Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

Thorunczyk Napisał(a):

> Możemy co prawda poddać dogłębnej analizie, czy
> mimo wszystko mamy prawo poskarżyć się w trybie
> sądowo-administracyjnym na działanie ZUS
> poprzedzające rozstrzygnięcie naszych spraw w
> drodze decyzji.

I jeszcze jedna ważna uwaga: moim zdaniem na etapie postępowania przedsądowego moglibyśmy - gdyby ZUS grał fair - zaskrażać działania ZUS do sądów administracyjnych. To znacznie utrudniłoby wydawanie ZUSowi decyzji skazujących nas na zapłatę nienależnych składek a w części przypadków - nawet uniemozliwiłoby ZUSowi wydanie takich decyzji. Dlatego w sposób niezwykle lakoniczny i tajemniczy ZUS prosił tylko o jakieś tam wyjasnienia i w żadnym wypadku nie dawał poznac po sobie, że właśnie w jego murach toczy sie administracyjne postępowanie w naszej sprawie. Świadomie pozbawił nas praw strony w tym postępowaniu - wiedząc, że gdy tylko wyda decyzje my będziemy musieli bujać sie po sądach - JEGO sądach i nasza wygrana w tym przypadku jest bardzo znikoma. ZUS ŚWIADOMIE ZŁAMAŁ ZAPISY KPA tylko po to, by wywinąć się z pod topora sądów administracyjnych, które nie są w żadnym wypadku sądami przy ZUS.
To jest moim zdaniem bezwstydne i podlegające zdecydowanemu pohańbieniu bezprawne postępowanie ZUS, który jest państwową jednostką organizacyjną. Takie postępowanie daje mi tylko do myślenia - jednostką jakiego panstwa? Ja będąc Polakiem mam wielkie obawy, że ZUS również do organów polskiego państwa przynależy.
Pozdrawiam,
mec. Piotr