Forum Gospodarka i polityka +Dodaj wątek

Re: Od czego zacząć , od ataków czy propagandy :)

"II armia świata" :)))
Co wydarzyło się podczas ćwiczeń Zapad-2025.

W ramach ćwiczeń Zapad-2025 okupanci wyciągnęli na brzeg moduł bojowy Bereżok i podjęli próbę ostrzału z niego praktycznie nieruchomego celu.
Podczas strzelania z armaty 2A42 kal. 30 mm cel ani razu nie został trafiony, choć, powtarzam, był nieruchomy i poruszał się niesiony prądem. Z kolei drgania lufy 2A42 przykuwały uwagę podczas oddawania serii.
W rezultacie, aby nie kompromitować się jeszcze bardziej, w kierunku łodzi wystrzelono przeciwpancerny pocisk rakietowy Kornet, który zniszczył cel.
To kolejny skandal pokazujący wadliwość 2A42 i BM Berezhok.
Pokaz rosyjskiego Ministerstwa Obrony z BTR-82A na poligonie, w cieplarnianych warunkach, gdy 2A42 strzelał wszędzie, tylko nie do celu.
W przypadku śmigłowców, Ka-52 i Mi-28N są generalnie najmniej popularnymi środkami rażenia. Na przykład Ka-52, który poluje na ukraińskie drony, jest wyposażony w zestawy pocisków powietrze-powietrze 9M342 Igła-S, ponieważ standardowy pocisk 2A42 nie trafia w cele ruchome przy prędkościach powyżej 100 km/h.
We wrześniu 2023 r. Rosjanie opublikowali nagranie wideo, na którym widać, że Mi-28N przez długi czas nie był w stanie trafić ukraińskiego bezzałogowego samolotu UJ-22 z karabinu 2A42 kalibru 30 mm, mimo że jego prędkość przelotowa wynosiła 120 km/h.
Cóż można powiedzieć? Żenujące zestrzelenie 2A42 z BTR-82A w nieruchomy cel naziemny. Jest też żenujące zestrzelenie Mi-28N w poruszającego się drona. Teraz mam wstyd strzelać w cieplarnianych warunkach do praktycznie nieruchomego celu na powierzchni.
Model 2A42, który nie ma sobie równych na świecie!

Rosja znalazła się w poważnych tarapatach gospodarczych: nadwyżka eksportu nad importem w tym roku będzie najmniejsza od 1997 r.
Według prognozy Instytutu Prognoz Gospodarczych Rosji, spadające ceny ropy naftowej zmniejszają dochody z eksportu, a wznowienie importu na tle umacniającego się rubla dodatkowo zmniejsza eksport netto – różnicę między tym, co kraj sprzedaje za granicę, a tym, co kupuje.

https://u.newsua.one/uploads/images/default/1_111116.webpW ubiegłym roku różnica ta wynosiła 4,3% PKB, a w tym roku spadnie do 2,5%. Dla porównania, w 1997 roku wynosiła zaledwie 2%, po czym Rosja doświadczyła kryzysu walutowego i ogłosiła niewypłacalność.

Niski eksport netto oznacza niższe wpływy dewizowe kraju, słabsze poparcie dla rubla i mniejsze środki na wydatki rządowe. Oznacza to, że gospodarka staje się bardziej podatna na wstrząsy zewnętrzne, a stabilność finansowa jest zagrożona.