Nie śledzę zbyt dokładnie tych przepisów , ponieważ mnie nie dotyczą , ale proszę o zweryfikowanie informacji , którą gdzieś wyczytałam ale nie mogę jej powtórnie odnaleźć .
Mianowicie - że można się wypisać z PPK w dowolnym momencie , bez podania przyczyny i wówczas
- pracownikowi wypłaca się składki pomniejszone o należne podatki ( kwotę netto )
- wszystkie dodatkowe dopłaty które uzyskał do tej pory ( od pracodawby i państwa ) - zostają przelane i zaksięgowane na jego koncie w ZUS
Jeśli tak jest - to opłaca się przystąpić do PPK , gdyż nawet wycofując swoje środki - powiększamy kapitał emerytalny .
Niezależnie od tego uważam , że PPK jest systemem bardzo zbiurokratyzowanym i uznaniowym ,
wymaga stworzenia ogromnego aparatu biurokratycznego i rodzi wiele pytań , np.
zwiazanych z dokumentowaniem "wypłat uzasadnionych " - budowa domu , poważna choroba ( ? ),
oczywiście PPK spowoduje też wzrost kosztów pracy , które i tak są bardzo wysokie.
Z punktu widzenia rynku kapitałowego - PPK będą się charakteryzować sporą płynnością kapitału , czyli niepewnością co do wielkosci aktywów ( wpłaty-wypłaty), w przeciwieństwie do OFE gdzie był stały dopływ składek .
Generalnie , prawdziwie dobrowolne systemy oszczędzania na emeryturę , z nieograniczoną "składką" i dostępem do zgromadzonych pieniędzy - nie są wspierane przez państwo .
Można "od ręki" przytoczyć wiele prostych sposobów dobrowolnego oszczędzania na emeryturę - ale o tym innym razem .
Myślę , że wiecej będzie mozna powiedzieć kiedy PPK zaczną działać w praktyce.
Pozdrawiam