Faktycznie zarabiam gdzie indziej. Trafiłem z gamedev więc nie narzekam. Niestety na COG zaczynam tracić i to mi się nie podoba. Cena w okolicach 1,5 PLN aż się prosi o kupno ale komu to później sprzedać ?
Co do refinansowania to zakładam, że będzie. Dziwię się, że do tej pory mBank jeszcze tego nie domknął. Niby szuka partnera tylko po co. Przecież te 60 mln EUR + 40 mln PLN to nie są duże kwoty przy jednoczesnym wkładzie ponad 100 mln PLN kredytobiorcy. Kiedyś już wyliczałem, że oszczędności na kosztach odsetkowych w dużej części pokryją raty kapitałowe od takiego kredytu.
Co do wyników II kw. to teoretycznie powinny być bardzo dobre. Słaba baza + sprzedaż tańszych wyrobów wyprodukowanych w I kw. 2018. Oczywiście jak to w COG o wynikach zdecyduje Przemek z Krzyśkiem. Tzn. Przemek zdecyduje ile wziąć dla siebie a Krzysiek wymyśli jak to zaksięgować i wytłumaczyć akcjonariuszom ;)
Tak czy inaczej przepływy powinny być bardzo dobre i stan kasy na koniec półrocza może wynieść nawet 130 mln PLN. Dlatego czekam na obniżenie zadłużenia odsetkowego o przynajmniej 100 mln PLN no i obiecane ma początku 2017 r. oszczędności z obsługi długu, przynajmniej 2 mln PLN miesięcznie. Takie oszczędności pokryją z nawiązką wzrost kosztów energii. Poza tym w III kw kiedy spodziewane są najwyższe ceny, huty spółki będą miały postoje związane z remontami.