według mojej wiedzy, a przeglądałem własnie starą ustawę o DG z 1988 roku (dz.u. nr 41 poz 324) nie ma o tym nic. Pamiętam jednak doskonale że nie było problemów żadnych z zawieszeniami w latach 90 tych. Zawieszało się działalność, rejestrowało się na zasiłek, potem znowu bodajże pół roku czynności i zasiłek. Tak było do czasu wprowadzenia nowej ustawy o DG w 1999 roku. Potem wchodzi artykuł 7e i to jest już istotna zmiana. Tak istotna że nawet utrzymano ten punkt do końca 2006 roku w nowej ustawie o SDG. Pewnie zus tak twierdząc ma własnie tę zmianę na myśli.
Źródłem tego co aktualnie się dzieje jest sławetne pismo centrali zus z 2002 r. Dlaczego i teraz to pismo jest podstawą działań jednostek terenowych zus chociaż jest już inne nowsze, zupełnie odmienne a podpisane przez tą samą osobę centrali? Jaka przyczyna lekceważenia aktualnego stanowiska centrali? piszę dlaczego, to puste pytanie, bo wszyscy podświadomie znamy odpowiedź. Nie jesteśmy przecież pasterzami jeno owcami. I to by było na tyle.