• I pomysleć Autor: paaulinka [77.254.107.*]
    Że jeszcze nie tak dawno temu, (2 miesiące?) przed informacjami na temat przychodów w sierpniu, podwyższeniu prognoz itd., wielu dzisiaj przewidujących armagedon  dałoby się żywcem pokroić, że 30 zł za akcje padnie lada dzień. I argumenty, ze wiele już wtedy (w sierpniu) było w cenach, wcale do nich nie docierały. Ale giełda uczy pokory, tyle tylko, ze należy uderzyć się w pierś i z lekcji jakiej udzieliła skorzystać.(na pewno jeszcze się przyda)
  • Re: I pomysleć Autor: ~Aaa [37.47.1.*]
    Pierwsze Cię tu widzę paaulinka. Tyle wiesz co się wydarzy z kursem w średnim/długim terminie ile każdy z nas, czyli nic.
  • Re: I pomysleć Autor: ~Nobody [78.10.207.*]
    Oj, nie, jako jedna z niewielu przewidziała nadchodzące miesiące bezbłędnie.
    I to już nie na pierwszej spółce, na jakiej ją widziałem
  • Re: I pomysleć Autor: ~hydrozagadka [94.254.171.*]
    Paulinka, przewidziałaś to pierwszorzędnie. Pamiętam Twoje merytoryczne posty. Masz jakieś typy na longterm na chwilę obecną?
  • Re: I pomysleć Autor: paaulinka [77.254.107.*]
    Na longterm? Osobiście stawiam w średnim terminie na węgiel (szczególnie JSW) To mój typ na ten i przyszły rok.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.151.36.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: I pomysleć Autor: ~hydrozagadka [94.254.171.*]
    Dziękuję:) przyjrzę się tematowi. Mam przerwę od giełdy od końca sierpnia do końca roku, więc na razie zbieram dane :)
  • Re: I pomysleć Autor: ~Bkmed [78.88.11.*]
    nie zamulaj takimi prymitywnymi postami typu: "nie mówiłam" mam pytanie czy zarobiłaś na gieldzie coś oprócz dywidend?
  • Re: I pomysleć Autor: ~Brunello [195.8.101.*]
    Ja mam zawsze problem z tym, że coś jest w cenie...
    Jak to jest, że przecież jest jasne, że przez kilka miesięcy (co najmniej do końca 1Q2022) będę problemy z źródłami energii i że jest to szansa dla węgla i dlatego spólki węglowe rosną. Dlaczego to nie jest niby w cenie przecież to wiemy?
    Na podobnej zasadzie, jest niemal pewne, że utrzymają się wysokie marże na sprzęt IT ((co najmniej do końca 1Q2022) i to niby już jest w cenie i dlatego nie rośnie

