Mam kilka kwestii dotyczacych tego watku. Z pewnych wzgledow podziele swa wypowiedz na 3 posty. Ostatni poswiece pomyslowi, o który pyta Emeryt_gieldowy.
Pierwsza sprawa to FIZAN. Nie jestem prawnikiem, wiec prosze o ew. uwagi osob, ktore dostrzega bledy w mojej interpretacji.
Dodatek po FIZ liter AN oznacza w co inwestuje fundusz (co najmniej 80% w aktywa niepubliczne) – jest to szczególny TYP funduszu. Fundusz z dodatkiem AN może mieć forme albo FIZ albo SFIO.
SFIO może funkcjonowac w oparciu o przepisy FIO jak i FIZ – chodzi glownie o roznice w limitach inwestycyjnych. Jednak SFIO, który chce być AN musi być tworzony jako SFIO stosujący zasady i ograniczenia inwestycyjne funduszu zamkniętego. Dla tych funduszy jest wymog minimalnej wplaty 40.000 Eur uczestnika.
Fundusze mogą być tworzone jako prywatne jak i publiczne – decyduje o tym kwestia sposobu oferowania nabycia.
FIZ moze byc funduszem zarowno publicznym jak i prywatnym.
Wyznaczenie minimum na 40.000 Euro dotyczy jedynie funduszu prywatnego. FIZ publiczny nie ma tego ograniczenia, ale musi uzbierac co najmniej 4 mln zl - cene emisyjna certyfikatu i minimalny zapis ustala Statut, jednak wg mnie brak jest wymogu 40.000 Eur.
Wyciagamy wiec wniosek, ze FIZAN to fundusz FIZ o szczególnym typie, którego co najmniej 80% aktywow to aktywa niepubliczne. Jeśli jest tworzony jako fundusz publiczny to nie ma progu 40.000 dla uczestnika – minimalny zapis okresla Statut.