Dnia 2019-01-28 o godz. 12:32 zosia3005 napisał(a):
> Nie śledzę zbyt dokładnie tych przepisów , ponieważ mnie nie dotyczą , ale proszę o zweryfikowanie informacji , którą gdzieś wyczytałam ale nie mogę jej powtórnie odnaleźć .
>
>
Mianowicie - że można się wypisać z PPK w dowolnym momencie , bez podania przyczyny i wówczas> - pracownikowi wypłaca się składki pomniejszone o należne podatki ( kwotę netto )> - wszystkie dodatkowe dopłaty które uzyskał do tej pory ( od pracodawcy i państwa ) - zostają przelane i zaksięgowane na jego koncie w ZUS> Jeśli tak jest - to opłaca się przystąpić do PPK , gdyż nawet wycofując swoje środki - powiększamy kapitał emerytalny .>
> Niezależnie od tego uważam , że PPK jest systemem bardzo zbiurokratyzowanym i uznaniowym ,
> wymaga stworzenia ogromnego aparatu biurokratycznego i rodzi wiele pytań , np.
> zwiazanych z dokumentowaniem "wypłat uzasadnionych " - budowa domu , poważna choroba ( ? ),
> oczywiście PPK spowoduje też wzrost kosztów pracy , które i tak są bardzo wysokie.
>
> Z punktu widzenia rynku kapitałowego - PPK będą się charakteryzować sporą płynnością kapitału , czyli niepewnością co do wielkosci aktywów ( wpłaty-wypłaty), w przeciwieństwie do OFE gdzie był stały dopływ składek .
>
> Generalnie , prawdziwie dobrowolne systemy oszczędzania na emeryturę , z nieograniczoną "składką" i dostępem do zgromadzonych pieniędzy - nie są wspierane przez państwo .
> Można "od ręki" przytoczyć wiele prostych sposobów dobrowolnego oszczędzania na emeryturę - ale o tym innym razem .
>
> Myślę , że wiecej będzie mozna powiedzieć kiedy PPK zaczną działać w praktyce.
> Pozdrawiam
>
zadane pytanie. Po tym co zrobił moderator (patrz post wyżej) mogę odpowiedzieć tak:1/ Nie jest rolą tego wątku rozwiązywanie casusów prawnych dot. stosowania ustawy o PPK (np. tzw. dobrowolność, którą zaprezentował 77777 oraz Twoje pytanie) oraz zgadzam się z Twoim zdaniem, że cyt. "
Myślę , że więcej będzie można powiedzieć kiedy PPK zaczną działać w praktyce."
2/ Ustawa o PPK
linkw rozdziale Rozdział 15 Rozporządzanie środkami zgromadzonymi w PPK, wypłata, wypłata transferowa i zwrot środków dokonywany na wniosek uczestnika PPK w związku z pozostałymi zapisami reguluje sprawę wypisania się i wypłacenia zgromadzonych środków.
Art. 94. Uczestnik PPK może rozporządzać środkami zgromadzonymi na jego rachunku PPK jedynie na zasadach określonych w przepisach niniejszego rozdziału, z zastrzeżeniem art. 21.
3/ Jak pisałem nie byłem uczestnikiem OFE, ponieważ po zapoznaniu się w trakcie tzw. konsultacji międzyresortowych projektu ustawy o OFF szybko zorientowałem się jakie ma ta ustawa podstawowe wady (
całkowity brak wpływu na sposób inwestowania przekazywanych środków, brak odpowiedzialności materialnej i karnej funduszy odpowiadających za zarządzanie powierzonym kapitałem oraz sposób wynagradzania funduszy - wartości pobieranych prowizji od otrzymanego kapitału zamiast zasady prowizji od zysków uzyskanych przez uczestnika OFE).
4/ Zakładając powyższy wątek oczekuje, że obywatele i inwestorzy pomogą wypełnić kolumnę PKE merytorycznymi propozycjami o których napisałaś cyt. "
Generalnie , prawdziwie dobrowolne systemy oszczędzania na emeryturę , z nieograniczoną "składką" i dostępem do zgromadzonych pieniędzy - nie są wspierane przez państwo .Można "od ręki" przytoczyć wiele prostych sposobów dobrowolnego oszczędzania na emeryturę - ale o tym innym razem."
Pozdrawiam