Będąc młodym prawnikiem na tym forum i wszedłszy w posiadanie tomiku prozy pt. KPA udałem się do miejscowego oddziału ZUS-u. I w tym luksusowym pensjonacie krzyknąwszy moja ulubioną formułkę z książeczki i pod tytułem „ na każdym etapie postepowania mam wgląd do swych papierów” bez zbędnej zwłoki zostałem poinformowany bym przyszedł jutro.Zaskoczony byłem ciepłym przyjęciem bo jeszcze rok temu młode i rajcowne adeptki sztuki zusowskiej obśmiawszy mnie tendencyjnie, spławiły, mówiąc „że mam przerąbane”.
Długom myślał wtedy w czym rzecz, aż rozwiazanie przyszło same w postaci wyroku ich sądu.
Ale wracając....Jutro przyniosło omniemienie.Moje dokumenty, moje pisma w postaci xer bo oto chodziło bardzo porządnie oczekiwały na mnie.
Bardzo jednak jestem zaniepokojony, dokumenty 10 letnie (ZUS sobie uzurpuruje do takiego okresu) składowane są bardzo nieporządnie w stosunku do przepychu otoczenia. W byle jakich tekturowych teczkach, bez skorowidza, opisu zawartości. W zasadzie nasze pismo może być w kazdej chwili skasowane,wyjęte i nie udowodnimy tego.
W każdym bądź razie przeglądałem sprawy dotyczące okresowych zaprzestań działalności od końca roku 1998 w „dół.”
I na niniejszym forum prezentuję historię,dokumenty, zaprzestania i rozpoczęcia działalnosci gospodarczej pod koniec roku 1998.
Jest to charakterystyczne dla naszych spraw ponieważ zauważyłem , że ZUS-owi się pogorszyło począwszy od roku 1999.
Czynię to po to by badacze i analitycy przekrętów naszego dobrodzieja znaleźli analogię okresu z przed końca 1998r do okresu od początku 1999 aż do dzisiaj, upoważniającą nas do stosowania okresowych zaprzestań działalności w dalszym ciagu.
xxxxxxxxxxxxxxxxx Piła,dn. 14.12.1998r.
xxxxxxxxxxxx
64-920 Piła
NKP 4-3325 ZUS w Pile
Zawiadamiam, że z dniem 14.12.1998r wznawiam działalność.
xxxxxxxxxxxx
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Piła, dn. 30.12.1998r.
Oddział w Pile
Nasz znak:NKP 4-3325 Pan xxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxx
64-920 Piła
Sprawa dotyczy:objęcia ubezpieczeniem społecznym osoby prowadzącej działaalność gospodaarczą
Odpowiadając na Pana pismo z dnia 14.12.1998r. Wydział Dochodów i Rozliczeń Z|US O/w w Pile uprzejmie informuje, iż zgodnie z ustawa z dniaa 18.12.1976r. o ubezpieczeniu społecznym osób prowadzących działalność gospodarczą oraz ich rodzin /tekst jednolity Dz. U. Nr. 46 poz. 250 z 1989r z późn. zmianami/ oraz rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 29.01.1990r. w sprawie wysokości i podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne, zgłaszaania do ubezpieczenia społecznego oraz rozliczania składek i świadczeń z ubezpieczenia społecznego /tekst jednolity Dz.U.Nr.68 poz.330 z 1993r. z późn. zmianami/ obowiazek ubezpieczenia społecznego osoby prowadzącej działalność gospodarcza powstaje z dniem rozpoczęcia dziaałaalności.
W związku ze wznowieniem działalności gospodarczej został Pan objęty ubezpieczeniem społecznym od dnia 14.12.1998r.
Podstawaa wymiaru składki na ubezpieczenie społeczne własne za 18 dni m-ca XII/98r. nie może być niższa od kwoty 424,61 zł a składka na ubezpieczenie społeczne nie może być niższa od kwoty 182,50 zł/tj. 40%-169,80 zł + 3% - 12,70/.
Swkladkę na ubezpieczenie społeczne własne za m-c XII/98 r. należy opłacić w terminie do 11.01.1999r.
