Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: Reinhold - ktoś spuscił lekką ręką z dużą stratą 5 kilo

Ja swoją analizę przedstawiałem. Zadłużenie ich zje w 3 m-ce. Od przyszłego roku zaczną mieć 1,5mln pln kosztów finansowych na kwartał minimum. Tyle mniej więcej wyjdzie jak zaczną obsługiwać 110 mln pln zadłużenia.

A te żniwo to skąd? Biurowiec w Katowicach? Wiesz ile jest wynajęte? Jeszcze o niczym poważnym nie informowali, a powinni. Jeśli umowa byłaby długoterminowa, to żeby musieć podać komunikat, to liczy się wartość umowy za cały okres w stosunku do equity. Z mojej wiedzy rynek katowicki leży i kwiczy. Jest BRAK poważnych transakcji najmu. Zatem to "żniwo", będzie oznaczać obsługę zadłużenia

Biurowiec w centrum Wawy? 5000m2 w 100% wynajęte po stawce rynkowej 20 EUR (25 średnio byłoby nie lada sukcesem obecnie) to daje 100 000 EUR miesięcznie. W sam raz... na koszty finansowe ;-) Jedyną ich szansą jest to sprzedać jak już będzie wynajęte, co przy obecnych yieldach w transakcjach typu Investment, czyli 7% da jakieś 25mln EUR max. W sam raz... na spłatę kredytów ;-) Oczywiście pozostaje pytanie, czy ktoś taką transakcję sfinansuje, bo przy obecnej sytuacji rynkowej banki patrzą nawet na kondycję najemców w danym budynku.
Więc ja się pytam jeszcze raz: Skąd niby te żniwa po latach inwestycji? Z czego one by się miały wziąć?

Ja nie jestem kretynem i nie inwestuję emocjonalnie. Lubię się udzielać na forum, bo niektórzy mają ciekawe informacje albo inny punkt widzenia. Lubię też dyskutować merytorycznie, bo to ogólnie rozwija. Wqrwia mnie natomiast, że podchodzisz do tego na zasadzie - pisze, żeby tanio kupić albo drogo sprzedać. I tak dobrze, że ten cały Arlekin zamilkł, bo to tylko śmieci były.

Spółka jest ciekawa i cały czas w zakresie mojej obserwacji, szczególnie, że mało płynna. Nawet jak sprzedam, to czytam co piszą. Można w miarę szybko wyłapać kto coś rozumie, a kto uprawia demagogię.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
REINHOLD 0,00% 0,07 2025-09-17 11:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.