Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

marsh Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Czy zatem wyrejestrowanie z ubezpieczeń pociąga za
> sobą wykreślenie płatnika ? Tego także nie znalazłem.

Dzisiaj byłam w naszym Oddziale i kazałam sob9ie skserować ogloszenie wiszace na ścianie. Część zacytuję:
Albo poświecę się i dam całość:
Zasady dokonywania wyrejestrowania osób ubezpieczonych oraz płatników składek.
1) Zgodnie z art. 36 ust. 11 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych z dnia 13 października 1998r. (DzU Nr 137 poz 887 z późn. zm.) każda osoba, w stosunku do której wygasł tytuł do ubezpieczeń społecznych podlega wyrejestrowaniu z tych ubezpieczeń. Zgłoszenie wyrejestrowania (ZUS ZWUA) płatnik składek jest zobowiązany złożyć w terminie 7 dni od daty zaistnienia tego faktu.

2) Zgodnie z art. 44 ust. 1 w/w ustawy płatnik składek, który zakończył prowadzoną przez siebie działalność oraz dokonał wszelkich rozliczeń związanych z prowadzeniem tej działalności (m.in. polegających na wyrejestrowaniu wszystkich ubepzieczonych oraz rozliczeniu składek od wypłaconych im należności stanowiących podstawę wymiaru składek), ma obowiązek złożyć zgloszenie wyrejestrowania (ZUS ZWPA) w terminie 14 dni od daty zaistnienia tego faktu.

Czyli wynika z tego jasno, ze płatnik nie ma obowiązku jednoczesnego wyrejestrowania się. Musi się wyrejestrować, jeżeli zakończył (nie zaprzestał) działalność i jeżeli dokonał wszelkich rozliczeń. Tak więc jeżeli ktoś miał np. niezapłacone zadeklarowane składki, to ten fakt eliminuje mozliwość wyrejestrowania płatnika. Tak więc ZUS znów zmusił mnie do łamania prawa.Mam to na piśmie z podpisem i stemplem Naczelnika ZUS.
Pierwsze wyrejestrownaie zrobiłam tylko na druku wyrejestrowywyującym ZWUA, a panienka z okienka nie przyjęła go mówiąc, że muszę złożyć jednocześnie druk ZWPA.
Pozdrawiam - gośka