Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  2 389,00 zł , zmiana od tamtej pory: 18,38%
Nie śledzę zbyt dokładnie tych przepisów , ponieważ mnie nie dotyczą , ale proszę o zweryfikowanie informacji , którą gdzieś wyczytałam ale nie mogę jej powtórnie odnaleźć .

Mianowicie - że można się wypisać z PPK w dowolnym momencie , bez podania przyczyny i wówczas
- pracownikowi wypłaca się składki pomniejszone o należne podatki ( kwotę netto )
- wszystkie dodatkowe dopłaty które uzyskał do tej pory ( od pracodawby i państwa ) - zostają przelane i zaksięgowane na jego koncie w ZUS
Jeśli tak jest - to opłaca się przystąpić do PPK , gdyż nawet wycofując swoje środki - powiększamy kapitał emerytalny .

Niezależnie od tego uważam , że PPK jest systemem bardzo zbiurokratyzowanym i uznaniowym ,
wymaga stworzenia ogromnego aparatu biurokratycznego i rodzi wiele pytań , np.
zwiazanych z dokumentowaniem "wypłat uzasadnionych " - budowa domu , poważna choroba ( ? ),
oczywiście PPK spowoduje też wzrost kosztów pracy , które i tak są bardzo wysokie.

Z punktu widzenia rynku kapitałowego - PPK będą się charakteryzować sporą płynnością kapitału , czyli niepewnością co do wielkosci aktywów ( wpłaty-wypłaty), w przeciwieństwie do OFE gdzie był stały dopływ składek .

Generalnie , prawdziwie dobrowolne systemy oszczędzania na emeryturę , z nieograniczoną "składką" i dostępem do zgromadzonych pieniędzy - nie są wspierane przez państwo .
Można "od ręki" przytoczyć wiele prostych sposobów dobrowolnego oszczędzania na emeryturę - ale o tym innym razem .

Myślę , że wiecej będzie mozna powiedzieć kiedy PPK zaczną działać w praktyce.
Pozdrawiam

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
FW20 0,46% 2 828,00 2025-09-23 17:04:50
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.