Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

A gdyby tak zgodzić się z tezą ZUS ?

Zakładam, myślę że słusznie, że Ustawa o SUS to nie tylko zbiór praw i obowiązków ubezpieczonych ale także zbiór przepisów nakazujących ZUS postępowanie wobec ubezpieczonych.
Na poczatku mamy definicję ( przychody, ubezpieczony itp, ) dalej mamy artykuły o równouprawnieniu :), zresztą łamane z każdym zapisanym dalej artykułem ustawy.

Podchodząc do ustawy w ten sposób otrzymujemy zbiór obowiązków ZUS, związanych z tym, kogo ma objąć ubezpieczeniem. Art.3.1 wskazuje na takie właśnie spojżenie. Zatem ja zgadzam się, że ZUS ma obowiązek objąć mnie ubezpieczeniem. Czuję się nawet z takim nakazem konfortowo.( Art.6.1 pkt.5 )

Rejestrując działalność gospodarczą i zgłaszając ten fakt w ZUS, zostałem wciągnięty na listę objętych ubezpieczeniem czyli ZUS musi wobec mnie wywiązać się ze wszystkich zobowiązań, które nakłada na niego Ustawa o SUS i do tego momentu jest OK.

Zastanawia mnie art.16 ustawy. Spróbujcie znaleźć tam określenie nakazujące prowadzącym działalność gospodarczą uiszczać składki co miesiąc. Twierdzę, że w świetle ustawy my nie mamy takiego obowiązku !!! Taki obowiązek mają inni ubezpieczeni ale wśród nich nie ma prowadzących działalność gospodarczą. Jest podane źródło finansowania i jej wysokość, natomiast brak co miesięcznego uiszczania składki. W połączeniu z pozostałymi wywodami jest to argument nie do obalenia. ( Moim zdaniem ). Zatem można być ubezpieczonym pomimo nie uiszczania co miesiąc składki.

Art.16 pkt 4. Składki na ubezpieczenia emerytalne, rentowe, chorobowe
i wypadkowe:
1) osób prowadzących pozarolniczą działalność,

5a. Składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe,
chorobowe i wypadkowe osób współpracujących finan8
Wydawnictwo Ubezpieczeń suje w całości z własnych środków osoba prowadząca
pozarolniczą działalność.

Art. 17. 1. Składki na ubezpieczenia emerytalne, rentowe,
wypadkowe oraz chorobowe za ubezpieczonych,o których mowa w art. 16 ust. 1-3, 5, 6 i 9–13, obliczają,
rozliczają i przekazują co miesiąc do Zakładu w całości
płatnicy składek. A my znajdujemy się w ustępie 4 !!!!!
2. Płatnicy składek, o których mowa w ust. 1, obliczają
części składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe
oraz chorobowe finansowane przez ubezpieczonych
i po potrąceniu ich ze środków ubezpieczonych przekazują
do Zakładu.
2a. Składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe
ubezpieczonych, o których mowa w art. 16 ust. 8:
1) obliczają płatnicy składek,
2) opłaca Zakład.
3. Składki na ubezpieczenia emerytalne, rentowe, chorobowe
i wypadkowe ubezpieczeni nie wymienieni w ust.
1 sami obliczają i przekazują co miesiąc do Zakładu. A NAS tam nie ma!!

I to by było na tyle.