Szlachetni Panowie!
Zrobiłem małe prognozowanie tego jak może wyglądać sprzedaż IFZ w następnych latach i chciałem się tym podzielić, aby poznać wasze zdanie i ewentualne uwagi.
Kierowały mną następujące założenia:
- sprzedaż będzie się kształtowała podobnie do sprzedaży tytułów o podobnej charakterystyce, ocenach oraz liczbie followers na Steam w poprzednich latach;
-Oceny do czasu premiery uda się wyciągnąć na poziom 80%+;
-Zdecydowana większość sprzedaży będzie miała miejsce w latach 2025-2026;
-Premiera będzie miała miejsce na początku 2026 roku;
-Tytuły na bazie których estymowałem poziom sprzedaży: Timberborn, Pillars of Eternity, Endless legend, Victoria 3, Banished, Kingdoms and castles, Dawn of men, Anno 1800, Workers & resources, They are billions (jeśli ktoś zna jeszcze pasujące tytuły pod kątem rodzaju gry i liczby followers to dajcie znać).
- Przyjmowałem trzy scenariusze: pesymistyczny (bazujący na najgorszej sprzedaży), średni (wyliczany tak jak wskazywały średnie wskaźników) oraz optymistyczny (sprzedaż najlepszego tytułu) potem poszczególnym scenariuszom przypisywałem prawdopodobieństwa wystąpienia od 5% do 30% i na bazie tego wyliczałem prognozowaną wartość sprzedaży. Wynik wyszedł 1330528 szt.
-Potem wyliczałem przychód również w trzech scenariuszach: pesymistyczny zakładał sprzedaż 80% prognozowanej sprzedaży i przychód na jeden egzemplarz na poziomie obecnym 48 PLN (czyli nie uwzględniającym wyższej ceny pełnej wersji), scenariusz umiarkowany zakłada sprzedaż 1330528 szt. I przychód z jednej sztuki na poziomie 52 pln oraz scenariusz optymistyczny zakładający taki sam poziom sprzedaży ale przychód z jednej sztuki na poziomie 60 pln.
-Od wszystkich wyników oczywiście odjąłem to co już wpłynęło do spółki ze sprzedaży 530000 egzemplarzy w tym roku.
-Do wartości zysku ze sprzedaży IFZ dodałem łącznie za dwa lata 2 mln pln zysku ze sprzedaży backcatalogu.
Wyniki: Zysk netto (szacowany był poprzez przyjęcie identycznego stosunku zysku netto do przychodów oraz do zysku operacyjnego jaki wynika z raportu za III kwartał 2024 roku) w zależności od przyjętego scenariusza waha się od 8 mln PLN do prawie 23 mln PLN ze średnią na poziomie 17,1 mln PLN zysku w dwa lata.
Co myślicie na ten temat? Co jeszcze warto by uwzględnić?
A tak poza tym to wszelkiej pomyślności i powodzenia w inwestycjach!