Przekazali (za darmo?) coś co jest w branży teraz najbardziej wartościowe - zespół do movie games i tym samym odsuneli ddm z poly. Ja chyba śnie. Pierwsze studio dev bez ludzi. Wspaniała wizja. Czy moje akcje też możecie przekazać do movie? No nie wierzę
Nie marudź i nie troluj. Wysłuchałeś całego wywiadu? Poly dostanie kasę z DDM, Tribe zostaje i będzie na nowym silniku - Unreal Engine oraz dwa nowe tytuły ze sporym potencjałem. Konkurencja w branży duża, ludzi na rynku brakuje i normalne że pracownicy przechodzą do innych spółek a firmy robią w kooperacji. Kasa w spółce jest, emisji nie planują. Ciesz się, że możesz w tym roku dobierać tanio, bo w przyszłym jak wszystko wypali to nie będzie osiem a osiemdziesiąt milionów kapitalizacji. Przykład cfg podany w innym poście jak najbardziej trafiony.
Czyli zasadniczo ponad rok pracy programistów, czyli pewnie setki tysięcy złotych poszło, a wy się cieszycie ze przenoszą na inny silnik xD jedyna co ta firma posiada w tym momencie to jakieś dziwne powiązania z innymi firmami z branzy, i prawa do zrobienia gry która ma niecakle 7tys comunity na steamie. Brak developerów i brak know how wycenione na miliony złotych.
Z mech mechanika się wzięło oczywiście, czyli z gry która w następnych latach przyniesie ułamek tych przychodów, a developerów którzy te grę zrobili już nie ma w firmie więc nie wiem czemu miałoby to wpływać na aktualna wycene
Postrasz postrasz jeszcze bardziej, to może się ktoś wystraszy i uda ci się kupić nieco taniej. Tylko nie zapomnij w poniedziałek przed sesją zdjąć zlecenia sprzedaży które straszy obecnie teoretycznym kursem otwarcia. Bo jak nie zdejmiesz to twoje akcje przejdą do mnie :)
I co z tego że odeszli pracownicy? Cały czas w wielu firmach ktoś odchodzi i przychodzą nowi. Wolny rynek, przepływ kapitału ludzkiego. Jak dla ciebie obecna kapitalizacja jest za duża dla firmy ze stabilną sytuacja finansowa, która nie musi robić emisji, ma nowe umowy i planuje na początek roku wypuścić trzy bardzo ciekawe tytuly, to nie wiem co tu robisz. No dobra, wiem, siejesz zwątpienie by kupić taniej :)
Co za daremne forum, ucięło mi 90% wypowiedzi, podsumowując w mojej opinii jest to wyczyszczona firma budowana od zera i jeżeli to będzie dobrze zrobione to wycena pójdzie w górę ale czy będzie to dobrze zrobione nie wiadomo, więc inwestowanie tutaj to ruletka, ale tak czy siak życzę Wam serio jak najlepiej.
Spokojnie, będzie dobrze. Dwa mocne tytuły na przyszły rok, trzeci w sumie nie wiadomo jaki bo nie ma jeszcze karty Steam ale niebawem się dowiemy. Teraz wywalać to głupota, teraz się kupuje i usrednia bo za kilkanaście miesięcy może być razy dziesięć a i tak będzie wtedy mniejsza jeszcze kapitalizacja niż na cfg i innych podobnych spółkach.
I bardzo dobrze ze przekazał zespół, który jak się wsłuchasz w wypowiedź nie miał doświadczenia w całościowym spięciu gier. Poza tym jak przekazał zespół to też części kosztów się pozbył.
Czyli na dzisiaj mamy jakąś perspektywę zysków i ciekawych gier plus co ważne 1,3 mln zł gotówki w kasie przy kapitalizacji 7,5 mln zł. Nie jest źle, jeżeli coś w końcu zacznie wychodzić tej spółce to wycena na pewno poszybuje bo to jedna z najtańszych normalnych spółek na GPW
No i nie zapominajmy, że spółka ma w porfolio kilka niezłych gier, w ubiegłym roku przychód to blisko 2,3 mln zł. Także jakieś niemałe przychody chyba będą przecież generowane. Co ciekawe to tribe trafił do spółki, która jeśli dobrze zrozumiałem, ma doświadczenie w grach multiplayer. Może zrobią Co-opa? To byłoby super. Plus to, że wyjdzie na silniku Unreal Engine.
