Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  2 394,00 zł , zmiana od tamtej pory: 17,59%

Re: @Emeryt_gieldowy - dot. tabelki

Dnia 2019-02-04 o godz. 22:18 laila__ napisał(a):
> 1. w wierszu Wczesniejsza wyplata nie ma niekonsekwencji
> zwroc uwage, ze Podatek od zyskow kapitalowych jest zarowno przy wyjsciu w terminie jak i przed terminem
> chodzi o pozycje Przywileje, a konkretnie ulga w podatku, czyli pomniejszenie dodchodu
> jesli zroblibysmy tak, ze mozna wyjmowac pieniadze kiedy sie chce przed terminem, to mielibysmy taka sytuacje, ze ludzie jednego roku by wplacali a drugiego wyplacali i tak na zmiane po to tylko, aby wykorzystac ulge, a nie w celach emerytalnych
> a nie o to chodzi, tylko o to, zeby pieniadze na emeryture caly czas pracowaly i tylko dlatego i dla takich osob bylaby ta ulga
> 2. mam jeszcze jedna uwage - ja zastanawialam sie nad dwoma roznymi koncepcjami calego pomyslu emerytalnego, wszystko zalezy od tego jaki glowny cel chce osiagnac panstwo i na jaki panstwo byloby stac - te 2 czynniki zadecydowaly o takiej a nie innej propozycji :)
> ale o tym juz jutro szerzej
> pozdrawiam
> laila__

Odpowiadając na mój post
https://www.bankier.pl/forum/temat_re-pomysl-na,30936889.html 
przedstawiłaś "uzupelnienie tabelki wg pomyslu laila__"
https://www.bankier.pl/forum/temat_re-pomysl-na,30937991.html 
Ja tą propozycję cyt. "Tak, ale trzeba byłoby zastanowić się nad warunkami." zapisałem w tabeli.
Mogę zrobić to i skreślę swoją uwagę cyt. "A gdzie konsekwencja (patrz - skutki wcześniejszej wypłaty). Nad czym się mamy zastanawiać???" Czy oznacza to, że nie ma tematu?? Jest.
Z Twoich propozycji wynika, że PKE - nie można założyć ponownie. Zgadzasz się na wcześniejszą wypłatę (TAK), a skutkiem wcześniejszej wypłaty jest podatek od dochodów kapitałowych. Jednocześnie minimalny wiek bezkarnej wypłaty określasz na 60 lat.
Mając takie warunki, osoba przed 60-ą samodzielnie podejmuje decyzję o rezygnacji z PKE.
A Ty piszesz "ale trzeba byłoby zastanowić się nad warunkami." Samodzielnej decyzji podjętej przez potencjalnego uczestnika PKE!!! Chciał, wyszedł, co zrobi dalej to jego prywatna sprawa.

Na etapie konsultacji warunków funkcjonowania " .....własnej wersji programu emerytalnego pod nazwą "PRYWATNY KAPITAŁ EMERYTALNY (PKE)". - uwzględniając ilość zgłoszonych uwag można zastanawiać się nad tym, czy te propozycje są spójne.
Inaczej to wygląda na etapie konsultacji międzyresotowych takiego projektu szczególnie, gdy trzeba coś zrobić "na wczoraj". Nikt nie zastanawia się co autor miał na myśli i nad czym trzeba się zastanowić. Nie napisał, nie sprecyzował, jego propozycja jest niespójna i ....... .

Ps.
Zapewne przeczytałaś to
http://www.sii.org.pl/12730/aktualnosci/felietony/co-musi-sie-stac-aby-ppk-odniosly-sukces-odpowiedzi-inwestorow-z-obi-2018.html?utm_campaign=20190117&utm_source=SII&utm_medium=newsletter&utm_content=title#ak12730
oraz to
https://www.bankier.pl/forum/temat_opinia-sii-nt-projektu-ustawy-o-ppk-wraz-z-pelna-dokumentacja-ustawy,27692209.html

To się da czytać i analizować do czasu, gdy nie zadasz sobie pytania KOGO i/lub CO to Stowarzyszenie reprezentuje. 

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
FW20 0,04% 2 815,00 2025-09-22 17:04:40
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.