(odkładam na bok inne istotne czynniki wpływające na cenę: po szczycie na węglu spółki węglowe powrócą do tych samych problemów co miały zawsze, łącznie z systemem ETS, a spółki z sektora IT mają bardzo dobrą przyszłość w okresie przyspieszenia cyfryzacji; z tej perspektywy jest jasne co jest lepszą inwestycją)
    Napiszę, jak ja widzę sytuację. Na Asbisie spółka rosła przez rok na bazie rosnącego biznesu. Wzrost obrotów, zysków,podnoszone prognozy  przyciągnęły kapitał spekulacyjny. Który po zorientowaniu się, że dynamika biznesu spowalnia rozpoczął powolną ewakuację w połowie roku. Czy to znaczy, że Asbis już nie urośnie? Absolutnie nie! Tylko kapitał, (gruby akcjonariat) musi się wymienić. Prowadziliśmy tu jakiś czas temu dyskusję na temat roli dywidendy w kreowaniu poziomu kursu. Otóż uważam, i wtedy też tak twierdziłam, że gdy kapitał gra na rozwój biznesu, to dywidenda jest nieistotna. Ona teraz, gdy biznes okrzepnie na obecnych poziomach, utrzyma marże to dopiero przyciągnie fundusze dywidendowe które będą trzymały akcje dla dywidendy. Ale dopiero teraz. Niech skończy się rok, będzie nowa prognoza na przyszły i wówczas dopiero będzie można myśleć o tym czy Kapitalizacja Asbisu jest odpowiednia do ryzyk. A zatem moja opinia: trzymać akcje, przy spadkach dokupować.
    A co do JSW, to dzisiejsze ceny będziemy za jakiś czas wspominać z rozrzewnieniem. Niby wszyscy widzą, że surowce rosną, ale niewielu potrafi sobie wyobrazić rzeczywistość gospodarczą w czasie niedoborów koksu którego Polska spółka jest monopolistą w Europie. Pole do spekulacji ogromne, a co potrafi zrobić z ceną rynek gdy czegoś brakuje nie trzeba chyba pisać.
  • Re: I pomysleć Autor: ~Giedlar [188.146.97.*]
    Z tym JSW to zobaczymy. Może masz racje może nie. Nie od nich zależy zysk a od cen węgla koksowego. Co innego z Asbisem. Cyfryzacja jest procesem ciągłym. Nie wiem jak wy ale ja komputery smartfony zmieniam co 3 lata. Bo się starzeją. Nie mamy innego wyjscia. Popyt jest permanentny. A kupcie teraz od ręki Iphona hehe Takie ssanie
  • @paaulinka Autor: przezniczak [109.173.145.*]
    Co do JSW... to też mamy inne zdanie... jednak nowe regulacje mówiące o śladzie węglowym oraz ceny uprawnień do CO2 - przynajmniej w UE sprawią, że węgiel umrze szybciej niż nam się wydaje. Poza tym władze te spółki oraz sami górnicy skutecznie zabiją każdy możliwy zysk... co zresztą zobaczymy przy wynikach za Q3 i Q4.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/JSW-objecie-metanu-system-ETS-kosztowaloby-spolke-blisko-2-mld-zl-rocznie-8161332.html  
  • Re: @paaulinka Autor: paaulinka [77.254.107.*]
    Ślad węglowy, uprawnienia CO2.... Gdy na rynkach zabraknie koksu to wytwarzania surówki co już się dzieje, nikt (szczególnie Rynek) na takie bzdety nie będzie zwracał uwagi. JSW jest trochę tak jak Asbis na jesieni zeszłego roku. A rosnące ceny węgla można porównać do rosnącej marży na produkty IT. Cóż z tego, że górnictwo to  komunistyczne patologie. O nich rynek wie. Liczy się tylko rosnący biznes (ceny kontraktów ustalane co kwartał), no i nowa kopalnia pod którą jeszcze nie było gry. Rozwój biznesu na Asbisie wydaje się że doszedł do sufitu (inna sprawa czy jest dobrze wyceniany) Koks i JSW to na razie rakieta która jeszcze nie opuściła atmosfery ziemskiej (sorry za kosmiczne porównanie)Celowo nie wspominam o Bogdance, choć jeśli urośnie JSW to i ona nie będzie stała w miejscu.
  • Re: @paaulinka Autor: przezniczak [109.173.145.*]
    Jak to się mówi - wyniki wyjaśnią wszystko ;) I na chwilę obecną to ASBIS wyjaśnia co kwartał a JSW ma... 8 czy 9 z rzędu kwartał stratę?

Najśmieszniejsze jest to, że pewnie zobaczymy 100zł na JSW... i to przy stracie za cały rok. Bo możliwe, że taki kurs będzie w Q1 2020... Kiedyś żeby był taki kurs na JSW musieli wykręcić 3mld na plusie.

