Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

I po uwzględnieniu niektórych poprawek:
1) nie ma czasowego zawieszenia zarobkowego przewozu osób
( to odnośnie zapisu Uchwały Rady Miasta )
2) że nie mogę czasowo zaprzestać wykonywania działalności gospodarczej o nazwie zarobkowy przewóz osób
( to odnośnie przerw zawartych w "literaturze"
3) że w związku z tym, nie mogę wyrejestrować się z ubezpieczeń społecznych, gdy zaprzestanie prowadzenia działalności ma charakter czasowy.
( to odnośnie treści zawartych w poradnikach ZUS )
4) że istnieje nakaz nieprzerwanego wykonywania działalności od dnia zarejestrowania działalności do jej likwidacji
( to odnośnie tezy ZUS zawartej w piśmie )
5) że istnieje bezwzględny nakaz opłacania składek w sposób „ciągły”, niezależnie od faktu wykonywania, bądź zaprzestania ( przerwania ) wykonywania działalności gospodarczej
( jak wyżej )
6) że wolno brak zapisów szczegółowych, interpretować na niekorzyść prowadzącego działalność gospodarczą, wywodząc tym samym niekorzystne tezy dla tegoż
( to odnośnie tez SN oraz NSA )
7) że wolno posługiwać się w decyzji wydanej przez ZUS, pojęciami, nie zdefiniowanymi w ustawach oraz przepisach szczególnych
( to z wywodu z mojego pisma )
8) że prowadząc działalność, sam na własne ryzyko i odpowiedzialność, nie mogę sam decydować o okresach, kiedy tą działalność wykonuję, a kiedy okresowo zaprzestaję jej wykonywania.
( teza "Woli prowadzącego działalność )

I takie pytanie czy dostrzegacie jakieś niebezpieczeństwo w tych punktach, czy przystaje to do rzeczywistości ?