Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  4,73 zł , zmiana od tamtej pory: 7,73%

Re: Tańsza energia w ue

"EU idzie dokładnie w odwrotną stronę"
"aby zminimalizować większość transportu musieli byśmy"
"przestać kupować w dyskontach i centrach"
"przestać kupować na temu"
"my konsumenci sami to destabilizujemy bo chcemy żyć 'lepiej i wygodniej' a jeszcze na kredyt"

Pełna zgoda, ale dlaczego w takich opiniach tak na siłę to zawsze jest EU? Przecież to, co napisałeś wyżej dotyczy całego świata.

Powinniśmy (jako społeczeństwo) m. in.

"przestać kupować w dyskontach i centrach"
Ja bym nawet powiedział - powinniśmy przestać robić z kupowania religii i podstawowej rozrywki. To by dało więcej, niż nie kupowanie konkretnie gdzieś.
Dla mnie np. kupowane (czegokolwiek i gdziekolwiek, czy to w realu czy online) to zajęcie koszmarnie nudne. Robię to tylko wtedy kiedy po prostu muszę.

"przestać kupować na temu" - tak, brawo i zgoda. Ja nigdy nie kupiłem ani jednej rzeczy na temu, na ali-cośtam, czy na czymś tam podobnym.

Przestać żyć jak napisałeś "na kredyt". Tak, my jako społeczeństwo. Ja w całym swoim niekrótkim już niestety życiu wziąłem jeden kredyt, kiedy budowałem dom. Najpierw wieeele lat oszczędzałem, potem większość sfinansowałem z oszczędności, a część z niedużego kredytu, który spłaciłem najszybciej jak się dało - bo był nieduży. Ten kredyt wziąłem, bo chciałem się wprowadzać do swojego domu trochę wcześniej niż dopiero pod koniec życia. Poza tym jednym kredytem - nigdy nie żyję na kredyt. Tylko na tyle, ile zapracuję (a pracuję więcej niż 8 godzin dziennie).

Ale to wszystko nie jest problem EU. To jest problem świata. Świata, w którym federacja amerykańska eksportuje masowo wyłącznie kredyt, inflację (zielone papierki), propagandę (fejkbuk, x, itd) i surowce - poza tym niczego więcej nie produkuje.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
COGNOR 0,00% 5,10 2026-05-07 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.