Forum Forex +Dodaj wątek
Tu się nie zgodze. Ja mówie o założeniu SL=TP. Czy kolega próbował na trendzie? Lub TP>SL ale nie na zasadzie krotności tylko dla przykładu 60>50. Co do AT to jej założenia sprowadzają się do motta "historia lubi się powtarzać". Otóż poza publikacjami to gracze muszą sie czymś kierować otwierając pozycje. Nie pisze o "graczach" hazardzistach ale tymi którzy używają AT. To jak znaki przy drodze. Pojawia się formacja na wykresie i ci którzy traktują formacje jako setup pozycje otwierają. Jeśli formacja jest bardzo popularna to i graczy jest zdecydowanie więcej. Dlatego ja nie używam systemów niszowych (cuda na kiju, zwierzaczki itp). Prosty przykład. Wsparcie opór. Rysuje każdy analityk/trader itd. Jeśli na 100 prób podejścia ceny w te strefę cena odbije np 55 razy to juz stanowi lekką przewage. Przy SL=TP będzie system dochodowy. Moja ulubiona formacja jest RGR. Po latach z czystym sumieniem moge każdemu polecić gdyż skuteczność jest bliska 50% a z założenia TP jest zawsze > SL. Podobnie z flagą.