Stara prawda... żeby osiągnąć nowe ATH spółką musi tracić pieniądze i pokazać poprawę... jak jest regularny wzrost to spada (przykładów mogę podawać 10-tki)

• Re: @paaulinka Autor: paaulinka [77.254.107.*]
    Chyba powoli zaczynasz rozumieć na czym polega ta gra. Generalnie na kupnie spółki która się poprawia. Coś jest w twierdzeniu, ze najlepiej zarabia się na bankrutach które wychodzą (lub maja zamiar) wyjść z kłopotów. Podobnie można napisać o spółkach które bankrutami nie są, ale dostają różnego typu przyspieszenia w rozwoju biznesu.(extremalny przypadek to Merkator).Pewnie, na spółkach których biznes dynamicznie nie rośnie , które robią swoje też da się zarobić, ale tam rządzi inny kapitał. Myślę, że w przypadku Asbisu to będzie decydujące w najbliższych dwóch, trzech kwartałach. Czy będzie potrafił dalej się rozwijać? (jakieś przejęcia), czy osiądzie na laurach i zadowoli się poziomem biznesu jaki osiągnął w tym roku.
  • Re: @paaulinka Autor: przezniczak [109.173.145.*]
    Doskonale wiem na czym polega ta cała gra ;) zwyczajnie tak jestem skonstruowany, że spekulacja blokuje mnie wewnętrznie (wiem... strasznie głupie w dobie pędu do pieniądza). ale zwyczajnie żerowanie na niewiedzy i głupocie ludzi nie sprawia mi przyjemności.

Bo jak mam napisać, że JSW to dobra spółka i da się zarobić na niej jak oboje wiemy, że jest to bankrut pod kroplówką rządu i na pasku związkowców a na normalnej giełdzie już dawno zostałby zdjęty ;) Może będzie miał 1-2... a może 3 kwartały na plusie ale to jest jak ostatnie tchnienie konającego ;)

Już gdzie kiedyś napisałem - z ASBISu wyjdę kiedy zobaczę, że przestaje się rozwijać. Na chwilę obecną nie widzę nawet cienia szans na to ;)

BTW

Żeby nie było wątpliwości - na tym jak "gram" nie wychodzę źle... a wydaje mi się, że dużo lepiej niż nie jeden spekulant ;)
  • @paaulinka Autor: przezniczak [109.173.145.*]
    Po pierwsze zgadzam się, że mówiłaś już jakiś czas temu to co dzisiaj napisałaś. Oczywiście moja opinia jest inna ponieważ funduszy w ASBIS jest tyle co kot napłakał. A to nie Zdzisiek z Gdańska czy Jarzyna ze Szczecina decyduje o kursie (oni się mogą bawić w kółka).

Co do do samego ASBISu to oczywiście sentyment został zniszczony praktycznie do zera w ostatnich 5 miesiącach mimo genialnych wyników (przyczyny każdy sam może ustalić) ale... zawsze jest jakieś ale ;) Nie chodzi tutaj o dywidendę bo przy 12% ładowałby się tutaj duży kapitał aż miło. Bardziej chodzi o rewizje zysków. Dla dużych inwestorów moim zdaniem wyniki ASBIS są przypadkiem (nie wiedzieć czemu nie potrafią spojrzeć na rozwój firmy przed pandemią) i zaczną spadać. Spółka musi udowodnić powtarzalność (najlepiej nawet z minimalnym wzrostem). Dlatego Q4 będzie tak istotny a kulminacją będzie przedstawienie prognozy na 2022 rok. Jeżeli za Q4 będzie wzrost... jeżeli przy Q1 2022 będzie wzrost a poza tym będzie prognoza na 2022 rzędu 10-20% wyżej niż w 2021 to tak... wtedy z całą pewnością zobaczymy 30-40zł za akcje.

Zwyczajnie nie da się ignorować waloru z takimi zyskami. A na tle rynku hurtowego na GPW te zyski wyglądają imponująco

https://i.imgur.com/1bDFYuW.png 
  • Re: @paaulinka Autor: ready [46.205.195.*]
    no i tutaj dopiero zaczynasz pisać rozsądnie :) Zgadzam się z tobą w całej rozciągłości, spółka musi pokazać na przestrzeni kolejnych 2 może 3 kwartałów, że wyniki za 2020 i 2021 to nie przypadek.