Ponadto informujemy, iż dokonano rozliczenia Pana konta w wyniku którego stwierdzono, po obciążeniu m-ca XI/98r. zadłużenie w kwocie 479,20 zł na które składaa się:
-składka za m-c X/98 r. 315,00
-składka za m-c XI/98 r. 136,50
-odsetki za zwłokę 27,70
Razem: 479,20 zł
Odsetki za zwłokę zostały naliczone na dzień 12.01.1999r. które od dnia 10.12.1998r. wynoszą 40% kwoty zaległości w stosunku rocznym.
Inspektor Ubezpieczeń Kierownik Referatu Dochodów
I Rozliczeń.Bogumiła Górniak
Edyta Figuła
xxxxxxxxxxxxxxxxxx Piła,dn 24.12.1998r.
xxxxxxxxxxxxxxxxx
64-920 Piła
NKP 4-3325 ZUS w Pile
Zawiadamiam, że z dniem 24.12.1998r zawieszam działalność aż do odwołania.
xxxxxxxxxxxxx
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Piła, dn. 31.12.1998r.
Oddział w Pile
Nasz znak:NKP 4-3325 xxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxx
64-920 Piła
Sprawa dotyczy:wyłączenia z ubezpieczenia społecznego osoby prowadzącej dzialalność gospodarczą
Odpowiadając na Pana pismo z dnia 24.12.1998r. Wydział Dochodów i Rozliczeń Z|US O/w w Pile uprzejmie informuje, iż zgodnie z ustawa z dniaa 18.12.1976r. o ubezpieczeniu społecznym osób prowadzących działalność gospodarczą oraz ich rodzin /tekst jednolity Dz. U. Nr. 46 poz. 250 z 1989r z późn. zmianami/ oraz rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 29.01.1990r. w sprawie wysokości i podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne, zgłaszaania do ubezpieczenia społecznego oraz rozliczania składek i świadczeń z ubezpieczenia społecznego /tekst jednolity Dz.U.Nr.68 poz.330 z 1993r. z późn. zmianami/ obowiazek ubezpieczenia społecznego osoby prowadzącej działalność gospodarcza ustaje z dniem zaprzestania działalności gospodarczej.
W związku ze zawieszeniem działalności gospodarczej został Pan wyłączony z ubezpieczenia społecznego od dnia 25.12.1998r.
Ponadto informujemy,iż dokonano rozliczenia Pana konta w wyniku którego stwierdzono, po obciążeniu m-ca XI/98 r. zadłużenia w kwocie 482,10 zł na które składa się:
-składka za m-c X/98 r. 315,00
-składka za m-c XI/98 r. 136,50
-odsetki za zwłokę 30,60
Razem: 482,10 zł
Odsetki za zwłokę zostały naliczone na dzień 18.01.1999r. które od dnia 10.12.1998r. wynoszą 40% kwoty zaległości w stosunku rocznym.
Składkę na ubezpieczenie społeczne własne za m-c 12/98r. należy uregulować w wysokości nie niższej od kwoty 107,40 zł (tj. 40% 99,90 zł + 3% 7,50zł od podstawy wymiaru składki nie niższej niż 249,75 zł) w terminie do dnia 11.01.1999r.
W przypadku wznowienia dzialalnośći należy powiadomić Oddział ZUS w ciagu 10-ciu dni od daty rozpoczęcia działalności.
Inspektor Ubezpieczeń Kierownik Referatu Dochodów
I Rozliczeń.Bogumiła Górniak
Joanna Niemczewska
Na powyższym przykładzie widać bezczelne , bezwzględne, kryminalne poczynania ZUS-u względem ubezpieczonych – pełna obsługa w zakresie czasowych zaprzestań działalności gospodarczej do końca 1998r, przejście na system druków gdzie są kody o czasowym zaprzestaniu w 1999r, w dalszym ciągu informowanie ubezpieczonych o legalności czasowego zaprzestania i zwrot w 2003r po składki i odsetki które uzbierali zaprzestający.
Bardzo proszę kto znajdzie uzasadnienie na powyższym przykładzie, że czasowe zaprzestanie działalności gospodarczej istnieje legalnie nadal?
Tego zapiszemy do naszego stowarzyszenia dzięki czemu odzyska nie tylko zagrabione sumy za okresy zaprzestań plus odsetki ale i zwrot wszystkich składek od początku przygody z ZUS, oczywiście plus odsetki!
Pozdrawiam Walter.