Krynicy, facet który nagrywał swoich kolegów na studiach, facet który byłby idealnym Berią gdyby nu pozwolono - miałby zdradzić swoje bolszewickie ideały? No nie żartuj. Za rządów bolszewików z PiS towarzysze z PZPR żyli jak pączki w maśle. Byli chronieni pod opieką PiS. Czyżbyś nie słyszał o Balbinie?
Jak sądzisz dlaczego bracia K. dostali za komuny rolę w filmie? Dlaczego Jarka nawet nie aresztowali w stanie wojennym? Dlaczego bracia K spokojnie pracowali na UW kiedy PRAWDZIWYCH antykomunistów sadzano w więzieniach? Dlaczego PiS zawiązał koalicję z SO skoro JK twierdził, ze to agentura KGB?
Ja świetnie pamiętam tamte czasy, studia kończyłem na przełomie lat 80 i 90. Taki kit jak wstawia Kaczyński to może zadziałać na członków MW albo 'studentów" od Rydzyka.
przepraszam nie zniże się do Twojego poziomu ,Fakty są takie że Twój rząd oszukał naród na jesieni ubiegłego roku ,bo minister Rostowski jak sam mówił wiedział o kryzysie.Jesli chodzi o nazwiska to lista ludzi nieuczciwych w platformie to tu padł swoisty rekord guinesa.Nikogo nie obchodzi że wielu z polityków lewicy było ministrantami ,pytam Cię CO ZROBIŁ TWÓJ RZĄD DLA OBYWATELA ?Macieju odpowiedz mi składnie
Sprząta po bolszewikach z PiS. To syzyfowa praca na dodatek wetowana przez Lecha K, który z woli tych, którzy nie płacą podatków, został wybrany prezydentem RP.
Widzę że wg Ciebie "rząd ma coś robić dla obywatela" Otóż rząd ma rządzić krajem, być przygotowany na zagrożenia zewnętrzne i wewnętrzne, realizować długofalową strategię rozwoju i nie ulegać naciskom elektoratu populistyczno roszczeniowego, który uwaza, że "rząd ma coś robić dla obywatela".
Nie dziwie się, że tęsknisz za PiS-em. Bo wprowadzi święto trzech króli a przy okazji zadłuży kraj na 30mld.
Dnia 2009-03-07 o godz. 20:52 maciej_z_krakowa napisał(a):
Jak sądzisz dlaczego bracia K. dostali za komuny rolę w filmie?
Przecież ta teza została postawiona przez pseudopolityków reprezentujących opinie, postawę i interesy około 20-30% naszego społeczeństwa. Do chwili gdy sytuacja gospodarcza była dobra i nie naruszała podstaw bytu tej częsci społeczeństa oraz układ polityczny parlamentu był odbiciem preferencji politycznych wszystko było w porządku.
Pozostałe 70-80% społeczeństwa nie widziało nic złego, akceptowało stan istniejący.
Faktyczne problemy zostały zamiecione pod dywan.
Maciej_z-Krakowa dokładnie wymienił co nie zostało rozwiązane i celowo przemilczane.
Tak świadomie używam słowa CELOWO.
PSL i Pawlak tylko dlatego wygrał z Kalinowskim w walce o fotel Prezesa, gdyż Pawlak odwołał się do większego-drobnego elektoratu wiejskiego. W interesie Pawlaka nie jest zmienianie polskiej wsi, bo gdyby ja zmienił starciłaby rację bytu jego partia i on sam.
Po wyborze Prezydenta Olsztyna jak pisze prasa gwałtownie wzrosła aktywność młodzieży PSL-ej.
Te zjawisko to odręby szeroki problem. Kiedyś była jedna przeowdnia siła i jedno młodzieżowe zaplecze. Teraz mamy parę liczących się partii politycznych i parę ich młodzieżowych przybudówek. Mentalność i umiejetność wykorzystywania pojawiajacych sie okazji zrobienia kariery politycznej pozostała wśród naszej młodzieży bez zmian.
Dlaczego - bo tylko dzięki powiązaniom politycznym można zrobić karierę.