Jestem nastawiony na spadki ponieważ przez te kilka miesięcy dużym wyzwaniem i dla spółki i dla obecnego akcjonariatu będzie utrzymanie ceny na obecnych poziomach - takie jest moje zdanie. Po prostu może zabraknąć paliwa do wzrostów bo wiele już rynek wycenił. Natomiast długoterminowo, jeśli nic nie popsują w spółce i szybko zostaną rozwiązane obecne problemy czy to z produkcją w Chinach, transportem, kryzys energetyczny, rosnące koszty ropa/gaz/energia, niekontrolowana inflacja itd. to są dla mnie czynniki ryzyka, które mogą negatywnie wpływać na spółkę i na jej wyniki. Np. rozsądna inflacja nie jest zła ale już taka 2-wu cyfrowa może zabić popyt i wolumeny sprzedaży spadną a koszty pracy np. wzrosną bo ludzie będą wręcz żądać podwyżek kiedy fakt spadku siły nabywczej tego co zarabiają zacznie im doskwierać.
  • Re: @paaulinka Autor: ~Andrzej [37.225.2.*]
    Hahahaha
    Infacja rośnie a za samochodami czeka się prawie rok a używane samochody zdrożały i ich brak w sprzedaży
    Więc z tą inflacją to nie trafiłeś... zawsze lepiej kupić dobra materialne niż trzymać kasę na koncie
    Czwarta fala koronawirusa nadal powoduje zwiększenie popytu na laptopy i iPhony
  • Re: @paaulinka Autor: ~aleks [31.130.97.*]
    Moim zdaniem chodzi o politykę.

Kapitał zagraniczny ucieka z niepewnego politycznego otoczenia .

Środków z UE pewnie nie dostaniemy, szykują się olbrzymie kary za nierozwiązanie Izby dyscyplinarnej, i pewnie w perspektywie 2-3 lat Polexit. To jest nieuniknione. Kapitał zagraniczny dostrzega te zagrożenia i widać na wielu spółkach spadki.

Który odpowiedzialny zarządzający zainwestuje duże pieniądze w kraju zmierzającym do autorytarnego socjalizmu?

• Re: @paaulinka Autor: ~Brunello [195.8.101.*]
    Spokojnie, spokojnie. Kasa z budzetu unijnego jest i ona nie była planowana do wstrzymania. A kasa z koronawirusowego Funduszu Odbudowy ma być całkiem niebawem klepnięta (polecam info z Rzeczpospolitej; nawet ostatnia wypowiedz Tuska z soboty, gdzie stwierdził że z rozmów wynika że kasa będzie; nie przywołuje wypowiedzi rządowych bo to jasne że oni mówią że bedzie).
  • @Ready Autor: przezniczak [109.173.145.*]
    Nie będzie 2-cyfrowej inflacji... mielibyśmy taki kryzys że 2008 czy pandemia to byłby mały pikuś przy tym. Będzie podwyższona inflacja w tym i przyszłym roku. W okolicach 4-6% co będzie sprzyjało ASBISowi.

Co do problemów z niedoborem sprzętu. Kolejny raz powtórzę - ASBIS jest na pozycji uprzywilejowanej wobec innych dystrybutorów przez swoją wielkość.

Jeżeli chodzi o rosnące koszty dostawy to znowu - polecam czytanie wywiadów czy raportów ASBIS. To są koszty producentów a nie dystrybutora. Także jak przykładowo Samsung coś dostarcza ASBISowi do jego centrum logistycznego to płaci za to Samsung.

ASBIS już udowodnił powtarzalność a nawet pokaźny wzrost - spójrz na tabele. Jedyna spółka, która regularnie od 6 lat rośnie. Także jej wzrost/rozwój nie jest spowodowany pandemią.

