Forum Jak zacząć inwestować? +Dodaj wątek

Re: Co myślicie o Wealth Solutions i ich inwestycjach?

Ja w temacie inwestycji w wino, o której tu niewiele informacji. Może kiedyś inwestycja w wino była zyskowna i nie skorelowana z negatywnymi zjawiskami (bessami). Dziś jest inaczej. Inwestycje w wino to dziś taka sama ryzykowna inwestycja jak wszystkie inne. Są tak samo ryzykowne jak inwestowanie na giełdzie. Od sierpnia 2011 do lutego 2012 notowania indeksu Liv-ex spadły o kilkadziesiąt procent, tak samo notowania wszystkich win bordoskich, które oferuje Wealth Solutions. Modelowy portfel, jaki zamieszczony jest na stronach ww. firmy zachęcający do inwestycji – to zwykłe oszustwo. Nie ma takiego portfela, chyba, że zarządzający dobrał sobie takie wina dla siebie. To tak jakby podać indeksy 5 najbardziej zwyżkujących w ciągu trzech lat spółek i powiedzieć, że WIG wzrósł tyle ile te spółki. Dlaczego nie pokażą win, które notują spadek notowań? A dlatego, bo krąg zainteresowanych w inwestycję w wino byłby niewielki i kierownictwo Wealth Solutions by nie zarobiło tak jak robi stosując metody niczym z kreatywnej księgowości, pokazując najlepsze, a nie wszystkie wyniki, w tym i te najgorsze też. Trzeba nazwać sprawę po imieniu - to zwykłe oszustwo i powinno być karane. Unia Europejska wprowadziła procedury przy inwestowaniu w ryzykowne aktywa na giełdzie, czy fundusze akcyjne, ale widać kierownictwo WS myśli, że ich produktów to nie dotyczy, i tu się mylą. To niczym jak kreatywna księgowość. Ja po roku inwestycji w wino mam 30% stratę wliczając koszty dodatkowe zapisane w umowie. Radzę, więc nowym inwestorom, którzy się zastanawiają, jak ja rok temu, czy „wejść w wino” by zastanowili się głęboko i by nie żałowali swojego kroku tak jak ja dziś. Być może po 3, 4 latach wyjdę na swoje, ale dziś czuję się „nabity w butelkę wina”.