PIS połkął najpierw SAMOBRONĘ a później LPR. Jak na to się patrzy z boku i w pewnej perspektywie to mamy do czynienia z połykaniem i przejmowaniem tej części elektoratu która miała roszczeniową postawę wobec innych, a państwa w szczególności.
Przywódcy ugrupowań, kórzy chcą przejąć i reprezentować interesy tej grupy społecznej muszą podejmować działania, aby ta grupa po pierwsze była liczna, a po drugi nie mogą prezentować poglądów i rozwiązań, które powodowałyby zmniejszenie się tej grupy.
Dalej nie moge pisac. Zepsula mi sie klawiatura.
proponuję aby wszelkie pieniądze (łącznie z wynagrodzeniami) dla polityków oraz ekip rządzących były wprost proporcionalne stanu gospodarki kraju i były odzwierciedleniem jej sytuacji. Ciekawe czy byliby chętni?
tyle że za ten kryzys nie odpowida ani aktualna, ani poprzednia ekipa rządząca. faktycznie powinni zapłacić za niego zachodni bankowcy, którzy zamiast tego widząc ze lód pęka obdzielili sie na odchodne tłustymi premiami i teraz siedzą cicho. za stan naszej giełdy mozemy podziekować funflom prezydenta zza oceanu. to oni wystawili nam rekomendacje bankruta, a ze sa wyroczniami ekonmii zachodni inwestorzy wycofali się rakiem z naszej giełdy. ostatnie wzrosty na przekór swiatu wydaja sie być powrotem zachodu na nasz parkiet. moze zachód na przekór morganom, goldmanom i linczom zauważył że polska nie bankrutuje i nie będzie potrzebować miliardów euro na przeżycie, a nasze spółki moze zarobią mniej w czasie kryzysu, ale zarobią....
W tym kraju 80% społeczeństwa rozumie, że TUSK nie jest winny temu, że jest kryzys.
Zreszą, żadna pracownia badań publicznych nie zadała takiego pytania wprost.
Ale też trzeba pyjąć do wiadomości, że to pozostałe 20% społeczeństwa do ktorych odwołują się pozostałe partie polityczne zrobi wszystko, aby przekonać następnych NAŚCIE procent, że to wina Tuska, że jest kryzys.
Taka była, jest i będzie polityka.
I na koniec. Nie mieszaj polityki z gopspodarką w taki sposób jaki zrobiłeś:
"ostatnie wzrosty na przekór swiatu wydaja sie być powrotem zachodu na nasz parkiet. moze zachód na przekór morganom, goldmanom i linczom zauważył że polska nie bankrutuje i nie będzie potrzebować miliardów euro na przeżycie, a nasze spółki moze zarobią mniej w czasie kryzysu, ale zarobią...."
Ostatnie wzrosty nie wynikają z tego o czym piszesz. Tylko z małej płynności naszej GPW.
Zadaj sobie pytanie jaki może być najgorszy z możliwych scenariuszy rozwoju sytuacji w Polsce z powodu kryzysu w US, UK i AZJI.
polityka z gospodarka idzie jak najbardziej w parze. przez ostatni tydzień obroty znacznie przekraczały 1mld, co przy obecnych cenach wskazuje silny przemiał wolumenu. jesli nie zachód to kto kupuje? 18 % indywidualnych inwestorów ktorzy poracili po pół portfela przez bessę? tracące płynność tfi? ofe moze cos kupują, ale też nie maja za co szaleć. obroty na gpw wzrosły po ogłoszeniu wyników kwartalnych i danych makro z kraju. dzieje się to przy rsnacym wolumenie. jesli nie zachód to kto?
jeśli chodzi najgorszy scenariusz to wszystko jest możliwe. póki co mamy miesiąc do makro za kolejny miesiąc za oceanem. jeśli kolejne dane znowu przytłoczą będzie powód do zmartwień i wycofania kapitału. jeśli natomiast wskaźniki pogorszenia koniunktury zaczną znacząco spadać myślę że wig najgorsze ma już za sobą.
Dnia 2009-03-07 o godz. 21:05 emeryt_giełdowy napisał(a):
> Przecież ta teza została postawiona przez pseudopolityków
> reprezentujących opinie, postawę i interesy około 20-30%
> naszego społeczeństwa.