Daleki jestem od przypisywania sobie autorstwa twierdzenia : „Jeżeli nie ma klienta/usługobiorcy – to nie ma wykonywania działalności gospodarczej” . Podobnie daleki jestem od uznania tego zdania za prawdziwe (w kontekście ustaw PDG i SDG).
Stąd zastosowanie trybu warunkowego w poście z 17/05/2006 16:25. (jeżeli przyjmiemy to zdanie za prawdziwe, to ...... ).
Warunek „..wykonywana w sposób (...) ciągły” istniejący od 1 stycznia 2001 r nosi cechę warunku koniecznego dla bytu działalności gospodarczej. Brak spełnienia warunku ciągłości (a więc okazjonalność wykonywania) powoduje brak jednego z warunków koniecznych dla bytu działalności gospodarczej, a więc działalność okazjonalna nie jest działalnością gospodarczą w rozumieniu ustaw PDG i SDG. Co oznacza ciągłość w działalności gospodarczej wynika nie tylko z orzecznictwa, ale też z opracowań (Katner, Odachowski), których autorów trudno posądzać o brak profesjonalizmu lub stronniczość (są to opracowania mające charakter prac naukowych). Myślenie życzeniowe nie przyniesie tutaj mocy sprawczej.
Tak na marginesie : Zapoznanie się z pełnym tekstem dr Odachowskiego (fragmenty z Glosy cytowano w tym forum) być może pozwoli na uniknięcie w przyszłości przykrych rozczarowań i konkluzji typu „wszyscy są przeciwko mnie i w dodatku wszyscy oni są w zmowie”.