Zmiana wyceny nieruchomości in plus będzie zabiegiem czysto spekulacyjnym - chyba ze uda im się faktycznie sprzedać nieruchomość za taką wartość.
Co do sprzedaży nieruchomości, jeśli stara ekipa naprawdę chciałaby je sprzedać wystawiliby jakiekolwiek oferty dla szerokiego grona - ja takich nie widziałem nigdzie więc prawdopodobnie wcale im nie zależało im na sprzedaży. Na dzień dobry założyli że sprzedadzą wszystko jednemu podmiotowi.
Jeśli mnie pamięci nie myli to PFH był jednym z większych wierzycieli [obligacje] EFH.
Podmiot ten został sprzedany przez GK IDMSA prawdopodobnie jakimś podmiotą powiązanym kapitałowo z nowym zarządem - być może trafiło to do tej samej grupy [United] - taki wniosek można wyciągnąć na podstawie obecnego składu zarządu.
Akcjonariuszem PFH jest Sputnik 1 Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Aktywów Niepublicznych prowadzony przez SATURN Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. dawniej znane jako SovereignFund TFI S.A - dla kogo Sputnik 1 został stworzony nie wiadomo.
Wydaje mi się ze nowy zarząd będzie chciał przed wszystkim odzyskać kasę z obligacji które posiadają - alternatywą jest rolowanie długu co da trochę czasu na rozwiązanie problemu.
Wykonanie rolki pozwoliło by uporządkować GK EFH od strony krótkoterminowych problemów i pozwoliło znaleźć rozwiązanie na dłuższą metę.
Szkoda ze wcześniejszy zarząd nie podjął odpowiednich kroków aby wykonać rolowania całego długu.