Forum Giełda +Dodaj wątek

tez tak myslalem dopoki nie dostałem info z GPW...

Jescze raz wklejam korespondecję z GPW:

From:
Sent: Saturday, April 13, 2013 8:44 AM
To: GPW/WSE Investor Relations
Subject: zapytanie o CEDC

Witam.
Czy prawdą jest że akcje CEDC zostaną anulowane i usunięte z obrotu na GPW po akceptacji przez sąd w USA propozycji pana TARIKO? Pytam bo nabyłem znaczną ilość tych akcji i nie pokoi mnie ta informacja że mogę zostać „okradziony” z pieniędzy, które zainwestowałem. Czy polskie prawo dopuszcza taką sytuację – nigdzie nie znalazłem info o anulowaniu akcji przy restrukturyzacji firmy.

Pozdrawiam

Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie SA z siedzibą w Warszawie, zarejestrowana przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, pod numerem KRS 82312, NIP 526-025-09-72. Kapitał zakładowy w wysokości 41.972.000 złotych – w całości opłacony.

The Warsaw Stock Exchange with its seat in Warsaw, registered by the District Court of the City of Warsaw, KRS number 82312, VAT No. PL 526-025-09-72. The Company’s share capital amounts to PLN 41,972,000 – fully paid.

Niniejsza wiadomość może zawierać informacje poufne, przeznaczone do wyłącznego użytku adresata. Jeśli nie są Państwo adresatem tej przesyłki lub jeśli otrzymali Państwo ten dokument omyłkowo, prosimy o bezzwłoczne skontaktowanie się z nadawcą oraz o usunięcie tej wiadomości wraz z załącznikami.
Nieautoryzowane ujawnienie, dystrybucja, reprodukcja, kopiowanie, publikacja lub wykorzystanie tej wiadomości i zawartych w niej informacji jest niedozwolone i może powodować odpowiedzialność prawną. O ile nie wskazano inaczej, opinie i poglądy zawarte w tym mailu nie stanowią oficjalnego stanowiska GPW.

The information contained in this e-mail may be confidential and is intended solely for the addressee. If you are not the intended recipient, please notify the sender immediately and delete this message, including all attachments.
Any unauthorized disclosure, distribution, reproduction, copying, publication or use of this message and any information contained in it is prohibited and may provide grounds for prosecution. Unless specifically stated, views expressed in this e-mail do not constitute the official view of the WSE.

Przed wydrukowaniem pomyślmy o środowisku / Please consider the environment before printing.

From: GPW/WSE Investor Relations [mailto:ir@gpw.pl]
Sent: Monday, April 15, 2013 3:48 PM
To: Robert Wasilewski; GPW/WSE Investor Relations
Subject: RE: zapytanie o CEDC

Szanowny Panie,

Informacje dotyczące akcji spółki CEDC na GPW zostały opublikowane w komunikacie Zarządu Giełdy z piątku, 12 kwietnia. Komunikat jest dostępny pod następującym linkiem: http://www.gpw.pl/komunikaty/?ph_tresc_glowna_start=show&ph_tresc_glowna_cmn_id=50234

Pozdrawiam,

Łucja Didkowska

Biuro Relacji Inwestorskich
Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie SA
ul. Książęca 4, 00-498 Warszawa

From:
Sent: Monday, April 15, 2013 3:53 PM
To: GPW/WSE Investor Relations

Komunikat nie wyjsnił mi czy akcje notowane na GPW zostaną anulowane jak propnuje w CH11 rosyjski mafiozo Rustan Tariko… Komunikat informuje o zawieszeniu obrotem akcjami. A ja zadałem proste pytanie, które powtórze: CZY AKCJE NOTOWANE NA GPW MOGĄ ZOSTAĆ ANULOWANE BEZ ŻADNYCH REKOMPENSAT FINANSOWYCH JEŻELI SĄD w USA w dn 13-05-2013r zaklepie proponowany układ przez t TARIKO?

