Ja niczego tu nie wykluczam, bo oficjalna struktura głównego akcjonariatu wydaje mi się tu mocno zagmatwana i to z różnych powodów, np. z powodu ukraińskich korzeni finansowania Złomreksu, dawnego wrobienia Sztuczki w obligacje (kapitał ukraiński) z odradzeniem wejścia Złoma na GPW, co pozwalałoby mu wówczas zachować kontrolę nad udziałami w Złomie, dawne dziwnie zbieżne inwestycje z Ukraińcami, dość dziwnych wypowiedzi i reakcji Sztuczki podczas procesu sprzedaży dystrybucji, dawnego dużego skupu obligacji przez COG zbieżnych wówczas z wychodzeniem z akcjonariatu ISD oligarchy Hajduka, co wyglądało jak wychodzenie Hajduka także z obligacji Złoma przejętych wówczas już przez cog, mętnej historii tworzenia oraz obniżania ceny warrantów a także ich dziwnych konwersji przy niskim kursie akcji, po sprzedaży dystrybucji przeniesienia akcji Sztuczki do PsHoldco, co sugeruje możliwe zwiększenie zewnętrznej kontroli nad tymi niby jego udziałami, dziwnego refinansu obligacji w 2014r na jeszcze droższe obligacje z zablokowaniem akcji i warrantów PSHoldco pod obligatariuszy w CIF i to bez jakiejś próby kredytowania wówczas tego długu, przekształcenia struktury kilku spółek w strukturę pseudo holdingową sugerującą przygotowanie cog do jakichś dalszych przemian, bo zapowiadanych synergii nie widać w obniżeniu kosztów, także dziwne obecne zabiegi kredytowe połączone ze zmianami struktury akcjonariatu oraz włączenia OMS do struktury COG ( a w sumie to mamy powrót OMS do Złomrexu), co można tu różnie interpretować… itp. itd.
I jak powyżej widać, to mamy jakieś zagmatwane jajo, z którego coś powinno się wykluć, a zważywszy na sterowany marazm w kursie i barierę jego wzrostu na 2 zł, to wydaje się, że prawdopodobną barierą wzrostu są obligacje albo wręcz obligatariusze, czyli ten problem musi być rozwiązany a akcjonariat oczyszczony z kwestii oddziaływania na niego obligacji i warrantów, natomiast nie jestem w stanie wydedukować czy będzie to tylko odzyskanie kontroli Sztuczkowskiego nad spółką czy tez nastąpią jakieś zmiany w strategicznych udziałach kosztem Sztuczkowskiego.
Wracając do wyprowadzenia cog z giełdy, to pamiętam jakąś dawną wypowiedź Zoły, że po sprzedaży dystrybucji nie wiedzieli co zrobić z COG na GPW, podobno żal im było drobnych akcjonariuszy, więc wpadli na „charytatywny” pomysł włączenia hut Zloma do COG, podobno nie chcieli tego robić ale z łaski to jednak zrobili przy jakichś tam sprzeciwach, wiec wykluczyć się nie da, że teraz te „sprzeciwy” są większe i będą chcieć wycofania z obrotu, łatwiej doić spółkę jako niepubliczną.
Ja, pomimo różnych obiekcji, to obstawiam wersję rozwojową spółki ze sporym wzrostem kursu w jakimś tam czasie po likwidacji obligacji… niemniej w życiu tylko jedno jest pewne, więc i wycofania nie wykluczam, natomiast gdyby refinans się nie udał i nie było planu wycofania to wykluczyć też się nie da sporych wzrostów, bo dotychczas skonwertowane warranty pewnie będą musiały zarobić na starą cenę konwersji.