"ejjj a tak wogóle po co tracić tyle kasy na testera i kazać mu testować przez 10 dni?"
Po to by program działał.
Niestety mało firm to rozumie i w praktyce dają więcej godzin programistom, a mniej testerom i efekt to tzw. testowanie na produkcji.
" przecież programista który przez 10 dni pisał aplikacje ala Legimi (LOL) to chyba dobrze ten kod napisał skoro tyle czasu na to stracił? :))"
"Nie ma bezbłędnych programów są tylko źle przetestowane" - Dijkstra .
"Wspominam czasy nieswiadomej niekompetencji gdy brakowało mi doświadczenia a myślałem że pozjadałem wszytskie rozumy, ale nawet wtedy aż tak szalonych pomysłow nie miałem :)"
Podałem konkrety do których się nie odniosłeś. Podejrzewam że w ogóle nie pracujesz w branży, bo gdybyś skończył studia to byś takich głupot nie pisał.
Program do obsługi bibliotek to typowe zadanie na zaliczenie przedmiotu programowanie baz danych. Dlatego że w takim systemie najprościej pokazać relacje i nauczyć postaci normalnych.
Tak więc projekt relacyjnej bazy danych, zapytania, i prostą apkę do obsługi wypożyczeń i zwrotów piszą studenci informatyki na zaliczenie. Jest to jeden z wielu programów jakie w ciągu roku musza napisać i robią to pod nadzorem na laborkach czyli zajmuje to nie więcej niż 18h (12 x 1,5h). Jak ktoś jest mało zdolny to musi poświęcić trochę więcej czasu i kończy w domu.