Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

O całej sprawie dowiedziałem się z radia ZET. Przedstawię swoją sytuację w jakiej się w tej chwili znalazłem. Może ktoś mi powie czy w takiej sytuacji mam się już zacząć bać. Zaznaczę, że w tej chwili działalność już od ponad 1,5 roku mam zawieszoną i jeszcze nic z ZUS-u nie otrzymałem. A mianowicie moja żona swojego czasu prowadziła działalność „Agent Ubezpieczeniowy”. Dokładnie rzecz biorąc wszystkie czynności agencyjne wykonywałem ja, jako pracownik firmy ubezpieczeniowej gdzie byłem zatrudniony o umowę o pracę tj. dzwoniłem do klientów, umawiałem się z nimi, wystawiałem polisy itd. Działalność na żonę otworzyłem tylko dlatego, że jako pracownik firmy miałem tylko płacone stałe wynagrodzenie bez możliwości otrzymywania dodatkowej premii za wykonanie określonego planu (w tej chwili już w każdym towarzystwie pracownik oprócz pensji ma również płaconą premię uzależniona od wykonania planu). Tak więc działalność żony była swego rodzaju moją premią, a wszystko odbywało się za zgodą przełożonych. W ciągu roku działalność była prowadzona przez cztery miesiące z przerwami (była otwierana na czas zawarcia umowy ubezpieczenia a następnie zamykana). Potem przez resztę roku była zawieszona. W całej tej sytuacji najdziwniejsze jest to, że rozwiązanie takie o możliwości zawieszania i odwieszania działalności podsunęła nam Pani w ZUS-ie. Teraz czytam, że było to niewłaściwe działanie.
Z tego co ustaliłem (pokątnie uzyskałem informację od znajomej w ZUS), że całe zamieszanie wywołane jest tym, że w 2005r ZUS w końcu uruchomił jakiś program który zaczął wykazywać nieprawidłowość. Znajoma powiedziała mi, że w tej chwili sprawdzane są wszystkie osoby które w 2005r zawieszały i odwieszały działalność, albo prosiły ZUS o wystawienie zaświadczeń o niezaleganiu ze składkami. Powiedziała również, że osoby które zawieszały działalność muszą udowodnić, że w trakcie zawieszenie działalności faktycznie jej nie prowadziły. Jeżeli pracownika ZUS-u nie przekonamy, to wtedy naliczają należne składki jakie wg nich płatnik powinien zapłacić oraz odsetki. Co najgorsze powiedziała również że szczególnie kontrolują wszelka działalność usługową a najbardziej Agentów Ubezpieczeniowych.
Działalność nasza jest zawieszona od połowy 2004r, i szczerze mówiąc nie wiem co mam robić, czy zamknąć (zlikwidować) tę działalność i siedzieć cicho a nóż się uda i mnie nie ruszą czy też samemu się zgłosić i spróbować wyjaśnić całą sytuację. Proszę o sugestie.