Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

Witam mam równiez problem z zawieszenie w ZUS-ie
Gdy miałem 20 lat pracowałemw firmie 4 miesiące.
Pracodawca zmusił mnie do założenia własnej działności, wtedy nie miałem wyboru, pracy nie było, nikt nie chciał zatrudnić człowieka bez doświadczenia.Zalózyłem dzianość
Po 8 mieisącach prowadzenia działaności znalazłem w końcu pracę normalną na umowę o prace i do dziś pracuje

Za poradą Pani z US zawiesiłem działności skałdając regularnie pity z zerowymi wartościami dochodu z tytułu prowadzenia działalności
Udałem sie równiez do ZUS, opisałem sytuacje, złożyłem odpwoiednie pisma i wszystko było ok spokóji cisza
Pani w Zus-ie powiedziała mi że jeżeli jestem zatrudniony a podstawie umowy o prace i z tego tytułu opłacane mam wszystkie składki
a z tytułu działności gospodarczej nie ma dochodów bo tak napradę jej nie wykonuje nie musże ni c płacić
Natomiast gdym pracował na umowę o prace i dodatkowo wykonywał działalnośc to muszę odprowadzac zdrowotne i ok
Nie wykonywałem działności była zawieszona i nie płaciłem skłądki zdrowtnej

Do teraz dowiedziałem się że będę miał olbrzymie problemy bo przez 5 lat nie odprowadzałem składki zdrowotnej za zawieszoną działaność gospodarczę i będe obciązony kwotą skąłdek + odstekami

Czy ktos ma jakieś doświadczenie w temacie, czy ktos może mi pomóc
Nie wiem co robić, chyba spakuje siebie i zone wyjadę do Anglii i nigdy więcej tu nie wróce

POMOCY