Nie wiem czy w innych krajach wprowadzano podatek dochodowy już po kilkunastu latach funkcjonowania giełdy czy szerzej rynku kapitałowego w ogóle bo przecież przed 89 w Polsce to on się sprowadzał do koników handlujących walutą jedynie....
W USA na pewno obowiązują różne stawki w zależności od długości trwania inwestycji , preferowane jest inwestowanie długoterminowe , w Eurolandzie pewnie wszędzie dochody kapitałowe są opodatkowane bo Euroland lubi POdatki .
Oczywiście nie dla wszystkich , wybrańcy mogą się schować np.w raju podatkowym pana Junckera :-D
Co do meritum bo trochę odbiegłem od tematu , środki zasilające budżet ( jak ładnie można nazwać zwykłe zabieranie obywatelom oszczędności) mają w założeniu służyć wspólnemu interesowi, ale nie wiem czy w rzeczywistości ogół lepiej by nie wyszedł na tym żeby dochody z GPW były zwolnione z podatku bo niewątpliwie indeksy byłyby o wiele wyżej , kapitał ( nie tylko polski ) płynąłby szerokim strumieniem na giełdę i finalnie myślę że to dla przyszłych emerytów byłoby dużo większą korzyścią niż kilkaset milionów rocznie w budżecie.
Co prawda , tak jak laila nie sądzę aby fiskus zrezygnował z tego podatku ale proszę o wpisanie do tabelki - brak podatku Belki od transakcji w okresie oszczędzania na emeryturę , oraz jednoznaczne gwarancje prawne że środki na rachunku są wyłączną własnością inwestora a Państwo nigdy nie położy na nich łapy.