Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  8,04 zł , zmiana od tamtej pory: -5,97%
W zeszłym kwartale miała być strata, a zysk ze skonsolidowanego raportu za III kwartał wykazał zdaje się jakieś 40 mln. I to wszystko działo się przy solidnych spadkach cen stali. Teraz to już nie wiem jakie argumenty podacie za tymi spadkami. Wiadomo że okres świąteczny trochę zabierze przychodów, ale jednak w dalszym ciągu pracują w systemie trzy zmianowym, wiec popyt na stal raczej się nie zmniejszył. Pogoda tez na razie dopisuje, więc to również nie był czynnik zmniejszający popyt.

A co do tego, ze IVQ zawsze jest najgorszy, proponuje przejrzeć raporty z kilku lat. Zobaczycie, ze nie zawsze to się sprawdza.
Ja obstawiam (znowu ostrożnie) jakieś 20-25 mln z uwagi na święta i możliwość wcześniejszego popsucia się pogody. Z drugiej strony przy trzecim kwartale pomyliłem się o 25 mln, bo wtedy obstawiałem 15-20 mln zysku. Mam nadzieję, ze znowu moje ostrożne podejście się nie sprawdzi;)

Naprawdę nie rozumiem tutaj niektórych. Cena dalej za mało atrakcyjna? C/z 1 za wysoko? Powiedzcie szczerze po co jeszcze jątrzycie wypisując te same bzdury co przed raportem za IIIQ. To kolejna próba wywołania paniki niby to złymi wynikami. Przy takiej kapitalizacji nie wiem jakie wyniki byłyby złe.

Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę, ale nawet jakby zysk z IVQ był w okolicach 20 mln, to i tak tylko z tego jednego kwartału macie tutaj c/z w okolicach 8, czyli całkiem rozsądną wycenę. 3/4 spółek na GPW mogłoby pomarzyć o takich zyskach względem kapitalizacji.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
BOWIM -3,08% 7,56 2026-06-26 16:49:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.