Zawiodę Cię, to nie byłem ja, ale jak masz tamtego posta to wrzuć tu na forum, może się czegoś nauczymy na tym przykładzie.
Prognozowanie statystyczne czy modelowanie symulacyjne lub jakkolwiek to jeszcze nazwać zawsze opiera się na założeniu, że w przyszłości zjawiska będą się kształtować podobnie do przeszłości i czasem to założenie okazuje się błędne i cały model można sobie w buty wsadzić. Każda prognoza obarczona jest błędem, nie mam przecież szklanej kuli tylko excela. Jak bardzo prognozy mogą odbiegać od rzeczywistości przekonali się niedawno akcjonariusze 11 Bit. Nie zmienia to faktu, że inwestując na giełdzie na czymś swoje decyzje trzeba opierać, a podejmując decyzję o kupnie bądź sprzedaży akcji zawsze wybiega się myślami do przyszłości.
Jeśli uważasz opisane założenia za niewłaściwe, bądź może wyliczenia Tobie wskazują co innego to napisz, będzie temat do jakiejś wartościowej (być może) rozmowy. Chyba, że poziom Twojej dyskusji to: "Będzie spadać!" albo "będzie rosło!" to nie pisz, wtedy nie pogadamy.