Moim zdaniem oni przekazali zespół ale dalej zespołowi płacą, tylko jak mówił będą pracować z doświadczonym zespołem i nie będą ponosić dodatkowych kosztów na koniecznych nowych pracowników. Kasę dostaną taką samą jak w umowie. Moim zdaniem ciekawe podejście i gość mówi sensownie, dobrze że ma doświadczenie w marketingu co jest mega ważne dla końcowego sukcesu wszystkich projektów.
Dnia 2022-03-30 o godz. 11:26 erydan napisał(a): > Moim zdaniem ciekawe podejście i gość mówi sensownie, dobrze że ma doświadczenie w marketingu co jest mega ważne dla końcowego sukcesu wszystkich projektów.
Ta, i dlatego do tej pory nie udało mu się przekierować ludzi na nowego discorda, pomimo tego, że ktoś kilka tygodni temu na discord zwracał mu na to uwagę. Teraz narzeka, że nie ma tam ludzi i od tak sobie wyrzuca wishlistę Tribe.
Zmiany może i dobre, ale brak zwracania uwagi na szczegóły "ze swojego podwórka".
Usunięcie Discord ponowne otwarcie POKAZAŁO ze rzeczywistych followersow jest mniej niż było na poprzednim Discord.
Słuchałeś wywiadu zezrozumieniem czy taksoboe z podwórka klepiesz w klawiaturę ?
Mam furę zastrzeżeń do spółki ale na twój przykład z Discord patrze inaczej
To powiedź mi proszę skąd gracze mają wiedzieć o nowym discord? U mnie np. wszystkie maile na poczcie wysyłane przez steam, wpadają do folderu spam. Tylko w jednym komunikacie steamowym z tribe, który był dawno temu, znalazłem informację o nowym discordzie. I tylko dlatego, że został umieszczony na jakimś forum dla inwestorów.
Jak chce się budować wishlistę, to trzeba być aktywnym wszędzie gdzie się da, a nie odsyłać ludzi do nieistniejącego discoda. Wejdź na zakładkę steam tribe do dyskusji i będziesz wiedział o co chodzi.
Dokładnie tak. Zlikwidowali starego discorda, założyli nowego, ale na forum linkowali do tego nieistniejącego. Skąd społeczność miała wiedzieć o jego istnieniu? Prezes powołuje się na te dane i na podstawie tego współczynnika ile osób jest na nowym discordzie, na którym nota bene się nic nie dzieje, podejmuje decyzje o zmianie strategii wobec tribe. Śmiech na sali. Gdzie są aktualności spółki zapowiadane na zeszły piątek? Gdzie jest spotkanie z inwestorami? Na artykuły w necie i wywiady jest czas, na inwestorów nie. Zapowiadane gruszki na wierzbie, super hiper marketing - nic się nie dzieje, super poly gangs pomysł na monetyzacje - zero szczegółów. Espi o zleceniu gry dla LMG z połowy marca - nagle nie istnieje w portfolio spółki. 1,3mln gotówki w kasie, usunięcie zepołu developerskiego a prezes mówi, że z obliczeń pieniędzy im 'powinno' wystarczyć. To na co te pieniądze idą, skoro do tej pory 1,3mln wystarczało na rok działalności spółki wraz z 17 osobowym zespołem, którego już nie ma. Zapowiedź wielkiego marketingu spółki, przecież prezes to specjalista wysokich lotów. Zwróćcie uwagę ile zapowiedzi co to nie będzie, a nic z tego się nie realizuje. Tragedia.
Co do zapowiedzi prezesa, to dałbym mu czas, bo i tak z tym nic nie zrobimy. Ale link do discorda, to powinni poprawić i zająć się bardziej społecznością.