"z emocji wylanych na mnie jako na osobę postronną, piszącą tu o faktach i bez emocji.. również zszedłeś z demonizowania na merytorykę".
Bez emocji? Czy Twój pierwszy wpis, który skłonił mnie do odpowiedzi, nie był emocjonalny?
"taki mamy poziom społeczny"
"ludziom bez kompetencji wieżą we wszystko"
"parapodatkami za "nie ekologiczność" - nie ekologiczność w "", dlaczego w "" ?
"aktywiści nie liczą"
Co do USA - nie mam awersji. Ok - to porównanie USA do Rosji to oczywiście taka prowokacja - przepraszam. Atuty USA, które podałeś, to prawda ... kiedyś była. Mi chodzi raczej o to, że obecna administracja ewidentnie zmierza do tego, aby identyczność USA i Rosji przestała być tylko małą prowokacją na nieznaczącym forum.
A Europa - to naprawdę tylko zakrętki przyczepione do butelek? Tylko dlaczego USA mają ujemny bilans handlowy z tą przeregulowaną zepsutą Europą? Przecież o to cała ta zadyma.
Wracając do energetyki. Panele i wiatraki wymagają napraw? A konwencjonalne sposoby generowania energii, to same sobie działają? Nic nie trzeba serwisować, naprawiać, wymieniać? Piszesz o nieuczciwym porównywaniu kosztów. Ale jak porównujesz Ty? Porównujesz to, co już istnieje, z tym, co dopiero jest w fazie tworzenia, więc jest w fazie podwyższonych kosztów. Przy takim podejściu tych konwencjonalnych sposobów też należało chyba kiedyś w przeszłości zaniechać, bo przecież ich zbudowanie też kosztowało więcej niż jeżdżenie furmankami czy konno.
Z jakiegoś powodu instalacje generujące energię ze światła słonecznego i z wiatru powstają też w bardzo dużej skali również w pełnych surowców Stanach pod nosem obecnego ich prezydenta, który pluje na oze. W ostatnim czasie to jest wręcz boom na OZE w USA. Że o Chinach nie wspomnę.
Tak, transformacja kosztuje. Ale kosztuje teraz. A my mamy wybór - zrobić to albo przestać istnieć. Niestety wygląda na to, że wybieramy to drugie, w ostatnim czasie widać, że chyba już również w Europie.
Długo by można jeszcze dyskutować. Ale już jestem zmęczony. Dzięki za ciekawą wymianę poglądów. Również życzę Wesołych Świąt.