Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: Rabatowy błądzisz

Rabatowy, a ja sobie to potrafię wyobrazić.

Sąd nie podejmuje decyzji dla dobra firmy lecz dla dobra wierzycieli.
Jeśli ktoś zgłasza upadłość to oświadcza, że nie potrafi prowadzić biznesu, biznes, w którym się obraca jest nierentowny itd.

Zgadzam się, że w sanacja Rabatu była / jest o wiele prostsza i gwarantująca większe powodzenie niż w przypadku Bomi. Rabat należałoby odciąć od Bomi, zatowarować i pewnie by zaskoczył. Niestety sąd patrzy inaczej skoro do tej pory nie radziliście sobie z biznesem, to co ma się wydarzyć, aby biznes zaskoczył w przyszłości? Dlaczego do tej pory nie znaleźliście inwestora, który zatowaruje? Czy jest realnie taki inwestor?

Sąd nie kupuje wizji, on tylko sprawdza fakty, stan aktualny.

I co w takiej sprawie miał do pokazania Rabat? Ano nic.

Z Bomi było inaczej. Bomi mogło pokazać pomysł do realizacji natychmiast - franczyzę. Nową formę działalności, którą może zacząć rozwijać natychmiast. I co najważniejsze bez nakładów, bez poszukiwania inwestorów, na własnych aktywach, z cięciem kosztów działalności.

Rabat tej szansy nie miał. Franczyza w Rabacie, przez LD, to w większości franczyza miękka - bez opłat franczyzowych. Tak jak ja się zorientowałem. Co miał więc Rabat zaproponować? Sprzedamy magazyn w Pruszczu, a z franczyzy LD spłacimy resztę zredukowanych długów?

Niestety Rabat takiego planu sensownie, wiarygodnie nie mógł przedstawić. Sąd to nie jest gremium ekonomiczne, które będzie badało sprawę, analizowało. Sąd patrzy na przedstawione liczby i ocenia, czy tu i teraz podmiot w likwidacji potencjalny układ będzie w stanie obsługiwać.

Mogę się spodziewać, że LD z Baciem zawarło bardzo niekorzystną umowę dla siebie, a więc pośrednio dla Rabatu. Retro tam może być minimalne, gdyż dla LD najważniejszym było zapewnienie w ogóle dostaw do swoich sklepów, aby im się franczyza nie rozsypała w całości. Człowiek pod ścianą nie ma dużego pola manewru.

I chyba najsmutniejsze moje przemyślenia. O losach pracowników.
Jeśli w najbliższym czasie Bać nie zdecyduje się u Was zamieszkać, to syndyk zacznie zwalniać. Z jego punktu widzenia Rabat nie działa, a zatrudnieni generują koszty. On nie widzi, że rozpuszcza najcenniejsze aktywa firmy - pracowników z kontaktami handlowymi. On jest od tego, aby sprawnie majątek spieniężyć i zaspokoić w ten sposób wierzycieli.

Syndyk nie jest menadżerem, syndyk jest takim komornikiem. Spisuje - sprzedaje. Nieomal, że: jak nie ma chętnego na cały telewizor, to odetnie kabel, aby sprzedać złomiarzom. To oczywiście celowe przerysowanie. Ale taki jest sens działania syndyka. Syndyk już nie postrzega Rabatu jako integralnej firmy. Postrzega jako fragmenty majątku do spieniężenia.

Gorzkie i może nie na miejscu, jednak ja zawsze wolę patrzeć prawdzie w oczy. Gdybyście byli niewolnikami, to zostalibyście sprzedani do Bacia, bo jesteście wartościowi - kontakty i znacie know-how tego biznesu. A skoro na waszej sprzedaży nie można uzyskać kasy, to jesteście tylko kosztem.

Moja dewiza: warto liczyć na to co najlepsze, ale być przygotowanym na to co najgorsze.

Jeśli nie zobaczycie, że Bać kręci się, aby wynająć halę, to ...
Syndyk może wynająć halę, ale to będzie okres przejściowy. Zadaniem syndyka jest jej sprzedaż. Oczywiście wyobrażam sobie taki scenariusz, że Bać wynajmuje halę wraz z pracownikami - testowo. Wynajęcie jest bardziej bezpieczne od kupna. Po czym jeśli zaskoczy, kupuje.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
BOMI 0,00% 0,01 2013-09-26 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.