Forum Banki +Dodaj wątek

Re: prosze o opinie HSBC

Posiadam konto w tym banku od połowy 2010. Premier polski + konto w brytyjskim HSBC, z subkontami w zlotych, funtach oraz euro. Uzywam do rozliczeń prywatnych oraz do przelewania pieniędzy współpracownikom w Wielkiej Brytanii.
Nie wiem sama od czego zacząć - ale problemów od początku współpracy z tym bankiem mam wiele. Otwieranie konta trwało prawie 3 tygodnie. Podnoszenie limitów operacji trwa w tym banku jakieś dwa tygodnie. Znakomita większość pracowników HSBC z którymi miała do czynienia, nie była absolwentami kierunków ekonomicznych/ bankowych. Ot, wtlaczają klientowi wspaniałą wizję tego banku, i są w stanie się dogadać także po angielsku. Przez telefon rozmowa trwa średnio 15 minut (koszty!), a pracownikom trzeba literować każde angielskie słowo.
Po prostu zgroza, nawet w porównaniu z takimi biurokratami jak Deutsche Bank.

Niestety, opowieści o tym jak szybkie i ekonomiczne są w HSBC przelewy zagraniczne, oraz jak szybki jest transfer "w czasie rzeczywistym" można włozyć między bajki. Każda moja operacja w HSBC do tej pory to droga przez mękę, a ich system internetowy ma masę błędów. Nawet przelewy do polskich firm/ instytucji (jak urząd skarbowy) na wydruku mają widoczny błąd (widoczne fragmenty kodu html, jakieś dziwne znaczki, ostrzeżenia itp). Gdy pojawia się problem - obsługa miłego personelu zapada w hibernację. Jedyne co mi pozostaje w związku z nadużyciem którego ostatnio użyli bezprawnie wobec moich pieniędzy to protokół reklamacyjny, na którego etapie jestem właśnie w tej chwili.

Kredytu u nich nie posiadam, windykatorów nie poznałam, ale ich punkt widzenia mało by dla mnie znaczył.. Windykacja to praktyki na granicy prawa. Natomiast co do ukrytych numerów z których dzwonią ponoć windykatorzy. Wyobraźcie sobie, że pracownicy tego banku z Warszawy nawet z nowymi ofertami dzwonią do mnie z zastrzeżonych numerów, prosząc o podawanie wrażliwych danych w cely weryfikacji mojej osoby. To już dla mnie skandal. Zamiast pomóc rozwiązywać bieżące preoblemy z przelewami, i wiedząc jak niezadowolona jestem z ich dotychczasowych usług, dalej wciskają mi kolejne "pakiety emerytalne" "usługi inwestycyjne" itp. Ja już im niestety nie zaufam.