Tak AR, tak właśnie chciałam napisać.
Zarobkowa działalność - czynności podejmowane w ramach prowadzonej działalności, które mają na celu osiągnięcie przychodu, nawet jeżeli w trakcie wykonywanych czynności zmierzających do jego osiągnięcia, oczekiwany przychód nie wystąpi.
Użycie w pierwotnej wersji stwierdzenia "oczekiwany dochód nie wystąpi" spowodowany był faktem, że myślami już byłam nieco dalej. Jest to oczywiście niewłaściwe. Przepraszam za brak staranności z mojej strony.
Można usunąć słowo oczekiwany, bowiem niepotrzebne wywołuje ono dyskusję nad jego znaczeniem. Definicje natomiast powinny być zwięzłe, logiczne i niekontrowersyjne. Wiadomo, że jak ktoś podejmuje czynności zmierzające do osiągnięcia przychodu, to jednak zakłada osiągnięcie przychodu - dowolnego lub z góry wyznaczonego - i trudno jest dochodzić tego, jaki przychód podejmujący określone czynności miał na myśli. Zgadzam sie z Tobą jak najbardziej.
Czyli optuję za zmienioną przez Ciebie definicją.
Zarobkowa działalność - czynności podejmowane w ramach prowadzonej działalności, które mają na celu osiągnięcie przychodu, nawet jeżeli w trakcie wykonywanych czynności zmierzających do jego osiągnięcia, przychód nie wystąpi.
Jednak jest to definicja dobra dla spraw skarbowych. Nie do przyjęcia natomiast dla spraw ub. społ.
Nie do przyjęcia, bowiem powodowałaby, że ustawa o SUS nie stałaby wówczas na gruncie równego traktowania wszystkich ubezpieczonych w zakresie warunków objęcia systemem ubezpieczeń społecznych. I faktycznie stosując taką definicję trzeba by zmieniać ustawę o SUS i być może jeszcze kilka innych ustaw.
Pozdrawiam - gośka