Co do paliwa do wzrostów... nasz kochany bananek na GPW ma to do siebie, że sentymenty zmieniają się jak w kalejdoskopie. Bardzo będzie ciekawy przykład XTB. Już rośnie... czy będą świetne wyniki? No straty raczej mieć nie będą i każdy zysk spowoduje, że nagle kurs znajdzie się w okolicach 20zł ale czy przebiją Q3 2020 - nie ma na to szans. I co teraz. Z jednej strony masz spółkę która ma stratę w Q2... mniejszy zysk w Q3 r/r a kurs w tych samych rejonach. Logiczne? Nie ;)

Tak to właśnie wygląda...
  • Re: @Ready Autor: ~Realista [109.196.114.*]
    Ja myślę, że zysk netto asbis w 3 kwartale osiągnie 20 mln dolarów i to będzie kij do mrowiska będą bardzo duże obroty.
  • @Realista Autor: przezniczak [109.173.145.*]
    Bożesz... nie będzie 20mln. Będzie bardzo dobry wynik około 16mln $ - każdy wynik powyżej tego będzie wynikiem genialnym.

• Re: @Realista Autor: emptio_spei [178.217.197.*]
    16-17 milionów, nie więcej. 24 miliony w 4Q i osiągnięcie podwyższonej prognozy. Nie ma się co nastawiać na więcej.
  • Re: I pomysleć Autor: ~emptio_spei [178.217.197.*]
    Bardzo sensowny wątek, nie mam tu na myśli tylko wypowiedzi pauliny.
  • Re: I pomysleć Autor: ~ostry [93.105.113.*]
    myślę że na spółce jest wiele funduszy, które się nie ujawniają
    bo mają poniżej 5 % akcji i nie zgadzam się z opinią że nie są one zainteresowane
    dywidendą wręcz przeciwnie , a dywidenda Asbis zapowiada się ok, 10%
    co do perspektyw to są one dla Asbis optymistyczne i spółka rośnie enty kwartał z rzędu
    nie sądzę aby zarząd spoczął na laurach co widać po ich działaniach w ciągu kilku ostatnich lat
    poprawiają marże, mają rosnące przychody i dużo gotówki przez co też obniżają koszty
    dlatego raczej nie wpadam w panikę i patrzę na spółkę z optymizmem

• Re: I pomysleć Autor: ~Aleks [31.130.97.*]
    Za politykę dostałem minusy ale napiszę Wam że Asbis zawsze miał c/z pomiędzy 4 a 6 i tak jest nadal. C/z 10 tutaj jest nierealne.
  • Re: I pomysleć Autor: ~Biznes [89.64.34.*]
    Aleks zmień płytę.
  • Re: I pomysleć Autor: ~Aleks [31.130.97.*]
    Biznes. Tylko złoto .
  • Re: I pomysleć Autor: ready [46.205.195.*]
    Problem inflacji nie jest taki prosty do opanowania a to, że koszty związane z transportem są po stronie producenta to i tak nie zmieni faktu, że producent będzie chciał to przerzucić na rynek, więc jest to czynnik inflacyjny. Dwa odnosisz się do ogólnej inflacji na poziomie kraju a nie bierzesz pod uwagę że inflacja w poszczególnych sektorach może być zupełnie oderwana od tego co przytaczasz patrz rynek budowlany tam skoki cen potrafiły być po 30% z tygodnia na tydzień a niektóre materiały jak płyty osb, drewno podrożały ponad 100% czy więcej a inflacja komunikowana przez rząd była wówczas w okolicach 4 czy 5%.

