Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: czas na Rabat Service

Dnia 2012-08-10 o godz. 12:06 ~antylogik napisał(a):
> No cóż, wywołany do odpowiedzi informuję:
Spółki : Food
> Export, LD Holding, Mega Sweets, TOLAK, Pilski Rynek
> Hurtowy - czy słyszałeś żeby zgłaszały wnioski o upadłość
> albo chociaż o program naprawczy?

Nie, JESZCZE nie słyszałem, ale to nie znaczy na razie nic.
I póki co, nie mieszajmy samego Bomi z aktywami w spólkach zaleznych, bo nie wiemy, co kto z nimi tam planuje i na jakich warunkach istnieją.
Z samym Tolakiem i BDF długo ukrywano cenę i do dziś nie są znane warunki umowy.

Nie wiem, czy dają sobie świetnie radę. W każdym razie maja bomigarb.
Ten sam, który zdołował rabat.
Ale w to nie wnikam i przyjmuję, że jest OK, jak piszesz.

Wartość aktywów BOMI na dzień 31.03.2012 w
> jednostkach zależnych to 572,162 mln zł.
To było pół roku temu. Aż pól roku temu.
Cena bomi tez była inna i o bankructwie tylko ja pisałem... ;-D

Nie wiem, jakie są wartości rzeczowych na dzień dzisiejszy, ale decyzja nadzorcy odnośnie nieruchomości daję już do myslenia i włącza lampke ostrzegawczą.

Wartości aktywów bomi w ostatnich miesiącach topniały w oczach.
A nieruchomości ZADNEJ nie sprzedano.
Nie przyjmuj więc liczb w księgach za punkt wyjscia.
Porónałbym to do stopniałej kapitalizacji bomi.

Całość zobowiązań z rezerwami to niekoniecznie 330,466 mln. zł.
Teraz moze być wiecej, duzo więcej.

Twierdzisz, że nie zachodziły przesłanki do zgłaszania upadłości, i jedyną
> przyczyną dla której zostało to zrobione była utrata
> płynności wobec odmowy dalszego finansowania spółki przez
> banki.

Pytanie brzmi - DLACZEGO BANKI mimo aneksów, jednak odmówiły finansowania bankruta? Winisz banki za przyczynę bankructwa? Ja uważam decyzję banków za skutek nieudolności i niekompetencji zarzadów.
Zwłaszcza za czasów rRmanowskiego, choc i Jesionowski też ma chybaswój udział.

Nie wiem, czy banki zgodzą się na redukcję zadłużenia, czy jednak wymuszą likwidację i sprzedaż majątku. Upadłości likwidacyjnej wciąż nie wykluczam.
I to z jednego praktycznego wzgledu - NAJSZYBCIEJ wyjaśniłąby sytuację i wartość bomi.
I dopiero wtedy okazałoby sie, kto jest zainteresowany pomocą, a kto przejeciem za grosze.
Nowe emisje dotąd nic nie załatwiły, spólka jest w rozsypce i wciąż bez pomysłu na siebie. Zamiana części zobowiązań na akcje nowej emisji jest mozliwa i wciąż prawdopodobna, ale kto na niej najbardziej skorzysta. I co zrobiono z poprzednimi emisjami? Na co je wykorzystano?

Pytasz dlaczego więc miałoby nie dojść do układu?
IMO - bo bomi jest w sytuacji, ze niczym nie moze zagwarantować wywiązania się z układu. Jeśli nie pojawi się jakis branzowy, samo bomi z obecnym zarzadem i strategia działania nic nie zdziała i nie zarobi na swą działaność, a tym bardziej na zobowiązania układowe.
To wciąż równia pochyła.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
BOMI 0,00% 0,01 2013-09-26 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.