Pozdrawiam

From: Sochański Janusz [mailto:Janusz.Sochanski@gpw.pl]
Sent: Tuesday, April 16, 2013 2:15 PM
To: Robert Wasilewski
Cc: GPW/WSE Investor Relations
Subject: FW: zapytanie o CEDC

Szanowny Panie,

Według posiadanych przez nas informacji, zgodnie z amerykańskim prawem akcje spółki mogą zostać anulowane w przypadku podjęcia takiej decyzji przez Sąd. Spółka jest spółka prawa amerykańskiego i możliwość ta wynika bezpośrednio z prawa amerykańskiego. Szczegóły tej operacji zostały opisane w raportach spółki i w planie restrukturyzacji opublikowanym przez Emitenta.

Z poważaniem,

Janusz Sochański
Główny Specjalista
Dział Rynku Kasowego/ Pion Operacyjny
T: +48 22 537 7177
F: +48 22 537 7892

From:
Sent: Tuesday, April 16, 2013 2:37 PM
To: Sochański Janusz

Dziękuję za odpowiedź.
To dlaczego w takim razie został zawieszony obrót na GPW skoro w USA nadal się odbywa? Zapewne mi pan odpisze że zgodnie z obowiązującymi przepisami na GPW jeżeli spółka nie złożyła raportu rocznego w określonym terminie obrót zostaje wstrzymany? To jeżeli tak jak pan napisał „Spółka jest spółka prawa amerykańskiego i możliwość ta wynika bezpośrednio z prawa amerykańskiego” dlaczego obrót został zawieszony skoro amerykanie dopuścili (co prawda nie na NASDAC)? Tak swoją drogą proszę mi wskazać jakiekolwiek przepisy dotyczące obrotu papierami na GPW lub takową regulację że papiery notowane na polskiej giełdzie zagranicznej spółki nie mają zastosowania polskich przepisów tylko kraju, w którym jest zarejestrowana?

Pozdrawiam

From: Sochański Janusz [mailto:Janusz.Sochanski@gpw.pl]
Sent: Tuesday, April 16, 2013 2:50 PM
To: Robert Wasilewski
Cc: GPW/WSE Investor Relations

Szanowny Panie,
Staram się rozumieć Pana zdenerwowanie jako akcjonariusza CEDC, ale informacje na temat kondycji Spółki, jej problemów z wypełnianiem obowiązków informacyjnych oraz problemów z obsługą zadłużenia, anulowania akcji, czy notowania na GPW były publicznie dostępne. Obecnie trwający obrót w USA jest obrotem pozagiełdowym OTC. Tak jak Panu wspomniałem przepisy dotyczące funkcjonowania spółki CEDC regulowane są amerykańskim prawem, jeśli ma Pan wątpliwości w tym zakresie prosiłbym o wskazanie konkretnych przepisów.

Z poważaniem,

Janusz Sochański
Główny Specjalista
Dział Rynku Kasowego/ Pion Operacyjny
T: +48 22 537 7177
F: +48 22 537 7892

From:
Sent: Tuesday, April 16, 2013 3:12 PM
To: Sochański Janusz

Nie jestem zdenerwowany tylko mocno rozczarowany. Nie znalazłem nigdzie informacji że spółka notowana na GPW nie ma zastosowania przepisów polskich tylko przepisy kraju w którym jest zarejestrowana. Obserwowałem spółkę i to co się z nią dzieje i trzymałem akcję sądząc że część akcji notowana na GPW jest regulowana przepisami prawnymi GPW i anulowanie akcji może odbyć wg przepisów w Polsce. CZy może mi pan wskazać gdzie jest ten przepis w KSH lub innym dokumencie o obrocie akcjami na GPW akcjami zagranicznych firm – tak żeby miał już pewność że to konkretne przepisy polskie regulują obrót takimi akcjami?

Pozdrawiam

Szanowny Panie,
To jest oczywiste, że prawa akcjonariuszy polskich spółek są inne niż te w spółkach amerykańskich – spółka wskazywała na ten oczywisty fakt w prospekcie emisyjnym.
Z poważaniem
Janusz Sochański

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
CEDC -32,26% 0,21 2013-04-12 17:33:09
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.