Duże koncerny samochodowe zapowiedziały ograniczenia w ilości produkcji aut, Apple też coś przebąkiwał że może się z tym zderzyć:
    https://www.pcworld.pl/news/Apple-ma-problemy-Produkcja-iPhone-13-znaczaco-ograniczona,432645.html 

Brak podaży to woda na młyn inflacji i zarówno Apple będzie podnosił ceny aby pokryć koszty bo przecież nie zacznie zwalniać ludzi bo by go to pogrążyło. Także problemy w Chinach mogą rozlać się po rynkach i wywołać grubą inflację w poszczególnych sektorach. Ryzyko jest realne pytanie czy zostaną podjęte jakieś działania aby problemy te jak najszybciej rozwiązać. Także nie bagatelizowałbym tego.
  • @Ready Autor: przezniczak [109.173.145.*]
    W dobie inflacji najlepiej mają dystrybutorzy ;) Oni dzięki temu mogą zwiększać marże. Najgorzej mają sklepy. One muszą zrobić obrót i sprzedaż przez co zmniejszają swoje marże. Żeby Ci to lepiej pokazać podam przykład Orlenu - zobacz jak wzrosła modelowa marża rafineryjna w ostatnim roku mimo wzrostu cen za baryłkę ropy ;)

Tak... ASBIS jest dystrybutorem ;)
  • Re: @Ready Autor: ready [46.205.195.*]
    Nie jestem specjalistą od Orlenu ale tam na wynik tej marży ma wpływ po jakich cenach uzupełniałeś stany magazynów. Czyli jeśli tankowali przez okres wakacji i teraz to sprzedają to nie dziwi lepsza marża. Nie będę się wymądrzał bo naprawdę nie wiem w jakich cyklach kupują i na ile im magazyny wystarczają nim kolejną partię zamówią. Orlen z pewnością jest spółką sezonową więc zakładam, że zakupy też mają jakoś tak ustawione aby na tej sezonowości zarabiać.

Większość branż wyprzedała zapasy na przełomie 2020/2021. Asbis nie należy do wyjątków i w tej chwili raczej problemem może być brak towaru na magazynie niż jego zaleganie albo wysoka cena u producentów. Tak jak pisałem Asbis może utrzymać swoją marżę na poziomie 6-7% ale jak wpłynie na wolumen sprzedaży fakt, że producent podniesie ceny o 20-30%? A jeśli będzie ssanie na towary IT a podaż przez problemy w Chinach, transporcie będzie zaburzona to kto zabroni tym co mają towar podnosić ceny o 20-30 czy 100%? Popatrz na rynek gazu? Inflacja jest nieunikniona pytanie tylko jak duża, metale przemysłowe drożeją, miedź odbiła, ropa czyli główny składnik do produkcji tworzyw sztucznych szybuje, ropa jako kluczowy koszt w transporcie szybuje, gaz odleciał tak, że szkoda gadać, węgiel czy to koksowniczy czy energetyczny poszybowały, drewno, materiały budowlane, żywność no generalnie gdzie nie spojrzysz tam ceny są wyższe. Gdzieś czytałem nawet taki lekko ironizujący artykuł, że prezenty na święta należało kupować we wrześniu bo w listopadzie i grudniu nie będzie co kupować :D

Przyznam się, że na najbliższe 2 kwartały bardziej postawiłem na akcje spółek usługowych czy powiązane z produktami cyfrowymi bo uważam, że tam znacznie mniejszy wpływ na koszty będą miały drożejące surowce i transport. Wykluczyłem sektor finansowy bo ten również już ma oznaki przegrzania oraz duże spółki z produktami cyfrowymi czy usługami jak CD Projekt czy Allegro bo tam są grubsze problemy w fundamentach do rozwiązania.

Kończąc, jestem na tak na Asbisie ale w długim okresie, nie wiem co się wydarzy w najbliższych tygodniach choć skłaniam się ku głębszej korekcie i trzymam rękę na pulsie bo z giełdą nigdy nic nie wiadomo dlatego mały pakiet na stracie trzymam i nie będę go sprzedawał nawet gdyby zleciało do poprzednich szczytów w okolicy 5pln (najmniej prawdopodobny scenariusz ale.... :D)
[x]
ASBIS -2,98% 27,32 2025-11-14 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.